تولید ریل ملی، یكی از مصادیق اقدام و عمل برای تحقق اقتصاد مقاومتی


در ادامه این یادداشت به قلم سید میثم لاجوردی، می خوانیم: با توجه به تاكید مسئولین برای رفع نیازها و كالاهای اساسی با تكیه حداكثری بر توان داخلی، روند تولید ریل ملی می تواند از این منظر مورد توجه قرار گیرد.
با وجود‌ سابقه‌ 80 ساله راه‌آهن در كشور ایران، تاكنون برای رفع نیاز به ریل كه از فناوری بالایی هم برخوردار نیست و مواد اولیه تولید آن در داخل كشور موجود می باشد، واردات بهترین راه حل انتخابی مسئولان امر بوده است.
البته در سال های گذشته برای رفع این نیاز با استفاده از توان داخلی، اقداماتی صورت گرفت كه منجر به امضای دو تفاهم‌نامه در دی‌ماه سال 87 و نیز اردیبهشت ماه 92 بود اما این تقاهم نامه ها هیچ گاه به مرحله اجرا نرسید. به هر حال تیرماه 93 مجددا خبرهایی در زمینه تولید ریل ملی منتشر شد كه طبق آن تفاهم نامه تولید ریل ملی مابین شركت ذوب‌آهن اصفهان و شركت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران امضا گردید.
طبق این تفاهم نامه، زمان تحویل اولین محموله ریل داخلی شهریور 94 اعلام شده بود. اما ابتدای شهریورماه، علی نورزاد، معاون وزیر راه و شهرسازی در بازدید از روند اجرای پروژه تولید ریل ملی، خبر از آماده شدن آن در زمستان سال 94 داد. زمستان سال گذشته نیز رسید و همچنان از ریل ملی خبری نبود.
دی ماه سال گذشته بود كه محسن پورسید آقایی مدیر عامل شركت راه‌آهن، خبر از تعویق مجدد زمان تحویل ریل ملی داد و اعلام كرد به دلیل مشكلات مالی و تغییرات مدیریتی در شركت ذوب آهن، این پروژه تا پایان سال 94 هم به مرحله ی نهایی خود نمی رسد. عدم موفقیت برای تولید ریل در شركت ذوب آهن در زمان مقرر و نیاز خطوط ریلی كشور به این كالا باعث شد تا فروردین ماه سال جاری، سید مسعود نصر آزادانی، معاون ساخت و توسعه راه‌آهن كشور اعلام كرد: «برای تولید ریل ملی با ذوب‌آهن اصفهان تفاهم‌نامه به امضاء رسید و قرار بود آنها ریل را تا شهریور 94 به تولید برسانند و ما هم از آن تاریخ خریدهای خارجی را متوقف كنیم. اما پروژه به اجرا نرسید و مجوز ترك تشریفات خرید 150 هزار تن ریل از خارج را از دولت قبل داشتیم كه فعلاً 30 هزار تن آن انجام شد».
وی با بیان اینكه‌ ظرفیت تولید ریل داخل جوابگوی نیازهای ریلی كشور نیست، افزود: «تا 5 سال آینده نیاز كشور به ریل بیش از 200 هزار تن در سال است كه این رقم غیر از مصرف ریل در مترو و خطوط فرعی برای اتصال صنایع به خط آهن سراسری است». نصر آزادانی با اشاره به كاهش بسزای ارزبری با تولید ریل ملی و اظهار امیدواری درباره تكمیل پروژه احداث این ریل تا پایان تابستان امسال گفت: «با عملیاتی شدن خط تولید كارخانه ذوب‌آهن، قطعاً در مقایسه با ریل‌های خارجی، كاهش قابل توجهی در هزینه‌ها خواهیم داشت».
البته اواخر سال گذشته یزدی زاده، عضو هیئت مدیره و معاون برنامه ریزی و توسعه ذوب آهن اصفهان در خصوص تاخیر در اجرای پروژه ریل در ذوب آهن گفته بود: «بر پایه تفاهم نامه تولید ریل ملی در تیرماه سال 93 ، مقرر شد راه آهن جمهوری اسلامی و وزارت راه قبل از شروع پروژه نسبت به پیش خرید ریل از ذوب آهن اقدام نمایند كه باوجود نامه نگاری ها، این اقدام صورت نگرفت و تامین مالی پروژه انجام نشد».
در نهایت می توان گفت باگذشت 8 سال از امضای اولین تفاهم نامه برای تولید ریل داخلی، همچنان شاهد به تاخیر افتادن های مكرر در تحویل این كالای راهبردی برای كشور و تامین مجدد نیاز كشور از طریق واردات هستیم. این در حالی است كه مطابق با تعبیر درست محسن پورسیدآقایی مدیر عامل راه آهن «تولید ریل، شاه كلید ‌‌حركت به سمت توسعه صنعت ریلی می باشد»؛ بنابراین لازم است مسئولین راه آهن در عمل نیز تمام تلاش و كوشش خود را در جهت تسهیل شرایط با حمایت های مادی و معنوی برای به سرانجام رسیدن این پروژه ی ملی انجام دهند چراكه تولید ریل ملی قطعا یكی از مصادیق اقدام و عمل برای تحق اقتصاد مقاومتی خواهد بود.
* منبع: پایگاه خبری الف
** اول ** 1337

انتهای پیام /*


ویدیو مرتبط :
همایش ملی، ملی منطقه ای راهکارهای تحقق اقتصاد مقاومتی