کره‌ای‌ها در بازار خودروی ایران ماندگارند


کره‌ای‌ها در بازار خودروی ایران ماندگارنددنیای خودرو/ ورود خودروهای کره‌ای‌ به ایران از آغاز دهه 70 شمسی و در پی قراردادی که شرکت خودروسازی کرمان‌موتور جهت تولید خودروهای سواری دوو در حاشیه شهر بم در استان کرمان امضا و مبادله شد، همراه بود و مقرر شد خودروهای این کارخانه کره‌ای‌ در دو مدل اسپیرو و ریسر به دست مصرف کنندگان ایرانی برسد.
در پی اجرای برجام و بستن قرارداد میان شرکت پژو و ایران‌خودرو، پای اروپایی‌ها به صنعت خودروی داخلی باز شده است. تا پیش از این چینی‌ها و کره‌ای‌ها در بازار خودرو ایران یکه‌تاز بودند و در دوران تحریم‌ها در این بازار مانده بودند. حالا اروپایی‌ها به این بازار بازگشته‌اند و با روشی که در قرارداد بستن در پیش گرفته‌اند انگار می‌خواهند در این بازار باقی بمانند. یکی از کشورهایی که باید شرایطش را در آینده بازار خودرو ایران بررسی کرد کره‌ای‌ها هستند.
اما شرکت‌های واردکننده ماشین‌های کره‌ای‌ برای این که بازار داخلی را از دست ندهند تمهیداتی دیده‌اند به طور مثال شرکت رامک خودرو که هم اکنون خودروهای سانگ یانگ کره را در ایران عرضه می‌کند، واردات خودروهای آئودی را آغاز کرده تا این برند آلمانی در ایران صاحب بازار شود.
در همین رابطه فرهاد احتشام‌زاد، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو چندی پیش گفت که براساس اطلاعات و آمار مرکز اصناف، 18 شرکت و نمایندگی رسمی در کشور فعالیت دارند. از این تعداد، سهم عمده تقاضا برای مشتریان اعم از واردات از طریق خود نماینده یا واردات از طریق افراد غیر که تقریبا این نسبت غیر، در میزان واردات رسمی تا سال گذشته به حداکثر خود رسید و 70 درصد توسط غیرنمایندگی‌ها و 30 درصد توسط نمایندگی‌ها انجام شد که برند هیوندای در رتبه نخست خودروهای وارداتی به کشور قرار دارد.» او با اشاره به برنامه‌ای که در افق 1404 برای استراتژی صنعت خودرو دیده شده است، افزود: «افق ما برای سال 1404 تولید سه میلیون دستگاه خودرو است که یک میلیون دستگاه باید صادر شود. سیاستگذاران اقتصادی کشور برای این سال در کنار تولید سه میلیون دستگاه پیش‌بینی کرده‌اند که یک‌دهم این میزان نیز واردات خواهیم داشت بنابراین تا 10 سال آینده تعداد واردات خودرو به ایران به 300هزار دستگاه خودرو در سال خواهد رسید.»
رئیس انجمن واردکنندگان خودرو گفت: «واردات 300 هزار دستگاهی که برای سال 1404 مشخص شده، به نظر ما افق خوش‌بینانه‌ای است برآوردمان برای خودروهای وارداتی طی سال آینده، 50 تا 60هزار دستگاه و برگشتن به همان متوسط موجود است که تا سال 1404 این روند رو به افزایش خواهد گذاشت به 300 هزار دستگاه می‌رسد.»

افسانه خودروهای کره‌ای‌ از کجا شروع شد؟
خودروسازان کره‌ای‌ از اوایل دهه 70 میلادی و با هدف حذف خودروهای ژاپنی و آلمانی از خاک کشورشان پا به عرصه وجود گذاشتند و توانستند با نیم نگاهی که به تکنولوژی ژاپن داشتند در مدت کوتاهی پله‌های ترقی را به سرعت پیموده و ضمن کسب بازار اتومبیل کشور خود، بازارهای بسیاری از کشورهای تازه توسعه‌یافته و اروپایی را نیز از آن خود کنند. ورود خودروهای کره‌ای‌ به ایران از آغاز دهه 70 شمسی و در پی قراردادی که شرکت خودروسازی کرمان‌موتور جهت تولید خودروهای سواری دوو در حاشیه شهر بم در استان کرمان امضا و مبادله شد، همراه بود و مقرر شد خودروهای این کارخانه کره‌ای‌ در دو مدل اسپیرو و ریسر به دست مصرف کنندگان ایرانی برسد.
ساخت این دو مدل خودروی سواری که نسل اول اتومبیل‌های کره‌ای‌ را تشکیل می‌دادند، از سال 1371 تا 1376 ادامه یافت و در آن سال‌ها با استقبال گسترده‌ای که مصرف‌کنندگان ایرانی از این خودروها داشتند، سود سرشاری برای کرمان‌موتور به ارمغان آورد اما در سال 76 و در پی تغییر و تحولی که در طراحی و ساخت این خودرو صورت گرفت، خودروی سی‌یلو با کمی تغییرات بدنه و مشخصات فنی به بازار ایران وارد شد تا جایگزین پسرعموهای چشم بادامی نسل قبل خود شود.
البته خودرویی که تحت عنوان سی‌یلو وارد ایران شده بود فرزند ناخلف خودرویی به نام نکزیا بود که با موتور 1800 سی‌سی، چهارسوپاپه و تجهیزاتی به مراتب کامل‌تر در کشورهای رومانی و ازبکستان عرضه می‌شد و این درحالی بود که این خودرو با حذف بسیاری از تجهیزات و نصب موتور 1500 سی‌سی با قیمتی حدود 12 میلیون و 500 هزار تومان که در زمان خود رنج قیمتی مناسبی برای خودرویی با این مشخصات محسوب می‌شد، در اختیار مصرف کننده ایرانی قرار می‌گرفت.
البته ذکر این نکته ضروری است که در خلال این سال‌ها کرمان‌موتور خودروی شهری ارزان‌قیمت و پرطرفدار دیگری از همین کارخانه به نام ماتیز را روانه بازار تشنه ایران کرد و این خودرو در مدت کوتاهی که میهمان خیابان‌های شهرهای کشور بود توانست دل خیلی از رانندگان ایرانی به‌خصوص خانم‌ها را برباید. در این خصوص باید گفت اوج حضور خودروهای کارخانه دوو تا اوایل دهه 80 شمسی بود و پس از تغییراتی که در مدیریت این خودروساز به دلیل واگذاری سهام آن به شرکت جنرال‌موتورز آمریکا به وجود آمد و به واسطه تحریم‌هایی که از سوی این کشور همواره متوجه ایران بود، از فروش و عرضه این خودرو و قطعات یدکی آن به کشورمان جلوگیری شد و عملا قرارداد کرمان‌موتور با این خودروسازی کره‌ای‌ – آمریکایی به حالت تعلیق درآمد.

کره‌ای‌ها در بازار ایران می‌مانند
یک کار‌شناس خودرو معتقد است:« حضور چینی‌ها در بازار واردات خودرو کمرنگ می‌شود، اما کره‌ای‌ها همچنان در بازار واردات خودرو باقی می‌مانند چرا که کیفیت محصولات آن‌ها گاه از اروپا نیز بهتر است، از سوی دیگر اگر بتوان با ژاپنی‌ها به شرایط اقتصادی مشترکی رسید، تا به کشورمان بیایند و سرمایه‌گذاری واقعی انجام دهند، می‌توان از ایران به عنوان یک عرشه صادراتی استفاده کرد.» فربد زاوه، کارشناس حوزه خودرو چندی پیش با اشاره به اینکه شنیده می‌شود ذائقه ایرانیان در دوران پساتحریم از خرید خودروهای چینی وکره‌ای به سمت خودروهای اروپایی و ژاپنی می‌رود، اظهارکرد: «در مورد تغییر ذائقه خرید خودروی چینی موافقم اما در مورد خرید خودروی کره‌ای باید گفت که کره‌ای‌ها برخلاف چینی‌ها فعلا در بازارخودروی ایران ماندگار هستند.» زاوه ادامه داد: «اما در مورد حضور کره‌ای‌ها در بازار واردات خودرو اینگونه نیست، کره‌ای‌ها محصولات با کیفیت‌تری ارائه می‌کنند، از این رو من معتقدم که کره‌ای‌ها از بازار بیرون نمی‌روند تا ژاپنی‌ها و اروپایی‌ها جای آن را بگیرد، بلکه‌ گاه کیفیت تولیدات کره‌ای از اروپایی بیشتر است.»


منبع: دنیای خودرو


ویدیو مرتبط :
پورشه ماکان، خودروی جدید بازار ایران