برای پیشگیری از اتلاف آب در بخش کشاورزی چه باید کرد؟


عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی گفت: با توجه به اهمیت آب و نقش آن در زندگی روزمره بسیاری از جوامع امروز به روش‌های آبیاری تحت فشار روی آوردند، چرا که در روش سنتی مقدار زیادی آب به صورت تبخیر، نفوذ در زمین، جذب علف های هرز موجود در جوی های آب و مزارع و... هدر می‌رود.

ابوالفضل ناصری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه آذربایجان‌شرقی، افزود: افزایش بهره وری، سهولت آبیاری، صرفه جویی در مصرف آب، امکان آبیاری زمین های شیب دار و جلوگیری از شستشوی بی‌رویه خاک را باید از جمله مزایای استفاده از روش های نوین آبیاری برشمرد.

وی از ضرورت بهبود راندمان آبیاری برای کاهش اتلاف آب در کشاورزی گفت و اظهار کرد: برای جبران کم‌آبی و کاهش اتلاف آب در بخش کشاورزی که بزرگترین و مهم‌ترین مصرف‌کننده آب است، بهبود راندمان آبیاری و افزایش بهره‌وری امری ضروری است.

ناصری ادامه داد: استفاده بهینه از نهاده‌های مناسب کشاورزی و همینطور مدیریت مناسب آبیاری را می توانیم در کاهش اتلاف آب تاثیرگذار قلمداد کنیم.

وی افزود: ارتقای سیستم‌های آبیاری منجر به افزایش راندمان آبیاری تا 55 درصد می شود.

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی یادآور شد: برای جلوگیری از هَدَررَفت آب در بخش کشاورزی استفاده از آبیاری تحت فشار، بتونی کردن کانال های آبیاری برای جلوگیری از اُفت آب ( تبخیر، نفوذ به لایه های پایین و...)، نوسازی شبکه های و کانال های آب، انبار کردن آب در استخرها و آب انبارها و استفاده از سوپرجاذب از مهم ترین راهکارها است.

وی عدم آگاهی زارعان در تشخیص زمان مناسب آبیاری را در ضعف مدیریت آبیاری دخیل دانست و افزود: ضعف مدیریت آبیاری به طور عمده ناشی از سه عامل عدم آگاهی زارعان از وضعیت رطوبتی خاک و تشخیص زمان مناسب آبیاری، عدم تناسب میزان آب موجود یا استحصال شده با آب مورد نیاز برای سطوح زیر کشت و ضعف برنامه‌ریزی آبیاری است که منجر به اتلاف آب و کاهش عملکرد آبیاری می شود.

ناصری با اشاره به مهمترین راهکارها در جلوگیری از اتلاف آب آبیاری تاکید کرد: مهم‌ترین راهکارها به منظور مدیریت مصرف آب، افزایش کارایی مصرف آب، قیمت‌گذاری و پذیرفتن آب به مثابه یک کالا و تعیین و اعمال ارزش واقعی آن، افزایش راندمان آبیاری، تعیین الگوی کشت، کاهش ضایعات کشاورزی و‌ مدیریت یک‌پارچه‌ منابع آب است که یکی از روش‌های دست‌یابی به این راهکارها آموزش بهره‌برداران و کشاورزان و انتقال دانش نوین آبیاری توسط ناظران به مزارع همراه با یک‌پارچه سازی اراضی خواهد بود.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
اقدام پیشگیری از خسارت کشاورز توسط صندوق بیمه کشاورزی