باغ شازده ؛ قطعه ای از بهشت در دل کرمان


 باغ شازده ؛ قطعه ای از بهشت در دل کرمانویرلن/ باغ شاهزاده یا شازده ماهان یکی از باغ تخت های ایران است که به قطعه ای از بهشت در دل کرمان شهرت دارد. این باغ یکی از بزرگترین و زیباترین باغ های تاریخی است که در ۶ کیلومتری شهر ماهان و حوالی شهر کرمان، در دامنه‌ی کوه های تیگران قرار دارد و قدمت آن به دوران قاجار بازمی گردد.

باغ شازده که در حوالی زیارتگاه شاه نعمت الله ولی واقع شده است، یادگاری از عبدالحمید میرزا ناصرالدوله حاکم کرمان در اواخر دوره قاجار است که طی یازده سال حکمرانی وی (۱۲۹۸ ه.ق تا ۱۳۰۹ ه.ق) ساخته شد و با مرگ وی نیز بنای آن نیمه تمام رها شد. گفته می شود وقتی خبر فوت ناگهانی حاکم را به ماهان می برند، بنّایی که مشغول تکمیل سردر ساختمان بوده است، تغار گچی را که در دست داشته، محکم به دیوار کوبیده و کار را رها و فرار کرده است. به همین علت جاهای خالی کاشی ها را می توان بر سردر ورودی باغ دید.
عمارت بالای باغ شازده در زمان قاجار، حدود ۱۳۲۰ هجری قمری، کرمان عمارت بالای باغ شازده در زمان قاجار، حدود ۱۳۲۰ هجری قمری، کرمان

این باغ زمین مستطیل شکلی است که وسعت آن حدود ۵٫۵ هکتار می باشد و دارای سردر ورودی بسیار زیبا، عمارت شاه نشین و حمام می باشد.
عمارت باغ، اقامتگاه تابستانی پادشاهان قاجار بوده است که در حاضر بازسازی شده و به رستوران مجللی تبدیل گردیده است. این عمارت دو اشکوبه (طبقه) تقریبا هر طبقه اش به صورت مجزا ساخته شده و طبقه همکف آن از طبقه اول حجیم و پرتر است و طبقه فوقانی آن دارای اتاق هایی است که برای زندگی و پذیرایی پیش بینی شده‌اند. به علت آنکه ساختمان نیمه تمام باقی مانده، جز بخش های مختصری از نمای طبقه همکف، سایر بخش ها ی این عمارت فاقد نماسازی و تزئینات است.
دیگر بناهای خدماتی باغ مماس به دیوار اصلی و خارج از آن قرار دارند و به صورت دیواری مرکب بناهای مختلف خدماتی را در نقاط مناسب در خود جا داده است.

از دیگر قسمت های چشم نواز این باغ حوض های آب و فواره های آن است که بر روی خط مرکزی باغ به صورت پلکانی ساخته شده است و منبع آب آن از رودخانه کوچک تیگران تامین می شود. این فواره ها از لحاظ تعداد و زیبایی از سایر فواره های ایرانی ممتازتر است که بر اساس اختلاف ارتفاع و نه هیچ نیروی دیگری فعال هستند و این خود دلیلی بر هوش و ذکاوت مردمان کرمان زمین است.

باغ شازده به خاطر معماری خاص و شرایط اقلیمی در فصول مختلف سال از ویژگیهای منحصر بفردی برخوردار است که آن را به باغی چهار فصل تبدیل کرده است.
همه ساله گردشگران بسیاری از این باغ زیبا و دلنواز دیدن می کنند. واقع شدن منطقه در مسیر عبوری کرمان به بم و در مسیر جاده کهن ابریشم از عواملی است که این محل را برای احداث یک باغ اشرافی مناسب می‌ ساخته است.
این باغ یکی از ۹ باغ ایرانی است و اطلاعات این باغ از طرف یونسکو به ۳۵ زبان ترجمه و در نقشه گردشگری یونسکو قرار گرفته است. باغ شاهزاده در تاریخ سی ام تیرماه ۱۳۹۰ به ثبت جهانی یونسکو رسیده است.

منبع:


ویدیو مرتبط :
فرامرز کلانتری (قطعه دل انگیز 18 قطعه ساکت ماهور دو)