27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟


 برترین ها: امروز 27 دی برابر با 17 ژانویه تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها:

395 - Theodosius یکم درگذشت و با مرگ او امپراتوری روم بار دیگر به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شد. وی در طول امپراتور بودن خود این دو قسمت را به صورت یک قلمرو واحد درآورده بود.

27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟1323 - آغاز كار دودمان آل مظفر

كرونیكلرهای اروپایی اغار كار دودمان آل مظفر را از 17 ژانویه سال 1323 میلادی نوشته اند. امیر مبارزالدین مظفر پس از استیلاء بر مناطق جنوبی ایران در این روز عملا تاسیس این سلسله را پابرجا ساخت. در آن زمان حكومت مركزی ایران در دست ایلخانان مغول بود. مظفریان 93 سال بر مناطقی از جمله كرمان، فارس، اصفهان و خوزستان حكومت كردند.

27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟1773 -  جیمز کوک و افرادش به عنوان نخستین گروه دریانوردان اروپائی مدار قطب جنوب را پشت سر گذاشتند.27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟ جیمز کوک 1330ش - خودداری دكتر مصدق از تمدید قرارداد دریافت اسلحه از آمریكا

27 دی ماه 1330 و 9 روز پس از خودداری دولت وقت از تمدید قرارداد دریافت اسلحه از آمریكا، دكتر مصدق در اجتماع شماری از سیاسیون وقت و دولتمردان این اقدام خودرا توجیه کرد و گفت: از آنجاکه قانون مصوب كنگره آمریكا مبنی بر ارسال اسلحه به صورت كمك، شرایط متعدد و پیچیده دارد و قبول شرایط، مارا كه می خواهیم كشوری بی طرف و غیر متعهد باشیم از این حالت خارج خواهد ساخت، و به مصلحت ملت نیست كه وطن به میدان درگیری شرق و غرب تبدیل شود؛ از تمدید قرارداد منعقده با دولت آمریكا كه به امضای نخست وزیر سابق بود خودداری شده است. شوروی همسایه ماست و ما نباید كاری كنیم كه ناخواسته، هدف ضربه اول قرار گیریم. به علاوه، اسلحه ارسالی آمریکا باقیمانده از جنگ جهانی دوم و بعضا مستعمل و قدیمی هستند. ما باید صنایع نظامی خودمان را چنان تقویت كنیم كه با استعدادهایی كه داریم سلاحهای بهتری بسازیم. ما سه قرن پیش توپ ریز و تفنگ ساز بودیم، چه شد كه به قهقرا رفتیم و نیازمند سلاحهای فرسوده دیگران شدیم. ما با كسی سر جنگ نداریم كه نیاز به توپ و تانك رایگان داشته باشیم. اگر جنگی به ما تحمیل شود مردم ما می دانند كه از آب و خاك خود چگونه دفاع كنند. غافل از استعداد ایرانی نباشید در لحظه نیاز، با دست و سوهان بهترین هواپیما و تانك و توپ را خواهد ساخت. در هر حال، چون قانون مصوب كنگره آمریكا مبنی بر ارسال اسلحه و كمك های جنگ افزاری شرایط فراوان و پیچیده دارد ترجیح می دهم كه آن را فعلا تمدید نكنم.

1334 ش - روزی که نواب صفوی و سه عضو دیگر جمعیت فدائیان اسلام تیرباران شدند

سپیده دم 27 دی ماه 1334 مجتبی نواب صفوی رئیس جمعیت فدائیان اسلام با خلیل طهماسبی، مظفر ذوالقدر و محمد واحدی سه تن از اعضای این جمعیت در میدان تیر لشكر زرهی تهران تیرباران شدند. محاكمه آنان و سه تن دیگر از اعضای این جمعیت 12 دی ماه آن سال در یك محكمه نظامی آغاز شده بود. دو روز پیش از آغاز محاكمه، مجلس مصوبه قبلی خود(زمان حكومت دكتر مصدق) مبنی بر بخشودگی خلیل طهماسبی را لغو كرده بود. خلیل طهماسبی در سال 1329 سپهبد رزم آرا را كه مخالف ملی شدن نفت ایران بود به قتل رسانده و زندانی شده بود.

یك روز پس از آغاز محاكمه این هشت تن كه دادستان وقت دستگاه قضایی ارتش هفتم دی ماه 1334 برایشان تقاضای كیفر اعدام كرده بود، چند سیاستمدار، دو ناشر روزنامه و چند بازاری به اتهام داشتن ارتباط با آنان دستگیر كه پس از اعدام نواب صفوی و سه تن دیگر، آزاد شدند. حكم اعدام نواب صفوی و دیگران 24 دی ماه صادرشده بود.

 دو هفته پس از اعدام نواب صفوی، آیت الله كاشانی به اتهام حمایت از اعضای جمعیت فدائیان اسلام و تمجید آنان، از سوی دادستانی ارتش دستگیر و زندانی گردید. براندازی 28 اَمُرداد 1332 امكان این دستگیری ها و محاكمات را فراهم ساخته بود.

درست ده سال بعد (بهمن ماه 1344)، در تهران حزب غیرعلنی «ملل مسلمان» کشف و رهبر و اعضای موثر آن ـ جمعا 55 تَن دستگیر شدند و اعلام شد که دارای اسلحه بودند و قصد براندازی سلطنت و برقرارکردن نظام اسلامی برپایه تعالیم قرآن را داشتند. ابوالقاسم و محمد سرحدی زاده، محمدکاظم بجنوردی و محمد میرمحمدصادقی ازجمله دستگیرشدگان بودند.   

27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟

این عکس، که آیت الله کاشانی را درحال نوازش خلیل طهماسبی نشان می دهد به عنوان یکی از اسناد حمایت او از جمعیت فدائیان اسلام مورد استفاده بازپرس نظامی قرار گرفته بود

    27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟

از راست به چپ: واحدی، طهماسبی، ذوالقدر و نواب. این عکسها در جریان محاکمه از آنان برداشته شده و در مطبوعات وقت انتشار یافته بود

1873 -  در نخستین نبرد جنگ Modoc، بومیان (سرخپوستان) اکلاهما بر ارتش آمریکا پیروز شدند. این جنگ میان طرفین ادامه یافت.27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟1915 - در پی شكست نیروهای روسیه در نبرد آگوست سال 1914، تزار نیكلای دوم هشتصد هزار نظامی دیگر روانه جنگ با آلمان كرد.27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟تزار نیكلای دوم 1945 - در جریان جنگ جهانی دوم، ارتش شوروی شهر ورشو را از دست ارتش هیتلر خارج ساخت.

1961 - قتل پاتریس لومومبا مبارز افریقایی

پاتریس لومومبا، انقلابی معروف افریقایى و بانی استقلال كشور كنگو، در 2 ژانویه سال 1925م به دنیا آمد. او پس از اتمام تحصیلات متوسطه در اداره پست مشغول به كار شد و سپس در رشته حقوق تحصیلات عالی خود را به پایان برد. لومومبا در نهضت آزادی افریقا عامل اصلی استقلال كشورش كنگو بود. او در سال 1958 به عضویت دائمی كنفرانس مردم سراسر افریقا درآمد و به ریاست نهضت ملی كنگو و استقلال كنگو از بلژیك نیز انتخاب شد. لومومبا در سال 1960 پس از تأسیس جمهوری دموكراتیك كنگو به مقام نخست‏وزیری و وزارت دفاع منصوب گردید. اما كمی پس از استقلال، نظامیان به تحریك عوامل بیگانه سر به شورش برداشته و ایالت "كاتانگا" را مستقل اعلام نمودند. وی برای جلوگیری از این شورش‏ها دست به دامان سازمان ملل شد، ولی چون از این امر نتیجه‏ای نیافت خود وارد عمل گردید و نیروهای نظامی كنگو را به جنگ با نیروهای شورشی اعزام كرد. در پی این اقدام كه مخالف با نظرات رئیس جمهور وقت كنگو بود، لومومبا از سوی رئیس جمهور از سمت‏هایش بركنار و پس از یك سلسله تحولات سیاسی، توسط نظامیان در محل اقامتش تحت نظر گرفته شد. این مسئله باعث شد كه شورشیان كه از جانب دولت بلژیك حمایت و تحریك می‏شدند، دست از شورش خود بردارند. لومومبا پس از مدتی، موفق به فرار از زندان شد. با این حال وی پس از چندی به اتهام نقض امنیت ملی، توسط نیروهای دولتی دستگیر و در یك اقدام خائنانه، تحویل نیروهای شورشی به رهبری موسی چومبه شد. پاتریس لومومبا سرانجام در 17 ژانویه 1961 به همراه جمعی از یارانش توسط عوامل چومبه، پس از شكنجه‏های فراوان تیرباران شد. لومومبا در شرایطی در 36 سالگی، اعدام شد كه بیمار بود و انتشار خبر كشته شدن لومومبا، موجی از اعتراضات مردمی كنگو و دیگر كشورهای افریقایی را به دنبال آورد. لومومبا چند كتاب از خود بر جای گذاشته است كه مشهورترین آنها "میهن من كنگو" نام دارد. گفته می‏شود كه پاتریس لومومبا توسط موسی چومبه رهبر شورشیان كنگو در خمره اسید انداخته شد تا اثری از وی باقی نماند.

27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟1357 ش - پیام امام خمینی به مناسبت فرار شاه از ایران

حضرت امام خمینی(ره) به مناسبت فرار شاه از كشور در پیامی خطاب به ملت ایران فرمودند: "فرار محمدرضا پهلوی را كه طلیعه پیروزی ملت و سرلوحه سعادت و دست یافتن به آزادی و استقلال است به شما ملت فداكار تبریك عرض می‏كنم" امام در ادامه این پیام، علاوه بر درخواست از ملت ایران به ادامه دادن تظاهرات پرشور خود بر ضد رژیم سلطنتی و دولت غاصب بختیار، بار دیگر از قوای نظامی و انتظامی خواستند كه به ملت بپیوندند. از سوی دیگر با فرار شاه از ایران، مردم، مجسمه‏های شاه فراری را در شهرهای مختلف پایین كشیدند. در شهرهای آمل، نهاوند، الیگودرز و ایلام نیز، مأموران رژیم شاه، به مردم حمله و شماری از آنان را شهید و مجروح كردند.

2006 - ضدیت غرب با برنامه های اتمی ایران از سر گرفته شد

نیمه ژانویه 2006 و چند ماه پس از آغاز کار محمود احمدی نژاد در سمت رئیس جمهور، بلوک غرب و در صدر آن دولت آمریکا، و نیز اسرائیل پس از اطمینان از اینکه دولت تازه جمهوری اسلامی ایران برنامه و سیاست هایی دیگر دارد روش تهدید و جنگ مصاحبه و مقاله را در پیش گرفتند و به ترساندن تهران از شورای امنیت و حملات هوایی ـ موشکی و ... پرداختند که از سال 2011 تشدید تحریم هارا به دنبال داشت.

از اظهارات ژانویه 2009 هیلری کلینتون وزیر امور خارجه وقت آمریکا دردولت «اوباما» چنین بر می آمد که این دولت هم همان سیاست دولت جورج دبلیو بوش را در قبال برنامه اتمی ایران (و کل منطقه) دنبال خواهد کرد؛ البته با روش (اپروچ) دیگر. بانو کلینتون در جلسه 13 ژانویه 2009 کمیسیون روابط خارجی سنای آمریکا در این باره گفت: ما به تلاش خود برای متوقف کردن برنامه های اتمی تهران ادامه خواهیم داد، جمهوری اسلامی نباید سلاح اتمی داشته باشد. ما طرق دیپلماتیک را پیش خواهیم گرفت ولی گزینه های دیگر را از نظر دور نخواهیم داشت [تکرار تهدید های جورج دبلیو بوش]. ما در قبال جمهوری اسلامی ایران با دولت های نگران دست یافتن این دولت به اسلحه اتمی تبادل نظر خواهیم داشت و تصمیمات مان را هماهنگ خواهیم کرد. روش ما حفظ رهبری جهانی آمریکا با دیپلماسی از نوع «سمارت پاور» است. دولت بوش نیروی نظامی را وسیله اجرای سیاست قرارداده بود و ما دیپلماسی از موضع قدرت را.

دو روز پس از اظهارات بانو کلینتون، مدیر کل CIA «برخورد با جمهوری اسلامی ایران» را بزرگترین چالش دولت اوباما خوانده و صریحا گفته بود که ایران دارای اورانیوم است و اگر بخواهد (که گفته است نمی خواهد) و اراده کند می تواند در آینده ای نه چندان دور صاحب سلاح اتمی شود، ابراز قدرت [قدرت نمایی] کند، موازنه قدرت در خاورمیانه برهم خورد و ....

27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟

هیلری کلینتون در جلسه 13 ژانویه 2009 کمیسون سنا - دختر او در عکس دیده می شود.

زادروزها

    ۱۷۰۶ - زادروز بنجامین فرانکلین نویسنده، سیاستمدار و مخترع آمریکایی

27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟بنجامین فرانکلین    ۱۸۹۹ - زادروز آل کاپون خلاف‌کارمشهورآمریکایی    ۱۹۴۲ - زادروز محمدعلی کلی بوکسور سنگین وزن آمریکایی27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟آل کاپون    ۱۹۶۲ - زادروز جیم کری هنرپیشه و کمدین کانادایی-آمریکایی    ۱۹۶۴ - زادروز میشل اوباما وکیل ، همسر رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا،باراک اوباما ، و بانوی اول ایالات متحده27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟محمدعلی کلی    ۱۳۴۴ - سیدجواد هاشمی، بازیگر، کارگردان، نویسنده و آهنگساز ایرانی    ۱۳۵۱ - مجید اخشابی ، آهنگساز، خواننده و نوازنده27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟جیم کریدرگذشت‌ها

    ۱۷۵۱ - درگذشت توماسو آلبینونی آهنگساز ایتالیایی    ۱۸۹۳ - درگذشت رادرفورد بیرچارد هیز نوزدهمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا

27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟توماسو آلبینونی    ۲۰۰۲ - درگذشت کامیلو خوزه سلا رمان نویس و شاعر اسپانیایی ، یرنده جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۸۹    ۲۰۰۸ - درگذشت بابی فیشر شطرنجباز آمریکایی ، قهرمان سابق جهان27 دی - 17 ژانویه؛ در تاریخ چه گذشت؟بابی فیشر*****منابع:

-پایگاه نوشیروان کیهانی زاده-ویکی پدیای فارسی-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر-راسخون


ویدیو مرتبط :
کلیپ تبریک تولد 17 دی ماه برای استوری || کلیپ شاد تولدت مبارک 17 دی