چه عواملی به خلیج گرگان آسیب می‌زند؟


‌مدیر کل محیط زیست استان گلستان گفت: رسوبات بر جای مانده و پسروی آب دریای خزر بیش از سایر عوامل باعث آسیب رساندن به خلیج گرگان شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اسماعیل مهاجر، در نشست با خبرنگاران افزود: این رسوبات و آلودگی‌های کنترل شده در حدی است که هزینه‌های نسبتا زیادی برای رسوب زدایی به بار می‌آورد.

وی اظهار کرد: از سوی دیگر وجود رسوب در کانال خوزینی واقع در جزیره آشوراده نیز باعث بسته شدن این کانال شده و همین مساله به خلیج گرگان در کنار دیگر موارد آسیب وارد کرده است.

وی ادامه داد: اگر برای رفع این مشکلات پیگیری و اقدامی نشود، بدون شک آینده خوبی را نمی‌توان برای خلیج گرگان متصور بود.

‌به گفته مهاجر طبق یک تحقیق و پژوهش معتبر، محیط‌زیست پنجمین اولویت مردم گلستان است و اشتغال، بیکاری و سختی معیشت از مهم‌ترین دغدغه‌های اصلی در استان است.

وی همچنین از کاهش چشمگیر آتش‌سوزی‌های استان از بالای ۳ هزار هکتار در سال گذشته به کمتر از ۱۰۰ هکتار در سال جاری خبر داد و اضافه کرد: این مهم با همکاری و همراهی جوامع محلی و هواشناسی استان و حضور گشت سیار محیط‌بانی در پارک ملی گلستان و ... محقق شده است.

وی گفت: با وجود طرح برخی مباحث تحت عنوان طرح ملی نجات خلیج گرگان شخصا و به عنوان مسئول متولی و مدیر محیط زیست استان گلستان چنین طرحی را ندیده‌ام و یا حداقل به ما ارائه نشده است و اساسا مسائلی از این دست می بایست در کارگروه تخصصی و یا واحد محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست بررسی و پیگیری شود.

مدیر کل محیط زیست گلستان افزود: لایروبی دهانه خلیج گرگان و آبرسانی به حوزه آبخیز آن می تواند راه نجات این خلیج باشد.

خلیج گرگان با وسعت حدود ۴۰۰ کیلومتر مربع و حداکثر عمق ۴ متر از غرب به شرق تا حوالی ضلع جنوبی آشوراده به عمق آن افزوده می‌شود و نه تنها دارای انواع ماهیان باارزش است بلکه سهم قابل توجهی از خاویار مورد نیاز کشور را تأمین می‌کند، همچنین در جذب پرندگان مهاجر زمستانی نقش بسیار مهمی دارد.

مدیرکل محیط زیست گلستان در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص آلاینده‌های زیست محیطی و آلودگی هوا در این استان گفت: در بخش صنایع و شهرهای استان آلودگی نداریم و همه موارد کنترل شده است، اما در فصل تابستان و برداشت گندم، جو و غلات غبار نشات گرفته از برداشت و از سوی دیگر آتش زدن باقی مانده ریشه‌های این غلات توسط برخی کشاورزان، دود ناشی از آن تاحدودی سبب آلودگی می‌شود.

مهاجر افزود: از دیگر سو دستگاه سنجش آلودگی هوا در میدان ولیعصر (عج) گرگان به عنوان یک منطقه پرترافیک نصب شده که تاکنون اثری از آلودگی در سطح مرکز استان گلستان گزارش نشده است.

وی با بیان اینکه در عین حال نباید از احتمال آلودگی در گرگان غافل بود، اضافه کرد: کارخانه سیمان پیوند گالیکش آلودگی ناشی از تولید سیمان ندارد، زیرا دستگاه و فیلتر تصفیه نصب شده در آن دودها و بخارهای ناشی از تولید را دوباره در چرخه تولید مورد استفاده مجدد قرار می‌دهد.

مدیر کل محیط زیست گلستان ادامه داد: بااین وجود ممکن است مقداری آلودگی در منطقه وجود داشته باشد که ناشی از تخریب نیلکوه به منظور برداشت مواد اولیه کارخانه سیمان است و اگرچه برای آن در گذشته مجوز صادر شده اما این کار غیراصولی است.

مهاجر در ‌خصوص مشاهده ریزگردها در استان گلستان که منشأ خارجی داشته و احتمال بروز بحران در منطقه را تشدید کرده است نیز گفت: تاکنون عاملی که به ما اثبات کند استان از این نظر دچار مشکل می‌‎شود، گزارش نشده است.

وی افزود: گلستان بیش از 300 کیلومتر مرز دارد و با توجه به وجود خشکسالی در مناطقی از کشور همسایه احتمال منشأ خارجی وجود ریزگردها در استان متصور است که در این رابطه مراتب را به سازمان حفاظت محیط زیست گزارش داده‌ایم و پیگیری‌های لازم در حال انجام است.

مدیر‌کل محیط زیست گلستان در خصوص اخبار منتشره در خصوص شکار اسب‎‌های وحشی در جزیره آشوراده گفت: اکنون اسب وحشی در آشوراده وجود ندارد، اسب‎‌های موجود پیر و دارای نواقص جسمی هستند که به دلیل ناتوانی صاحبان آنها در نگهداری و تیمار حیوانات در جزیره رها هستند.

مهاجر اضافه کرد: بر اساس سرشماری که به‌صورت سالانه در این جزیره انجام می‎شود، تاکنون بیش از ۲۰ اسب در جزیره دیده نشده است و آمارهای بیان‌ شده را تایید نمی‎کنم.

مساعد بودن حال هیرکان و ورکان دو توله پلنگ و رهاسازی آن‌ها در اواخر فروردین‌ماه در پارک ملی گلستان آخرین خبری بود که مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست گلستان در این نشست خبری داد.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
چه عواملی باعث آسیب دیدن لوله های رحمی می شوند؟