چگونه به جای مجتمع آموزشی «هتل» می سازند؟/ بانک خصوصی یک مدرسه را به هتل تبدیل کرد!


شهرخبر: مدرسه و باغ قدیمی «یاران امام» واقع در منطقه 1 تهران با فرصت طلبی بخش خصوصی، ناتوانی آموزش و پرورش در حفظ این مکان و نیاز شهرداریها به کسب درآمد از طریق فروش شهر، به «مجتمع تجاری، اداری و هتل 24 طبقه» تبدیل شد!چگونه به جای مجتمع آموزشی  «هتل» می سازند؟/  بانک خصوصی یک مدرسه را به هتل تبدیل کرد!چگونه به جای مجتمع آموزشی «هتل» می سازند؟/ بانک خصوصی یک مدرسه را به هتل تبدیل کرد!به گزارش خبرنگار معماری نیوز، روند تبدیل کاربری‌های خدماتی، آموزشی و باغ‌ها به پاساژ و مال و هتل در پایتخت همچنان ادامه دارد. در این میان چشم طمع دلالان بیشتر به دنبال زمین‌های مرغوب شمال شهر تهران است. زمین‌هایی که به قول سوداگران «ارزش‌افزا» هستند و قرار است نابودی فضای سبز و مدرسه و کاهش خدمات اجتماعی به افزایش سود سرمایه‌داران و متورم شدن جیب‌شان بینجامد.

شیوه‌ای هم که اخیرا در حال باب شدن است، درج نشدن نام واقعی مالک در پروانه ساخت و یا درج کاربری دیگر در تابلوی مشخصات پروژه است.  به طور مثال می‌توان به پروژه احداث دو برج در حریم دانشگاه شهید بهشتی اشاره کرد که در پروانه ساخت نام مالک «تعاونی مسکن کارکنان گمرک» درج شده ولی شخص دیگری مالک این دو برج است و یا یک مورد دیگر کاربری پروژه‌ای که «مجتمع تجاری و هتل» است را در تابلوی مشخصات، «پروژه آموزشی» ذکر می‌کنند.

یکی از این موارد داستان پرماجرای تخریب مدرسه‌ای در منطقه 1 تهران است که به دلیل برخورداری از حیاط وسیع و پر از درخت، از نظر سازمان پارک‌ها و فضای سبز تهران باغ محسوب می‌شد.

مدرسه‌ای که سال‌ها نهادهای مختلف برای حفظ و یا تصاحب آن کشمکش داشتند و در نهایت آموزش و پرورش منطقه نتوانست این فضای آموزشی را حفظ کند تا این مدرسه نصیب یک بانک خصوصی شود و با تخریب آن، در این زمین «مجتمع تجاری، اداری و هتل» بسازد. هتلی که با احتساب طبقات زیر زمین 24 طبقه می‌شود و قرار است بار ترافیک سنگینی را به خیابان باریک و نحیف محله تحمیل کند.

این مدرسه «مدرسه راهنمایی یاران امام»  نام داشت که ابتدا توسط یک نهاد خاص متروکه شد سپس یک بانک خصوصی به منظور ایجاد مجتمع تجاری و هتل این مکان را تخریب کرد. این مدرسه در خیابان دزاشیب، نرسیده به تقاطع عمار واقع شده بود.

استان تهران بر خلاف تصور بسیاری از مردم یکی از فقیرترین استان‌ها از لحاظ سرانه فضای آموزشی است. بیش از 30 درصد مدارس استان تهران هنوز دو نوبته اند. دو نوبته بودن مدارس حکایت از کمبود مدرسه در این استان بزرگ دارد و این درحالی است که هم اکنون مدارس متعددی در این استان متروکه شده  و خاک می‌خورند.

چگونه به اسم مجتمع آموزشی «هتل» بسازیم؟

کاربری زمین این مدرسه در سال‌های دور مسکونی بوده که با کش و قوس فراوان و با توجه به درخواست آموزش و پرورش منطقه یک این کاربری به «کاربری تثبیت شده آموزشی» تغییر می‌یابد. در نامه‌ای‌ که مدیر وقت آموزش و پرورش منطقه یک به کمیسیون ماده پنج در تاریخ 82/8/8 نوشته است در رابطه با مشکلات کمبود فضا آمده است: «با توجه به کمبود شدید فضاهای آموزشی و نیاز مبرم این منطقه به مکان فوق الذکر نسبت به تغییر کاربری آن به آموزشی اقدام لازم را مبذول فرمایید».با این حال زمین این مدرسه متعلق به یک نهاد خاص بوده و آن‌ها در نهایت این ملک را به فروش رسانده و آموزش و پرورش به ناچار این ملک را تخلیه می‌کند.

بعد از گذشت نزدیک به یک دهه، در تیرماه سال 92 معاونت شهرسازی و معماری در نامه‌ای به یزدانی شهردار منطقه 1، تقاضای احداث مجتمع تجاری، اداری و هتل در این ملک را مطرح می‌کند.کمیسیون ماده 5 در این مورد در تاریخ 92/5/28 تشکیل جلسه می‌دهد. در صورت‌جلسه این کمیسیون و دربخش کاربری‌ها، کاربری تثبیت شده آموزشی ذکر شده است و همچنین عنوان شده است که این ملک در حریم درجه 2 گسل قرار دارد.

 در بخش «وضع موجود» کمیسیون ماده 5 آمده: ملک مذکور به صورت مدرسه متروکه و قدیمی دو طبقه است.

در توضیحات تکمیلی هم این صورت جلسه ذکر شده است که سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهر تهران طی نامه‌ای ملک فوق را «باغ» اعلام کرده و بر اساس گواهی پایان ساختمان این ملک با مشاعات 1101مترمربع مساحت دارد. همچنین اداره آموزش و پرورش منطقه یک تهران طی نامه شماره 54/83110 مورخ 17/9/86 اعلام نیاز به این فضای آموزشی را عنوان کرده ولی عنوان نموده که یک نهاد خاص با حکم قضایی نسبت به تخلیه این ملک اقدام نموده است.

در نهایت کمیسیون ماده 5 در این جلسه با مورد درخواست هتل به صورت 15 طبقه روی همکف موافقت کرده و پروانه ساختمان صادر شد. 

نکته جالب اینکه بانک تات که مجری ساخت این هتل است در تابلوی مشخصات، کاربری را «آموزشی» ذکر کرده و خبری از عنوان هتل یا مجتمع تجاری نیست. شاید مجریان این طرح از حواشی فراوانی که در طول این سال‌ها برای این ملک ایجاد شده با خبر بوده‌اند و از این طریق خواسته‌اند از حجم حساسیت‌های محلی بکاهند.

معماری نیوز در گزارش بعدی خود در این رابطه با اسناد و مدارک و تاریخچه کشمکش‌های بین آموزش و پرورش و یک نهاد خاص بر سر کاربری این مدرسه، جزئیات را بیشتر بررسی می کند. 

بانک تات، علی انصاری و هتل سازی در این ملک

بانک پر حاشیه تات به عنوان هشتمین بانک خصوصی در تاریخ 88/8/8 نخستین شعبه خود را در مشهد افتتاح کرد. نام این بانک با نام «علی انصاری» سرمایه دار معروف گره خورده است.

سایت جهان نیوز در این باره می‌نویسد: ریاست هیئت مدیره بانک تات در ابتدای آغاز به کار این بانک بر عهده «علی انصاری» بود که نام وی با بازار موبایل کشور، بازار مبل، اسپانسر استقلال و ... گره خورده بود و در واقع انصاری، مرکز ثقل این بانک محسوب می‌شد و انتخاب نام "تات" ـ نام زبان و قوم زادگاه پدری انصاری در منطقه‌ بوئین‌زهرای قزوین برای این بانک نیز حکایت از همین حقیقت داشت. اما در مهر ماه سال 90 بانک مرکزی بدون اعلام دلیل خاصی به بانک تات مهلت داد تا قبل از پایان مهر ماه، رئیس جدید هیئت مدیره این بانک را مشخص کند که این امر به برخی شائبه‌ها در خصوص این بانک و علی انصاری دامن زد.

بر همین اساس بانک تات مسئولیت ریاست هیئت‌ مدیره خود را به علی‌اکبر اصغری واگذار کرد و علی انصاری به عضویت در هیئت مدیره این بانک اکتفا کرد.

در تیرماه 1391 معاون نظارتی بانك مركزی با بیان آنكه، بانك 'آینده' با ادغام بانك تات و دو مؤسسه مالی و اعتباری صالحین و آتی فعال شده، افزود: بانك تات به دلیل تخلفات در امور سپرده گذاری و سهامداران لغو مجوز شده و بر همین اساس سهام 100درصدی بانك تات به 25 درصد تقلیل یافت ضمن آنكه دو نهاد مالی دیگر نیز 25 درصد سهام را در اختیار دارند. وی همچنین از رد صلاحیت تمام اعضای هیات مدیره بانك تات خبر داد.

در حال حاضر «بانک تات» منحل شده و با تغییر نام و لوگو تحت نام «بانک آینده» فعالیت می‌کند.222


ویدیو مرتبط :
مجتمع هتل تماشا سرعین