"ال نینو" تاثیر مستقیمی بر ایران ندارد


مدیرکل هواشناسی استان کردستان گفت: موازی کاری آموزشی و اجرایی در بخش مباحث مربوط به هواشناسی یک چالش عمده است و یک مرکز تحقیقاتی هواشناسی یکپارچه در ایران شکل نگرفته است که همه ملزم به پیروی از آن باشند.

طالب حیدری با حضور در خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کردستان، به سوالات مختلفی از جمله وضعیت آب و هوای استان در زمستان سال جاری، پدیده ال نینو و... پاسخ داد.

مدیرکل هواشناسی کردستان، عمده این موازی‌کاری را میان وزارت نیرو و سازمان هواشناسی ذکر کرد و افزود: وزارت نیرو در سطح کشور دارای ایستگاه‌های هواشناسی است که در نهایت نتایج تحقیقات این دو با یکدیگر متضاد می‌شود.

وی یکی دیگر از مشکلات کنونی را گسترش رشته اقلیم شناسی عنوان کرد که به موازات علم هواشناسی حرکت کرده اما دو رشته‎ی مجزا و متفاوت است.

حیدری از گسترش رشته اقلیم شناسی انتقاد کرد و گفت: گسترش این رشته موجب سرکار گذاشتن مردم می‌شود و فارغ التحصیلان آن بازار کار مناسبی نخواهند داشت.

پدیده ال نینو تاثیر مستقیمی بر ایران ندارد

وی در پاسخ به این سوال که آیا پدیده ال نینو کشور ایران و استان کردستان را در برمی‌گیرد؟ اظهار کرد: پدیده ال نینو تاثیر مستقیمی بر ایران ندارد، هرچند امکان دارد تاثیرات غیرمستقیم آن شامل ایران هم شود. قدمت این پدیده به اندازه درازای قدمت اقیانوس آرام است و ال نینو پدیده جدیدی نیست اما شناخت انسان از آن جدید است.

حیدری با انتقاد از جوسازی‌های رسانه‌ای در این مورد، تصریح کرد: متاسفانه پرداختن به مباحثی همچون ال نینو موجب هدررفت میلیاردها تومان از اقتصاد ایران می‌شود در صورتی که چنین موضوعاتی از اساس اشتباه است و موجب هراس اجتماعی می‌شود. در هواشناسی با تغییرات غیرمنتظره هم مواجهیم و هیچگاه نمی‌توان با قاطعیت در مورد وضعیت آب و هوا سخن گفت اما شرایط نرمالی را برای زمستان امسال پیش بینی کرده‌ایم.

سوءمدیریت آب در منطقه، عامل ایجاد گرد و خاک

مدیرکل هواشناسی کردستان در پاسخ به سوالی مبنی بر دلایل ایجاد گرد و خاک در استان، اظهار کرد: سوءمدیریت آب در عراق عامل ایجاد گرد و خاک است که کشورهای عراق، ترکیه، ایران و سوریه باید برای مدیریت صحیح آب در منطقه همگرایی داشته باشند.

وی، ایجاد ریزگردها را در نتیجه خشک شدن باتلاق‌ها، مرداب‌ها و ایجاد بیابان در خاک عراق دانست و تصریح کرد: در حال حاضر فرات عملاً از یک رودخانه عادی به رودخانه‌ای رام و بدون سیلاب تبدیل شده است و طغیانی برای آن باقی نمانده تا بستر مردابی ایجاد کند، به همین دلیل بیابان‌هایی با خاک نرم در عراق ایجاد شده است.

حیدری برای حل این معضل، همگرایی سیاسی و یکپارچه کشورهای منطقه را امری ضروری دانست و گفت: امیدواریم حکومت کشورهای ترکیه و عراق با همکاری دیگر کشورها راهکاری برای این مسئله ایجاد کنند.

وی عنوان کرد: هوا همیشه آبستن اتفاقات غیرمنتظره است و نمی‌توان از وقوع پدیده‌هایی همچون سیل و طوفان جلوگیری کرد اما می‌توان با پیش بینی و اتخاذ تدابیر قبل از وقوع، میزان ضررها و آسیب‌های احتمالی را کاهش داد.

مدیرکل هواشناسی کردستان با بیان اینکه زمستان شرایط خاص خود همچون سرما و یخبندان را دارد و این مسئله چیز غیرمنتظره‌ای نیست، تصریح کرد: در هواشناسی پیش بینی بلندمدت امری درست نیست و نمی‌توان اکنون مشخص کرد که زمستان سال جاری بسیار متفاوت تر از سال های گذشته خواهد بود.

وی اعلام کرد: براساس پیش‌بینی‌ها در دی ماه امسال هوای پایداری را شاهد خواهیم بود اما در بهمن ماه امواج بارشی بیشتری را خواهیم داشت.

حیدری با اشاره به اینکه از سال 1340 جامعه آماری هواشناسی را در استان کردستان داریم، اعلام کرد: به طور میانگین 40 درصد بارش‌ها در زمستان، 30 درصد در پاییز و 30 درصد دیگر در بهار خواهد بود. تاکنون 65 درصد بارندگی‌های مورد پیش بینی در سال جاری در استان کردستان محقق شده است.

فعالیت 103 ایستگاه هواشناسی در کردستان

مدیرکل هواشناسی کردستان در ادامه به فعالیت 103 ایستگاه هواشناسی در استان کردستان، اشاره و عنوان کرد: چهار ایستگاه سینوپتیک، پنج ایستگاه سینوپتیک تکمیلی، هفت ایستگاه کلیماتولوژی، 6 ایستگاه کلیماتولوژی آبی، سه ایستگاه تمام اتوماتیک و 79 ایستگاه باران سنجی در استان مشغول فعالیت هستند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا ایستگاه‌های موجود کفاف استان را می‌کند؟ عنوان کرد: با توجه به اینکه استان کردستان یک استان کوهستانی است نیازمند ایستگاه‌های باران سنجی بیشتری هستیم.

حیدری با بیان اینکه هم اکنون بیشتر ایستگاه‌های هواشناسی استان اتوماتیک هستند، تصریح کرد: یکی از معایب این ایستگاه‌ها گران قیمت بودن تجهیزات و قطعات بکار رفته است که می‌توان با بکارگیری نیروی انسانی، جایگزینی برای ایستگاه‌های هواشناسی هزینه‌بر ایجاد کرد.

چشم انداز هوای کردستان در 15 روز نخست دی ماه جاری

وی به وضعیت هوای استان در 15 روز نخست دی ماه سال جاری، اشاره و بیان کرد: از نظر اقلیمی، دی‌ماه فصل برگشت تدریجی شدت تابش خورشید است اما به دلیل جابجایی "جت استریم" جنب حاره و جبهه‌ای به عرض‌های جنوبی‌تر، کوران مبادلات جوی و عبور توده هواهای متضاد کاهش یافته و کم و بیش نوعی سکون و پایداری نسبی در هوا ایجاد می‌شود که از تبعات آن وارونگی‌های شبانه و افزایش معمول آلودگی هوای شهرهاست.

مدیرکل هواشناسی کردستان ادامه داد: بر اساس نقشه نیمکره‌ای امواج جوی، در چشم انداز هوای غرب کشور تا دهم دی ماه موج بارشی قابل ملاحظه‎ای دیده نمی‌شود و در پانزدهم دی ماه نیز نشانه‌های یک موج بارشی شمالی و سردتر دیده می شود. در مجموع بارش 15روز آینده قابل ملاحظه برآورد نشده و دو هفته آینده کم و بیش خشک برآورد می‌شود.

اطلاعات هواشناسی را در استان کردستان کاربردی کرده‌ایم

وی با اشاره به اینکه اطلاعات هواشناسی را در استان کردستان کاربردی کرده‌ایم، خاطرنشان کرد: کارگروه جاده‌ای هواشناسی، زنبورداری، زراعت، مدیریت بحران و انرژی را در استان ایجاد کرده‌ایم و جلسات آنها به صورت مرتب برگزار می‌شود.

مدیرکل هواشناسی استان به اقدامات این اداره برای اطلاع رسانی، اشاره و یادآور شد: از طریق تلفن هواگوی 134، نصب مانیتورهای هوانما، صداوسیما، رادیو، فضاهای مجازی، جراید، خبرگزاری‌ها و وب سایت اداره کل هواشناسی کردستان اطلاعات هواشناسی در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.

گفت‌وگو از ویدا باغبانی، خبرنگار ایسنای منطقه کردستان

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
#27 چرا به AMP نیاز داریم؟