پیدایش دعای کمیل، توسل، زیارت عاشورا و... در چه زمانی بوده است؟


  X  

تاریخ خبر : یکشنبه 1394.08.24 - 09:09

پیدایش دعای کمیل، توسل، زیارت عاشورا و... در چه زمانی بوده است؟

جام نیوز/ دعا ارزشمندترین عبادت ها و از بزرگترین نعمت های الهی به بندگانش می باشد. به گونه ای که جایگاه والایی را در قاموس قرآن و احادیث، به خود اختصاص داده است. به عنوان نمونه، امام سجاد ـ علیه السلام ـ در مناجات ذاکرین به خدا عرض کرده است: «و من اعظمُ النعمُ علینا جَریانَ ذکرکَ علی السنتنا و اذنک لنا بدعائک؛ و از بزرگترین نعمت های تو بر ما جاری ساختن نام تو بر زبان و اذن تو به دعا کردن با توست.» و یا امیر المومنین ـ علیه السلام ـ در تفسیر آیة «صراط الذین انعمت علیهم» می فرماید: «منظور از نعمت، نعمت های مادی از قبیل خوردنی و پوشیدنی نیست،‌ چرا که خداوند متعال این ها را به کافران و فاسقان نیز عطا می کند، بلکه منظور از نعمت در این آیه شریفه، دعا است».
واژه دعا ، به معنای درخواست کردن و طلب کردن است. و در قرآن نیزبه همین معنا به کار گرفته شده است : ادعونی از من بخواهید ـ دعا حقیقتی است فطری، به گونه ای که هر کس خواه مسلمان ـ خواه کافر ـ خواه انسان و یا- حتی- موجودات دیگر،‌ همگی دست نیاز به سوی وجود بی نیاز دراز می کنند.
اما درباره پاسخ به پرسش باید گفت: دعاهایی که از طریق معصومین به دست ما رسیده است همراه با هبوط حضرت آدم ـ علیه السلام ـ از بهشت به زمین خاکی بوده است ،آنگاه که از کرده خویش ‌ پشیمان گشت و دست به دعا برداشت.
فتلقی آدم من ربه کلمات فتاب علیه انه هو التواب الرحیم و یا دقیقتر آن است که بگوئیم، همه این دعاها،پیش از خلقت انسان در لوح محفوظ بوده است،‌ اما دسترسی عموم مردم به این گونه ادعیه ‌ از زمان پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ و ائمه اطهار ـ علیهم السلام ـ بوده است.
به عنوان مثال زیارت عاشورا، از امام محمد باقر ـ علیه السلام ـ نقل شده است، اما در اصل یک کلام قدسی می باشد، به این گونه که وقتی پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ به معراج رفتند در آسمان چهارم، کلمات زیارت عاشورا بر قلب پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ الهام گردید ، لیکن از آن رو که هنوز واقعه عاشورا در روی زمین رخ نداده بود ، تا زمان امام محمد باقر ـ علیه السلام ـ مخفی ماند و پس از این دوران در دسترس شیعیان قرار گرفت.
و یا دعای کمیل از زمان حضرت خضر ـ علیه السلام ـ بوده است و منسوب به آن حضرت است. سپس سینه به سینه به امیرالمومنین ـ علیه السلام ـ انتقال یافته و آن حضرت، این دعا را به کمیل بن زیاد نخعی که از اصحاب نزدیکشان بود،‌ تعلیم فرمود.
پس اگر مطلق دعا را در نظر بگیریم از زمان حضرت آدم بوده و اگر دعاهایی مثل توسل یا زیارت عاشورا را ملاحظه کنیم بعد از حضرت آدم ـ علیه السلام ـ و از زمان ائمه ـ علیهم السلام ـ به دست ما رسیده است.

نظر شما


ویدیو مرتبط :
فرازهایی از دعای کمیل با صدای حامد زمانی