خدا در اين حالات تکليف را از انسان بر مي‌دارد


  X  

تاریخ خبر : دوشنبه 1394.08.11 - 09:39

خدا در اين حالات تکليف را از انسان بر مي‌دارد

قدس آنلاين/ بنابر آموزه هاي ديني خداوند دستورات و خط و مشي هايي را براي هدايت، سعادت و کمال آدمي در نظر گرفته که از آنها به تکليف الهي تعبير مي شود و از ابتداي خلقت بشر تا قيام قيامت وجود دارد.
اميرمومنان امام علي (ع) مي فرمايند: «بدانيد که خداوند آنچه را بر پيشينيان شما نپسنديده، بر شما نيز هرگز نخواهد پسنديد و آنچه را بر آنان پسنديده هرگز براى شما ناپسند نخواهد دانست. بلکه شما [همگى] در پى نشانه اى آشکار حرکت مى کنيد و آنچه مى گوييد، بازتاب سخنانى است که پيشينيان شما گفته اند.»
البته به تصريح آيات و روايات خداوند بيش از توان بندگان بر آنها تکليفي ننهاده است آنچنان که در آيه 286 سوره مبارکه بقره مي فرمايد: «خداوند، هيچ کس را جز به اندازه توانايى اش تکليف نمى کند. آنچه [از خوبى] به دست آورده به سود او، و آنچه [از بدى] به دست آورده به زيان اوست».
پيامبر خدا (ص) نيز در اين باره فرموده اند: «از امّت من [مسؤوليت و تکليف در برابر] خطا و فراموشى و آنچه بدان مجبور شده اند، برداشته شده است.»
همچنين، از رسول گرامي اسلام (ص) است که: «خداوند، هيچ گاه بنده اى را به سبب کارى که از روى خطا يا اجبار انجام دهد، عذاب نمى کند.»
علاوه بر اين، ايشان مي فرمايند: «[مسؤوليت] نُه چيز، از امّت من برداشته شده است: خطا، فراموشى، آنچه بدان مجبور شوند، آنچه ندانند، آنچه از توانشان بيرون باشد، آنچه بدان ناچار شوند، حسادت، فال بد زدن و تفکّر وسوسه آميز در آفرينش، تا زمانى که به زبان آورده نشود.»
و نيز فرمودند: «[تکليف و مسؤوليت نسبت به] نُه خصلت، از امّت من برداشته شده است: خطا، فراموشى، آنچه نمى دانند، آنچه توانش را ندارند، آنچه بدان ناچارند، آنچه به زور بدان وادار مى شوند، فال بد زدن، وسوسه تفکّر در آفرينش و حسادت تا زمانى که به زبان يا دست، آشکار نشود.»
امام صادق (ع) نيز در اين باره مي فرمايند: «بندگان، جز به کمتر از توانشان فرمان داده نشده اند. پس، هر چيزى که مردم به انجام آن مأمور شده اند، توانايى آن را دارند و آنچه که در توانشان نيست، از عهده آنان برداشته شده است.»

نظر شما


ویدیو مرتبط :
حالات مختلف روح انسان