ظریف در مصاحبه با نیویورکر: آمریکا برجام را اجرا نکرده است


کسی سوال نمی کند که آیا ایران برجام را اجرا می کند یا نه. تقریباً همه مقامات ایرانی معتقدند که آمریکا برجام را اجرا نکرده است.

دکتر ظریف وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با نشریه آمریکا نیویورکر گفت: آمریکا ابتدا باید نشان دهد که برجام را اجرا می کند. کسی سوال نمی کند که آیا ایران برجام را اجرا می کند یا نه. تقریباً همه مقامات ایرانی معتقدند که آمریکا برجام را اجرا نکرده است. 

ظریف: مهمترین مشکل این است که آمریکا بعد از هشت سال  ترس انداختن به دل دیگران و مجازات سنگین کسانی که با ایران تجارت می کردند، حالا به صندلی عقب رفته است. مجازاتهای میلیاردی به نهادهای مالی اروپا تحمیل شد. از آمریکا انتظار می رفت به بانکها بگوید که گذشته ها گذشته.

نیویورکر: چه انتظاری از دیدار با جان کری دارید؟

ظریف: ما می خواهیم که بانک های اروپایی بدون ترس و نگرانی از اقدامات تلافی جویانه آمریکا با ایران همکاری کنند. ما به طور کامل به تعهدات خود عمل کردیم  و انتظار داریم نتیجه کامل نیز بگیریم. آمریکا باید کار بیشتری انجام دهد. آنها باید این پیام را ارسال کنند که تجارت با ایران هزینه ای برایشان نخواهد داشت. این اما و اگر ندارد. معاهدات و استانداردهای بین المللی به علت خوب بودن کسی اجرا نمی شوند بلکه به این علت اجرا می شوند که سود و منفعت می رسانند. اگر اینطور نباشد، دوام این توافقات به خطر می افتد.

نیویورکر: آیا توافق در معرض خطر فروپاشی قرار دارد؟

ظریف: نه، توافق پابرجاست. اما اگر یک طرف به تعهدات خود عمل نکند، توافق متزلزل خواهد شد.

نیویورکر: امسال سال آخر ریاست جمهوری اوباما و (وزارت) جان کری است. فکر می کنید با روی کار آمدن یک رئیس جمهور جدید - دموکرات یا جمهوریخواه- بر سر آینده فرآیندی که در دوره اوباما شروع شد، چه می آید؟

ظریف: من بیشتر علاقه مند هستم این فرآیند در دوره اوباما به نتیجه برسد. به نظر من اگر فرآیند به نتیجه برسد، رؤسای جمهور بعدی ایران و آمریکا محافظت از آن را به نفع خود می بینند و برای دوام آن تلاش خواهند کرد زیرا ما معتقدیم که این توافق یک توافق خوب است. این توافق به نفع دو طرف و به نفع جامعه جهانی است. ما معتقدیم که وقتی این توافق به طور کامل اجرا شود، همه متوجه آثار جانبی آن و تاثیرش در حوزه های دیگر خواهند شد. از این رو تمرکز من بر تثبیت توافق در ماههای باقیمانده از وزارت جان کری و خودم و اطمینان از این است که همه به منفعت و آثار این توافق پی ببرند. 

نیویورکر: آیا فکر می کنید رئیس جمهور بعدی آمریکا به اندازه رئیس جمهور کنونی مشتاق گفتگو باشد؟

ظریف: بسیاری در ایران همین دولت را نیز خیلی دوستانه نمی دانند.

نیویورکر: به طور متوسط چقدر با جان کری گفتگو می کنید؟

ظریف: اغلب.

نیویورکر: دو یا سه بار در هفته؟

ظریف: بستگی به شرایط دارد. اما ممکن است دو یا سه بار در یک روز باشد. ما با یک توافق پیچیده سر و کار داریم و هر دو کشور می خواهند که توافق اجرا شود.

نیویورکر: آیا دلتان برای جان کری تنگ خواهد شد؟

ظریف: هنوز معلوم نیست. من تلاش می کنم با او کار کنم تا دستاوردهای بزرگی که در مذاکرات داشتیم، حفظ ، تقویت و برای مدت طولانی  تضمین شود.

نیویورکر: جمعه گذشته با رئیس کل بانک مرکزی ایران در واشنگتن صبحانه خوردم. او با جک لو وزیر خزانه داری دیدار کرده بود. بحث و گفتگو بین تهران و واشنگتن در دو سال و نیم مذاکره چه تغییری کرده است؟

ظریف: ما امید داشتیم تعامل بیشتر در این خصوص به بی اعتمادی ها پایان دهد. و فکر نمی کنم خیلی دیر شده باشد. همانطور که مقام معظم رهبری (آیت الله خامنه ای) سال گذشته گفتند، اگر تجربه مذاکرات هسته ای ثابت کند که آمریکا رویکرد خود را در برابر ایران تغییر داده است، یعنی اینکه رویکرد خود را بر اساس احترام و منافع متقابل قرار دهد، شانس تغییر وجود دارد.

اما اگر آمریکا به سیاست های خصمانه خود ادامه دهد، آن موقع ما ناچار خواهیم بود به توافق هسته ای بچسبیم و برای بقای آن تلاش کنیم.

 توافق هسته ای هنوز می تواند کف باشد نه سقف، اما مستلزم اراده مثبت سیاسی از جانب آمریکاست تا این روند تکرار مواضع قدیمی و تاریخ گذشته در برابر ایران متوقف شود.

نیویورکر: یک مقام ارشد آمریکا گفت دولت امید داشته است توافق هسته ای راه را برای حل و فصل دیگر مشکلات گذشته به ویژه قبل از اتمام ریاست جمهوری اوباما  باز کند. این نگرانی وجود دارد که ایران مایل یا قادر به حل برخی از این مسائل نباشد.

ظریف: ما در فارسی یک ضرب المثل داریم: اول برادری ات را ثابت کن بعداً ادعای ارث و میراث  کن. آمریکا ابتدا باید نشان دهد که برجام را اجرا می کند. کسی سوال نمی کند که آیا ایران برجام را اجرا می کند یا نه. تقریباً همه مقامات ایرانی معتقدند که آمریکا برجام را اجرا نکرده است. از این رو شما باید ابتدا برادری خود را ثابت کنید و سپس ما درباره ارث و میراث صحبت می کنیم. سود سهام اجرای موفق توافق هسته ای می رسد اما وقتی به طور کامل و با موفقیت اجرا شود.

نیویورکر: دادگاه عالی آمریکا حکم داده است که بانک مرکزی ایران باید دو میلیارد دلار به قربانیان اقدامات مرتبط با ایران به ویژه انفجار 1983 در پایگاه تفنگداران آمریکایی در بیروت بپردازد. من آنجا بودم و خودم می دیدیم که اجساد آمریکایی ها بعد از چندین هفته بیرون می آید. ایران اغلب خودش را قربانی اقدامات آمریکا می داند اما در این حمله ایران و متحدانش مسئول شناخته شدند.

ظریف: همان دادگاههای آمریکا که همچنین ایران را مسئول حادثه یازده سپتامبر شناخته اند!  من امیدم را به  عدالت آمریکا از دست داده ام و همچنین به قضاوت دادگاه عالی و دیگر دادگاهها و حتی حکم  پوچ تر دادگاه استیناف  نیویورک که اعلام کرده است ایران باید برای حادثه یازده سپتامبر غرامت بپردازد و این اوج پوچی است. چگونه می توانید بگویید که ایران مسئول خسارت های یازده سپتامبر است در حالی که دیگرانی که واقعاً مسئول بودند، تبرئه می شوند؟ این موارد در یک دادگاه جدی و متمدن قابل طرح نیستند. وقتی یک دادگاه آمریکایی ایران را برای یازده سپتامبر محکوم می کند، به اعتبار نظام قضایی آمریکا پایان می دهد. مردم دیگر کشورها نیز می توانند برای مسدود کردن دارایی های آمریکا قانون وضع کنند. آیا شما خوشحال می شوید؟

آمریکا جنایت های زیادی علیه ایرانی ها، مردم ویتنام،‌ افغانستان و عراق مرتکب شده است. آیا آنها هم می توانند در کشورهای خود برای هر خسارتی که در نتیجه بمباران های آمریکا دیده اند، برای هر فردی که در ساواک شکنجه شده است- ساواک را آمریکا خلق کرد- طلب پول از آمریکا کنند و برای توقیف آن اقدام کنند؟ آیا شما این را می پذیرید؟

پس چرا ما باید حکم دادگاه عالی را بپذیریم؟ دادگاه عالی ،‌دادگاه عالی آمریکاست نه دادگاه عالی جهان. ما  و پولمان تحت قیمومیت آن نیستیم. این یک سرقت است، سرقت بزرگ. باور کنید که ما آن را پس می گیریم.


ویدیو مرتبط :
مصاحبه شبکه abc آمریکا با دکتر ظریف