اما و اگرهای طرح خرید خودرو/ چه مقدار از منابع مالی بانک مرکزی به جیب خودرو سازان ریخته شد؟


خاکساری فعال اقتصادی و زارعی نماینده مجلس شورای اسلامی امشب در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی طرح خرید خودرو پرداختند.

چه مقدار از منابع بانک مرکزی به جیب خودرو سازان ریخته شد؟به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "اما و اگرهای طرح خرید خودرو" امشب 24 آبان ماه در برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور "خاکساری" فعال اقتصادی و  "غلام محمد زارعی" نماینده مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.

طرح خرید خودرو بیشتر در جهت جلوگیری از ورشکستگی صنعت بود

خاکساری در ابتدا در پاسخ به سؤال اول مجری برنامه پیرامون اما و اگرهای طرح خرید خودرو گفت: طرح خرید خودرو  هدف مشخصی که به نفع مردم باشد در بر نداشت و بیشتر تمرکز بر این بود که یک صنعت از ورشکستگی نجات یابد.

وی با اشاره به این که وظیفه دولت حمایت از صنعت است گفت: چرا این نوع حمایت باید از صنعتی اتفاق بیفتد که سابقه درخشانی در ذهن مردم ندارد.

این فعال اقتصادی با بیان این که به لحاظ اقتصادی عامه مردم از عملکرد صنعت خودرو راضی نیستند اظهار داشت: مردم از کیفیت و قیمت خودرو ناراضی هستند زیرا خودروها کیفیت لازم را ندارد و عدم کیفیت اثرات خود را بر جای می‌گذارد.

خاکساری با بیان این که قیمت خودرو با درآمد مردم همخوانی ندارد اظهار داشت: بنده مخالف شروع طرح خرید خودرو بودم زیرا تصمیمات پولی و مالی کشور به دست بانک مرکزی است و نباید بانک مرکزی را به صورت دستوری اجبار کرد تا منابع مالی را که متعلق به مردم است را در زمینه خاصی خرج کند.

وی با بیان این که با این اقدام استقلال بانک مرکزی زیر سؤال می رود اظهار داشت: در بانک مرکزی افراد متخصصی حضور دارند.

زارعی نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه  طی گفتگوی زنده تلفنی با اشاره به این که  بحث خودرو داخلی نیازمند چاره‌اندیشی است به طوری که در کش و قوس‌های فراوانی منجر به تشکیل کمپین‌هایی برای خودرو شد.

وی با اشاره به این که خودروسازان با انباشت خودرو مواجه بودند ادامه داد: طرح خرید خودرو راحل موقتی است به طوری که یک تجربه به حساب می‌آید.

صنعت خودرو  بیش از صد سال سابقه دارد

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان این که این طرح شاید به برخی از دغدغه‌های موجود پاسخ دهد اظهار داشت: صنعت خودرو در ایران سابقه صد ساله دارد به طوری که در طول 50 سال اخیر می‌توانستیم به برندهای موفقی تبدیل شویم.

زارعی نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این که آیا شما از نحوه اجرای اولین قدم  از بسته ضد رکود دولت حمایت می‌کنید، اظهار داشت: این اقدام یک راه حل قطعی نیست البته استقبال کردن از این تسهیلات نشان می‌دهد که این موضوع می‌تواند به عنوان یک راه حل و تجربه البته به شیوه بهتری مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: پیش‌بینی دولت این بود که 100 هزار خودرو را بتواند از طریق ارائه این تسهیلات به بازار عرضه کند و وقتی که با این استقبال وسیع روبرو شد قطعاً توانسته در یک مقطع زمانی کوتاه این ظرفیت و سقف را تکمیل کند.

3 هزار و 250 میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی با اجرای این طرح به جیب سایپا و ایران‌خودرو ریخته شد

خاکساری کارشناس مسائل اقتصادی نیز با بیان این که با اجرای این طرح 3 هزار و 250 میلیارد تومان نزدیک به 1 میلیارد دلار از منابع بانک مرکزی به جیب دو خودروساز داخلی ریخته شده است گفت: این طرح برای خودروسازان و قطعه سازان مزیت داشت نه برای مردم!

پیش‌بینی دقیقی از نحوه استقبال این تسهیلات وجود نداشت

در بخش دیگری از این برنامه "محمدعلی کریمی" مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی نیز طی ارتباط تلفنی با این برنامه درباره این که چرا به یک‌باره ارائه این تسهیلات متوقف شد گفت: واقعیت این است که شاید پیش‌بینی خیلی دقیقی در خصوص نحوه استقبال مردم از این تسهیلات وجود نداشت و شاید خود دوستان در وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز پیش‌بینی دقیقی نداشتند که چه تعداد خودرو در چه مدت فروش خواهد رفت.

وی همچنین در پاسخ به سؤال خاکساری درباره این که آیا این طرح به شما تحمیل شده بود یا شما خود آن را انتخاب کردید گفت: مسلماً تحمیلی در کار نبوده بلکه این سیاست توسط  نظام پولی و اقتصادی کشور  اتخاذ شده بود و این مجموعه همان مجموعه‌ای است که در دو سال اخیر توانسته است تورم را از 40 درصد به 15 درصد برساند.

مدیر کل روابط عمومی بانک مرکزی با بیان این که ما به نقایص اجرای این طرح واقف هستیم و آن را کتمان نمی‌کنیم اظهار داشت: به هر حال نگرانی‌هایی نیز در خصوص بازشدن دست دلالان و ایجاد رانت برای افراد خاص وجود داشت.

 صنعت خودروسازی 20 درصد مجموع صنایع را در بر می‌گیرد

کریمی خاطر نشان ساخت: ارائه این تسهیلات از سوی بانک مرکزی کمکی بود که مجموعه نظام بانکی کشور به یک بخش اقتصادی که صنایع پایین‌دستی مرتبط دارد و حدود 20 درصد مجموع صنایع را دربر می‌گیرد بود.

هدف از اجرای این طرح خالی کردن انبارهای ایران‌خودرو و سایپا بود!

خاکساری همچنین با تاکید بر این که در بحث اقتصاد باید تمام مسائل را پیش‌بینی کرد و سپس اقدام مقتضی را انجام داد تاکید کرد: بحث آزمون و خطا در اجرای این طرح اشتباه است چرا که منابعی که در اختیار خودروسازان قرارگرفته شده است متعلق به تمام مردم است و مردم می‌توانستند با استفاده از این منابع خیلی از نیازهای ضروری خود مانند ازدواج و درمان را تأمین کنند درحالی‌که هدف از اجرای این طرح تنها خالی کردن انبارهای ایران‌خودرو و سایپا بود چرا که در کشور هیچ سابقه‌ای وجود ندارد که مردم بتوانند وامی 16 درصد را تنها با یک چک اخذ کنند

این کارشناسان مسائل اقتصادی همچنین درباره این که آیا فروش تسهیلاتی خودرو به نتیجه مورد نظر خود می‌رسد یا خیر گفت: اگر نتیجه را این بگیریم که کیفیت خودرو بالا برود این اتفاق نمی‌افتد ولی اگر نتیجه رضایت‌مندی ایران‌خودرو ، سایپا و قطعه سازان باشد قطعاً اجرای این طرح به هدف مورد نظر رسیده است.

در پایان زارعی نماینده مجلس شورای اسلامی نیز اظهار داشت: قطعاً با تجاربی که در اجرای این طرح به دست آورده‌ایم می‌توانیم اجرای این طرح را با رویکرد و شیوه بهتری دنبال کنیم.

انتهای پیام/


ویدیو مرتبط :
اما و اگرهای خرید خودرو - ایران جیب