زادگاه روحانی؛ میزبان كاروان تدبیر و امید


خبرِ سفر رییس جمهوری به استان سمنان را «محمدرضا خباز» استاندار سمنان، بیست و هفتم اسفندماه پارسال در یك نشست مطبوعاتی اعلام كرد. وی با بیان اینكه مردم سمنان روز سه شنبه سی و یكم فروردین ماه 95، میزبان روحانی و دیگر اعضای كاروان تدبیر و امید هستند، گفت: مراسم استقبال مردمی از رییس جمهوری از مسیر میدان «مشاهیر» تا میدان «سعدی» است و روحانی بعد از استقبال مردم، ساعت 10 صبحِ روز 31 فروردین در ورزشگاه «تختی» سخنرانی خواهد كرد.
شركت در شورای اداری شهرستان ها، نشست با نخبگان، علما و ایثارگران، نشست با سرمایه گذاران و امضای چند تفاهم نامه در این نشست، نشست شورای اداری استان و مصاحبه مطبوعاتی، از دیگر برنامه های روحانی در سفر یك روزه به استان سمنان است.
پیش از این، جلسه هماهنگی سفر استانی كاروان تدبیر و امید به استان سمنان بیست و نهم فروردین، به ریاست رییس جمهوری تشكیل شد. به گزارش ایرنا، شركت كنندگان در این نشست، طرح های مرتبط با حوزه های تامین آب شرب استان، گسترش مراكز بیمارستانی، آموزش و پرورش، صنعت و معدن، راه ها و همچنین توسعه طبیعت گردی را بررسی و نهایی كردند.

*** شناخت روحانی از استان زادگاه؛ امیدی برای رفع آسانتر چالش ها
استان سمنان، نخستین مقصد سفرهای استانی دولت تدبیر و امید در سال 1395 است. شماری بر این باورند كه این سفر از آنجا كه سفر به زادگاه رییس جمهوری است، می تواند متفاوت باشد.
این متفاوت بودن اما به این معنا نیست كه رییس جمهوری برای استان زادگاه خود، اعتباری ویژه و بیش از دیگر استان ها قایل خواهد بود بلكه به معنای آن است كه روحانی با شناختی كه از نیازها و ظرفیت های استان سمنان دارد، می تواند در اولویت بندی پروژه ها در جهت رفع چالش های این استان، بهترین تدبیر را به كار گیرد.
«علی اصغر احمدی مجد» فرماندار دامغان، روز شنبه بیست و هشتم فروردین، در جلسه هماهنگی و برنامه ریزی سفر رییس جمهوری و هیات دولت به استان سمنان گفت: سفر رییس جمهوری و هیات دولت به استان سمنان متفاوت تر از دیگر سفرهای دولت بوده، چون روحانی فرزند سمنان است و به استان خود سفر می كند.
«احمد همتی» نماینده منتخب مردم سمنان برای مجلس دهم نیز سفر رییس جمهوری به استان سمنان را نقطه عطفی در حل چالش های اساسی این استان دانست. وی روز شنبه، بیست و هشتم فرودین ماه، در گفت و گو با ایرنا، با تاكید بر اینكه در دولت های قبل برای حل مهم ترین چالش های استان اقدامی صورت نگرفت، گفت: دكتر روحانی فرزند استان سمنان است به همین خاطر برنامه های مناسبی برای كاهش چالش های استان درنظر دارد. همتی، انتقال آب خزر به استان سمنان و راه اندازی جاده تجاری اقتصادی بندرعباس- بندرامیرآباد را 2 اولویت مهم كاروان تدبیر و امید در سفر به سمنان عنوان كرد.

***استان سمنان و انتقال آب خزر
سفر هیات دولت به استان سمنان بار دیگر توجه ها را به طرح انتقال آب دریای خزر به فلات مركزی ایران معطوف كرده است. این طرح كه به عنوان آخرین طرح های دولت دهم و در واپسین روزهای كاری این دولت با هدف تامین رفع كم آبی در فلات مركزی كلید خورد، به دلیل برخی مخالفت ها و كمبود اعتبار، هنوز راكد مانده است.
یكی از شاخص ترین منتقدان این طرح «پرویز كردوانی» پدر علم كویرشناسی ایران است. به گفته وی در گفت وگو با رسانه در سال 1391 آب دریای مازندران مناسب استفاده در كویر نیست چراكه این آب به دلیل داشتن 11 تا 13 گرم نمك در لیتر، تنها برای كشاورزی در مناطقی چون گیلان، مازندران و گلستان مناسب است. البته مخالفت ها با انتقال آب دریای خزر به فلات مركزی ایران به انتقاد كردوانی منتهی نشد و بسیاری از كارشناسان این طرح را بدون پشتوانه علمی و غیركارشناسی عنوان كردند.
اینك، پس از گذشت چهار سال و در آستانه سفر رییس جمهوری به استان سمنان برخی از منتقدان آن زمان بنا به دلایل گوناگون به موافقان طرح تبدیل شده اند. كردوانی كه اكنون در جبهه موافقان طرح قرار گرفته است چند روز پیش در گفت وگو با خبرگزاری ایسنا، با بیان استدلال های گوناگون، طرح انتقال آب دریای خزر به فلات مركزی ایران را باعث رونق در این منطقه عنوان كرد.
در این شرایط، دور از انتظار نیست كه بسیاری، به ویژه مردم و مسوولان استان سمنان، همزمان با سفر رییس جمهوری به این استان، چشم به راه تدبیر دولت یازدهم برای تصمیم گیری درباره سرنوشت طرح انتقال آب دریای خزر به فلات مركزی باشند.

*** سمنان و ظرفیت های سرمایه گذاری
اگر بخواهیم به یكی از مهمترین اولویت های سرمایه گذاری در سمنان اشاره كنیم، به یقین بخش صنعت این استان می تواند سرآمد تمام بخش ها برای توسعه سرمایه گذاری در بخش های خصوصی و دولتی باشد چراكه از 72 ماده معدنی موجود در كشور 42 مورد آن در استان سمنان شناسایی شده است.
«علی اصغر جمعه ای» چندی پیش در گفت وگو با ایرنا، با بیان اینكه استان سمنان ظرفیت های پذیرش سرمایه گذاری را در بخش خصوصی و دولتی دارد، گفت: برای فراوری مواد معدنی، دولت باید عزم خود را در استان سمنان جزم كند و با جلب و جذب سرمایه گذار در این خصوص كه همان انجام مطالعه و تامین زیرساخت های لازم است، قدم های اساسی بردارد.
سمنان، همچنین دارای یك هزار و 147 آثار تاریخی است كه از این میان، حدود یك هزار اثر به ثبت ملی رسیده است. قدمت بیشتر این آثار، از جمله كاروانسراهای بیست و هشت گانه، به دوره صفویان بازمی گردد كه همین امر بر ظرفیت های این استان در جذب سرمایه و گردشگر افزوده است.
«حسین خواجه بیدختی» مدیركل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان در گفت و گو با ایرنا در این زمینه گفت: در سال های اخیر، به دلیل كم آبی در استان سمنان و توجه دولت تدبیر و امید به گردشگری برای توسعه استانی، نگاه مدیران استانی به سمت این حوزه به عنوان یكی از محورهای توسعه تغییر یافته است و فرصتی مناسب فراهم شده تا بتوانیم از حوزه گردشگری برای توسعه استانی سود ببریم.
افزون بر این ها شرایط اقلیمی حاكم بر سمنان، این استان را برای پرورش دام های سنگین از نوع شتر مناسب ساخته است. به گفته «مهدی حداد» رییس كمیسیون كشاورزی اتاق بازرگانی استان سمنان، پرورش دام سنگین از نوع شتر در استان سمنان برای صادرات گوشت و شیر آن به كشورهای خارجی و همچنین خواص درمانی و خوراكی آن، ظرفیت توسعه دارد كه با توجه به نزدیكی به بازار تهران، می تواند ظرفیت مناسبی باشد.
زمین های كشاورزی و باغ های استان سمنان نیز ظرفیتی است كه نمی توان از آن چشم پوشید. خشكبار بنام شهر دامغان به ویژه پسته و بادام، سهم این منطقه را در تولید داخلی این محصول، افزایش داده است. به نظر می رسد توجه و تمركز بیشتر بر روش های نوین باغداری و كشاورزی تولید در این استان را افزایش خواهد داد.

*** محدودیت های آشكار و پنهان استان سمنان
از ظرفیت ها كه بگذریم به محدودیت های استان می رسیم كه مهمترین آنها، كویری بودن سمنان است. این واقعیت چالشی بر سر راه كشاورزی استان و نیازمند توجه و مدیریت است.
حداد در این زمینه گفت: با توجه به اینكه حدود 60 درصد از استان سمنان بیابان است، نیازمند شناخت دقیق كویر هستیم و اكنون تمركز كمیسیون كشاورزی اتاق بازرگانی سمنان، شناخت موانع پیش روی كویر و استفاده از اقلیم كویر در توسعه كشاورزی و دامپروری است.
او تاكید كرد: شناسایی فواید كویر و تمركز بر كشت متمركز گلخانه ای با هدف بهره گیری حداكثری از منابع آبی موجود، با كاشت انواع سبزی و صیفی، از جمله طرح هایی است كه باید از سوی دولت مورد حمایت قرار گیرد.
استان سمنان با وجود داشتن ذخایر و معادن فراوان و جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی اكنون با چالش های فراوانی مواجه است كه رفع این كاستی ها نیازمند شناسایی و تدوین راهبرد برای بهره برداری از هر كدام از این ظرفیت ها است.
با وجود اینكه استان سمنان از لحاظ بهره مندی از مواد معدنی یكی از مهمترین استان های كشور است اما از مجموع یك هزار و 792 واحد تولیدی و صنعتی استان، 672 واحد به طور كلی تعطیل است.
استاندار سمنان، نقدینگی را مهمترین چالش این واحدهای صنعتی می داند. او در ادامه گفت وگو با ایرنا در این زمینه گفت: نیاز اصلی 74 درصد از واحدهای صنعتی و تولیدی، نقدینگی است كه با تخصیص پنج هزار میلیارد ریال به منظور تامین منبع مالی برای واحدهای تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل، می توان به میزان قابل توجهی اشتغال ایجاد شود.
سمنان یكی از بزرگترین استان های كشور و حلقه اتصال هشت استان به شمار می رود كه به گفته كارشناسان، جاده های آن هنوز راهی طولانی تا توسعه و استاندارد شدن در پیش دارد. یكی از اساسی ترین درخواست های مسوولان حوزه راه و ترابری این استان گسترش راه ها، به ویژه بالابردن كیفیت راه های اصلی است زیرا این استان یكی از بزرگترین شاهراه های ارتباطی شمال شرق ایران را د&


ویدیو مرتبط :
تدبیر و امید (حسن روحانی)