"سفیر شین" یک عمر تلاش برای حفظ رابطه ایران و کره‌جنوبی


یک روزنامه کره‌ای به بررسی نقش مفید همکاری منابع و انرژی کره جنوبی در دوران تحریم ایران در واکنش شین جای – هیون پس از انجام توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی پرداخت.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در گزارش روزنامه کره تایمز آمده است:

زمانی که شین جای – هیون درباره چارچوب توافق هسته‌ای و محدود شدن تاسیسات هسته‌ای ایران در ازای کاهش تحریم‌های مرتبط با فعالیت هسته‌ای در دوم آوریل سال 2015 سخن می‌گفت، صدایش از هیجان به لرزه افتاده بود. این اخباری بود که او از سال 2010 و زمانی که کره جنوبی به تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران به رهبری ایالات متحده پیوست، منتظر شنیدنش بوده است.

در ماه آوریل هنوز توافق هسته‌ای به سرانجام نرسیده بود. توافق نهایی در ماه ژوییه در پی تلاش‌های طاقت فرسا و زمان‌بر دیپلماتیک بین شش قدرت جهانی و ایران به دست آمد.

با این حال پیشرفت‌های صورت گرفته در گفت‌وگوهای هسته‌ای در ماه آوریل به اندازه کافی مثبت بود که شین جای – هیون را که به عنوان کارشناس بی‌رقیب امور ایران در کره جنوبی شناخته می‌شود به اشتیاق بیاورد. بعد از ظهر آن روز وی به سونگدو در نزدیکی بندر اینچئون سفر کرد تا با علی معصومی‌فر، فرزند احمد معصومی‌فر، سفیر پیشین ایران در کره دیدار کند.

علی معصومی‌فر که در دانشگاه ایالتی نیویورک مشغول تحصیل بود، به دلیل رابطه نزدیکی شین با پدرش او را «عمو» خطاب می‌کرد. شین که از پیشرفت توافق هسته‌ای هیجان زده بود، به همراه علی این توافق را جشن گرفتند.

شین 70 ساله یکی از معدود کره‌ای‌هایی است که با مقامات رده بالای ایران رابطه گسترده‌ای دارد.

به گفته وی ایران کشوری است که جذابیت زیادی برای او دارد.

وی در 28 ژانویه در دفترش در سئول گفت: ایرانیان افراد تحصیل کرده و با هوشی هستند. این کشور از آغاز روزهای کهن دارای تاریخی غنی و طولانی است.

او علاقه‌اش به ایران با کشف برخی ویژگی‌های متفاوت با سرزمین مادری‌اش کره، در طول سال‌ها بیش‌تر شده است.

وی در این باره گفت:‌ ایران کشوری بزرگ است، 10 برابر بزرگ‌تر از مجموع قلمرو دو کره. من احساس می‌کنم زمانی که تحریم‌ها برداشته شوند و به دلیل ظرفیت منابع انسانی و سنت‌های فرهنگی قوی، ایران دارای پتانسیل قوی برای تبدیل شدن به یک قدرت منطقه‌یی است.

رابطه اش با ایران در مه 2008 آغاز شد. آن هنگام که وی از سوی لی میونگ باک، رییس‌جمهور پیشین به عنوان سفیر مسوول همکاری منابع طبیعی و امور انرژی منصوب شد و از ایران این کشور خاورمیانه دیدار کرد.

وظایف وی ملاقات با مقامات بلند پایه ایران و تجار ایرانی برای ایجاد ارتباط و پیوند به منظور بهبود روابط دو جانبه بود. رییس‌جمهور تمایل داشت تا روابط خود را با کشورهای غنی از منابع تقویت کند از این رو شین را منصوب کرد.

مقامات ایرانی هنوز او را «سفیر شین» صدا می‌کنند با وجود این که او دیگر در این جایگاه فعالیت نمی‌کند.

او گفت که به ایران کشیده شد و از این کشور 30 بار دیدار کرد. هر چه بیش‌تر ایران را کشف می‌کرد، رابطه‌اش با این کشور و مردمش عمیق‌تر می‌شد.

مقامات ایرانی به تدریج با او صمیمی شدند و دیدگاه‌های خود را در رابطه با روابط دو جانبه و فرصت‌های تجاری شرکت‌های کره‌ای در پرتو توافق هسته‌ای ایران با وی در میان می گذاشتند.

روابط بین دو کشور همیشه به آرامی پیش نمی‌رفت. روابط دو جانبه در سال 2010 در بوته آزمایش قرار گرفت آن زمان که کره به تحریم‌ها به رهبری آمریکا علیه ایران به دلیل توسعه برنامه هسته‌ای این کشور پیوست. ایران همواره اعلام کرده بود که هدفش مقاصد صلح‌آمیز است.

ایران به این تحریم‌ها اعتراض کرد. یک مقام برجسته ایران در گفت‌وگوی رسانه‌یی اعلام کرد که به دلیل شرکت کردن کره در این تحریم‌ها ایرانیان در اقدامی تلافی جویانه تحریم کالاهای مصرفی را انجام خواهند داد.

او ادامه داد: ایران کره را دوست نزدیک خود می‌دانست و کشورش مستحق این تحریم‌ها نبود.

شین به ایران پرواز کرد تا دلایل کره برای پیوستن به تحریم‌های بین‌المللی و اجتناب‌ناپذیر بودن این اقدام را برای مقامات ایرانی توضیح دهد. به گفته وی، مقامات ایرانی پس از ارائه توضیحات گفتند موقعیت کره را درک می‌کنند.

گرچه وظیفه‌اش به عنوان سفیر با بازنشستگی رییس‌جمهور لی در فوریه 2013 خاتمه یافت، شین به سفر به ایران و ملاقات با مقامات رسمی ادامه داد.

وی در این باره گفت:‌ گرچه ماموریت رسمی من به عنوان سفیر تمام شد، به شدت احساس کردم که ضرورت دارد تا نقش رابطه را ایفا کنم زیرا تحریم‌های ایران هنوز باقی بود و نتیجتا روابط دو جانبه به تلخی گراییده بود.

با موافقت دولت ایالات متحده، شین به بانک مرکزی ایران کمک کرد تا حساب‌های سپرده‌ای را در بانک ووری و بانک صنعتی کره باز کند. بانک مرکزی ایران و دولت کره یک سیستم مشخص ایجاد کردند تا به 23 هزار کمپانی کوچک کره جنوبی کمک کند تا به تجارت با ایران ادامه دهند.

در همین حال، شین سعی کرد تا به روزنامه‌نگاران کره‌ای آموزش دهد. آن‌ها نسبتا با آن چه که در خاورمیانه می‌گذشت ناآشنا بودند و شین به آن‌ها کمک کرد تا فهم دقیقی از ایران و سیاست‌های این منطقه به دست آورند. او با چند روزنامه‌نگار که می‌شناخت در تماس بود تا به آن‌ها درباره مواضع ایران در برابر مسائل منطقه‌یی اطلاعاتی ارائه دهد. او آن‌ها را تشویق می‌کرد تا فریب خروجی‌های رسانه‌های غربی را نخورند که ایران را به طور نادرست توصیف می‌کردند و انگیزه‌های ایران از برنامه‌های هسته‌ای‌اش را به غلط تفسیر می‌کردند.

شین توسعه طلبی‌جاه طلبانه ایران را رد می‌کند و می‌گوید ایرانیان صلح‌طلب هستند و انگیزه‌ای برای جنگ با کشورهای همسایه را ندارند.

دفاع او از ایران حتی پس از لغو تحریم‌های هسته‌ای در اوایل ماه جاری نیز کمرنگ نشده است. در عوض این وکیل تلاش‌هایش را برای رساندن روابط تجاری ایران کره به شرایط نرمال افزایش داده است.

پس از لغو تحریم‌های هسته‌ای ایران به بیش از 50 میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده‌اش در خارج دست یافت و نیز فروش نفت خود را افزایش خواهد داد.

حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران یک سفر چهار روزه به ایتالیا و فرانسه پس از لغو تحریم‌ها داشت. به طور خاص چندین کمپانی ایتالیایی قراردادهای تجاری پرسودی را با ایران برای ساخت زیرساخت‌ها و خدمات نفتی به امضا رساندند. در خلال سفر رییس‌جمهور ایران به ایتالیا، دولت ایتالیا از قرار نهایی به ارزش 18.4 میلیارد دلار با ایران خبر دادند. روحانی قرار داد اقتصادی دیگری با ایرباس برای خرید 118 هواپیما از فرانسه به امضا رساند.

شین درباره فعالیت‌های اقتصادی گفت: فکر می‌کنم اکنون زمان آن است تجار کره‌ای به این که چگونه می‌توانند از همکاری‌ها سود ببرند، فکر کنند. من آن‌ها را ترغیب می‌کنم که شرکای تجاری در ایران پیدا کنند.

وی ادامه داد: سفر احتمالی پارک گئون های، رییس‌جمهور کره از ایران، می‌تواند به ایجاد فضای مثبت برای شرکت‌های کره‌ای کمک کند.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
#27 چرا به AMP نیاز داریم؟