اقدامات عربستان تلاشی عبث برای تخریب چهره‌ی ایران است


نشریه کوارتز با بیان این که تصمیم عربستان برای اعدام شیخ النمر با هدف سوق دادن ایران به سمت درگیری نظامی بوده است، نوشت: این یک استراتژی ناراحت کننده است اما حقیقت دارد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) و به نوشته نشریه کوارتز،عربستان سعودی هفته گذشته شیخ نمر باقر النمر، رهبر شیعیان این کشور را به مجازات اعدام رساند که در ابتدا با اعتراض ایرانی‌ها مواجه شد.

واکنش اولیه به این اقدام کوچک بود اما چند روز بعد با زنجیره‌ای از واکنش‌های دیپلماتیک در منطقه ادامه یافت.

آل سعود یک روز پس از تجمع معترضان ایرانی در مقابل سفارت ریاض در تهران روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد و بحرین و سودان نیز به دنبال سعودی‌ها روابط‌شان را با تهران قطع کردند. سپس امارات متحده عربی و قطر سطح روابط دیپلماتیک خود را با ایران کاهش دادند و سفیران خود را از تهران فرا خواندند.

هر یک از این اقدامات، به‌علاوه اتهام حمله عمدی عربستان به سفارت تهران در صنعا، پایتخت یمن نشان دهنده عجز سعودی‌ها برای تخریب چهره ایران در دادگاه جهانی است؛ هر چند این تلاش عبث است که بیش‌تر موجب تردید نسبت به ثبات و درک خود عربستان می‌شود. این متحد قدیمی آمریکا در حال از دست دادن تسلط خود بر منطقه و مردمش است. این حقیقت بعلاوه حکومت غیر اصولی‌اش سبب شد تا پادشاهی عربستان به شدت خطرناک شود.

عربستان مدعی است که اقداماتش علیه ایران یک پاسخ دفاعی ضروری و اصولی است اما حقیقت این است که آل سعود تلاش می‌کند توجه جامعه بین‌الملل را از ضعف‌های داخلی‌اش منحرف کند. عربستان با یک تنگنای اقتصادی روبه‌رو است. این کشور در سال 2015 با یک کسری بودجه حدود 100 میلیارد دلار مواجه شد و انتظار می‌رود این روند در سال 2016 نیز ادامه داشته باشد. تصمیم عربستان برای افزایش تولید نفت برای رقابت با ایران سبب شد تا قیمت جهانی نفت به میزان چشمگیری کاهش یابد که خساراتی را به منابع مالی این کشور وارد کرده است. عربستان 75 درصد از بودجه سالانه خود را از صادرات نفت تامین می‌کند بنابراین کاهش درآمدش یک تاثیر جدی داشته است.

عربستان در دوران مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 به همه می‌گفت که ایران غیرقابل اعتماد، متزلزل و اساسا آماده جنگ است. اما تهران توانست با قدرت‌های جهانی به توافق دست یابد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز نبود انحراف در برنامه هسته‌ای ایران را تایید کرد.

این در حالی است که عربستان هم‌زمان با تلاش‌هایش برای خطرناک و خصمانه جلوه دادن چهره‌ی ایران، ظرفیت‌های نظامی‌اش را گسترش داده است. ذخیره این سطح از تسلیحات و تجهیزات نظامی این سوال را به وجود می‌آورد که دقیقا چه کسی نیروی اصلی بی‌ثبات کننده در منطقه است و در واقع ثبات آخرین بهانه و حکومت مستبد عربستان است.

کوارتز در ادامه نوشت: به نظر می‌آید که پادشاه جدید عربستان بیشتر بدون فکر قبلی عمل می‌کند و بی‌تجربه است. شکست سیاست‌ این کشور در برابر حوثی‌ها در یمن که ایران از آن‌ها حمایت می‌کند، به پای وی نوشته شده است. تصمیم این کشور برای اعدام هم‌زمان شیخ النمر با تعدادی متهم به تروریسم نیز اقدامی نامعقول است که بیش‌تر به نظر می‌آید تلاشی بوده است برای این که به طور یک جانبه‌ای آتش‌بس در یمن طفره برود. متحدان غربی و منطقه‌یی عربستان نگران‌اند که این کشور بسیار در معرض تشدید اعتراضات یا حتی یک کودتا در کاخ پادشاهی‌اش قرار دارد.

سعودی‌ها، اگر هم از ثبات به عنوان یک چیز قابل عرضه به متحدان غربی‌شان حرف می‌زنند، به دلیل امکانی است که این کشور برای جهان اسلام فراهم می‌کند. تعداد زیادی از اماکن مقدس اسلامی در این کشور قرار دارد که آل سعود سال‌ها از آن بهره برده است و بسیار از کشورهای اسلامی از ترس این که اجازه ورود به شهر مقدس مکه برای انجام مراسم حج را پیدا نکنند از انتقاد علیه سعودی‌ها پرهیز می‌کنند.

اما آمریکا در این میان تلاش کرده است تا رویکردی بی‌طرفانه اتخاذ کند و از هر دو کشور ایران و عربستان بخواهد تا خویشتن‌داری از خود نشان دهند. این سیاست‌ نشان دهنده این است که واشنگتن دیگر نمی‌خواهد تمام سرمایه خود را روی یک کشور متمرکز کند چرا که هر دو کشور قدرت‌هایی بزرگ محسوب می‌شوند که راه‌های آبی ژئواستراتژیک را در اختیار دارند. علاوه بر این، این حقیقت نشان دهنده‌ی این است که آمریکا پس از گذشت 36 سال و با توجه به این که یک جایگزین با ثبات‌تر و قوی‌تر برای عربستان در منطقه وجود دارد، نمی‌خواهد از این پس در منطقه خلیج فارس روی تنها یک کشور سرمایه گذاری کند.

کوارتز در پایان نوشت:‌ تضعیف اعتبار و بصیرت درعملکرد اخیر پادشاهی عربستان نشان دهنده این است که آل سعود نمی‌خواهد یا نمی‌تواند خانه خود را به درستی مدیریت کند، در حالیکه این کشور در یکی از حساس‌ترین نقاط دنیا واقع شده است.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
فیلم ضد ایرانی پلیس آهنی(robocop)تخریب چهره ایران