شکوفه‌های بهاری سینما در سرمای پاییز


سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران که از روز گذشته در پردیس سینمایی چارسو شروع به کار کرد، محلی برای گردهمایی و رقابت تعدادی از بهترین فیلمسازان فیلم کوتاه است؛ جوانانی که فقط نمونه ای از خیل نیروهای مستعد فیلمسازی ایران و آینده سازان این سینما هستند.

به گزارش جام جم، جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران پس از برگزاری 31 دوره، اکنون به عنوان یکی از معتبرترین رویدادهای جهانی کشور ما در سطح بین المللی شناخته می شود و هرساله به جز جوانان فیلمساز وطنی، بسیاری از فیلمسازان فیلم کوتاه کشورهای دیگر هم تمایل دارند با فیلمی در این جشنواره حاضر باشند. امسال در بخش ملی ۱۷۰۱ فیلم داستانی، مستند، انیمشین و تجربی متقاضی حضور در جشنواره بودند و در بخش بین الملل هم فیلمسازانی از کشورهایی چون فرانسه، آلمان، آمریکا، نروژ، انگلیس، مراکش، لیتوانی، سنگاپور و نیوزیلند برای حضور در این جشنواره اعلام آمادگی کردند.

درخشش جوانان فیلمساز به عنوان آینده سازان سینمای حرفه ای کشور در حالی همه ساله در این رویداد اتفاق می افتد که فیلمسازان عرصه فیلم کوتاه از نبود حمایت ها در این زمینه گله دارند. جشنواره فیلم کوتاه تهران همه ظرفیت فیلمسازی جوانان کشور نیست و خیلی از آثار خوب پشت در می مانند.

لزوم حمایت دولت و تلویزیون

مجید برزگر که چند سالی است به فیلمساز شاخصی در سینمای حرفه ای و هنرمندانه تبدیل شده و فیلم هایی تحسین شده چون پرویز و فصل باران های موسمی را ساخته، ید طولایی در انجمن سینمای جوان و عرصه فیلم کوتاه دارد. او مدتی است علاوه بر فیلمسازی سعی می کند دست جوانان فیلم کوتاه را هم بگیرد و امسال با تهیه کنندگی فیلم تجربی «تنازع» ساخته مسعود حاتمی در جشنواره حضور دارد. این فیلمساز در گفت وگو با جام جم بر لزوم حمایت نهادهای دولتی و تلویزیون از فیلمسازان فیلم کوتاه تاکید کرد و گفت: معتقدم عرصه فیلم کوتاه در کشور ما موفق تر از فیلم بلند است، اما به دلیل این که ماهیت فیلم کوتاه از بحث های اقتصادی و اکران عمومی به دور است، توجه جدی و چندانی به آن نمی شود. درحالی که مراکز دولتی و تلویزیون باید بیش از پیش به این عرصه اعتنا کنند.

کارگردان فیلم «یک شهروند کاملا معمولی» افزود: پخش مداوم فیلم کوتاه از تلویزیون می تواند بسترسازی فرهنگی انجام دهد و نقش موثری در ارتقای نگاه مخاطب داشته باشد. شما اگر نگاهی به فیلم های کوتاه داشته باشید، می بینید بیشتر این فیلم ها با هزینه شخصی کارگردان ها تولید شده است. بنابراین امیدوارم مدیریت دولتی سهم بیشتری در تولید فیلم کوتاه و حمایت از فیلمسازان داشته باشد. الان تنها نهادی که در این زمینه تلاش می کند، انجمن سینمای جوان است که با بودجه محدود دست فیلمسازان را می گیرد، اما برای سرمایه گذاری و حمایت های بیشتر باید نهادهای دیگر هم مشارکت کنند.

فیلمسازان تنها هستند

محمد روحی، فیلمساز عرصه فیلم کوتاه که در چالوس فعالیت می کند و با فیلم هایی چون سیاه مشق در بخش مسابقه بیست و هفتمین جشنواره فیلم کوتاه تهران حضور داشته، در گفت وگو با جام جم مهم ترین مشکل فیلمسازی در شهرستان ها را نبود گروهی منسجم و علاقه مند با ایده های خلاقانه دانست و گفت: چالوس و شهرستان هایی از این دست که نمونه اش در کشور زیاد است، تا مدت ها از آموزش سینما محروم بودند و تازه آموزش در این زمینه جدی گرفته شده، بنابراین هنوز با فقر ایده های جذاب و شکل گیری گروهی خلاق و منظم و همراه روبه روییم. اگر هم ایده درخشانی وجود داشته باشد، فیلمساز بسیار تنهاست و هیچ حمایتی از سوی نهادها و ارگان های شهری وجود ندارد و باید از صفر تا صد یک فیلم را خودش انجام دهد، بلکه شاید بتواند اثرش را به جشنواره فیلم کوتاه تهران برساند. فیلمساز جوان یک بار، دوبار و سه بار با عشق بتواند کوه مشکلات را از پیش رو بردارد، اما اگر حمایت و تشویقی نبیند، برای دفعات بعدی دیگر این انگیزه در او کشته می شود. چون هیچ سازوکار مناسبی برای طی این مسیر وجود ندارد، فیلمسازان جوان شهرستانی فرسوده و بی انگیزه می شوند.

رابطه به جای ضابطه

یاسین خوش آمدزهی، مستندساز جوان چابهاری که فیلم هایی چون محلب، چمروک و پروانه من را در کارنامه دارد و او را به عنوان بازیگر هم در فیلم هایی از ابوالفضل جلیلی، عباس رافعی و مسعود جعفری جوزانی دیده ایم، در گفت وگو با جام جم، یکی از مشکلات عرصه فیلم کوتاه را مهم تر بودن رابطه از ضابطه دانست و افزود: اگر شما اهل رابطه باشید، می توانید سری به نهادهای مختلف بزنید و کار کنید و اگر اهل رابطه نباشید، باید خانه نشین شوید و قید ساخت فیلم را بزنید. متاسفانه بسیاری از فیلمسازان شهرستانی به دلیل این که اهل رابطه و زد و بند نیستند و بودجه ای هم برای ساخت فیلم هایشان ندارند، فرصتی برای بروز استعدادهایشان نمی یابند. این سینماگر همچنین پردیس چارسو را محل مناسبی برای برگزاری جشنواره فیلم کوتاه و گپ و گفت فیلمسازان ندانست و ادامه داد: سازمان سینمایی باید تمرکززدایی کند و همه بودجه را معطوف به تهران نکند و بودجه های متمرکزی را برای حمایت از فیلمسازان شهرستانی به کشور تزریق کند تا آنها هم بتوانند سوژه های خوب و خلاقانه خود را بسازند.

سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران که از روز گذشته در پردیس سینمایی چارسو آغاز به کار کرد، سه شنبه هفته آینده با معرفی برگزیدگان به پایان می رسد.

علی رستگار

فرهنگ و هنر


ویدیو مرتبط :
شکوفه های بهاری (کیفیت بالا)