سیاست‌هایی که فقط جلو انقراض کتاب‌خوان‌ها را می‌گیرد


یک نویسنده با تقسیم مردم به کتاب‌باز، کتاب‌خر، کتاب‌خوان و کتاب‌نخوان، سیاست‌های فعلی تبلیغی و ترویجی کتاب را موجب حفظ دسته سوم (کتاب‌خوان) از خطر انقراض توصیف کرد.

علیرضا متولی در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات و نشر ایسنا اظهار کرد: برنامه‌های فعلی ما در حوزه تبلیغ و ترویج فرهنگ مطالعه به درد حفظ دسته سوم - کتاب‌خوان‌ها - از خطر انقراض می‌خورد اما تأثیری در آشنایی مردم بویژه «کتاب‌نخوان‌»‌ها با کتاب ندارد.

او با تأکید بر این‌که «کتاب‌نخوان»‌ها سرگرمی‌های دیگری دارند و هرگز خود را با کتاب سرگرم نمی‌کنند بیان کرد: اصولا کتاب بخشی از زندگی آنان نیست؛ بنابراین این دسته فقط با کتاب‌های درسی و کمک‌درسی و تست کنکور و آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی، آن هم فقط برای امتحان دادن، آشنایی دارند. همچنین بسیاری از مردم تنها کتابی که به خانه‌شان راه می‌دهند، قرآن است؛ آن هم برای این‌که جزوی از تزیینات سفره عقد است. همچنین حافظ را برای فال گرفتن در خانه دارند.

متولی گنجاندن کتاب‌خوانی در زندگی به عنوان یک فعالیت روزمره آن هم از دوران کودکی را به عنوان یکی از راه‌های توسعه فرهنگ مطالعه عنوان کرد و افزود: من در سخنرانی‌هایم این‌جا و آن‌جا گفته‌ام که ما نیازمند فعالیت فرهنگی برای گنجاندن کتاب‌خوانی به عنوان یک فعالیت روزمره هستیم و این رویکرد باید از کودکی آغاز شود.

این نویسنده تأکید کرد: فاکتور دیگر گسترش ویترین کتاب است. امروزه کتاب‌فروشی‌ها تعطیل می‌شود و ناشران به مشاغل دیگری روی می‌آورند اما کسی دلش نمی‌سوزد. حکومت باید تصمیم بگیرد که آیا باید برای گسترش فعالیت کتابخوانی تسهیلاتی فراهم کند یا نه؟ دولت‌ها پیش‌تر در پی آمارند اما آمار انتشار کتاب به درد نمی‌خورد. آن‌چه به درد می‌خورد تغییر فضای مردم از گرایش شدید به شبکه‌های اجتماعی به گرایش ملایم به این شبکه‌ها و تغییر از گرایش نداشتن به کتاب‌خوانی به گرایش به این مقوله است.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
سیاست ما ، سیاست ما عین دیانت ماست ، سیاست روز ، سیاست ما ، دنیای سیاست