پرافتخارترین بازیگران سینمای ایران در "جشنواره فیلم فجر"


پرافتخارترین بازیگران سینمای ایران در میزان/ در آستانه برگزاری سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر سعی داریم پرافتخار ترین بازیگران سینمای ایران در جشنواره فیلم فجر را معرفی کنیم.
پرافتخار ترین بازیگران سینمای ایران در جشنواره فیلم فجر کسب سمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر برای هر بازیگری خوشایند است در آستانه برگزاری سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر سعی داریم پرافتخار ترین بازیگران سینمای ایران در جشنواره فیلم فجر را معرفی کنیم.
پرویز پرستویی که امسال در جشنواره فیلم فجر «بادیگارد» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا را دارد که نقش حیدر را که بادیگارد یکی از شخصیت های نظام است را ایفا می کند این بازیگر تاکنون سه بار توانسته سیمرغ جشنواره فیلم فجر را برای نقش اول «آژانس شیشه ای»، «بید مجنون» و «به نام پدر» کسب کند.
فرامز قریبیان بازیگر پیشکسوت سینمای ایران با سه سیمرغ نقش اول برای «ترن»، «بندر مه آلود» و «مرد باران» یکی از پر افتخارترین بازیگران جشنواره فیلم فجر است

ترن به نویسندگی و کارگردانی امیر قویدل محصول سال ۱۳۶۶ است و روایتگر زمستان ۱۳۵۷، در اوج انقلاب، یک قطار سوخت رسان ارتشی به مقصد اصفهان در حرکت است. گروهی از کارگران اعتصابی شرکت نفت و راه آهن برای رفع نیاز مردم، مسیر قطار را به مقصد شمال تغییر می دهند. ارتش وارد عمل می شود و می خواهد محموله را پس بگیرد. لکوموتیوران پیر به نام…

در این فیلم بازیگرانی همچون خسرو شکیبایی, عنایت بخشی, حسین ملکی, آرش تاج تهرانی, سروش خلیلی, کیومرث ملک مطیعی به ایفای نقش پرداخته بودند.

این فیلمی را هم امیر قویدل در سال۱۳۷۱ کارگردانی کرده است.

در این فیلم عبود، جوان کولی جنوبی، در شمال کشور به قتل می رسد و صیاد سالخورده ای به نام تراب در مظن اتهام قرار می گیرد….

بازیگرانی همچون فرامرز قریبیان ، میرمحمد تجدد ، محبوبه بیات ، محمد برسوزیان ، شمسی فضل الهی ، حسن رضایی ، آتنه فقیه نصیری ، نرسی کرکیا ، مجید میرزاییان ، هوشنگ دیبائیان ، سلیم رسولی ، یعقوب راهواره ، علیرضا نائینی ، افسانه خشتی ، آیلین نوژاد در بندر مه آلود به ایفای نقش پرداخته بودند.

زنده یاد خسرو شکیبایی نیز تا حالا توانسته دوبار برای «هامون» و «کیمیا» سیمرغ بلورین را به خود به خانه ببرد.

سال 1368 اوجی در کارنامه خسرو شکیبایی به حساب می آید. هنرنمایی بی چون و چرای شکیبایی در نقش حمید هامون در فیلم هامون (داریوش مهرجویی) یکی از بهترین بازی های تاریخ سینمای ایران را رقم زد. مهرجویی در زمان نگارش فیلمنامه درخشان فیلم هامون می دانست که اجرایی درست از نقش قهرمان فیلمش کار هر کسی نیست.

به همین خاطر این کارگردان در پیدا کردن هنرپیشه ای مناسب وسواس خاصی پیدا کرده بود تا این که روزی اجرای شکیبایی را بر صحنه یکی از تئاترهای آن زمان می بیند و بلافاصله به او پیشنهاد بازی در نقش کاراکتر حمید هامون را می دهد. شکیبایی به مدد هوشمندی مهرجویی در خلق یک کاراکتر جاندار و جذاب و آزاد بودنش در سر صحنه فیلم برداری آن قدر در جلد نقش فرو رفت که همگان را به تحسین واداشت.

شکیبایی با رعایت جزییات خیره کننده در بازی اش و بهره گیری از توانایی ذاتی اش در ادای دیالوگ ها آن قدر استادانه عمل کرد که حمید هامون به شمایلی دوست داشتنی و ماندگار برای نسل سینماروهای دهه شصت تبدیل شد. در واقع شکیبایی حمید هامون را بازی نکرد، بلکه آن را بر روی پرده سینما زنده و جاودان کرد. گستره بازی پرانرژی و خیره کننده خسرو شکیبایی در این فیلم آن قدر زیاد بود که در سال های بعد بسیاری از نسل سومی های علاقه مند به سینما هم عاشق کاراکتر حمید هامون شدند.

این شیفتگی نسبت به بازی شکیبایی و کاراکتر هامون در برخی از پیگیران سینما به اندازه ای است که آن ها خود را یک "هامون باز" می خوانند و در بسیاری از محفل های دوستانه و نزدیک دیالوگ های ماندگار هامون را با یکدیگر مرور می کنند. بازی شکیبایی در این فیلم از چشم داوران هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر دور نماند و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد به او اهدا شد. منتقدان و نویسندگان سینمایی هم در آن سال متفق القول بازی شکیبایی را ستودند و او را به عنوان بهترین بازیگر سال انتخاب کردند.

بعدها خود شکیبایی اعتراف کرد که تا مدت ها پس از پایان فیلم برداری اسیر حال و هوای نقش حمید هامون بوده و نمی توانسته حتی برای لحظه ای از فکر آن خارج شود. حتی با مرور کارنامه شکیبایی می توان ادعا کرد که بازی او تا نزدیک به یک دهه تحت تاثیر نقش آفرینی درخشانش در فیلم هامون قرار داشت و اجرای او در فیلم ها و مجموعه های تلویزیونی خاطره این فیلم ماندگار را برای علاقه مندان به سینما زنده می کرد. شکیبایی در همان سال در فیلم عبور از غبار (پوران درخشنده) نیز به ایفای نقش پرداخت و بازی اش در نقش معلمی که درگیر بیماری کلیه همسرش می شود، مورد توجه قرار گرفت

کیمیا (1373) دومین همکاری خسرو شکیبایی با احمدرضا درویش بود که توانست دومین سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای او به ارمغان بیاورد. شکیبایی در این فیلم توانست از پس دوپارگی نقش اش در دو برهه زمانی از داستان فیلم برآید و دو بازی کاملا متفاوت را دو نیمه فیلم از خود نشان دهد. بازی در نقش اسد در فیلم پری (داریوش مهرجویی، 1373) چهارمین همکاری شکیبایی با مهرجویی به حساب می آمد.


کاراکتر اسد یکی از پیچیده ترین و متفاوت ترین نقش های کارنامه شکیبایی بود که یک بار دیگر توانمندی های این بازیگر کارکشته را به اثبات رساند.

عزت الله انتظامی ، آقای بازیگر سینمای ایران هم دوبار سیمرغ نقش اول ، «روز فرشته» و «گراند سینما» را از ان خوده کرده است

گراند سینما فیلمی به کارگردانی حسن هدایت ساخته سال ۱۳۶۸ است و داستان آن دربارهٔ ورود و توسعهٔ سینما و سینماداری در ایران است و وصف مشاجره‌های موسیو روسی خان و موسیو آقایوف که جیره بگیر سفارت خانه‌های روسیهٔ تزاری و بریتانیای کبیر هستند. فردی به نام قراچه داغی که از مجاهدان مشروطه است، جوانی به نام معلا را نصیحت می‌کند که خود را در راه توسعهٔ سینما مانند عوامل اجنبی گرفتار نکند. بعد از هجوم مجاهدان به تهران و…

روز فرشته هم روایتگر نیت‌الله که فردی ثروت‌مند و در عین حال پول‌دوست و خسیس است برای رسیدگی به پرونده یکی از هم‌کارانش به‌نام فرزین به دادگاه می‌رود. او در جریان مشاجره با فرزین و پرتاب‌شدن کیفش بر روی مجسمه‌ی ساختمان، بالای مجسمه می‌رود و از بالای ساختمان سقوط می‌کند و پس از جداشدن روح از بدنش با پری آشنا می‌شود. پری وی را در جریان مرگ موقتش و نداشتن وقت کافی برای برای جبران گذشته قرار می‌دهد. نیت‌الله با دیدن نگرانی فرزین در قبال حادثه‌ای که برایش پیش آمده و مشاهده‌دعوای بازماندگانش بر سر ارث و میراث، تصمیم می‌گیرد گذشته را جبران کند. او همچنین درمی‌یابد که فرزین پسر دوست سابقش هدایت‌الله است که در جریان کلاه‌برداری از او در سال‌های گذشته ثروتمند شده بوده. برای همین به گورستان می‌رود و از روح هدایت‌الله طلب بخشش می‌کند. نیت‌الله ناگهان از خواب بیدار می‌شود و خود را در دادگاه می‌یابد و همه‌ی اموالش را به فرزین می‌بخشد.

باران کوثری بازیگر جوان سینما با دو سیمرغ نقش اول «خون بازی» و «کوچه بی نام» یکی از همین بازیگران است.

هدیه تهرانی سوپر استار دهه 60 و 70 دو سیمرغ برای «قرمز» و «چهارشنبه سوری» گرفته است.

شاید کمتر کسی بداند "هدیه تهرانی" نه عجله ای برای بازی داشت و نه شیدای دیده شدن بود.او هر جایی گفته بود: اولین بار که به طور جدی به بازی دریک فیلم فکر کردم بیست سالم بود و آقای تقوایی قرار بود چای تلخ را بسازد اما فیلم به سرانجام نرسید .این درست موقعی بود که قصدداشتم به آلمان بروم و در رشته دکوراسیون داخلی ادامه تحصیل بدهم.

در فیلم «قرمز»هدیه تهرانی آن لبخند مغرور و مشکوکش را به حرف های محمد رضا فروتن تحویل میدهد همان دیالوگ مطرح "این کلید این خونست و این خونه" و همین زن مغرور در"چهارشنبه سوری" اخم های طولانی و کش دارش را از سراستیصال به شوهرش عرضه می کند .شوهری که جانش است و جانش را قسم می خورد که با زن دیگری نیست.هدیه تهرنی را به صورتی سنگدل و بی رحم شبیه کردند اما هرگز هیچ نظر دهنده ای نگفت این صورت عجیب است نه سنگدل.

او عجیب است ، حتی وقتی که برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم چهارشنبه سوری می شود ، نمی آید تا هرگز شکار دوربین های منتظر نشود و مادرش وقتی برای گرفتن سیمرغ به روی صحنه می آید می گوید هدیه از همه تشکر کرد و به همه سلام رساند .همین.

پروانه معصومی یکبار در دوره سوم جشنواره فیلم فجر برای «گلهای داوودی» و یکبار در دوره ششم برای «شکوه زندگی» سیمرغ نقش اول را به دست آورد.

بهرام رادان با دو سیمرغ بلورین برای «شمعی در باد» و« سنتوری»

«شمعی در باد» ساخته پوران درخشنده ادامه همان دغدغه ای است که پیش تر در «گاوخونی» نشان داده بود. رادان برای این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد از بیست و دومین جشنواره فجر در سال 1382 شد تا نقطه عطف اول کارنامه بازیگریش با «شمعی در باد» رقم بخورد.

بهرام رادان خیلی تیزهوشانه در مسیری حرکت کرد و دست به انتخاب هایی زد که در نهایت مسیرش در پایان این دوره منتهی به حضور در فیلم «سنتوری» شد. بازی های متفاوت و قابل اعتنا، جلب اعتماد کارگردانان صاحب نام برای حضور در آثارشان همه و همه دست به دست هم داد تا داریوش مهرجویی که برای انتخاب نقش «علی سنتوری» کاملا بلاتکلیف بود، رادان را برای این فیلم انتخاب کند؛ انتخابی که در نهایت بیش از آنکه به نفع رادان تمام شود، به نفع مهرجویی و سنتوری تمام شد و رادان توانست با یک بازی استثنایی، «علی سنتوری» را در حافظه تاریخی سینمای ایران ثبت کند.


بازی در فیلم «سنتوری»،کسب دومین سیمرغ بلورین را برای بهرام رادان به همراه داشت.

مهدی هاشمی با دو سیمرغ بلورین نقش اول برای «دو فیلم با یک بلیط» و «آقای یوسف» از رکوردداران جشنواره فیلم فجر است.

مهدی هاشمی بعد از«دو فیلم با یک بلیط» پس از چند سال کم‌کاری و دوری از تلویزیون و سینما با مجموعه‌های تلویزیونی هزاران چشم و روزگار قریب به کارگردانی کیانوش عیاری بازگشت موفقیت آمیزی به تلویزیون داشت و پس از آن با نقش آفرینی‌های زیبا در فیلم‌های متعدد سینمایی، توانایی اش را مجدداً به اثبات رساند و در بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر یرای دومین بار موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول برای آقا یوسف شد.

هنگامه قاضیانی با دو سیمرغ بلورین برای به «همین سادگی و «روزهای زندگی»

به همین سادگی نوشته مشترک شادمهر راستین و سیدرضا میرکریمی، بهترین فیلمنامه جشنواره بیست و ششم فجر بوده است. این اثر همچنین جایزه بهترین فیلم و جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن را به خود اختصاص داده است.

روزهای زندگی آشکارا فیلمی ضدجنگ است. فیلمی که نه تنها جنگ را تقدیس نمی کند بلکه در جای جای فیلم نشانه هایی از نکوهش و طرد این پدیده خانمان برانداز دیده می شود که هنگامه قاضیانی توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن را برای آن دریافت کند.


حالا در سی و چهارمین دوره از جشنواره فیلم فجر باید دید که آیا از میان این بازیگران کدام یک باردیگر سیمرغ بلورین جشنواره را به خود اختصاص می دهند.


منبع: میزان


ویدیو مرتبط :
سوال درباره پوشش عجیب بازیگران در جشنواره فیلم فجر