یک روستا چگونه رشد می‌کند؟


یک استاد دانشگاه گفت: توسعه روستاها با توانمندسازی مردم ساکن روستاها محقق می‌شود.

مسلم نوری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه خراسان، بیان کرد: توسعه روستاها با حمایت از تولید و کارآفرینی محقق می‌شود و آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در روستاها ضروری است.

وی با بیان اینکه متولی مشخصی در بحث توسعه روستا نداریم، گفت: وجود یک مدیریت و متولی واحد و قوی در امر تصمیم‌گیری برای توسعه روستا ضروری است.

این استاد جغرافیا در دانشگاه استفاده از ظرفیت نخبگان روستایی در توسعه را ضروری دانست و اظهار کرد: تشکیل سازمان‌های مردم‌نهاد در روستاها، تقویت و تعامل بخش خصوصی، نخبگان و دولت مقوله رشد در روستا را تسریع می‌دهد. مسئولان و مدیران به مردمان روستایی و فکر آن‌ها اعتماد کنند؛ چرا که در ارتباط و تعامل دوجانبه توسعه پایدار و درون‌زا به منصه ظهور می‌رسد.

وی بیان کرد: بایست نگاه ما به جامعه روستایی تغییر و به مردم روستا اعتماد کنیم؛ چنان که مشارکت روستاییان در مراحل برنامه‌ریزی، اجرا و نظارت اثرات بسیار خوبی در توسعه روستا دارد. توسعه صنایع کوچک در روستا و ایجاد مراکز فنی و حرفه‌ای در روستاها متناسب با ظرفیت‌های هر منطقه از راهکارهای توسعه در روستاها محسوب می‌شود.

نوری با بیان اینکه در انقلاب اسلامی خدمات خوبی در روستاها صورت گرفته و امکانات زیرساختی در روستاها از جمله آب، برق، گاز، بهداشت و... فراهم شده، گفت: اما مشکل اشتغال به خوبی بر طرف نشده و با افزایش خدمات در روستا، سبد هزینه‌ای بالا رفته و با افزایش هزینه‌ها نتوانستیم سطح درآمد در روستا را با لا ببریم؛ لذا نسل جوان و تحصیل‌کرده معادل تلاش در روستا را با درآمد بالا در شهر جستجو می‌نمایند.

وی بیان کرد: در شرایط کنونی با توجه به افزایش مهاجرت از روستا به شهرها، تأمین زیرساخت‌ها و توسعه روستا باید در راستای تقویت بیشتر روستا باشد.

نوری همچنین از مهم‌ترین عوامل مهاجرت سکنه روستا به شهر را بیکاری (بیکاری پنهان در برخی از فصول)، تفاوت سطح درآمد، نوع و سطح خدمات نقاط روستایی شهری دانست.

شهردار پیشین اسفراین افزود: رشد سریع شهرنشینی در ایران، گسترش سکونت‌گاه‌های غیر رسمی در حاشیه شهرهای بزرگ و وقوع پدیده حاشیه‌نشینی، گرانی مسکن، افزایش شغل‌های کاذب و کاهش کیفیت خدمات‌رسانی آموزشی، بهداشتی و تفاوت‌های فرهنگی، برخی از آثار منفی مهاجرت روستاییان به شهر است.

وی افزود: مهاجرت نیروی جوان و تحصیل‌کرده از روستا به شهر در مواردی سبب رونق تولید و اشتغال می‌شود و نیز بیشتر مدیران شهری برخواسته از نواحی روستایی هستند.

نوری تسهیل سرمایه‌گذاری در نواحی روستایی و کم کردن فاصله درآمدی بین جوامع شهری و روستایی را یکی از موارد کاهش مهاجرت ذکر کرد.

وی اظهار کرد: طرح‌ها و تسهیلات اقتصادی دولت در توسعه روستا به گونه‌ای باشد که مشاوران در تهیه، طرح و اجرا و بازاریابی، روستائیان را حمایت کامل نمایند؛ حمایتی زنجیره‌ای که همه مراحل تولید تا بازاریابی و فروش را در بر گیرد.

نوری ادامه داد: پدیده خشک‌سالی و ثابت بودن منابع آب و خاک در روستا یکی دیگر از عوامل مهاجرت است؛ چون اکنون با بحران دشت‌ها و کم‌آبی نمی‌توانیم افزایش سطح کشت داشته باشیم.

این استاد دانشگاه افزود: استفاده از روش‌های نوین کشاورزی آبیاری، تغییر الگوی کشت، کشت محصولات سودآور و پر بازده متناسب با اقلیم منطقه‌ای و استقرار صنایع تبدیلی با محوریت کشاورزی در روستاها را ضروری و آن را راهکاری برای تثبیت جمعیت روستایی دانست.

نوری ادامه داد: با مهاجرت قشر جوان و تحصیل‌کرده، قشر سنتی و کم‌سواد در روستا، رغبت زیادی به نوآوری در روش‌های نوین کشاورزی دامداری ندارند که این خود از دیگر مشکلات عدم توسعه مناطق روستایی محسوب می‌شود.

وی همچنین با اشاره به اقتصاد مقاومتی گفت: توانمندسازی مردم روستا علاوه‌بر افزایش اشتغال و رونق تولید، کمک بزرگی به تحقق اقتصاد مقاومتی می‌کند.

شهردار پیشین شهر اسفراین با بیان اینکه از موضوع گردشگری در روستاها غافل شده‌ایم، افزود: گردشگری به عنوان یک صنعت سالم و پاک نقش مؤثری دارد و روستاهای هدف گردشگری با داشتن جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و مذهبی می‌توانند در توسعه اقتصادی منطقه نقش مهمی ایفا کنند.

این استاد دانشگاه، محور قرار دادن روستاها در سفر گردشگران و جذب گردشگر و آشنایی مردم با آداب و رسوم منطقه و رونق دوباره صنایع دستی و به‌روز نمودن آنان متناسب با بازار فروش را در ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت جوانان تاثیرگذار دانست.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
جغناب -فعالیت اهالی روستا جهت انتقال آب به سد خاكی روستا