استعاره‌ی درد است، معلم...


آگوست کنت، پدر علم جامعه‌شناسی، معتقد است: «پیشرفت و ترقی بشر، به آموزش و پرورش صحیح بستگی تمام و کمال دارد، زیرا تعلیم و تربیتی صحیح است که حس تفاهم را بین افراد پرورش می‌دهد».

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)– منطقه خراسان، مطالعات و تجربیات بین‌المللی، جملگی مؤید این نکته است که توسعه پایدار و همه جانبه، الزاماً از بستر «نیروی انسانی» می‌گذرد و پیش‌شرط موفقیت در هر توسعه و تحولی، سرمایه‌گذاری در «توسعه انسانی» به منزله رُکن و هسته اصلی و محوری آن است. به بیان دیگر، «دانش و دانایی ملی» رکن اصلی توسعه است و نظام آموزشی هم گذرگاه نیل به دانایی ملی به شمار می‌آید و جامعه زمانی به توسعه دست می‌یابد که از طریق توسعه انسانی مسیر خود را هموار کند و از آن‌جایی که در دنیای معاصر، نهاد آموزش و پرورش مسئولیت تربیت نیروی انسانی در جامعه را بر عهده دارد، مهمترین بستر تولید و تربیت نیروی انسانی و یکی از سهامداران عمده این فرآیند به حساب می‌آید.

پیاژه عقیده دارد: «هدف اساسی آموزش و پرورش بار آوردن افرادی است که بتوانند دست به کارهای خلاق و تازه بزنند، نه اینکه فقط به تکرار کارهای گذشتگان بپردازند. غرَض، ساختن اشخاصی است که خلاق، مخترع و کاشف باشند» و این مهم اغلب بر عهده آموزش و پرورش است و «معلمان» به عنوان یکی از ارکان آموزش و پرورش، طبیعتاً نقش بسزایی در توسعه کشور ایفا می‌کنند.

خواسته‌های معلمان با استیضاح وزیر حل نمی‌شود

در همین خصوص، رئیس آموزش و پرورش کاشمر در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه امروزه، به لحاظ اهمیت آموزش و پرورش در زندگی اقتصادی اجتماعی افراد و جوامع، از هزینه‌های آموزشی به عنوان یک سرمایه‌گذاری بنیادی یاد می‌شود، گفت: نظریه «سرمایه انسانی»، ضمن تأکید بر بهره‌ورز بودن سرمایه‌گذاری در منابع انسانی، استدلال می‌کند که این سرمایه گذاری‌ها، سبب افزایش ظرفیت و توان تولید و بهره‌وری افراد می‌شود.

محمد خزایی با اظهار تأسف از اینکه شواهد و قراین موجود حاکی از آن است که نگرش و روند کنونی آموزش و پرورش ایران و کیفیت نازل خروجی‌های آن، متناسب با فرآیند توسعه نیست، افزود: نگاهی گذرا و اجمالی به جایگاه آموزش و پرورش و معلم در بین برنامه‌های کلان ملی و در سند بودجه و نیز جایگاه و منزلت آن در جامعه، حاکی از آن است که در واقع عظیم‌ترین دستگاه و نهاد ملی که باید چشم و دل و چراغ جامعه باشد، نهادی حاشیه‌ای است.

وی با اشاره به اینکه سرمایه انسانی که در نتیجه آموزش حاصل می‌شود، از مهمترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی به شمار می‌آید، عنوان کرد: بی‌تردید، پیشرفت و توسعه در نظام آموزش و پرورش مانند هر نهاد دیگری، نیازمند یک محیط خاص با تدارک و شرایط خاص آن است.‎ نمی‌توان آموزش و پرورش را مهم‌ترین رکن پیشرفت جوامع نامید ولی آن را به عنوان بزرگترین دستگاه هزینه‌ساز با نیروی زیاد معرفی کرد.

این فعال فرهنگی با بیان اینکه در حال حاضر از منظر اقتصادی دو نگاه به آموزش و پرورش در کشور ما وجود دارد، ادامه داد: یک نگاه، نگاهی است که بهره‌وری شهروندان را ناشی از تحصیل آن‌ها در مدرسه نمی‌بیند، بنابراین نظام آموزشی را یک دستگاه هزینه‌بر می‌داند که باید سعی در کاهش هزینه‌های آن داشت و نگاه دیگر، نگاهی است که تمامی فعالیت‌های فرهنگی، اقتصادی و صنایع تولیدی و بازرگانی را در ارتباط با نظام آموزشی می‌بیند که اگر جریان آموزش و پرورش را حذف کنیم، صرفه اقتصادی و گاه ماهیت وجودی این فعالیت‌ها به میزان زیادی کاهش یافته و یا از بین خواهد رفت. از این نگاه، باید بودجه نظام آموزشی را با وظیفه‌ای که در جامعه ایفا می‌کند، متناسب ساخت.

خزایی بیان کرد: از آن جا که در کشور ما عملاً نگاه اول غالب است، بنابراین آموزش و پرورش ما امروز با چالشی جدی، یعنی بی‌انگیزگی شغلی معلمان مواجه است که هرچه سریعتر باید نسبت به آن چاره‌اندیشی کرد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر معلمان به‌طور مستقیم و غیرمستقیم نارضایتی خود را از اوضاع معیشتی خویش ابراز می‌کنند و اغلب آنان، حقوق و مزایای پایین را عامل بی‌انگیزگی خود معرفی می‌نمایند، افزود: وضعیت آموزش و پرورش، معلمان، نخبگان و فرهنگیان جامعه که مشعلداران نظام تعلیم و تربیت و مربی آینده‌سازان کشور هستند و می‌توانند در مسیر توسعه کشور بسیار موثر باشند، به گونه‌ای است که از وضعیت فعلی رضایت ندارند. از طرفی، بیشترین مخاطبان جامعه که جوانان و نوجوانان و نونهالان هستند تحت تربیت کسانی قرار دارند که به دلایل معیشتی و جایگاه اجتماعی ناراضی هستند و این نارضایتی در تجمعات سراسری و آرام معلمان با رویکرد صنفی تبلور یافت و دولتمردان نیز آنرا پذیرفتند.

خزایی با اشاره به اینکه به عقیده بسیاری از صاحب‌نظران، رویکرد دولت آقای روحانی به معلمان و مطالباتشان همدلانه‌تر از گذشته است و برخورد دولت با اعتراضات اخیر معلمان گویای این رویکرد است، تا جایی که حتی رئیس‌جمهوری صریحاً حق اعتراض معلمان را به رسمیت می‌شناسد، گفت: شکی نیست که رفتار هوشمندانه خود معلمان نیز در این نگاه دولتمردان بسیار مؤثر بوده است زیرا آنان در اعتراضات خویش، اهداف محدود، در دسترس و قابل اندازه‌گیری و غیرسیاسی تعریف نمودند و مطالبات خویش را در قطعنامه‌های صادره در تجمعات، در سه حوزه معیشت، منزلت و مشارکت دسته‌بندی نمودند.

وی ادامه داد: شکی نیست؛ خواسته‌های سه‌گانه معلمان تنها در رتبه‌بندی و یا استیضاح وزیر حل نمی‌شود بلکه باید یک راه‌حل کلی و اساسی و عملی ارائه داد تا برای همیشه نظام آموزش و پرورش از حالت رکود و خمودی خارج و به بانشاط‌ترین وزارتخانه کشور تبدیل شود. در این راستا مناسب است وزارت آموزش و پرورش ابتدا یک فراخوان عمومی جهت ارائه پیشنهادات اجرایی در این زمینه اعلام نماید و طرح‌های پیشنهادی را پس از بررسی توسط صاحبنظران و کارشناسان، ابتدا در چند استان و شهرستان که آمادگی اجرا دارند پیاده و پس از رفع نواقص، در سطح ملی اجرا نماید.

روز معلم و تکرار مطالبات تاریخی!

حسین نجاتیان، یکی از فرهنگیان کاشمر در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: «باشگاه مهرگان» یا همان مجمع صنفی معلمان در 56 سال قبل در اعتراض به لایحه «اشل جدید حقوق فرهنگیان» که در دولت شریف امامی به مجلس رفته بود، معلمان را به اعتصاب و تجمع مقابل بهارستان دعوت و طی قطعنامه‌ای درخواست افزایش حقوق معلمان را مطرح می‏‌کند.

وی عنوان کرد: با تأمل در این متن تاریخی متوجه می‌‏شویم که مطالبات معلمان از نیم‌قرن قبل تا کنون حول رفع تبعیض و معیشت می‏‌چرخیده است. امری که اگرچه بارها توسط دولتمردان اصلاح شده است ولی باز پس از گذشت مدت کوتاهی دوباره همان شکاف‌‏ها در حقوق و دستمزدها به وجود آمده و این دُور باطل دلیل محکمی است برای منتقدانی که افزایش حقوق را راهکار مناسبی برای رفع تبعیض‌‏ها و گشایش در معیشت فرهنگیان نمی‌‏دانند.

نجاتیان تصریح کرد: هرچند معلمان بیش از آن که محتاج افزایش حقوق باشند، نیازمند توجه به منزلت اجتماعی خویش هستند؛ منزلتی که گاه به خاطر یک قصور و یا خطای فردی از یک جمع میلیونی به سرعت توسط رسانه‌‏ها مورد هجمه قرار گرفته و ایثار و فداکاری قشر عظیمی را ندیده می‌‏گیرد.

نجاتیان اظهار کرد: معلمی که خود می‏‌سوزد تا دانش‌‏آموزش صدمه نبیند و یا غرق می‌‏شود تا کودکی را نجات دهد و اخیراً زیر آوار جان می‌‏دهد تا داغ دانش‌‏آموزش را نبیند و این همه در کنار هزاران معلم شهید و ایثارگری که خون دادند تا عدالت اسلامی اجرا شود و ظلم و تبعیض از جامعه رخت بربندد، نیازمند کمک رسانه‌‏ها در معرفی به مردم هستند.

وی اظهار کرد: در پی شهادت آیت ‏الله مرتضی مطهری در شامگاه 11 اردیبهشت 1358 توسط عوامل گروه فرقان و انتشار خبر آن در 12 اردیبهشت این روز به نام روز معلم نامگذاری شد و از آن سال تا کنون این ایام بهانه‌‏ای است تا ضمن تجلیل از مقام شامخ معلم به مشکلات و مطالبات آن‌ها نیز پرداخته شود و دولت‌‏ها هم همواره تلاش نموده‌‏اند در حد توان و امکانات موجود بخشی از این مطالبات را پاسخ دهند.

نجاتیان اظهار کرد: معلمان نیز همواره مشکلات و محدودیت‌‏های کشور را به خوبی درک نموده و نهایت صبر و متانت را به خرج داده‏‌اند و انتظار دارند دولت و مجلس در محیطی آرام و بدون تنش جهت رفع تبعیض‌‏ها در نحوه پرداخت‌‏ها در دستگاه‏‌ها و نهادهای دولتی اقدام نموده و فضای مناسبی را برای زندگی عزتمندانه فرهنگیان و سایر اقشار جامعه از جمله


ویدیو مرتبط :
زبان شناسی و استعاره