دست پُر سیدآبادی برای بچه‌ها در نمایشگاه کتاب


علی‌اصغر سیدآبادی که به تازگی مجموعه پنج‌جلدی او با عنوان «ماه بر ترک دوچرخه» منتشر شده از زیر چاپ بودن سه جلد دیگر از مجموعه بازنویسی «شاهنامه» و دست پُرش برای نمایشگاه کتاب تهران خبر داد.

به گزارش خبرنگار ادبیات و کتاب ایسنا، این نویسنده که پیش‌تر سه جلد بازنویسی «شاهنامه» را در انتشارات پنجره به چاپ رسانده است، سه جلد دیگر را نیز زیر چاپ دارد به همراه یکی دو کتاب تصویری در انتشارات علمی و فرهنگی و نشر چکه که نمی‌داند در بیست و نهمین کتاب تهران عرضه خواهند شد یا نه.

اما «ماه بر ترک دوچرخه» گزیده شعر فارسی برای نوجوانان در پنج جلد است که به تازگی توسط نشر ثالث راهی بازار شده است. در این کتاب شرح و توضیحاتی نیز در کنار شعرهای منتخب وجود دارد و بحث‌هایی درباره شعر، چگونگی شعرخواندن و اصطلاحات شعری برای بچه‌ها ارائه شده است.

به گفته سیدآبادی، از مولفه‌های این کتاب آن است که شعرهای منتخب آن با روزگار سرودنشان نسبتی دارند و اگر کسی کل کتاب را بخواند متوجه سیر تاریخی ایران هم خواهد شد.

او از ویژگی‌های منحر به فرد این کتاب را توجه به شعر و صدای زنان توصیف کرد و به خبرنگار ایسنا گفت: اگر بخواهم یک ویژگی منحصر به فرد برای این مجموعه بیان کنم، همین توجه به شعر و صدای زنان است. شما می‌دانید که ما در بین شاعران بزرگمان شاعر زن نداریم. در بیشتر تذکره‌ها و کتاب‌های تاریخ ادبیات نیز خبری از زنان شاعر نیست. در دهه‌های اخیر ضمن اینکه زنان در شعر حضور فعال‌تری دارند و نام‌آور شده‌اند، پژوهش‌های مستقلی هم درباره شعر زنان در گذشته انجام گرفته است. من سعی کردم هم با مراجعه به این پژوهش‌ها از جمله کارهای خانم پوران فرخزاد و هم در لابه‌لای کتاب‌های تاریخ ادبیات آنچه از زنان شاعر می‌یابم و حداقل‌های لازم را دارد، در مجموعه بیاورم و از این نظر به نظرم صدای زنان شاعر در این مجموعه هست. البته سهم زنان در شعر امروز که غیرقابل انکار است و هر کس بخواهد گزیده‌ای منتشر کند، نمی‌تواند آن را نادیده بگیرد.

از دیگر ویژگی های این کتاب آوردن فهرستی از شعرهای آسان‌تر است که در ابتدای کتاب آورده شده است. این فهرست حدود ۵۰۰-۶۰۰ شعر را در بر می‌گیرد که نوجوانان بدون مراجعه به فرهنگ لغت تا حدودی می‌توانند با آن‌ها ارتباط برقرار کنند، اما برای بقیه شعرها ممکن است نیاز به دانستن کلمات سخت باشد و یا درک برخی از شعرها بدون تامل و توضیح دشوار باشد.

سیدآبادی در واکنش به این سوال که شما در چند جا از جمله در خود کتاب گفته‌اید که دلتان می‌خواست جابه‌جایی پیش می‌آمد و خواننده از شعرهای امروز شروع می‌کرد و سپس به شعرهای قدیم برمی‌گشت، گفت: فقط زبان و راحت‌خوان بودن نیست. شعرهای امروز به زندگی آن‌ها نزدیک‌تر است و برایشان قابل درک‌تر. آن‌ها علی‌القاعده باید با شعر یک شاعر امروزی بهتر ارتباط کنند، چون زمینه‌ها و خاطره‌های مشترک بیشتری دارند.

وی افزود: این کتاب دو جور خواننده می تواند داشته باشد؛ خواننده کتابخانه‌ای و پژوهشی که دنبال دوره یا شاعر خاصی خواهد رفت یا خواننده‌ای که شعرهایی را که دوست دارد از آن انتخاب خواهد کرد و خواهد خواند، و یک جور خواننده ای که می‌خواهد کل کتاب را بخواند. به این خواننده‌ها توصیه می‌کنم که کتاب را از آخر شروع کنند. اول فصل ۲۱ را بخوانند و بعد بروند سراغ فصل ۲۰ و تا فصل یک. این طوری درک کتاب و به خصوص شعرهای دشوارتر جلد اول و دوم راحت‌تر خواهد شد.

سیدآبادی همچنین با اشاره به فاصله زمانی بین تالیف و انتشار این مجموعه که بیش از شش سال طول کشیده است تاکید کرد: این فاصله اگر چه خوب نیست اما از ارزش کتاب کم نمی‌کند یعنی فکر نمی‌کنم کهنه شده باشد، چون بخش زیادی از شعرها شعرهای کلاسیک هستند که امتحان خود را در طول زمان پس داده‌اند و کهنه نشده‌اند. البته شاید اگر امروز بخواهم دست به انتخاب بزنم حال و هوایم فرق داشته باشد و برخی از شعرها در این مجموعه نیاید و شعرهای دیگری بیاید ولی خیلی فرق نخواهد داشت.

این نویسنده و کارشناس ادبیات کودکان همچنین از دست پر خود برای حضور در بیست و نهمین نمایشگاه کتاب خبر داد و گفت: خوشبختانه در نمایشگاه امسال جزو پرکتاب‌ها هستم و برای همه اقشار سنی کودکان و نوجوانان کتاب دارم. بخش عمده‌ای از کارهایم برای گروه سنی زیر پنج سال است که چند سالی است در این حوزه تمرین می‌کنم و در نمایشگاه یک مجموعه پنج‌جلدی با عنوان کلی «نی‌نی‌آموز» دارم که نشر شهر قلم با تصویرهای مهدیه صفایی‌نیا منتشر کرده است.

او افزود: برای گروه سنی بالاتر یک داستان تصویری به نام «دوچرخه دوپا اسبی» دارم با تصویرهای عطیه سهرابی که انتشارات علمی و فرهنگی منتشر کرده است. و دو کتاب از مجموعه‌ای با نام «وقتی بزرگ‌ترها….» را من نوشته‌ام که انتشارات شهر قلم منتشر کرده است. یک کتابم هم به نام «رنگین‌کمان در جیب من» توسط انتشارات تاینی آول در لندن منتشر شده است که البته در نمایشگاه کتاب تهران نیست و بالاخره مجموعه پنج‌جلدی «ماه بر ترک دوچرخه» که برگزیده شعر فارسی است برای نوجوانان.

نویسنده کتاب «پادشاه بی تاج و تخت زیرزمین» درباره علت پرکاری‌اش در حوزه تالیف با وجود اشتغال‌های اجرایی تصریح کرد: البته بیشتر این کتاب‌ها مال این یکی دو سال نیست. مال سال‌هایی است که روزنامه‌نگاری می‌کردم و روزنامه‌ها پشت سر هم تعطیل می‌شد و در فاصله‌ای که بین کار پیش می‌آمد خودم را با نوشتن کتاب مشغول می‌کردم. همیشه کار ناتمامی داشتم و منتظر بودم همین که روزنامه تعطیل می‌شد از روز بعدش کار را شروع می‌کردم. این باعث می‌شد که هم بنویسم و هم افسرده نشوم. نوشتن بهترین پناهگاه من بود. مجموعه «وقتی بزرگترها» را سال ۸۴ نوشته‌ام. «ماه بر ترک دوچرخه» را سال ۸۸ و ۸۹ تمام کردم. یادم نیست از کی شروع کرده بودم. آن وسط‌ها چند کار دیگر هم نوشتم که بعضی منتشر شده‌اند و بعضی در حال انتشارند.

سیدآبادی با اشاره به ماجرای خرید کتابش در هیات خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خبر ایسنا گفت: «نی‌نی‌آموز» مجموعه کتابی است که چند روز پیش خرید آن‌ توسط ارشاد اعلام شد اما این کتاب‌ها به پیشنهاد خوم از فهرست خرید ارشاد خارج شد. موضوع را که با ناشر محترم در میان گذاشتم، گفت مردم خوب می‌خرند و نیازی به خرید دولتی ندارد.

بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از 15 تا 25 اردیبهشت در شهر آفتاب برگزار می‌شود.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
شکار یک ماشین پُر داعشی توسط برو بچه های حزب الله