هيبريدي‌هاي تويوتا در ناوگان تاکسيراني ايران


ايران جيب/ 5 هزار دستگاه خودرو تويوتاي هيبريد به ناوگان تاکسيراني کشور اضافه مي‌شود. اين خبري بود که مديرعامل شرکت ايرتويا چند هفته پيش اعلام کرد. عبدالرضا فهيمي در اين‌باره گفته بود: «براساس تفاهم صورت گرفته پنج‌هزار دستگاه خودرو هيبريد تويوتا به ناوگان حمل‌و‌نقل شهري اضافه خواهد شد.قرار است تا پايان سال، 200 تا 500 دستگاه خودروي هيبريدي وارد ناوگان تاکسيراني شهر تهران شود و سال بعد هم 2 هزار دستگاه خودرو وارداتي هيبريد به اين ناوگان وارد خواهد شد تا بتوانيم با گذشت چند سال، از اين نوع خودرو ۵‌هزار دستگاه به ناوگان حمل‌و‌نقل شهري ملحق کنيم.

گارانتي اين خودروها تماما از سوي واردکننده رسمي ارائه مي‌شود و ارائه گارانتي به واردکنندگان غيررسمي سپرده نمي‌شود، اين در حالي است که اگر قرار باشد ايران کشوري گردشگر‌پذير شود، بايد روي حمل‌و‌نقل عمومي و شهري خود، کار بسياري انجام دهد، ضمن اينکه خودروها در تملک نماينده رسمي خودروساز خارجي قرار مي‌گيرند و راننده‌هايي از سوي اين نماينده استخدام مي‌شود.»
اضافه شدن خودروهاي کم‌استهلاک ژاپني به ناوگان حمل و نقل عمومي کشور مي‌تواند خبري خوش باشد مشروط بر آنکه اين اعداد و ارقام در گذر زمان حل نشود. اکنون نزديک به دو ماه از اعلام اين خبر مي‌گذرد و مدير صدور مجوزهاي شرکت ايرتويا مي‌گويد تاکنون 30 دستگاه خودرو تويوتاي هيبريد به ناوگان تاکسيراني اضافه شده است.

مهدي دادفر در اين زمينه به «فرصت امروز» مي‌گويد: خود شهرداري تهران نيز پيگير اين ماجراست و با شرکت‌هاي ديگر نيز در حال مذاکره است. البته ما روزي سه تا چهار دستگاه را براي رسيدن به عدد مورد نظر به اين ناوگان اضافه مي‌کنيم. به دليل اينکه بايد مراحل قانوني طي شده و تغيير رنگ و پلاک داده شود، اين پروسه کمي زمان‌بر است.» او پيش‌بيني مي‌کند تا پايان سال جاري، 500 دستگاه خودرو تأمين شود و اظهار مي‌کند: «اگر از نظر تأمين مشکلي نداشته باشيم تا پايان سال آينده‌ 3 هزار دستگاه خودرو به ناوگان تاکسيراني تزريق خواهيم کرد.»
کمري ال‌اي هيبريد مدل خودرويي است که اکنون به ناوگان تاکسيراني اضافه شده و گفته مي‌شود که سال آينده مدل پريوس اضافه خواهد شد. هزينه واردات خودروهاي هيبريد با توجه به در نظر گرفتن بسته حمايتي دولت براي واردکنندگان کمتر تمام مي‌شود، اما نکته اينجاست آيا زيرساخت‌هاي کشور نيز براي فعاليت اين مدل از خودروها در ناوگان تاکسيراني کشور کفايت مي‌کند؟

محمد حسن شجاعي فرد، رئيس دانشکده مهندسي خودرو دانشگاه علم و صنعت در پاسخ به اين پرسش به «فرصت امروز» مي‌گويد: «خودرو هيبريد وقتي از منطقه‌اي که آلودگي دارد بيرون مي‌رود مي‌تواند با موتور معمولي فعاليت کند اما مشکلي که در اين ميان وجود دارد قيمت بالاي اين نوع خودرو به علت دو موتوره بودن است اما در هر صورت سرمايه‌گذاري خوبي است. البته درباره گازسوز شدن خودروها، ما گفتيم بايد يک درصد خودروها گازسوز شوند اما در طرحي آمده بود که بايد 80درصد خودروها گاز سوز شود، در صورتي که امکان آن وجود نداشت. بنابراين اگر خودرو برقي و هيبريد اين پتانسيل را داشت، کشورهاي پيشرفته از آن استفاده مي‌کردند. براساس آخرين تحقيقي که من با موسسات اروپايي داشتم، حداقل تا 40 سال آينده خودرو احتراق داخلي حرف اول را در دنيا مي‌زند.»

حسام شاهوني، کارشناس صنعت خودرو نيز در گفت‌وگو با «فرصت امروز» بيان مي‌کند: «در هر صورت بايد جايگزيني براي خودروهاي با سوخت فسيلي وجود داشته باشد و خودروهاي هيبريد و برقي هر يک معايب و مزاياي خود را دارند و نمي‌توان گفت که حتما خودرو هيبريد بهترين نوع خودرو است.»
گرچه ورود خودروها هيبريد اتفاقي خوب به شمار مي‌رود اما نکته‌اي که نبايد فراموش کرد اين است که زيرساخت‌هاي کشور ما همانگونه که مسئولان نيز به آن اذعان دارند، هنوز براي ورود خودروهاي برقي و هيبريد آماده نيست، البته دولت يازدهم بسته‌اي را از سال گذشته براي تشويق توليدکنندگان و مصرف‌کنندگان خودروهاي هيبريد و برقي تدوين کرده که هنوز سرانجام مشخصي براي آن ديده نشده اما در قالب همان بسته به موضوع زيرساخت‌ها نيز پرداخته شده است. زيرساخت‌هايي که براي فراهم‌کردنشان دست کم دو سالي زمان لازم است.


ویدیو مرتبط :
 پاورپوینت آشنايي با دامپروري ايران