لزوم اجرای برنامه های آموزشی پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در پیش دبستانی


یک کارشناس فعال در حوزه کودک و نوجوان معتقد است: باید برای کاهش بروز شیوع آسیب اجتماعی ناشی از اعتیاد به مواد مخدر صنعتی و شیمیایی به برنامه‌های پیشگیری اولیه از سنین پیش دبستانی توجه کرد تا شناخت‌ها، نگرش‌ها و رفتارهای دوره نوجوانی و جوانی را تحت‌الشعاع قرار دهد و مانع بروز و شیوع اعتیاد در این دوره حساس زندگی شود.

به گزارش سرویس اجتماعی ایسنا، فاطمه فاضلی درباره اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر افزود: اعتیاد به مواد مخدر صنعتی و شیمیایی یکی از اساسی‌ترین مسایل اجتماعی جامعه ما و مهم‌ترین عاملی است که می‌تواند نسل کارآمد و جوان را به تخریب بکشاند و مسیرهای انحرافی دیگر را نیز هموار سازد، به همین دلیل برای پیشگیری اولیه، آموختن مهارت های مقابله ای در قالب مهارتهای زندگی قبل از سن دبستان مهم است .

وی اظهار داشت : آموزش در مورد موادمخدر قبل از سن دبستان به نظر ضروری نمی‌رسد اما نگرش‌ها، عواطف، رفتارها و عادات آموخته شده اولیه می‌تواند در جهت تصمیم‌های بعدی کودکان بسیار مهم باشد.

فاضلی با بیان اینکه هر چند صحبت در مورد مواد مخدر برای کودکان نه ضروری و نه قابل درک است، ولی ارایه اطلاعات و آموزش مهارت‌ها در این دوره نقش عوامل محافظت‌کننده را دارند، ادامه داد: اگر به کودکان آموزش داده شوند از سوق دادن آنها نه تنها به سوی خطر جلوگیری می‌کند، بلکه سلامت روانی، اجتماعی آنها را نیز ارتقاء خواهد داد.

وی با اشاره به اینکه ارایه این آموزش‌ها هم در مهدهای کودک و مراکز پیش دبستانی و هم در خانواده‌ لازم و ضروری است، اضافه کرد: با وجودی که کودکان سه تا پنج ساله برای آموزش واقعیت‌های پیچیده مربوط به دخانیات و موادمخدر هنوز آمادگی ندارند، اما می‌توانند مهارت‌های تصمیم‌گیری و حل مسئله را که برای امتناع از مصرف مواد اعتیادآور به آن نیاز دارند، آموزش ببینند.

این کارشناس فعال در حوزه کودک و نوجوان تصریح کرد: این برنامه‌های پیشگیری به هنگام در دوران پیش دبستانی، سازگاری اجتماعی، پیشرفت تحصیلی و افزایش عزت نفس را در سنین بالاتر به دنبال دارند و از یکی از راهبردهای رویکردهای تحقق مبارزه اجتماعی با مواد مخدر است.

به گفته فاضلی، نگرش‌ها، افکار، عواطف و رفتارهایی که تا سن هشت سالگی شکل می‌گیرند، معمولا تا آخر عمر در فرد پایداری خود را حفظ می‌کنند، بسیاری از افرادی که مواد مخدر و روان گردان مصرف می‌کنند و فرزندانی دارند که در سنین مهد و یا پیش دبستانی هستند، توجه به آموزش و پیشگیری و مصون‌سازی در برابر مواد اعتیادآور را برجسته می‌کنند و علاوه بر این پیشگیری در سطح همگانی، لزوم این آموزش‌ها با اهمیت است .

وی افزود: دست اندرکاران مبارزه با مواد مخدر و مسوولان باید بپذیرند که آموزش‌ها، مهارت‌ها و رفتارهایی که کودکان در سنین پیش دبستانی‌ فرا می‌گیرند، بستری برای آمادگی و ایفای نقش سالم، مثبت و خلاقانه در زندگی است و به فرد کمک می‌کند تا مسیر پرفراز و نشیب زندگی خود را به سلامت طی کند و با توجه به اینکه تجارب مفید اولیه فرد در دوران کودکی، نقش به سزایی در تکوین شخصیت و رشد همه جانبه وی دارد و چنانچه در این مرحله از رشد نسبت به کودک از نظر جسمانی، روانی و تربیتی غفلت و کوتاهی شود، بخش قابل توجهی از این قصور هرگز جبران نخواهد شد.

فاضلی افزود: همچنین باید با توانمندسازی والدین از طریق آموزش ، آنان بتوانند با آگاهی و مهارت در مسیر پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر گام بردارند.

وی اظهار داشت :گفتگوی خوب، گوش دادن خوب ، صرف وقت با فرزند ،مشارکت و فعال بودن در زندگی فرزند، زندگی قانونمند تدوین قوانین و تاکید بر آنها همراه با پیامدهای ثابت و مناسب، گام به گام با فرزند و آموزش فرزندان برای انتخاب خردمندانه دوست، نظارت بر فعالیت‌های فرزند، از معتاد شدن کودک به مصرف مواد مخدر در بزرگسالی جلوگیری می کند.

این کارشناس فعال حوزه کودک و نوجوان تصریح کرد: کودکی که از محبت پدر و مادر برخوردار است در مواجهه با محیط قدرت سازگاری بیشتری دارد و اعتماد به نفسش زیاد خواهد شد.

به گزارش ایسنا، بر اساس گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ وی در پایان خاطرنشان کرد: احساس امنیت شرط لازم برای رشد و تحول سالم کودک و از نیازهای روانی اولیه اوست، کودک از ابتدای تولد محتاج است که در محیطی آرام و امن باشد و خانواده برای وی چنین محیطی محسوب می شود، بنابراین لازم است برای مقابله با اعتیاد موارد یاد شده در راستای اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر مورد توجه والدین و دست اندرکاران واقع شود.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
کلاس پیشگیری از آسیب های اجتماعی