کارگردان فیلم«اروند»: فیلم‌سازی را از رسول ملاقلی‌پور یاد گرفتم


کارگردان فیلم«اروند»: فیلم‌سازی را از رسول ملاقلی‌پور یاد گرفتم شرق/ فیلم سینمایی «اروند» تازه‌ترین تجربه پوریا آذربایجانی، نخستین نمایش‌اش را در جشنواره جهانی فیلم فجر تجربه خواهد کرد؛ فیلمی در گونه دفاع مقدس که به گفته کارگردانش، می‌تواند مخاطبانش را راضی نگه دارد. به بهانه نمایش این فیلم با آذربایجانی گپ‌وگفتی داشتیم که در ادامه می‌خوانید:
‌ کمی درباره روند ساخت فیلم «اروند»صحبت کنیم. بعد از تجربه‌هایی که در سینما، البته با فاصله‌های زیاد داشتید، چه شد که سراغ ساخت فیلم «اروند» رفتید؟
اصولا فیلم‌سازی را از رسول ملاقلی‌پور یاد گرفتم و همیشه دوست داشتم در این فضا فیلم بسازم. فارغ از هر ماجرای سیاسی یا مذهبی نسبت به آدم‌هایی که در یک مقطع جانشان را کف دستشان گذاشتند و جانشان را برای این کشور فدا کردند، احساس دین می‌کنم. نتیجه اینکه فکر کردم فیلمی درباره این آدم‌ها و در این فضا بسازم. با آقای داوری تهیه‌کننده صحبت کردم و ماجرا را با او در میان گذاشتم و از طرح استقبال کرد. بعد از نگارش کامل فیلم‌نامه جلساتی با هم داشتیم و نکاتی در فیلم‌نامه تغییر کرد و سرانجام به مرحله ساخت رسید. فکر می‌کنم یکی از ویژگی‌های این فیلم این است که تنها فیلمی در گونه دفاع مقدس است که با هزینه شخصی ساخته شده است و بی‌هیچ کمکی از ارگانی دولتی به پایان رسید.
‌ کارگردان‌های نسل جوان سینمای ایران در سال‌های اخیر نشان دادند زاویه نگاهشان به دفاع مقدس و روایت داستانی، از آن دوران کمی متفاوت‌تر است. شما در روایت داستانتان از چه زاویه‌ای به دفاع مقدس نگاه کردید؟
چیزی که از نظر من برای مخاطب جذاب خواهد بود، این است که به وجوه انسانی این اتفاق پرداخته شده است. به‌هیچ‌وجه به سراغ روایت یک داستان تبلیغاتی نرفتم و نخواستم فقط وجوه قهرمانانه ماجرایی را بزرگ‌نمایی کنم. «اروند» درواقع شیوه جریان سیال ذهن است و از زاویه ذهن یک جانباز اعصاب و روان روایت می‌شود که طبعا یک بخش گذشته و حال را در فیلم می‌بینیم و از طرفی هم فیلم تراژیکی است. بخشی از این فیلم به ماجرای غواصان عملیات کربلای چهار نیز اشاره می‌کند که از نظر من بازگشت پیکر این شهدا یک اتفاق ملی بود و همه به‌خاطر داریم که در مراسم تشیع پیکر آنها از همه قشر حضور داشتند و برای آنها اشک می‌ریختند. در مقام کارگردان و نویسنده این فیلم، تصور می‌کنم «اروند» مخاطبانش را راضی نگاه خواهد داشت؛ چه آن دسته از مخاطبانی که قائل به فیلم‌های ارزشی هستند و چه افرادی که از دریچه دیگری به جنگ نگاه می‌کنند.
‌ «اروند» نخستین نمایش‌ خود را در جشنواره جهانی فیلم فجر تجربه می‌کند. نگاه شما به برگزاری مستقل این جشنواره چیست؟
از این جهت که فیلم در کنار فیلم‌هایی از دیگر کشورها نمایش داده می‌شود، برایم جذاب است. هرچند در این جشنواره فیلم من قرار نیست مثلا با فیلم بردمن مقایسه شود. اما به‌هرحال رقابت با فیلم‌سازان کشورهای دیگر برایم جذاب است. از طرفی خوشحالم گردانندگان این جشنواره آدم‌های سینما هستند و این از نظر من اتفاق خوبی است. هنوز تصور مشخصی از استقبال مخاطبان از جشنواره و نحوه نمایش فیلم‌ها ندارم. اما درحال‌حاضر نگاهم به برگزاری جشنواره مثبت است.
‌ چرا فیلم در بخش ملی جشنواره فیلم فجر حضور پیدا نکرد؟
فیلم‌برداری ما دیر شروع شد و لزوما بخشی از فیلم ما باید در دی‌ماه فیلم‌برداری می‌شد با توجه به اینکه گمان می‌کردیم فیلم به جشنواره نمی‌رسد، اما تمام تلاشمان را کرده و فکر کردیم در دقایق آخر فیلم را تحویل دبیرخانه خواهیم داد. اما جشنواره طبق برنامه‌ریزی مشخصی پیش‌ رفت و از یک زمان به بعد فیلمی پذیرفته نشد و ما هم آمادگی لازم برای حضور در بخش ملی را نداشتیم. به‌هرحال، دوست داشتم نخستین نمایش فیلم در ایران اتفاق بیفتد و خوشحالم این فرصت در جشنواره جهانی فجر پیدا شد.
‌ بعد از جشنواره جهانی فجر، فیلم برای حضور در جشنواره‌های خارجی آماده می‌شود؟
بله، فیلم پخش‌کننده خارجی دارد که در تدارک حضور در فستیوال‌های مختلف است. علاوه بر اینکه تصور می‌کنم اگر فیلمی مثل «اروند» با چنین مضمونی در جشنواره‌های دنیا بدرخشد، این ژانر از سینمای ما در دنیا دیده خواهد شد و این برایم اتفاق خوشایندی است.
‌ ارزیابی شما از فیلم‌های حاضر در جشنواره جهانی فجر چیست؟
با مرور اسامی و عکس فیلم‌ها به نظر می‌رسد فیلم‌هایی از جنس فیلم‌های مستقل در جشنواره حضور دارند و امیدوارم فیلم‌های خوبی در جشنواره ببینیم.



با کانال تلگرامی «آخرین خبر» همراه شوید

منبع: شرق


ویدیو مرتبط :
توصیه رسول ملاقلی پور برای کارگردان فیلم رستاخیز