تشکیل وزارت انرژی نیازمند خانه‌تکانی است


عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت با اشاره به این‌که تشکیل وزارت انرژی به نفع کشور و بخش انرژی کشور است، گفت: اما پیش از آن لازم است یک خانه‌تکانی شود در غیر این صورت وزارتخانه جدید به وزارتخانه عریض و طویلی تبدیل خواهد شد.

منصور معظمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، درباره‌ی بررسی طرح ادغام وزارت نیرو و وزارت نفت و تشکیل وزارت انرژی در لایحه برنامه ششم توسعه، تصریح کرد: این تجربه در بسیاری از کشورهای دنیا نشان داده است که مسائل مربوط به انرژی مثل نفت، برق، آب و غیره عموما باید در قالب یک وزارتخانه قرار گیرد.

وی افزود: در واقع راهبری و سیاست‌گذاری این بخش‌ها باید از سوی یک وزارتخانه شکل بگیرد، در حالی که ما الان در کشور سه وزارتخانه نفت و نیرو داریم به علاوه بخش زغال سنگ که در دست وزارت صنعت است.

این عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت با تاکید بر این‌که در دنیای امروز بخش قابل توجهی از انرژی از طریق زغال سنگ تامین می‌شود، عنوان کرد: بنابراین لازم است زغال سنگ نیز در کنار دیگر بخش‌ها در وزارت انرژی جدید تجمیع شود.

معظمی در ادامه با اشاره به بار سنگینی که روی دوش هر کدام از وزارتخانه‌های مربوط به انرژی در کشور است، افزود: این وظایف سنگین لازم است در قالب اصل 44 و اصول کلی نظام واگذار شود. برای مثال بخش فاضلاب بخشی است که نیازی به دولتی‌بودن آن وجود ندارد.

وی تصریح کرد: مگر الان نیروگاه‌ها را واگذار نکرده‌ایم؟ بنابراین لازم است غیر از آب بقیه بخش‌های وزارت نیرو واگذار و در واقع پیش از ادغام این بخش‌ها سبک‌سازی شود.

این کارشناس حوزه انرژی همچنین با اشاره به آلودگی هوا که موجب تعطیلی مدارس شده است، ادامه داد: بخش قابل توجهی از این آلودگی به بخش سوخت باز می‌گردد و اگر تمام این بخش‌های مربوط به سوخت در یک مرکز فرماندهی و سیاست‌گذاری تجمیع شود، این مشکل نیز تا حدودی برطرف خواهد شد.

معظمی در این باره اظهار کرد: در حال حاضر راندمان برخی نیروگاه‌های ما به زیر 20 درصد هم می‌رسد و متوسط راندمان آنها بین 34 تا 35 درصد است.

این مدیر باسابقه حوزه انرژی افزود: از سوی دیگر وزارت نفت سیاست توسعه گازرسانی را دارد در حالی که وزارت نیرو در حال سیاست توسعه برق را در پیش گرفته که در بسیاری جاها این دو سیاست ممکن است معارض یکدیگر باشند.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت با هشدار نسبت به این‌که ممکن است ادغام دو وزارتخانه و تشکیل وزارت انرژی واحد موجب ایجاد تشکیلاتی عریض و طویل شود، تصریح کرد: نباید این ادغام مانند کاری که در مورد وزارت صنعت و معدن شد انجام گیرد و هنوز در این وزارتخانه در دو بخش صنعت و معدن ادغام صورت نگرفته است.

به گفته معظمی لازم است پیش از ادغام کوچک‌سازی وزارتخانه‌ها صورت گیرد تا هزینه‌های کلی کاهش یافته و کارایی وزارتخانه جدید افزایش پیدا کند.

وی درباره‌ی این‌که کدام بخش‌ها در وزارت انرژی فعلی قابلیت برون‌سپاری و خصوصی‌شدن را دارند، گفت: به نظر من می‌توان بخش فاضلاب را به شهرداری منتقل کرد، بخش آب از وزارت نیرو نیز می‌تواند جدا شده و به بخش کشاورزی یا محیط زیست منتقل شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت افزود: در حال حاضر بخش برق نیز به نیروگاه‌ها که خصوصی هستند واگذار شده است بنابراین اول باید خانه‌تکانی شده و بعد ادغام صورت گیرد.

معظمی درباره‌ی این‌که آیا ادغام وزارتخانه‌ها باعث بروز اختلال در کارایی بخش‌های مختلف انرژی نمی‌شود؟ اظهار کرد: آنچه در ذهن من است این است که با ادغام تنها بخش برق به بخش نفت و گاز منتقل می‌شود، چرا که پتروشیمی نیز تنها نیاز به خوراک دارد و اگر چه من موافق نیستم، اما یک گزینه قابل طرح این است که آن بخش نیز می‌تواند به وزارتخانه صنعت و معدن منتقل شود.

وی درباره تجربه جهانی از نحوه مدیریت انرژی در کشورهای صنعتی به آمریکا اشاره و خاطر نشان کرد: در واقع دپارتمان آمریکا در دست بخش خصوصی است و وزارتخانه‌ها تنها سیاست‌گذاران و ناظران کوچک هستند. ما نیز باید به همین سمت پیش برویم که نهاد رگولاتوری خود را قوی‌تر کنیم و وزارتخانه‌ها به رگولاتور بخش‌های مختلف انرژی تبدیل شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت ادامه داد: در کشورهای نزدیک به ایران نیز به غیر از عراق و عربستان بقیه حرف مهمی برای حوزه انرژی ندارد.

معظمی در پاسخ به این سوال که پروسه ادغام وزاتخانه‌ها در قالب وزارت انرژی به چه میزان زمان نیازمند است؟ تصریح کرد: به نظر من باید این ادغام در یک پروسه یک تا دو ساله صورت گیرد، در واقع مجلس ابتدا باید طرح را تصویب کند و ظرف دو سال از تصویب قانونی آن لازم است همان بخش‌های کارشناسی و کوچک‌سازی وزارتخانه صورت گیرد.

به گزارش ایسنا، در جلسه ای که عصر امروز (یکشنبه) در کمیسیون انرژی به منظور بررسی لایحه یک شوری تنظیم برخی از احکام برنامه های توسعه کشور با حضور مسئولان و کارشناسان ۷ نهاد برگزار می شود، در خصوص تشکیل وزارت انرژی و انحلال وزارت نیرو نیز بررسی مقدماتی صورت خواهد گرفت.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
خانه تکانی