سلامت


2 دقیقه پیش

لیپوماتیک

لیپوماتیک به عنوان یک روش مناسب برای لاغری موضعی شکم، پهلو، ران و اطراف ران ، ناحیه پشت، غبغب و بازو شناخته می شود ، لیپوماتیک در واقع یک دستگاه قدرتمند و هوشمند است که ...
2 دقیقه پیش

با شجاعت پایان همکاری منفعلانه نظام پزشکی با وزارت بهداشت را اعلام کنید

سلامت نیوز:رییس نظام پزشکی‌ مازندران با ارسال نامه ای به علیرضا زالی رئیس کل نظام پزشکی طرح تحول سلامت را همانند طرح مسکن مهر و پرداخت یارانه عمومی دانست و با تاکید بر ...



دکتر سلام/ همه آنچه باید درباره آبله مرغان بدانید


دکتر سلام/ همه آنچه باید درباره آبله مرغان بدانید

آخرین خبر/ آبله مرغان یک بیماری عفونی و عامل آن ویروس واریسلا زوستر می باشد. بیماری آبله مرغان باعث راش های پوستی تاول مانند شده و همچنین باعث خارش بدن، خستگی و تب می شود. این بیماری برای افرادیکه تاکنون دچار آبله مرغان نشده و یا واکسیناسیون نشده اند، بسیار مسری می باشد. در بیشتر افراد آبله مرغان یک بیماری معتدل می باشد.

علایم ابتلا به بیماری آبله مرغان
اکثر کودکان مبتلا به آبله مرغان علایم زیر را قبل از ظاهر شدن راش های پوستی تجربه می نمایند:
تب
سردرد
معده درد
آبله مرغان 10 تا 21 روز بعد از تماس در فرد مبتلا به این بیماری رخ می دهد. کودکان با سایز متوسط دچار حدود 250 تا 500 آبله می شوند. این آبله ها:

عموما و در ابتدا برروی صورت، نیمه بدن و جمجمه ظاهر می شوند.
بعد از یک یا دو روز، آبله ها تیره شده و سپس باز می شوند. خیلی وقت ها این آبله ها برروی پلک چشم هاو زبان نیز ظاهر می شوند.
کودکان مبتلا به بیماری های پوستی همچون اگزما ممکن است هزاران آبله برروی بدنشان ظاهر شود.
اکثر آبله ها جایشان برروی پوست باقی نمی ماند مگر اینکه در اثر خارش آنها بوسیله باکتری ها عفونت نمایند.
بعضی از کودکانیکه واکسینه شده اند هم ممکن است مبتلا به نوع خفیف این بیماری شوند. این کودکان سریعتر از سایر کودکان بهبود یافته و تعداد کم تری آبله برروی بدن خود خواهند داشت.

عوارض ابتلا به بیماری آبله مرغان چیست؟
آبله مرغان عموما بیماری معتدلی و کم خطری می باشد. بااینحال این بیماری می تواند خطرناک شده و باعث عوارضی جدی در بعضی از افراد شود. این عوارض شامل:
عفونت باکتریایی پوست، بافت های نرم، استخوان ها، مفاصل و یا خون شود.
پنومونی
التهاب مغز (ورم مغز)
سندرم شک عفونی
سندرم ری در افرادیکه هنگام ابتلا به این بیماری از آسپرین استفاده می نمایند.
افرادیکه در خطر عوارض پرخطر بیماری آبله مرغان هستند شامل:
نوزادانی که مادرشان به آبله مرغان مبتلا نشده و یا واکسینه نشده است.

افرادی که در بزرگسالی آبله مرغان می گیرند

زنان بارداریکه قبلا آبله مرغان نداشته اند.
افردیکه سیستم ایمنی بدنشان توسط داروها همچون شیمی درمانی و بیماری ها همچون اچ آی وی / ایدز و سرطان مختل شده است.
افرادیکه داروهای استروئیدی برای درمان سایر بیماری ها استفاده می نمایند.
افرادیکه داروهایی مصرف می کنند که سیستم ایمنی بدنشان را ضعیف می نماید.
عوارض آبله مرغان در بارداری
آبله مرغان در اویال بارداری می تواند باعث کم وزنی کودک و نقائص هنگام تولد شود. خطر شدیدتر این بیماری وقتی است که مادر یک هفته قبل از زایمان دچار بیماری آبله مرغان شود.
آبله مرغان و بیماری زونا
اگر شما دچار آبله مرغان شده اید، پس در خطر ابتلا به بیماری زونا نیز هستید. بعد از ابتلا به آبله مرغان و درمان آن، بعضی از ویروس های واریسلا زوستر (عامل آبله مرغان) در سلول های عصبی باقی می ماند. سالها بعد، ممکن است ویروس فعال شده و به شکل بیماری زونا خود را نشان دهد. این بازگشت در بزرگسالان و افراد با ضعف سیستم ایمنی بیش تر می باشد.
واکسن پیشگیری از ابتلا به بیماری زونا برای بزرگسالان بالای 60 سال موجود می باشد.

درمان بیماری آبله مرغان
در کودکان سالم، بیماری آبله مرغان عموما نیازی به درمان پزشکی ندارد. پزشک ممکن است از داروهای آنتی هیستامین برای بهبود خارش استفاده نماید. در اکثر مواقع بیماری بعد از طی دوره خود بهبود می یابد.

درمان آبله مرغان در افراد در معرض خطر
در افرادیکه در خطر بالای ابتلا به آبله مرغان هستند، پزشکان داروهایی برای کاهش دوره عفونت و کاهش اثرات جانبی آن تجویز می نمایند. اگر شما و یا فرزندتان در گروه در معرض خطر هستید، پزشک برای شما داروهایی همچون آسیکلویر(acyclovir) و یا ایمونو گولوبین تزریقی استفاده می نماید. این داروها در صورتیکه تا 24 ساعت پس از ظاهر شدن راش های پوستی ظاهر می شود تزریق گردد، نتیجه بخش خواهند بود. داروهای ضد ویروسی دیگری همچون والاسیکلویر و فامیسکلویر به کاهش شدت بیماری کمک می نمیاند، اما این داروها فقط برای بزرگسالان تایید شده می باشند. بعضی اوقات پزشک شما پس از آلوده شدن به ویروس نیز برای کاهش شدت بیماری و یا پیشگیری از آن اقدام به تجویز واکسن می نماید.
به هیچ کودک و یا بزرگسال مبتلا به بیماری آبله مرغان داروهای حاوی آسپرین ندهید، این دارو باعث ابتلا به مشکلی بنام سندروم ری شود.

چگونگی درمان خانگی آبله مرغان
برای کاهش شدت علایم آبله مرغان موارد زیر را نیز در کنار دستورات پزشک انجام دهید.
خود را نخارید – خارش باعث زخم شدن پوست، کاهش سرعت بهبودی و افزایش خطر عفونت آبله ها می شود. اگر نمی توانید جلوی خاریدن پوست بدن توسط کودکتان را بگیرید، ناخن هایش را کوتاه کرده و دستکش در دستهایش بپوشایند.
بهبود خارش و سایر علایم – برای بهبود خارش ناشی از آبله مرغان حمام خنک بهمراه جوش شیرین استفاده نمایید. لوسیون های حاوی کالامین نیز می تواند مفید باشد.
رژیم غذایی – اگر آبله ها در دهان شما ظاهر شده اند، از یک رژیم غذایی نرم استفاده نمایید.
آنتی هیستامین ها – استفاده از آنتی هیستامین ها از جمله دیفن هیدرامین برای بهبود خارش توصیه می شود. مشورت با پزشک قبل از مصرف دارو لازم می باشد.
درمان تب – برای درمان تب از استامینوفن و یا بروفن بعد از مشورت با پزشکتان استفاده نمایید.

پیشگیری از بیماری آبله مرغان و عوارض شدید
بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آبله مرغان استفاده از واکسن آبله مرغان می باشد. کودکان، نوجوانان و بزرگسالان میبایست دوبرا تزریق واکسن آبله مرغان انجام دهند. واکسن های آبله مرغان کارا و ایمن می باشند. اکثر افراد واکسینه شده، دچار این بیماری نمی شوند. اگر فرد واکسینه شده دچار بیماری شود، بیماری وی شدید نمی باشد. واکسن بیماری آبله مرغان تقریبا جلوی اکثر عوارض شدید بیماری را می گیرد. افرادیکه واکسنیه نشده اند، افراد مبتلا به اچ آی وی، افرادیکه تعویض اعضای بدن انجام داده اند، درحال شیمی درمانی هستند و یا باردارند میبایست در صورت ابتلا به بیماری سریعا به پزشک مراجعه نمایند.
 در همه بیماریهای جلدی تامین آسایش و راحتی در درجه نخست اهمیت قرار دارد. کودک مبتلا به آبله مرغان هم به علت بثورات جلدی به خارش های شدیدی دچار می شود که باید به شیوه های متعدد نظیر پرت کردن حواس کودک از طریق تماشای تلویزیون و دیدن نقاشی مانع از خاراندن آن شد.
 نورخورشید و گرما باعث تحریک پوستی و افزایش میزان خارش می شود، ادامه داد: ایبوبروفن بهترین و ایمن ترین کاهنده تب برای کودکان مبتلا به آبله مرغان است.
 استفاده از دهانشویه برای کاهش میزان تحریکات ضایعات دهانی و جلوگیری از بروز عفونت های باکتریال و ممانعت از ورود عفونت به سیستم گردش خون و تنفسی کودک توصیه می شود. اواخر زمستان و اوایل بهار فصل شیوع بیماری های ویروسی از جمله آبله مرغان در کودکان ۵ تا ۱۰ ساله است

چه بخوریم تا زود خوب شویم؟
استراحت در رختخواب ضروری نیست و بیمار می تواند فعالیت آرام در محیطی خنک داشته باشد با توجه به وجود تب و بی اشتهایی، احتمال بروز یبوست نیز در کودک وجود دارد بنابراین تا حد امکان از غذاهای پر فیبر مانند میوه ها و سبزیجات تازه و نان سبوس دار در رژیم غذایی کودک استفاده کنید. به بیمار لباس های نازک ، نخی و گشاد بپوشانید همچنین حمام روزانه با آب ولرم یکی از توصیه های بسیار مهم برای کاهش خارش و احتمال عفونت ثانویه است در حمام از صابون استفاده نکنید و در صورت لزوم تنها از صابون های ملایم (مانند صابون بچه و یا صابون مخصوص پوست های حساس) استفاده نمائید.
 حمام با بلغور و جو نیز در کاهش خارش و و التهاب بثورات موثر است، در توضیح چگونگی این گونه حمام گفت: می توانید یک لیوان جو را با سه لیوان آب سرد مخلوط کرده و در آب وان حمام بریزید و چند دقیقه در داخل وان قرار بگیرید.وی در عین حال افزود: از نشاسته ذرت نیز می توان بجای جو استفاده کرد بدین ترتیب که دو لیوان نشاسته ذرت را به آب وان حمام اضافه کنید بعد از حمام کردن ، پوست را با ملایمت خشک کنید و از کشیدن حوله روی تاولها خودداری کنید.این متخصص کودکان تأکید کرد: اگر دلمه روی تاول هنوز نیفتاده ، به هیچ وجه اقدام برای کندن آن نکنید زیرا ممکن است موجب زخم شدن آن و به جا ماندن اسکار(جوشگاه زخم) شود. حمام کردن و خواباندن کودک در وان آب ولرم باعث می شود که دلمه ها خود به خود کنده شوند.
 بهداشت کودکان در طول مدت بیماری ، غذاهای ساده و مقوی مانند سوپ مرغ ، گوشت ، برنج و ماهیچه مصرف کنند و از خوردن غذاهای سرخ کردنی و مواد غذایی حاوی ادویه بدلیل ایجاد خارش پرهیز کنند. گاهی ممکن است ضایعات پوستی در داخل دهان ایجاد شود و غذا خوردن را برای کودک دشوار کند. بهتر است در این موارد از غذاهای نرم و خنک استفاده کنید. فراموش نکنید غذا نباید ترش باشد.وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ابتلا به آبله مرغان در خانمهای باردار می تواند صدمات غیر قابل برگشتی برای مادر و جنین ایجاد کند.در صورتیکه خانم بارداری تا کنون به آبله مرغان مبتلا نشده و با فرد مبتلا به آبله مرغان تماس داشته است توصیه می شود در اولین فرصت به پزشک مراجعه کند. در بزرگسالان مبتلا به آبله مرغان نیز می توان از داروهای گیاهی مانندعرق گل بنفشه و عرق شاه تره برای کاهش علائم آبله مرغان کمک گرفت.


ویدیو مرتبط :
‫آبله مرغان و زونا دکتر فرهاد نصر چیمه Chicken Pox Shingles Dr Farhad Nasr Chimeh‬‎