توسعه وقف جامعه را در مقابل بسیاری از مشکلات بیمه می‌کند


سردبیر ایسنای منطقه فارس گفت: وقف یکی از ابعاد مهم و تاثیرگذار در تمدن اسلامی به‌شمار می‌رود که نشر و توسعه‌ آن جامعه را در مقابل بسیاری از مشکلات بیمه می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه فارس، علی‌محمد پشوتن در همایش وقف، رسانه و چشم‌انداز پیش‌رو اظار کرد: طی سال‌های گذشته تاکنون آنچه در خصوص وقف مدنظر قرار گرفته و رسانه‌ای شده است، بیشتر انواع وقف و معرفی موقوفات و قدردانی از واقفان بوده است، اما پژوهش‌های کاربردی در این حوزه مانند بسیاری از بخش‌ها مغفول مانده است.

وی تأکید کرد: ‌بی تردید اگر به مقوله وقف از ابعاد مختلف نگریسته شده و اهمیت این سنت نبوی در تزکیه نفوس، کاهش فاصله طبقاتی، گسترش دانش، ماندگاری هنر و تقویت بنیان‌های عقیدتی و فکری تبیین و تدوین شود، شاهد تحولی عظیم در ساختار فرهنگی جامعه خواهیم بود و در این نباید تردید داشت که وقف یکی از ابعاد بی‌نظیر از تمدن اسلامی است، تمدنی که می‌تواند جهان را به پویایی برساند. چنین گنج گران بهایی را نمی‌توان با نگرش‌های سطحی و روش‌های صوری، کارآمد کرد.

پشوتن بیان کرد: در عصر حاضر، شتاب توسعه در زیرساخت‌هایی نظیر ارتباطات شگفت آور است، شتابی که ما را احاطه کرده و هر روز با دست‌آوردی جدید، انسان‌ها را به خود مشغول می‌کند. تا چند سال قبل، ارتباط مداوم افراد بدون سیم و کابل امکان‌پذیر نبود، اما امروز حتی امکان ارتباط تصویری در تمام زمان‌ها و مکان‌ها فراهم شده است، هرچند هنوز در ایران، به واسطه محدودیت‌ها و معذوریت‌ها، بخشی از این کارآمدی در محاق مانده است.

وی ادامه داد: البته باید توجه داشت که همین ابزار ارتباطی بدون آگاهی داشتن از کارآمدی‌های تاثیرگذار آن، ممکن است به اسبابی مخرب بدل شوند، موضوعی که در این ایام شاهد آن هستیم و همه به این موضوع اذعان دارند.

این فعال رسانه‌ای، اولین قدم برای تبیین ضرورت نهادینه سازی فرهنگ وقف و ترویج آن را داشتن باور به ابعاد و کارکردهای وسیع و عمیق این فرهنگ دانست و گفت: تا زمانی که اصحاب رسانه و فعالان فضاهای ارتباطی و رسانه‌ای، خود در موضوع وقف به آگاهی مناسب نرسیده باشند باوری در آنان شکل نمی‌گیرد و قادر نخواهند بود این آگاهی‌ها را نشر دهند!

پشوتن با تصریح اینکه رسانه در دیدگاه امام خمینی(ره) دانشگاهی عمومی است، افزود: این دانشگاه اما به‌واسطه گستردگی آن و امکان دسترسی‌های همگانی، در معرض بسیاری آسیب‌ها نیز قرار دارد. شاید مهمترین آسیب، وجود کاربران غیرحرفه‌ای است!

وی خاطرنشان کرد: پرداختن به نقش «رسانه» در باب تعمیم فرهنگ احسان و انفاق مال که «وقف» از مصادیق بارز آن است، نیازمند بررسی دقیق، همه جانبه و مستمر است و دست اندرکاران این حوزه باید به این مسئله توجه جدی داشته باشند. همانگونه که عمل به این وظیفه خطیر بیداری و آگاهی جامعه نسبت به مقوله وقف را به‌دنبال خواهد داشت، اطلاع‌رسانی نامناسب و بی‌دقتی در انعکاس مفاهیم و مطالب و بی‌توجهی در کاربست این شیوه، پیامدهای نگران کننده‌ای خواهد داشت.

سردبیر خبرگزاری ایسنا در استان فارس اظهار کرد: باید پذیرفت که بخشی از نگاه خالی از اعتماد جامعه به وقف و کم اطلاعی جامعه، به فعالیت‌های رسانه‌ای باز می‌گردد. البته در این موضوع، رسانه‌ها کمترین تقصیر را دارند زیرا متولیان وقف باید بر اساس برنامه‌ریزی کارشناسی، تلاشی هدف‌مند را با استفاده مناسب از تمام رسانه‌ها، مد نظر قرار می‌دادند. اقدامی که شاید طی سال‌های اخیر شکل و شیوه بهتری پیدا کرده است اما هنوز هم کامل نیست.

وی در ادامه به تبیین نکاتی راجع به نقش رسانه‌های ارتباطی در فرایندهای اجتماعی، فرهنگی و دینی پرداخت و گفت: تردیدی وجود ندارد که رسانه‌های ارتباط جمعی در کنار عواملی همچون نهاد خانواده، آموزش و پرورش، دین، گروه دوستان و همسالان، محیط های شغلی، جناح‌های سیاسی و کل جامعه نقش ویژه‌ای در انتقال فرهنگ، اجتماعی کردن و تعلیم و تربیت اجتماعی و انسانی ایفا می‌کنند.

پشوتن اضافه کرد: رسانه‌های جمعی نقش برجسته‌ای در شکل‌گیری گرایش‌های فرهنگی، جهان بینی و اعتقادات و ارزشها برعهده دارند و نه تنها بازتاب جریان‌های فرهنگی هستند، بلکه قادرند مسیر این جریان‌ها را نیز تعیین کنند؛ آنها اجزاء عمده تشکیل دهنده جامعه به‌حساب می‌آیند، این به آن معنا است که رسانه تنها انعکاس دهنده یک موضوع یا رویداد نیست بلکه در آفرینش‌های فرهنگی و هدایت افکار و اندیشه‌های اجتماعی منتهی به رفتار، نقشی بی‌بدیل دارند.

وی خاطرنشان کرد: رسانه‌ها با بازتاب دادن فرهنگ و مشارکت در فرایند فرهنگ سازی نقش غالب را در جامعه ایفا می‌کنند، نقشی پیچیده که از یک طرف جزو فرایندهایی است که فرهنگ از آن منبعث می‌شود و از دیگر سو در صحنه‌ای بازی می‌کند که حیات اجتماعی و فرهنگی در آن جریان دارد.

پشوتن خاطرنشان کرد: طی سال‌های اخیر اقدامات نسبتا خوبی در موضوع وقف توسط رسانه‌ها انجام شده است اما علی‌رغم تعدد رسانه‌های مکتوب، به دلیل نبود تکثر رسانه‌ای، شاهد یکنواختی در نوع و محتوای پیام‌های منتشر شده هستیم.

سردبیر ایسنای فارس خاطرنشان کرد: اصرار بر معرفی موقوفات، بدون اشاره به کارکردها، تاثیرها و بازخوردها و حتی بدون توجه به واقفان و نقش آنان به نوعی اطلاع‌رسانی در حوزه وقف را عقیم کرده است.

وی ادامه داد: ایجاد انگیزه در جامعه برای مشارکت در وقف زمانی شکل خواهد گرفت که افراد در موضوع تاثیرگذاری وقف مطلع باشند و تعدد موقوفات نمی‌تواند عامل انگیزشی محسوب شود. رسانه به‌عنوان یک ابزار تاثیرگذار، اگر به‌درستی و به شکلی مطلوب مورد استفاده قرار گیرد، بی‌تردید تاثیری عمیق در نهادینه ساختن فرهنگ وقف ایفا می‌کند اما اگر شیوه استفاده و راهکارهای مورد نظر، به‌خوبی تبیین و تدوین نشده باشد، آثار مخربی بر جای خواهد گذاشت.

پشوتن ادامه داد: از طرفی، رسانه محدود به صدا و سیما، مطبوعات و خبرگزاری‌ها نیست. سینما و تئاتر نیز رسانه‌هایی بسیار تاثیرگذار محسوب می‌شوند که اداره کل اوقاف در استفاده از آنها، بهره مناسب و کافی را نبرده است.

به گفته وی، نکته دیگری که باید آن را مد نظر قرار داد، توجه به تعامل دو سویه رسانه و اوقاف است. رسانه‌ها در این سال‌ها همراهی خود را اثبات کرده‌اند و به‌گونه‌ای شاهد حضور و فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران واقف در عرصه اطلاع‌رسانی بوده‌ایم، اما سهم اوقاف نسبت به رسانه چیست و چگونه باید ادا شود؟

پشوتن گفت:‌ شاید یکی از راهکارهای توسعه، تعامل دو سویه بین رسانه و اوقاف و ایجاد و ترویج وقف جدیدی تحت عنوان وقف رسانه‌ای است، اقدامی که می‌تواند بسترساز شکوفایی اقتصاد رسانه، استقلال رسانه و توسعه مطلوب فعالیت‌های رسانه‌ای باشد.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
توسعه مشکلات بیمه گذاران بیمه توسعه