ابنیه/ سفر به قصر بهرام


ابنیه/ سفر به قصر بهرامایسنا/ مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سمنان از کاروانسرای قصر بهرام به‌عنوان یکی از جاذبه‌های تاریخی شهرستان گرمسار نام برد و گفت: این کاروانسرا در دوران صفویه ساخته شده است.
«حسین خواجه‌بیدختی» اظهار کرد: بنای فعلی به دوران صفویه برمی‌گردد اما از نشانه‌ها، اشیاء و سفالینه‌هایی که در پیرامون این اثر به دست آمده به نظر می‌رسد این بنا در دوران پیش از صفوی نیز برپا بوده است.
کاروانسرای قصر بهرام که در مناطق جنوبی شهرستان گرمسار و در شمال‌شرقی دریاچه نمک بنا شده در گذشته مورد استفاده مسافران راه تاریخی کاروان، اصفهان، کاشان، خوار(گرمسار فعلی) و سمنان و بسطام و خراسان قرار می‌گرفته است.
وی به ایجاد 6 برج در فضای پیرامونی این اثر تاریخی زیبا اشاره کرد و افزود: سردر قصر بهرام از یک تخته سنگ بزرگ و یکپارچه تشکیل شده و در دو سوی این سردر بزرگ دو اتاقک کوچک تعبیه شده که احتمالاً از آن به‌عنوان قراول‌خانه استفاده می‌شده است.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سمنان با اشاره به ویژگی‌های این اثر صفوی، تصریح کرد: پلان بیرونی اثر تاریخی قصر بهرام گرمسار، مربع و چهارگوش بوده و دارای چندین برج و دو دروازه شمالی و جنوبی است.
خواجه‌بیدختی، به روکار این بنای زیبا اشاره و خاطرنشان کرد: روکار این بنا با سنگ‌های بزرگ آهکی صیقل‌داده شده، که به احتمال قریب یقین از کوه‌های مجاور آورده شده، سفید رنگ شده که همین جلوه زیبایی به این اثر تاریخی داده است.
وی، به توصیف محیط و فضای درونی قصر بهرام پرداخت، یادآوری کرد: در دورن این بنا یک محوطه بسیار بزرگ وجود دارد که گرداگرد آن 20 اتاق برای مسافران تعبیه شده است.
وی از وجود یک درب بدون روزنه در اندرونی این بنا خبر داد و خاطرنشان کرد: در دو سوی شرقی این درب بدون روزنه با پوشش گچی، یک صحن بزرگ ساده با طاق بلند ضربی و در بخش غربی بنا یک تالار بزرگ با شاه‌نشین و طاقچه‌هایی در پیرامون آن وجود دارد.
وی با بیان این‌که هم‌چنین یک ایوان در بخش جلویی بخش غربی وجود دارد، افزود: علاوه بر این یک سرداب قدیمی نیز در این بنا تعبیه شده است.
خواجه‌بیدختی با بیان این‌که برخی معتقدند که شاهان صفوی از این بنا برای اقامت در زمان شکار استفاده می‌کرده‌اند، گفت: قصر بهرام علاوه‌بر نام آن از نظر شکل ظاهری نیز تفاوت‌هایی با کاروانسراهای بین‌راهی دارد که همین می تواند این گمانه را تقویت کند.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سمنان به سیستم آبرسانی به این بنای تاریخی اشاره و تصریح کرد: سیستم آبرسانی به قصر بهرام یکی از شاهکارها و جذابیت‌های این اثر تاریخی است که از طریق آن آب مورد نیاز را از مسافتی حدود 6 کیلومتری از چشمه شاهی به درون حوضی در درون قصر بهرام انتقال داده‌اند.
این انتقال آب به‌وسیله دو مجرای روی هم انجام شده که لایه زیرین آن با سفال پوشیده شده و در لایه فوقانی نیز از سنگ استفاده شده است.
اگرچه به‌علت واقع شدن این اثر تاریخی در پارک ملی کویر برای سفر به آن اخذ مجوز از محیط‌زیست الزامی است اما دو راه دسترسی مناسب‌تربراس سفر به کاروانسرای شاه عباسی قصر بهرام وجود دارد که یکی از طریق جاده تاریخی سنگفرش است که از گرمسار به روستای کهک سپس از طریق جاده سنگفرش وارد محدوده پارک ملی کویر شده و از آنجا به قصر بهرام می‌رسید. هم‌چنین مسیر دیگر نیز از طریق ورامین پیشوا و پاسگاه مبارکیه و سپس قصر بهرام است.


با کانال تلگرامی «آخرین خبر» همراه شوید

منبع: ایسنا


ویدیو مرتبط :
آسمان شب - قصر بهرام