تولد ترانه علیدوستی همزمان با روز شهرزاد مبارک!


 تولد ترانه علیدوستی همزمان با روز شهرزاد مبارک! سیمرغ/ ٢٢ دی ماه با شعار «روز حمایت از شبکه نمایش خانگی در فضای مجازی» همزمان با تولد ترانه علیدوستی به عنوان کمپین «روز شهرزاد» انتخاب شده است.
ترانه علیدوستی (زاده ۲۲ دی ۱۳۶۲، تهران) بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر و مترجم و ساکن ایران است. در ویژه نامه شماره ۱۰۰ ماهنامه «صنعت سینما» که نگاهی است به سینمای ایران در دهه هشتاد، به انتخاب ۱۳۰ نویسنده و منتقد سینمایی به عنوان بهترین بازیگر زن دهه انتخاب شد.
همچنین در سال ۱۳۹۰، ماهنامه سینمایی فیلم او را به عنوان بهترین بازیگر زن دهه ۸۰ انتخاب کرد.
زندگی شخصی و خانواده ترانه علیدوستی
ترانه علیدوستی در دورهٔ راهنمایی، دو سال در هنرستان موسیقی تحصیل کرد که کلارینت و پیانو می‌زد. در دورهٔ دبیرستان مشغول تحصیل در رشتهٔ علوم تجربی بود که در کلاس‌های بازیگری امین تارخ ثبت نام کرد.
سال ۱۳۷۹ از طریق همین کلاس‌ها برای بازی نقش «ترانه پرنیان» در فیلم من ترانه ۱۵ سال دارم انتخاب شد و با بازی در این فیلم وقفه‌ای در تحصیلاتش افتاد که سرانجام در رشتهٔ کامپیوتر دیپلم گرفت.
او برای بازی در فیلم من ترانه ۱۵ سال دارم جایزهٔ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن بیستمین دوره جشنواره فیلم فجر ، جایزهٔ نخل زرین از سومین جشنوارهٔ اجتماعی آبادان، جایزهٔ منتقدین و نویسندگان سینمای ایران و همچنین جایزه بهترین بازیگر زن از پنجاه و پنجمین جشنواره فیلم لوکارنو (سوئیس) را دریافت کرد. روند موفقیت‌های او با فیلم دومش شهر زیبا ادامه یافت.
علیدوستی پس از تجربه‌های موفق سینمایی‌اش، بازی در عرصه تئاتر را نیز با نمایش «فنز» تجربه کرد. این نمایش با استقبال بسیاری روبه‌رو شد. سال ۱۳۸۰-۱۳۷۹ یک دورهٔ فیلمنامه‌نویسی در کلاس‌های حوزه هنری گذراند. او تا سال ۱۳۸۲ در فیلمی حضور نداشت و بیشتر به علایق دیگرش مثل نوشتن و موسیقی می‌پردازد.
پدر او، حمید علیدوستی بازیکن سابق تیم ملی فوتبال ایران و از مربیان کنونی فوتبال ایران است. برادرش در چهارشنبه‌سوری سال ۱۳۸۳ فوت کرد. این اتفاق دقیقاً در همان روزهایی اتفاق افتاد که علیدوستی مشغول بازی در فیلم چهارشنبه سوری بود، فیلمی که در آن با درخشش در نقشی متفاوت توانست جایگاه خود را به عنوان یک بازیگر توانا تثبیت کند.

داوری جشنواره
جشنواره فیلم وزول فرانسه ۲۰۱۴
جشنواره فیلم هانوی ویتنام ۲۰۱۲

فیلم‌شناسی ترانه علیدوستی
سینما

١٣٩٥ فروشنده
۱۳۹۳ مادر قلب اتمی
۱۳۹۳ استراحت مطلق
۱۳۹۱ زندگی مشترک آقای محمودی و بانو
۱۳۹۱ آسمان زرد کم عمق
۱۳۹۰ پذیرایی ساده
۱۳۹۰ انتهای خیابان هشتم
۱۳۸۹ هر چی خدا بخواد
۱۳۸۸ راز دشت تاران
۱۳۸۸ زندگی با چشمان بسته
۱۳۸۷ درباره الی
۱۳۸۷ تردید
۱۳۸۶ کنعان
۱۳۸۴ چهارشنبه سوری
۱۳۸۲ شهر زیبا
۱۳۸۰ من ترانه ۱۵ سال دارم

نمایش خانگی
ترانه علیدوستی در سریال شهرزاد ساخته حسن فتحی اولین سریال خود را تجربه کرد این سریال در 22 مهر 1394 به شبکه نمایش خانگی آمد وی در این سریال نقش شهرزاد را ایفا می کند. شهرزاد دانشجوی رشته پزشکی است که در سال 1332 با کودتای 28 مرداد زندگی اش دچار تغییر و تحول می شودو ترانه علیدوستی جزو کسانی است که با تلویزیون قهر کرده و این سریال بدون وجود علیدوستی مشهور نمی شد.


تلویزیون
ترانه علیدوستی که تا کنون در هیچ نوع سریال تلویزیونی حضور نداشته درباره حضور نیافتن خود در سریال‌های صدا و سیما اینگونه سخن گفت: من در تلویزیون بازی نمی‌کنم. ۱۲ سال هم هست که بازی نمی‌کنم. چون معتقدم یک خیانت فرهنگی است. قبلاً هم گفته‌ام. انتخاب کرده‌ام. حتی سریال‌های سطح بالاتر ما نهایتاً دستخوش یک جهت گیری بی‌موردی در پخش می‌شوند. من کسانی را که در تلویزیون کار می‌کنند قضاوت نمی‌کنم ولی مردم حق دارند قضاوت کنند. ما در این جایگاه قرار داریم که قضاوت شویم.

٢٢ دی ماه با شعار «روز حمایت از شبکه نمایش خانگی در فضای مجازی» همزمان با تولد ترانه علیدوستی به عنوان کمپین «روز شهرزاد» انتخاب شده است.

اولین پوستر از سوی این کمپین در فضای مجازی منتشر شد. روی این پوستر اهداف این کمپین در قالب جملاتی مانند پرهیز از دانلود و خرید نسخه های غیرقانونی، پرهیز از اشتراک گذاری دی وی دی های سریال، برخورد با فروشندگان و ترویج دهندگان نسخه های تقلبی نوشته شده است.

دوبله و صداپیشگی
ترانه علیدوستی در انیمیشن جمشید و خورشید صداپیشه نقش «خورشید» بود.

تئاتر
فنز (طرفداران)- کارگردان محمد رحمانیان
مانفیست چو - کارگردان محمد رحمانیان
روز حسین - کارگردان محمد رحمانیان

نویسندگیترانه علیدوستی
علاوه بر سابقه اش در بازیگری، او برای نویسندگی در وبگاه شخصی اش نیز شناخته شده است. علاوه بر این، داستان‌های کوتاه و نقدهای مختلف او به صورت گسترده در مجله‌ها و روزنامه‌هایی مانند روزنامه شرق منتشر شده است. در سال ۲۰۱۰ در پی انتشار مطلبی از او در وبلاگش در حمایت از اصغر فرهادی که در دفاع از هنرمندان دگراندیش مطلبی منتشر کرده بود، وبلاگ این بازیگر سینما و تئاتر به دستور کمیته دولتی فیلترینگ، حذف شد و بدین ترتیب آرشیو این وبلاگ نیز از روی سایت بلاگفا حذف شده است. به هر حال وبگاه جدید او همچنان فعال است.

ترجمه
ترانه علیدوستی با ترجمه داستان رؤیای مادرم اثر «آلیس مونرو» در نوزدهمین دوره کتاب فصل، در گروه ادبیات شایسته تقدیر شناخته شد.


جوایز و افتخارات
کاندید بهترین بازیگر نقش اول زن از انجمن منتقدان برای آسمان زرد کم عمق - ۱۳۹۲
برنده جایزه پروین (به همراه لیلا حاتمی و نگار جواهریان) - ۱۳۹۱
تقدیر شده برای بهترین بازیگر از جشنواره وزول برای پذیرایی ساده - ۱۳۹۱
کاندید بهترین بازیگر از سی و یکمین جشنواره فجر برای آسمان زرد کم عمق - ۱۳۹۱
برنده جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم آسیایی و عربی اوسیان سینه فن برای پذیرایی ساده - ۱۳۹۱
کاندید بهترین بازیگر از سی امین جشنواره فجر برای پذیرایی ساده - ۱۳۹۰
کاندید بهترین بازیگر نقش اول زن از سومین جشن انجمن منتقدان برای تردید - ۱۳۸۸
کاندید بهترین بازیگر از بیست و هفتمین جشنواره فجر برای تردید - ۱۳۸۷
کاندید بهترین بازیگر از دهمین دوره جشن خانه سینما برای چهار شنبه سوری - ۱۳۸۵
تقدیر شده برای بهترین بازیگر نقش مکمل زن در جشنواره فجر برای چهار شنبه سوری - ۱۳۸۴
کاندید بهترین بازیگر از جشن خانه سینما برای شهر زیبا - ۱۳۸۳
کاندید بهترین بازیگر از بیست و دومین جشنواره فجر برای شهر زیبا - ۱۳۸۲
برنده جایزهٔ نخل زرین بهترین بازیگر زن از سومین جشنوارهٔ اجتماعی آبادان برای من ترانه ۱۵ سال دارم - ۱۳۸۱
برنده جایزه بهترین بازیگر زن از پنجاه و پنجمین جشنوارهٔ فیلم لوکارنو سوئیس برای من ترانه ۱۵ سال دارم - ۱۳۸۱
برنده جایزه بهترین بازیگر زن از انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران برای من ترانه ۱۵ سال دارم - ۱۳۸۱
برنده سیمرغ بهترین بازیگر زن از جشنواره فجر برای من ترانه ۱۵ سال دارم - ۱۳۸۰


منبع: سیمرغ


ویدیو مرتبط :
ترانه علیدوستی ، محسن چاوشی ، شهرزاد