فرهنگی


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

استاندار حلبچه عراق وارد ایلام شد

به گزارش ایرنا، عبدالله محمد به همراه ارکان حسن مشاور وی عصر امروز یکشنبه 26 اردیبهشت وارد استان شده و با مقامات استانداری ایلام دیدار کرد.قرار است استاندار میسان، واسط، ...



کشف روستاي 6 هزار ساله در فارس


ايسنا/ گمانه‌زني‌هاي باستان‌شناسي در «تل پاي دره» کام‌فيروز (تل قلعه) شهرستان مرودشت به شناسايي روستاي 5 هکتاري 6000 ساله مربوط به دوران فرهنگي «لپويي» منجر شد.

فضل‌الله حبيبي سرپرست گروه باستان‌شناسي اظهار کرد: پس از بررسي سطحي و گمانه‌زني‌ها در اطراف محوطه «پاي دره کام‌فيروز» و تهيه نقشه توپوگرافي يک تپه اصلي (احتمالا قلعه) و آثار يک آسياب مربوط به دوره سلجوقي نيز شناسايي شد.

اين باستان‌شناس دلايل اصلي گمانه‌زني را گسترش آزادراه شيراز - اصفهان به حريم «تل پاي دره» و همچنين عبور جاده اصلي شيراز به کام‌فيروز از بخشي از محوطه در سال‌هاي قبل و عبور لوله گاز به بخش «کام‌فيروز» اعلام کرد.

حبيبي افزود: براي تعيين عرصه و پيشنهاد حريم حفاظتي «تل پاي دره»، تهيه نقشه توپوگرافي از محوطه باستاني و انتخاب و اجراي گمانه‌هاي آزمايشي و شناخت دوره‌هاي مختلف «تل پاي دره» با توجه به يافته‌هاي فرهنگي مد نظر نظر قرار گرفت.

به گفته وي، 7 گمانه 1 در 1 متر و 2 گمانه 2 در 2 متر در محدوده اين محوطه باستاني ايجاد و يک تپه به ابعاد 70 در 60 متر که احتمالا آثار يک قلعه مربوط به دوره سلجوقي است، نيز شناسايي شد.

او ادامه داد: در شمال تپه اصلي (تپه اسلامي) که پس از خاکبرداري شرکت گاز استان فارس آثاري مربوط به دوران مس وسنگ جديد در آن ديده شد گمانه‌زني انجام گرفت و يافته‌هايي مربوط به فرهنگ لپويي متعلق به هزاره چهارم پيش از ميلاد (دوره روستا نشيني جديد) شناسايي شد.

اين باستان شناس افزود: گمانه‌زني‌هاي انجام شده حکايت از يک روستاي بزرگ تقريبا 5 هکتاري مربوط به دوران فرهنگي لپويي و يک تپه اصلي (احتماالا قلعه) و آثار يک آسياب مربوط به دوره سلجوقي در محوطه پاي دره دارد.

حبيبي با اشاره به شناسايي يک کف شفته‌ريزي مربوط به فرهنگ لپويي گفت: در بخش شرقي تپه اسلامي به آثار کف سکونتي مربوط به دوره سلجوقي برخورد کرديم و همچنين در قسمتي شمالي تل پاي دره يک زباله داني مربوط به دوره لپويي شناسايي شد.

به گفته اين باستان‌شناس، بررسي‌ها و گمانه‌زني انجام شده در تل پاي دره سفال‌هاي دوره فرهنگي «باکون الف» و همچنين سفال‌هاي دوره «بانش قديم» شناسايي شد.

او افزود: با توجه به تقسيم‌بندي اين دوره فرهنگي پيش از تاريخ فارس يعني دوره «لپويي» توسط ويليام سامنر آمريکايي به سه فاز دوره «باکون/ لپويي»، «لپويي مياني» و «لپوي/بانش»، قدمت آن به حدود 3400 تا3900 پيش از ميلاد مي‌رسد.

سرپرست گروه باستان‌شناسي «تله پاي دره» افزود: با مطالعه يافته‌هاي فرهنگي شناسايي شده در «تل پاي دره» به نظر مي‌رسد بخشي وسيعي از اين محوطه متعلق به سه فاز دوران «لپويي» باشد که اميد است در آينده بتوانيم در اين محوطه توالي دوره‌هاي استقراري را به طور مشخص‌تري شناسايي و فرايند گذار از دوره باکون به دوران لپويي و همچنين فرايندگذار از دوران روستانشيني به دوران آغاز شهرنشني را مورد مطالعه قرار دهيم.

به گزارش روابط عمومي پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري برنامه گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم تل پاي دره بخش کامفيروز با دو قسمت مجزا و دو دوره

استقراري اصلي که درسال 1385 ثبت ملي شده است، با مجوز رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري صورت گرفت.


ویدیو مرتبط :
کشف کرگدن ده هزار ساله!!!