فرهنگی


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

استاندار حلبچه عراق وارد ایلام شد

به گزارش ایرنا، عبدالله محمد به همراه ارکان حسن مشاور وی عصر امروز یکشنبه 26 اردیبهشت وارد استان شده و با مقامات استانداری ایلام دیدار کرد.قرار است استاندار میسان، واسط، ...



شفیق: به ازای هر 10 ناشر یک فروشگاه کتاب در کشور وجود دارد


به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم افتتاح جشنواره «ک» مثل کودک «ک» مثل کتاب و نشست خبری کتابشهر یک دهه تجربه ماندگار فروش کتاب» امروز با حضور حامد شفیق، مدیرعامل کتابشهر ایران، حسین جیریایی، کارگزار کتابشهر بهارستان و خبرنگاران حوزه کتاب برگزار شد.

وی در ابتدای این نشست با بیان اینکه صداقت، اصل اساسی در هر گفتگو و مفاهمه‌ای است، گفت: یکی از اهداف ما تبلیغ و ترویج کتابشهر است، صادقانه باید اعتراف کنیم که برگزاری جشنواره نذر فرهنگی از دل این هدف بیرون آمده است، با همیاری کارگزاران کتابشهر در تهران و شهرستان-ها، تصمیم گرفتیم سه روز از هفته کتاب را به این کار اختصاص دهیم و در این سه روز سود فروش کتاب‌های کودک و نوجوان را به تهیه بسته‌های کتاب برای ایتام در نظر بگیریم، برای اینکار با مؤسسه خیریه عترت فاطمی مذاکره کردیم، چرا که این موسسه 5 هزار کودک بی سرپرست را در کشور تحت پوشش خود قرار داده است و با راه‌اندازی کتابخانه‌های روستایی که مدیریت آنها به عهده خود این نوجوانان است، خدمات بزرگی به این کودکان انجام داده است.

وی افزود: برای همین تصمیم گرفتیم هر یک از کتابشهرها مبلغ حداقلی را به عنوان پیش‌بینی فروش این سه روز در نظر بگیرند و متعهد شوند که هرچقدر سود کردند، سود به دست آمده را برای کودکان بی سرپرست در نظر بگیرند.

به گفته شفیق، هرچند این جشنواره از ابتدا با نیت ترویج کتابشهر شروع شد، با این حال نفس این کار ارزشمند موجب شد مدیران فروشگاها تعهدات خود را بالا ببرند و حتی به جای سه روز، کل ایام هفته کتاب را به این جشنواره اختصاص دهند.

این مدیر فرهنگی با بیان اینکه این روزها فصل فروش کتاب بویژه کتاب کودک و نوجوان نیست، یادآور شد: ما نیز هدفمان سود بیشتر نیست و حرکت ما فقط جنبه نمادین دارد، ما سعی می‌کنیم پس از جمع آوری کمک‌ها، کتاب‌های اهدایی را از ناشران با تخفیف چهل درصدی خریداری کنیم تا با کمک های مالی، کتاب های بیشتری اهدا کنیم و بعد آن را در اختیار موسسه عترت فاطمی قرار دهیم، بعد از آن دخالتی در اهدای کتاب‌ها نخواهیم داشت.

وی در در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه در این مراسم قصدش نقد نهادهای دیگر نیست، تصریح کرد: در این برنامه می¬خواهم از خود و صنف کتاب فروش انتقاد کنم، موسسه کتابشهر از سوی سازمان تبلیغات اسلامی، متولی توسعه فضاهای فروشگاهی است که از سال 83 با پیشنهاد دکتر خاموشی، کتاب فروشی¬های سازمان تبلیغات اسلامی  را که تحت عنوان کتابسرا اداره می‌شدند، تحت مدیریت یونیفرم و برند واحد با نام کتابهشر درآورد، قبل از انتصاب بنده به این سمت، آقای مهندس قنبری مدیر این مجموعه بودند که اصل زحمت را ایشان کشیدند و معروف است که ایشان با کار شبانه‌روزی ظرف دو سال تعداد کتابشهرها را به 20 شعبه رساندند، از سال 85 که من آمدم تا به امروز حدود 22 فروشگاه به این مجموعه اضافه شد.

شفیق ادامه داد: امروز کتابشهر بیش از 42 شعبه در 23 استان کشور راه‌اندازی کرده است که تنها سه شعبه آن در تهران است، در حالی که در اصفهان چهار فروشگاه، سیستان و بلوچستان 3 فروشگاه، تهران سه، چهارمحال و بختیاری سه، خراسان جنوبی دو، خراسان شمالی دو، گیلان دو و سایر استان‌ها یک فروشگاه در حال فعالیت هستند.

وی با اشاره به بازنگری در رویکرد مدیریتی کتابشهر با انتصابش به مدیرعاملی کتابشهر و واگذاری شعبات مختلف کتابشهرها به بخش خصوصی، گفت: تا پیش از آمدن بنده به کتابشهر، مدیران و فروشندگان حقوق بگیران و کارمندان فروشگاها بودند و انتفاعی از فروش بالا نمی‌بردند اما بعد از انتصابم به مدیرعاملی کتابشهر در نشستی که با مدیران فروشگاه‌ها داشتم مطرح کردم که از این پس فروشگاه‌ها را به صورت پیمانی و یا کارگزاری اداره خواهیم کرد و از درآمد فروشگاه بخشی به مؤسسه و باقی به خود فروشگاه اختصاص می‌یابد.

وی ادامه داد: درصد اختصاص یافته به فروشگاه‌های مختلف، توافقی بوده و بر اساس میزان فروش و عوامل دیگر تعیین شده است؛ چراکه طبیعتاً بازار کتاب در شهرستان‌ها با تهران متفاوت است و از سال 85 تا کنون مدیریت فروشگاه‌ها به این شکل پیش می‌رود و امروز می‌توانم بگویم که فروشگاه‌های ما نسبت به گذشته روند رو به رشدی را در پیش گرفته است.

مدیرعامل کتابشهر با بیان اینکه در دهه دوم فعالیت‌های کتابشهر به خاطر محدودیت بودجه امکان دسترسی به فضای جدید را نداریم، تصریح کرد: در دوره جدید که دهه دوم فعالیت های کتابشهر است به دنبال کیفی سازی در دوره جدید برنامه‌هایمان را روی کیفی‌سازی اعم از شکل ظاهری، مدیریت و تنوع و مرغوبیت اجناس فروشگاه‌ها متمرکز کرده‌ایم.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره علل نبود مطالعات پژوهشی و میدانی درباره علل کاهش سرانه کتاب و نیازهای فرهنگی مردم، تصریح کرد: پژوهش و مطالعه درباره مسائل کلان فرهنگی به عهده کتاب فروشی‌ها نیست، باید نهادهای فرهنگی مثل ارشاد که بودجه‌های بالای پژوهشی می‌گیرند این پژوهش ها را انجام دهند، کتاب فروشی‌ها آن اطلاعاتی را که کمک حال فروشنده است، در جریان کار فرا می‌گیرند.

وی افزود: البته این به معنای این نیست که نقش فروشنده را کمرنگ جلوه دهیم، چرا که فروشنده نقش پررنگی در کار فروش کتاب دارد. کتاب‌فروش مرحله بعد از چاپ کتاب را مدیریت می کند و در این میان فروشنده خوب و حرفه‌ای کسی است که همه کتاب‌های فروشگاهش را بشناسد، با علایق مشتریانش آشنا باشد و بتواند روی ذهنیت مشتری که با قصد خرید کالای فرهنگی خاص به فروشگاه آمده تاثیر بگذارد و حتی انتخاب او را تغییر دهد. این چنین فروشنده‌ای هم کتاب‌دان است، هم کتاب فروش و هم کتابشناس که می‌داند اقتصاد فرهنگ تنها با رعایت اقتضائات اقتصادی رونق می یابد و لاغیر.

وی همچنین کتابشهر بهارستان را یکی از موفق ترین کتابشهرهای ایران توصیف و تصریح کرد: موفقیت این فروشگاه به خاطر نسبت آن با نشر افق است. این نشر یکی از موفق‌ترین ناشران حوزه کودک و نوجوان است و همه مردم آن را می‌شناسند، تفاوت اینجا با راسته انقلاب این است که فروشگاه منطقه‌ای است نه فروشگاه تخصصی و یا انبار کتاب، به همین دلیل باید به نیازهای متنوع اهالی کتاب توجه کند.

حامد شفیق، مدیرعامل کتابشهر ایران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به افزایش چندبرابری سرانه مطالعه در ایران گفت: هدف مدیران فرهنگی معتاد کردن مردم به چیز خوبی به اسم مطالعه است؛ چون زندگی یعنی عادت، برای همین به مردم توصیه می‌کنیم «به مطالعه عادت کنید»، طوریکه اگر روزی مطالعه نکردند احساس کنند، چیزی کم دارند.

وی با بیان اینکه ابزارهای فرهنگی باید متناسب با نیازها و تکنولوژی‌های روز تغییر و تحول یابد، افزود: امروز باید از روی عادت مردم به ابزارها و فناوری ارتباطی پیشرفته سخن بگوییم؛ چرا که مردم به ارتباط با دیگران اعتیاد دارند و یکی از دلخوشی‌های روزانه آنها گوشی‌های هوشمند و ارتباط با مردم از طریق شبکه‌های اجتماعی است.

این ناشر و فعال فرهنگی با معیارهای ارزیابی سرانه مطالعه در کشور را ناقص و ناکافی توصیف و تصریح کرد: منظور ما از سرانه مطالعه، بسنده کردن به تعریف فلسفی از مطالعه مطلوب و اثرات و فایده‌های آن نیست، مطالعه درجات زیادی دارد، مثل درجات نور، چه کسی می‌تواند ادعا کند نور شمع نور نیست، اما نور خورشید نور است؛ پس هر نوع خوانشی هم مطالعه است، از این رو مطالعه را باید درجه‌بندی کرد.

مدیرعامل مؤسسه کتابشهر ایران، با بیان اینکه در سال‌های اخیر به برکت تکنولوژی‌های ارتباطی همچون «اسمارت فون‌ها» (گوشی‌های هوشمند) «مطالعه با ارزش کم محتوایی» مردم افزایش زیادی پیدا کرده و حتی چندین برابر شده است، اظهار کرد: مردم از بام تا شام چنان به این ابزارهای ارتباطی اعتیاد پیدا کرده‌اند که بدون خواندن محتوای ارسالی گویی اموراتشان نمی‌گذرد، برای همین اجمالا می خواهم بگویم سرانه مطالعه مردم در سال¬های اخیر چندین برابر افزایش پیدا کرده است.

شفیق با بیان اینکه خواندن با مطالعه تفاوت اساسی دارد، یادآور شد: امروز خواندن به شیوه عموم مردم ممکن است پرفایده نباشد و به تعمیق آگاهی مردم کمکی نکند، اما مطالعه مخاطب را درگیر متن می‌کند و به رشد تخیل او کمک می کند.

وی در بخش دیگری از سخنانش با  اشاره به نسبت معکوس آمار ناشران و کتاب فروشی‌ها و کمبود فضای کتاب فروشی یادآور شد: در ایران بیش از 10 هزار ناشر و حدود هزار کتابفروشی‌ها فعال هستند، یعنی به ازای هر 10 ناشر، یک فروشگاه در کشور وجود دارد. درحالی که در کشورهای پیشرفته این رابطه برعکس است، مثلا در ژاپن 500 ناشر فعال هستند و در مقابل 80 هزار فروشگاه کتاب فعالیت می‌شوند. با توجه به کمبود فضای فروشگاهی در حوزه کتاب نمی‌دانم چرا باز وزارت ارشاد  اصرار دارد که هر ناشر در سال 5 کتاب سال اولی منتشر کند.

مدیر انتشارات ترمه و ترنج با بیان اینکه موسسه کتابشهر ایران با 350 ناشر قرارداد همکاری دارد، ادامه داد: فروشگاه های کتابشهر در قرارداد با ناشران آزاد هستند، اما ما روی شعبه های خاصی نظر داریم.

وی همچنین با اشاره به تشکیل کمیته کدینگ کتاب در کتابشهر ایران برای بررسی کتابها، گفت: رسالت سازمان تبلیغات توسعه و ترویج فرهنگ دینی است، از این رو ما بعضی محدودیت‌ها را درباره عناوین و موضوعات خاص داریم تا کتاب های حاشیه‌ساز وارد فروشگاه نشود، البته وزارت ارشاد در انتشار کتاب‌ها دقت می کند و زمانی که که به کتابی مجوز می‌دهد از نظر ما کتاب ممنوعه نیست، اما اگر خود ما این کتاب را قابل ارائه تشخیص ندهیم، از ارائه آن معذور هستیم. برای همین تیم کدینگ کتاب در کتابشهر تشکیل شده است که این تیم از اواسط سال 87 کار خود را آغاز کرده است و جالب است که در سال 87 و 88 ما سه هزار رمان را بازخوانی کردیم که 32 درصد این رمان‌ها در این کمیته رد شدند، البته ما این بررس‌ ها را به جایی منعکس نکردیم؛ چون وظیفه ما نیست و اعتقاد ما بر این است که وزارت ارشاد موظف به این کار است منتهی کتابشهر با شعار کتابشهر فروشگاه خانواده موظف به عرضه کتاب‌های متناسب با خانواده های ایرانی است.

وی تاکید کرد: البته ما با 350 ناشر کشور قرارداد همکاری داریم و مدیران کتابشهرها در ارائه کتاب و انتخاب ناشران، بر اساس سیستم جدید مدیریتی که اشاره کردم، محدودیتی به معنای منفی آن ندارند، و آزادند که از ناشران مختلف و کتاب‌های مختلف در این فروشگاه ارائه کنند، اما از آنجا که ما وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی هستیم و انتشارات امیرکبیر، سوره مهر و چاپ و نشر بین‌الملل زیر نظر این سازمان است  بر عرضه آثار این سه انتشارات تاکید می‌کنیم.

انتهای پیام/


ویدیو مرتبط :
سخنان ناشر موسسه فرهنگی تولید کتاب دانشگاهی