سرگرمی


2 دقیقه پیش

دانلود بازی اندروید

اندروید (از یونانی: به معنای مَرد، انسان، شبه آدم یا رُبات (آدم آهنی))، (به انگلیسی: Android) یک سیستم عامل همراه است که گوگل برای تلفن‌های همراه و تبلت‌ها عرضه می‌نماید و ...
2 دقیقه پیش

بازی اکشن-ماجرایی اسطوره های کوچک/ Pocket Legends

آخرین خبر/ Pocket Legends یکی از جذاب ترین بازی های آنلاین اکشن و سرگرم کننده برای سیستم عامل اندروید است. باید اشاره کرد که این بازی، اولین و بهترین بازی کمپانی MMO است که موفقیت ...



زینب کبری سلام‌الله‌علیها ولادت نمونه برجسته تاریخ/ زن در حاشیه تاریخ نیست


 زینب کبری سلام‌الله‌علیها ولادت نمونه برجسته تاریخ/ زن در حاشیه تاریخ نیستمهرخانه/ بر اساس آن‌چه رهبر معظم انقلاب می‌گویند، الگوی زن مسلمان امروزی، حضرت زینب سلام‌الله‌علیها است و هم باید به ایشان مراجعه کرد و الهام گرفت؛ که «اگر الگوی او زینب و فاطمه زهرا باشند، کارش عبارت است از فهم درست، هوشیاری در درک موقعیت‌ها و انتخاب بهترین کارها؛ ولو با فداکاری و ایستادن پای همه چیز برای انجام تکلیف بزرگی که خدا بر دوش انسان‌ها گذاشته است، همراه باشد»

«ارزش و عظمت زینب ‌کبری سلام‌الله‌علیها، به خاطر موضع و حرکت عظیم انسانی و اسلامی او بر اساس تکلیف الهی است. کار او، تصمیم او، نوع حرکت او، به او این‌طور عظمت بخشید. هرکس چنین کاری بکند، ولو دختر امیرالمؤمنین علیه‌السلام هم نباشد، عظمت پیدا می‌کند».

به گزارش مهرخانه، سال‌روز ولادت حضرت زینب کبری سلام‌الله‌علیها، سال‌روز «ولادت نمونه برجسته تاریخ است که عظمت حضور یک زن را در یکی از مهم‌ترین مسایل تاریخ نشان می‌دهد» و گویای آن است که «زن در حاشیه تاریخ نیست؛ زن در متن حوادث مهم تاریخی قرار دارد».

اما از طرفی هم باید در نظر داشت که اسلام، دین خانواده است و «همه ارزش‌های معنوی را می‌توان از درون کانون گرم خانواده -که محور آن، زن خانواده است؛ کدخدای این مجموعه، آن مجسمه عاطفه است- بیرون کشید و معنویات را در سطح جامعه گستراند».

در چنین شرایطی، برای جمع میان تاریخ‌سازبودن و زن خانواده بودن، «زینب کبری سلام‌الله‌علیها برای زنان ما در طول تاریخ یک الگوست؛ عقل و متانت، قدرت و شجاعت، شور و احساس عاطفی، صراحت زبان، متانت دل، استواری روح؛ در عین‌حال، مادرانه، خواهرانه، با همه انسان‌ها برخوردکردن، در محیط خانه شمع محبت را روشن نگه‌داشتن، همسر و فرزندان را بر سر سفره محبت و عاطفه خود دور هم جمع‌کردن؛ این‌ها خصوصیات زن مسلمان است».

اما «علت این‌که آن بزرگوار را به عنوان اسوه زن مطرح می‌کنند، این است که همه انسان‌ها احتیاج دارند به این‌که در رفتارهای معمولی خود، یک شاخص و یک الگو در مقابل چشم‌شان باشد. زینب کبری سلام‌الله‌علیها هم زن بوده است. زن مسلمان، به یک الگو و یک نمونه برجسته احتیاج دارد. زن مسلمان اگر بخواهد موازین اخلاقی، موازین عاطفی و انسانی، موضوع جنسیت زن‌بودن -که محور خانواده است- و موضوع آرمان‌گرایی را با هم ملاحظه کند و همه این‌ها را با دیدگاه اسلامی مورد توجه قرار دهد، احتیاج به یک الگو و نمونه مجسم و شاخص دارد که به او نگاه کند و در مجموعِ رفتارها، خود را با او تطبیق دهد و به او نزدیک کند».

الگوی زن مسلمان
بر اساس آن‌چه رهبر معظم انقلاب می‌گویند، الگوی زن مسلمان امروزی، حضرت زینب سلام‌الله‌علیها است و هم باید به ایشان مراجعه کرد و الهام گرفت؛ که «اگر الگوی او زینب و فاطمه زهرا باشند، کارش عبارت است از فهم درست، هوشیاری در درک موقعیت‌ها و انتخاب بهترین کارها؛ ولو با فداکاری و ایستادن پای همه چیز برای انجام تکلیف بزرگی که خدا بر دوش انسان‌ها گذاشته است، همراه باشد».

در نتیجه، نگاهی به شئون مختلف الگوی زن مسلمان، از نگاه رهبر معظم انقلاب، نه تنها خالی از فایده نخواهد بود که راه‌گشا و بصیرت‌افزا نیز است.

1. فهم درست و هوشیاری در درک موقعیت
زینب کبری سلام‌الله‌علیها الگو است؛ الگویی با عظمت و بزرگ، در تمام ابعاد و برای تمام مراحل؛ از شناخت گرفته تا انتخاب و حرکت. از دید رهبر معظم انقلاب، «بخش عمده این عظمت از این‌جاست که اولاً موقعیت را شناخت؛ هم موقعیت قبل از رفتن امام حسین علیه‌السلام به کربلا، هم موقعیت لحظات بحرانی روز عاشورا، هم موقعیت حوادث کشنده بعد از شهادت امام حسین علیه‌السلام را؛ و ثانیاً طبق هر موقعیت، یک انتخاب کرد. این انتخاب‌ها زینب سلام‌الله‌علیها را ساخت».

الف- دوران مدینه
درک بالای زینبی، ریشه در علم و معرفتی دارد که اگر بخشی از آن خدادای است، اما بخش دیگر آن آموختنی و اکتسابی است. «زینب سلام‌الله‌علیها زنی نبود که از علم و معرفت بی‌بهره باشد؛ بالاترین علم‌ها و برترین و صافی‌ترین معرفت‌ها در دست او بود. همان «سکینه کبری»یی که شما اسمش را در کربلا شنیده‌اید، و دختر امام و برادرزاده و شاگرد زینب است».

و این درک بالا، مانع از انجام وظایف همسری و مادری او نبود. «زینب کبری سلام‌الله‌علیها، نقش همسر، نقش مادر و نقش یک زن برجسته و ممتاز در خاندان پیغمبر را، در مدینه به بهترین وجه ایفاد کرده است. شخصیت آن بزرگوار در مدینه - قبل از حادثه کربلا- یک شخصیت برجسته و معروف و ممتاز بوده است. ...اگر فرض می‌کردیم که حادثه کربلا اصلاً نبود -که ما آن‌چه درباره زینب کبری سلام‌الله‌علیها می‌گوییم و می‌شنویم مربوط به ماجرای کربلاست- باز زینب کبری سلام‌الله‌علیها، یک شخصیت برجسته، یک انسان بزرگ و یک زن قابل تبعیت و پیروی محسوب می‌شد. از لحاظ علمی، از لحاظ تقوا، از لحاظ پاک‌دامنی و طهارت، از لحاظ برجستگی اخلاقی، از جهت محوربودن برای همه کسانی که به مسایل معنوی و اخلاقی و دینی توجهی دارند و از جهات گوناگون، یک استاد، معلم معنویت، معلم اخلاق و معلم رفتار اسلامیِ زن محسوب می‌شد». عظمت زینب کبری سلام‌الله‌علیها در درک تمام این مراتب، و هماهنگ‌ساختن هر یک با دیگری است.

ب- همراهی امام علیه‌السلام
اما روزگار خوش مدینه پایدار نبود؛ لحظات سخت انتخاب فرارسیده بود؛ لحظاتی که انتخاب نقشی حیاتی در رقم‌زدن آینده خود، امام امت و دین رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم داشت.

«قبل از حرکت به کربلا، بزرگانی مثل ابن‌عباس و ابن‌جعفر و چهره‌های نام‌دار صدر اسلام، که ادعای فقاهت و شهامت و ریاست و آقازادگی و امثال این‌ها را داشتند، گیج شدند و نفهمیدند چه‌ کار باید بکنند؛ ولی زینب کبری سلام‌الله‌علیها گیج نشد و فهمید که باید این راه را برود و امام خود را تنها نگذارد و رفت. نه این‌که نمی‌فهمید راه سختی است؛ او بهتر از دیگران حس می‌کرد. او یک زن بود؛ زنی که برای مأموریت، از شوهر و خانواده‌اش جدا می‌شود؛ و به همین دلیل هم بود که بچه‌های خردسال و نوباوگان خود را هم به همراه برد؛ حس می‌کرد که حادثه چگونه است».

ولایت‌پذیری عقیله بنی‌هاشم در این زمان، همچو مادرش زهرای مرضیه سلام‌الله‌علیها مثال‌زدنی است. «زینب کبری سلام‌الله‌علیها، رهبر این حرکت هم نبود، اما رهبر آن حرکت از او خواست و او هم بی‌قید و شرط، اطاعت کرد: تصمیم گرفت، به راه افتاد، و همه چیز - حتی خانواده- را رها کرد. عجیب این است! حضرت زینب سلام‌الله‌علیها، خانه و شوهر و زندگی و همه چیز را برای انجام این تکلیف بزرگ و فداکارانه که حیات اسلام به آن وابسته بود و بایستی انجام می‌گرفت، رها کرد. این‌ها، آن شاخص‌های برجسته‌اند. زن مسلمان، همه وظایف مهم زن را می‌تواند در عرض هم انجام دهد؛ و همه را از زینب کبری سلام‌الله‌علیها یاد بگیرد. هم طهارت و تقوا را -که بزرگ‌ترین خصوصیت یک زن است- و هم عزت و کبریای مخصوص زنان را در وادی ایمان و تقوا».

و زینب کبری سلام‌الله‌علیها به پای انتخاب خود ایستاد و «در روز عاشورا این همه عزیزان را در مقابل چشم خود دید که به قربان‌گاه رفته‌اند و شهید شده‌اند: حسین بن علی علیه‌السلام را دید، عباس را دید، علی اکبر را دید، قاسم را دید، فرزندان خودش را دید، دیگرِ برادران را دید. بعد از شهادت، آن همه محنت‌ها را دید: تهاجم دشمن را، هتک احترام را، مسئولیت حفظ کودکان را، زنان را» .

ج- اسارت
حماسه زینبی در عاشورا باقی نماند و آن را ادامه داد؛ زینب سلام‌الله‌علیها پیامبر کربلاست. «آن‌چه که از بیانات زینب کبری سلام‌الله‌علیها باقی مانده است و امروز در دسترس ماست، عظمت حرکت زینب کبری را نشان می‌دهد. خطبه فراموش‌نشدنی زینب کبری سلام‌الله‌علیها در بازار کوفه یک حرف‌زدن معمولی نیست، اظهارنظر معمولی یک شخصیت بزرگ نیست؛ یک تحلیل عظیم از وضع جامعه اسلامی در آن دوره است که با زیباترین کلمات و با عمیق‌ترین و غنی‌ترین مفاهیم در آن شرایط بیان شده است. قوت شخصیت را ببینید؛ چقدر این شخصیت قوی است. دو روز قبل در یک بیابان، برادر او را، امام او را، رهبر او را با این همه عزیزان و جوانان و فرزندان و این‌ها از بین برده‌اند، این جمع چند ده نفره زنان و کودکان را اسیر کرده‌اند، آورده‌اند» .

2. انتخاب بهترین
الف- کلام بلیغ

بهترین استفاده از شرایط اسارت و استفاده از تنها ابزار موجود، کلام است و پیام‌آور دشت کربلا از این ابزار بیشترین استفاده را کرد. صلابت و فصاحت کلام او همان اتفاقی است که باید ادامه‌دهنده مسیر شهیدان کربلا می‌بود. عقیله‌العرب، «همان لحنی را به کار می‌برد که پدرش امیرالمؤمنین علیه‌السلام بر روی منبر خلافت در مقابل امت خود به کار می‌برد؛ همان‌جور حرف می‌زند؛ با همان‌جور کلمات، با همان فصاحت و بلاغت، با همان بلندی مضمون و معنا: «یا اهل الکوفه، یا اهل الغدر و الختل»؛ ای خدعه‌گرها، ای کسانی که تظاهر کردید! شاید خودتان باور هم کردید که دنباله‌رو اسلام و اهل‌بیت هستید، اما در امتحان این‌جور کم آوردید، در فتنه این‌جور کوری نشان دادید».

ب- اداره مجلس
صلابت کلام زینب کبری سلام‌الله‌علیها، صلابت بانویی است که همواره در حریم امن حیا بود و این‌بار به حکم اضطرار و جبر حکومت به میان مردم آمده بود؛ پس باید از این فرصت بیشترین بهره‌برداری را می‌کرد؛ حتی از سخت‌ترین شرایط محیطی.

«این‌جور نبود که یک عده مستمع جلوی حضرت زینب سلام‌الله‌علیها نشسته باشند، گوش فراداده باشند، او هم مثل یک خطیبی برای این‌ها خطبه بخواند؛ نه، یک عده دشمن، نیزه‌داران دشمن دور و برشان را گرفته‌اند؛ یک عده هم مردم مختلف‌الحال حضور داشتند؛ همان‌هایی که مسلم را به دست ابن‌زیاد دادند، همان‌هایی که به امام حسین علیه‌السلام نامه نوشتند و تخلف کردند، همان‌هایی که آن روزی که باید با ابن‌زیاد درمی‌افتادند، توی خانه‌هایشان مخفی شدند –این‌ها بودند توی بازار کوفه- یک عده هم کسانی بودند که ضعف نفس نشان دادند، حالا هم نگاه می‌کنند، دختر امیرالمؤمنین علیه‌السلام را می‌بینند، گریه می‌کنند. حضرت زینب کبری سلام‌الله‌علیها با این عده ناهم‌گون و غیرقابل اعتماد مواجه است، اما این‌جور محکم حرف می‌زند. او زن تاریخ است؛ این زن، دیگر ضعیفه نیست. نمی‌شود زن را ضعیفه دانست».

ج- تحقیر یزیدیان
«انسان، زینب کبری سلام‌الله‌علیها را مشاهده می‌کند که با یک عظمت خیره‌کننده و درخشنده‌ای در عرصه ظاهر می‌شود؛ کاری می‌کند که دشمنی که به حسب ظاهر در کارزار نظامی پیروز شده است و مخالفین خود را قلع و قمع کرده است و بر تخت پیروزی تکیه زده است، در مقر قدرت خود، در کاخ ریاست خود، تحقیر و ذلیل شود؛ داغ ننگ ابدی را به پیشانی او می‌زند و پیروزی او را تبدیل می‌کند به یک شکست؛ این کارِ زینب کبری سلام‌الله‌علیها است».

برای حماسه‌آفرینی و دفاع از حق، بازار کوفه و مجلس عبیدالله و یزید یکی است. «شخصیت زن اسلامی به برکت ایمان و دل‌سپردن به رحمت و عظمت الهی، آن‌چنان سعه و عظمتی پیدا می‌کند که حوادث بزرگ در مقابل او، حقیر و ناچیز می‌شود. در زندگی زینب کبری سلام‌الله‌علیها، این بُعد از همه بارزتر و برجسته‌تر است. حادثه‌ای مثل روز عاشورا نمی‌تواند زینب کبری سلام‌الله‌علیها را خرد کند. شکوه و حشمت ظاهری دستگاه ستمگر جباری مثل یزید و عبیداللَّه‌بن‌زیاد نمی تواند زینب کبری سلام‌الله‌علیها را تحقیر کند. زینب کبری سلام‌الله‌علیها در مدینه -که محل استقرار شخصیت باعظمت اوست- و در کربلا -که کانون محنت‌های اوست- و در کاخ جبارانی مثل یزید و عبیداللَّه‌بن‌زیاد، همان عظمت و شکوه معنوی را با خود حفظ می‌کند و شخصیت‌های دیگر در مقابل او تحقیر می‌شوند. یزید و عبیداللَّه‌بن‌زیاد این مغروران ستمگر زمان خود- در مقابل این زنِ اسیر و دست‌بسته، تحقیر می‌شوند».

د- پذیرش سختی‌های انتخاب
و زینب سلام‌الله‌علیها، تمام این مصایب و سختی‌ها را تاب می‌آورد؛ چون یقین دارد و باور؛ چون ایمان دارد و به خدایش دل‌گرم است. «قدرت و عظمت این انقلاب به این چیزهاست؛ به دل‌دادن به معنویت، مجذوب‌شدن در مقابل لطف الهی. وقتی که دشمن می‌خواهد زینب کبری سلام‌الله‌علیها را به آن‌چه که برایش پیش آمده، شماتت کند، می‌فرماید: ما رأیت الاّ جمیلا؛ جز زیبایی، چیزی ندیدم. برادرانش، فرزندانش، عزیزانش، نزدیک‌ترین یارانش، این‌ها در مقابل چشم‌اش قطعه‌قطعه شدند، به خاک و خون تپیدند، خون‌شان ریخته است، سرهایشان بالای نیزه رفته است؛ می‌گوید جمیل، زیبا! این چه جور زیبایی‌ای است؟ این زیبایی را همراه کنید با آن‌چه که نقل شده است که زینب کبری سلام‌الله‌علیها حتی در شب یازدهم نماز شبش ترک نشد. در طول دوران اسارت، انقطاع الی اللَّه‌اش، دلبستگی‌اش به خدای متعال، رابطه‌اش با خدای متعال سست نشد، کم نشد، بلکه بیشتر شد. این زن، الگوست».

نتیجه‌
در تمام آن‌چه اتفاق افتاد «زینب سلام‌الله‌علیها نشان داد که می‌توان حجب و عفاف زنانه را تبدیل کرد به عزت مجاهدانه، به یک جهاد بزرگ». «زینب کبری سلام‌الله‌علیها شور عاطفه زنانه را همراه کرده است با عظمت و استقرار و متانت قلب یک انسان مؤمن، و زبان صریح و روشن یک مجاهد فی‌سبیل‌اللَّه، و زلال معرفتی که از زبان و دل او بیرون می‌تراود و شنوندگان و حاضران را مبهوت می‌کند. ...عظمت زنانه‌اش، بزرگان دروغین ظاهری را در مقابل او حقیر و کوچک می‌کند. عظمت زنانه، یعنی این؛ یعنی مخلوطی از شور و عاطفه انسانی».

و در این هنگامه و شرایط است که «زن مسلمان، از هر طرف که ملاحظه کند، زینب کبری سلام‌الله‌علیها را شاخص می‌بیند. زینب کبری سلام‌الله‌علیها از لحاظ علمی، یک عالمه معروف به علم در جامعه‌ی اسلامیِ آن روز بود».

چراکه او همان کسی است که «همراه با متانت شخصیت و استواری روح که همه حوادث بزرگ و خطیر را در خود هضم می‌کند و روی آتش‌های گداخته، شجاعانه قدم می‌گذارد و عبور می‌کند؛ در عین حال، درس می‌دهد و مردم را آگاهی می‌بخشد؛ در عین حال، امام زمان خود -یعنی امام سجاد علیه‌السلام- را مانند یک مادر مهربان آرامش و تسلا می‌بخشد؛ در عین حال، با کودکان برادر و بچه‌های پدر ازدست‌داده آن حادثه عظیم، در میان آن طوفان شدید، مثل سد مستحکمی برای آن‌ها امنیت و آرامش و تسلا ایجاد می‌کند. بنابراین زینب کبری سلام‌اللّه‌علیها یک شخصیت همه‌جانبه بود. اسلام زن را به این طرف سوق می‌دهد».

و به عنوان نکته نهایی، از قول رهبر معظم انقلاب باید تکرار کرد: «این هشدار به زنان ماست: نقش خودتان را پیدا کنید. عظمت زن‌بودن را در آمیختن حجب و حیا و عفاف زنانه با عزت مسلمانانه و مؤمنانه، درک کنید. زن مسلمان ما این‌جور است»


منبع: مهرخانه


ویدیو مرتبط :
روضه حضرت زینب کبری سلام الله علیها