سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



سرمقاله ابتکار/ پوتین در تهران؛ گاز و فراتر از گاز


سرمقاله ابتکار/ پوتین در تهران؛ گاز و فراتر از گاز

ابتکار/ « پوتین در تهران؛ گاز و فراتر از گاز » عنوان یادداشت روز روزنامه ابتکار نوشته سید علی محقق است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین رئیس جمهوری روسیه روز گذشته برای دومین بار به تهران آمد و کمتر از هشت ساعت بعد به مسکو بازگشت. در طول حدود 6 دهه گذشته پوتین تنها رهبر مسکو است که به ایران آمده است و آن هم دوبار. مرد قدرتمند روسیه و جهان یک بار هشت سال پیش و در سالهای اولیه زمامداری احمدی نژاد برای شرکت در اجلاس کشورهای همسابه دریای خزر به تهران آمد و این بار اجلاس سران کشورهای عضو مجمع کشورهای صادر کننده گاز بهانه سفر او به تهران بود.
حضور روسای جمهور 7 کشور و مقام های ارشدی از دیگر کشورهای عضو این مجمع اگرچه خود از منظر تاثیر گذاری این انرژی بر اقتصاد جهانی و اقتصاد سیاسی رویدادی بزرگ و تعیین کننده است، اما بی شک حضور پوتین در تهران حاشیه غالب بر متن اصل اجلاس دیروز تهران بود.
آنچه که حضورکوتاه پوتین در تهران را پراهمیت برای ایران و روسیه و خبرساز برای جهان کرد صرفا مساله صادرات گاز و عواملی از این دست نبود. شخصیت خاص و منحصر به فرد پوتین به عنوان یک رئیس جمهور متفاوت، استراتژیست و قدرتمند، جایگاه کشور روسیه به عنوان محور قدرتمند بلوک شرق جدید در تقابل با بلوک غرب کهن با محوریت امریکا، حساسیت اوضاع جهان و نظام بین الملل در این مقطع تاریخی کنونی، اشتراکات مسکو و تهران در چند پرونده بین المللی از جمله مساله داعش در سوریه و عراق و پرونده هسته ای و تقابل مشترک دو پایتخت بر سر این مسائل با غرب از جمله سرفصل هایی است که قرارگرفتن آنها در کنار هم، میزان اهمیت این سفر و راز زوم ناگهانی رسانه ها، تحلیلگران و فعالان عرصه دیپلماسی بر روی تهران و این سفر را به خوبی روشن می کند.
تا صبح روز ۹ اوت ۱۹۹۹ ولادیمیر پوتین در مقام یک عضو کا گ ب سابق و سپس رییس وقت اداره اطلاعات و امنیت روسیه برای کمتر کسی حتی در داخل روسیه شناخته شده بود. اما پیش از ظهر همان روز به عنوان رییس شورای امنیت فدراتیو روسیه و یکی از سه معاون نخست وزیر وقت کشور برگزیده شد. ساعتی بعد با سقوط دولت استپاشین، کفیل نخست وزیری شد. عصر همان روز بوریس یلتسین او را به عنوان جانشین خود به مردم روسیه توصیه کرد. شش روز بعد نخست وزیر شد ودر آخرین روز همان سال رسما کفیل ریاست جمهوری شد. از آن زمان تاکنون پوتین به عنوان یک مسیحی ارتدکس معتقد رهبر بلامنازع روسیه و از دید بسیاری قدرتمندترین سیاستمدار جهان است. روس‌ها می گویند او جودوکار، شناگر، بوکسور، شکارچی و تیرانداز حرفه‌ای و ماهری است و از جمله تفریحات و علاقمندی های او هدایت زیردریایی هسته‌ای،هواپیما، لوکوموتیو و کامیون‌های عظیم‌الجثه است.
پوتین با چنین شخصیتی پیچیده و منحصر بفرد در پایان قرن بیستم، سکان هدایت روسیه ورشکسته، آشفته و وابسته را تحویل گرفت و اکنون در میانه دومین دهه از قرن بیست و یکم، با رهبری او، روس‌ها باردیگر همچون ققنوس از خاکستر شوروی سابق سربلند کرده و با ساختاری نوین و متفاوت از پیش باریگر مدعی محوریت در جهان شده و عیان تر از هر زمانی بلوک غرب به رهبری آمریکا را در عرصه های مختلف به مبارزه طلبیده است.
در این میانه، چند سالی است که در اوج انفعال جهانی، تروریست‌های نوپدید، خشن و متفاوت تکفیری موسوم به داعش در بخش هایی از خاورمیانه به ویژه سوریه و عراق ریشه دوانده و از غرب آسیا تا شمال آفریقا و قلب اروپا و حتی شرقی ترین مناطق جهان را درگیر کشتارهای کور و سبوعانه خود کرده اند. تا همین یک سال پیش تنها صدایی که درباره خطرات بالقوه و بالفعل این تفکر تروریستی به جهان هشدار می داد، تهران به علاوه بغداد و دمشق بود و در مواجهه با این خطر جهانی، باقی عالم همه کر شده بودند.
از این رو بود که علیرغم کشتارهای فجیع داعش در مناطق اشغالی این گروه تروریستی در سوریه و عراق و سربریدن چندین تبعه اروپایی و آمریکایی، این کشورها سال گذشته در حرکتی تبلیغاتی خبر از تشکیل ائتلاف بین المللی علیه داعش خبرداده بودند اما عملکرد واقعی این ائتلاف به هرچیزی شبیه بود جز اقدام برای نابودی یک گروه تروریستی پیشرفته. به گونه ای که به اعتراف همه تحلیلگران و ناظران بین المللی نوع برخورد کشورهای غربی و اعراب منطقه و میزان درگیر شدن ارتش و نیروی هوایی کشورهای موسوم به ائتلاف علیه داعش به رهبری آمریکا با ماجرا بیش از اینکه به اقدامی هدفمند و جدی شبیه باشد چیزی شبیه سرگرمی و بازی و مانور و شاید تست تسلیحات شبیه بود.
تا اینکه از اوایل پاییز امسال تهران و مسکو ائتلافی جدید برای مقابله با این پدیده شوم را کلید زده و سران عربی و غربی را در مقابل عمل انجام شده قرار دادند. ورود مستقیم و تمام قد روسیه به مساله سوریه و تصمیم پوتین برای حل این بحران به شیوه خاص و متفاوت خود همان چیزی بود که هم اعراب، هم غربی ها و هم تروریست ها در سالهای اخیر از آن وحشت داشتند اما سرانجام تزار روس به سبک خود به بحران ورود کرد و با ضربات کاری که ارتش روسیه بر داعش و جبهه نصرت و باقی تروریست ها وارد کرد حساب کار دست قدرتهای دیگر و پشت پرده عروسک خیمه شب بازی داعش آمد و در عالم عمل ضرورت اقدام واقعی و نه نمایشی برای بازگشت ثبات به سوریه و عراق و نابودی تروریسم منطقه ای به غرب و اعراب گوشزد شد.
سفر پوتین به تهران درحالی انجام شده است که هماهنگی و همکاری ائتلاف تهران، مسکو و دمشق برای جنگ با تروریسم در سوریه در همین مدت کوتاه هم در صحنه نبرد و هم در عالم دیپلماسی ورق را به سمت واقعیت و مسلماتی که باید انجام می‌شد، برگردانده است و اکنون معلوم و مجهول ها و متغیرهای معادله سوریه متفاوت با سالهای پیش به درستی درحالی شناسایی است و این معادله در چند قدمی حل قرار گرفته است. در این پیوند حضور رئیس جمهور پوتین در قلب پایتخت ایران و دیدار وی با مقام معظم رهبری در این برهه خاص زمانی همان چیزی است که از نظرگاههای متعدد و به ویژه در خصوص مساله سوریه و عراق، معضل داعش و آینده بشار اسد، ارتش سوریه و حزب بعث، تعیین کننده و نقطه عطف خواهد بود و قطعا روزهای آینده تاثیر گذاری این سفر خاص در منطقه و جهان را مشخص می کند.


ویدیو مرتبط :
از سپهر گاز کاویان|گاز لیزر| گاز ترکیبی|گاز میکس و پیتن