سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



شفاف نوشت: از وزیر خارجه در سایه تا فیلترینگ/ درباره محمود واعظی چه می دانید؟


شفاف نوشت: از وزیر خارجه در سایه تا فیلترینگ/ درباره محمود واعظی چه می دانید؟

شفاف/ متن پیش رو در شفاف منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.

او را وزیر خارجه در سایه می نامند هر چند که نامش با فیلترینگ و پارازیت گره خورده و هر جا صحبت از کندی اینترنت و کمبود پهنای باند است، رد پای او را می توان دید.هر چند نقش کلیدی در فیلترنگ شبکه های اجتماعی و سایت های خبری ایفا نمی کند اما در هر حال با توجه به میز وزارتش، مردم از او به عنوان مسئول هر چه به فضای سایبری مربوط است، یاد می کنند.هر چند وزیر ارتباطات است اما هرگز علاقه او به سیاست خارجی و رفتارهای دیپلماتیک کم نشده و هر از گاهی در حوزه سیاست خارجه اظهار نظر می کند.

صحبت از محمود واعظی است.کسی که در دولت حسن روحانی میز ریاست وزارت ارتباطات را به دست آورد و در این وزارتخانه مشغول به نقس آفرینی است.

عناوین شغلی آقای واعظی از سال 58 تا کنون

محمود واعظی متصدی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت تدبیر و امید است اما سوابق وی نشان می دهد علاقه خاصی به فعالیت در عرصه دیپلماتیک و سیاست خارجه دارد.او کارش را با مدیر عاملی شرکت مخابرات آغاز کرد و سپس به در خواست علی اکبرولایتی به وزارت امور خارجه نقل مکان کرد و از سال 1365 تا سال 1378 به مدت سیزده سال در عناوین مختلف در این وزارتخانه فعال بود از سمت های مختلف وی می توان به مشاور وزیر امور خارجه، مشاور وزیر و رئیس ستاد روابط اقتصادی خارجی، معاون سیاسی اروپا و آمریکاو معاون اقتصادی وزارت خارجه اشاره کرد. او از سال 78 تا قبل از وزارتش در دولت یازدهم نیز سمت معاون پژوهش‌های سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک را نیز بر عهده داشته است.

تحصیلات وزیر ارتباطات دولت تدبیر و امید

وی که دانش آموخته آمریکاست، دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق از ایالات ساکرامنتو و کارشناسی ارشد و دکتری در رشته الکترونیک و مخابرات در دانشگاه ایالتی سن خوزه است. تحصیل وی در رشته دکتری مهندسی مخابرات، هم زمان با درگیری های انقلاب و اتفاقات سال 58 بود که باعث شد اوبر حسب وظیفه تحصیل را رها و به کشور بازگردد.

خود او درباره دوران اقامتش در آمریکا می گوید: "در کل دوران اقامت در آمریکا همواره بخشی از اوقات خود را صرف فعالیت‌های مذهبی و سیاسی نمودم و از ابتدای ورود به این کشور به عنوان عضو انجمن اسلامی دانشجویان آمریکا و کانادا فعالیت نمودم و مسئولیت‌های مختلفی در آن انجمن در بخش‌های فرهنگی و تشکیلاتی بر عهده گرفتم."

همسر و فرزندان واعظی

همسر واعظی اما دکتر پروین داد اندیش دارای مدرک دکتری علوم سیاسی است که از فعالان عرصه اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به شمار می رود.او ریاست دانشگاه آزاد واحد تهران غرب را نیز بر عهده دارد.وی همچنین رییس کمیته بانوان ستاد مرکزی دکتر حسن روحانی در سال 92 بود و دارای پنج فرزند؛ سه دختر و دو پسر است.

اقدامات واعظی در دوره مدیریت مخابرات

نقطه جالب و قابل توجه در کارنامه واعظی در دوران تصدی مخابرات ، اخراج دو هزار نفر از کارشناسان و مدیران آمریکایی از بدنه مخابرات کشور بود که حواشی مختلفی را همراه داشت .البته در آن زمان فعالیت های نیروهای ضد انقلاب و جنگ تحمیلی فرصت پیشبرد اهداف را از این مجموعه گرفته بود و فعالیت موثر را به طور قابل توجهی کاهش داده بود.

علاقه واعظی به حضور در سیاست خارجه

واعظی بعد از سیزده سال فعالیت در وزارت امور خارجه زمانی که به عنوان معاون بین الملل و سیاست خارجه در مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شد، بیشتر به کارهای علمی و تحقیقاتی پرداخت که در پی آن توانست از دانشگاه تهران مدرک کارشناسی ارشد در رشته علوم سیاسی اخذ کند و بعد از آن هم موفق شد در رشته روابط بین الملل مدرک دکتری خود را از دانشگاه ورشو بگیرد.او در این دوران بیشتر فعالیت خود را به انجام کارهای پژوهشی و تحقیقاتی اختصاص داد که ثمر آن پنج جلد کتاب و بیش از 34 جلد پژوهشنامه است.

فعالیت در بخش سیاست داخلی

فعالیت های آقای وزیر ارتباطات فعلی در عرصه سیاست داخلی به حضور در حزب اعتدال و توسعه بر می گردد که حسن روحانی ، رئیس دولت تدبیر و امید در سال 78 این حزب را تشکیل داد .در واقع واعظی از اعضا موسس این حزب به شمار می رود.

سوتی های جالب محمود آقای وزیر

در این میان آقای وزیر که نشان داده عملا علاقه ای به وزارتخانه اش ندارد هر از گاهی در خصوص اصطلاحات حرفه ای مربوط به وزارت ارتباطات اظهارات جالبی را مطرح کرده است.

محمود واعظی در یک برنامه تلویزیونی که به صورت زنده پخش می شد، واحد اندازه‌ گیری اینترنت را به جای گیگابایت، «گیگاهرتز» اعلامکرد و این مساله بسار خبرساز شد و عدم آشنایی وی با فضای مجازی سوژه رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی شد.

دوری واعظی از فضای ارتباطات موجب شد در گفت و گوی دیگری او از یک سیستم عامل به عنوان مرورگر یاد کند که این صحبت هم حواشی خاص خود را برای جناب وزیر به همراه داشت.

وی در پاسخ خبرنگار تسنیم که درباره مرورگر ملی پرسیده بود، گفت: «آن چیزی که در دست ماست، مرورگر زمین است که کارهای مقدماتی آن انجام شده و قرار است به‌عنوان پایلوت در یکی از دانشگاه‌ها تست شود. پس از حل مشکلات احتمالی این مرورگر، اگر جواب داد، این مرورگر وارد بازار خواهد شد.» این در حالی است که پروژه زمین، مربوط به سیستم عامل است و ربطی به مرورگر ندارد!

از سوی دیگر، برخی موضع گیری های واعظی در خصوص مسائل دیپلماتیک نیز جای سوال فراوانی را در مورد ایشان در بحث سیاست خارجه به وجود می آورد.

واعظی:سیاست خارجی آقای جلیلی ما را یاد طالبان می اندازد

وی در یکی از مناظره های تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری سال 92 که مقابل علی باقری نماینده آقای سعید جلیلی بود ، گفت: سیاست خارجی آقای جلیلی ما را یاد طالبان می اندازد.

بازگشایی سفارت انگلیس به معنای عقب‌نشینی از اصول نیست

واعظی همچنین از موافقان بازگشایی سفارت انگلیس در ایران به شمار می رود و معتقد است: بازگشایی سفارت انگلیس ، در راستای بازیگری مثبت ایران در منطقه و جهان است و بازگشایی سفارت انگلیس به معنای عقب‌نشینی از ‌اصول‌ و اعتقادات جمهوری اسلامی نیست.

ابهامات حضور واعظی در وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات

در هر حال، زمانی که به‌عنوان وزیر به مجلس معرفی شد، این پرسش مطرح شد که واعظی چگونه می‌تواند با گذشت ٢٩ سال از سمت مدیرعاملی شرکت مخابرات ایران، سکان‌دار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باشد؟

گرچه پاسخ روشنی برای این پرسش از سوی دولت ارائه نشد، اما سوابق سیاسی و دیپلماتیک واعظی حاکی از این بود که روحانی بیش از آنکه به دنبال سپردن وزارت به کسی با تخصص فناوری اطلاعات و ارتباطات باشد، بیشتر دغدغه ترمیم چهره حوزه‌های مختلف در نظام بین‌المللی دارد.

از این‌رو گزینه‌ای مناسب‌تر از واعظی به‌عنوان فردی که هم دارای مدرک در حوزه الکترونیک باشد و هم روابط بین‌الملل و مجموعه‌ای از سوابق این دو حوزه را در کارنامه خود ثبت کرده باشد، وجود ندارد. تا اینجای کار، به‌نظر می‌رسد اقدامی هوشمندانه صورت گرفته است اما این اقدام زمانی به چالش تبدیل می‌شود که آغاز ورود وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به حوزه سیاست خارجی رقم می خورد و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به‌عنوان مسئول کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی ایران و ترکیه انتخاب می شود. این اقدام، اولین گام درگیرکردن وزارت ارتباطات و شخص وزیر در حیطه‌ای غیر از مسئولیت اصلی بود. به‌همین‌دلیل، شاید زمزمه‌هایی که درباره وزیر خارجه در سایه شنیده می شود، چندان پربیراه هم نبود.

وزیر ارتباطات یا رابط اقتصادی ایران با کشورهای همسایه؟

به این ترتیب می توان گفت، انتخاب واعظی وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات به عنوان نماینده رئیس جمهور در امور ترکیه و رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و ترکیه، و چند کشور دیگر از جمله، روسیه ، اتریش، اندونزی و آذربایجان از اتفاقات جالب وزارت آقای وزیر به شمار می رود که در کنار وزارت در حوزه تخصصی خود وظیفه کارهای اقتصادی بازرگانی و دیپلماتیک را نیز بر عهده دارد.

در هر حال به نظر می رسد وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنان علاقه‌مند به حوزه سیاست خارجی است و می‌خواهد در کنار تصدی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، به فعالیت‌های سیاست خارجی خود نیز بپردازد.شاید بهتر بود به جای درگیرکردن وی با مجموعه عریض‌وطویل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که خود درگیر مسائل بسیار پیچیده، تخصصی و همچنین چالش‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است، آقای وزیر به علاقه خود یعنی دیپلماسی و سیاست خارجه می پرداخت.


ویدیو مرتبط :
ناسزای وزیر خارجه روسیه به وزیر خارجه آل سعود صهیونیستی