سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



بررسی پروژه ایران در شورای آتلانتیک: چه چیزی با اجرای توافق هسته ای در راه است؟


بررسی پروژه ایران در شورای آتلانتیک: چه چیزی با اجرای توافق هسته ای در راه است؟

شرق/ متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.

«شورای آتلانتیک» و «پروژه ایران» روز پنجشنبه کنفرانسی درباره اجرائی‌شدن توافق تاریخی ایران و شش قدرت جهانی برگزار کرد. این کنفرانس باعنوان «اجرای توافق هسته‌ای ایران: چه چیزی در راه است؟» در قالب سه نشست کارشناسی در شهر واشنگتن دی‌سی آمریکا برگزار شد. براساس توضیحی که در وب‌سایت اندیشکده شورای آتلانتیک آمده است این کنفرانس روی موضوعاتی چون چگونگی اجرائی‌شدن برجام و تأثیر آن بر آینده برنامه هسته‌ای ایران، روش‌هایی که تحریم‌ها بر اقتصاد ایران اثر گذاشته و رهیافت آمریکا در اجرای برجام و اینکه چگونه ایران بر روابط آمریکا و ایران تأثیر می‌گذارد تمرکز کرد. در این کنفرانس افرادی چون «ادم سوبین»، معاون وزارت خزانه‌داری آمریکا، «استیون مال»، هماهنگ‌کننده و مسئول اجرای توافق هسته‌ای و «سیدحسین موسویان»، دیپلمات سابق به سخنرانی پرداختند.

این یک قمار است
استیون مال، هماهنگ‌کننده اصلی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا در سخنرانی خود در این کنفرانس گفت: «موفقیت در اجرای توافق‌نامه ایران نه‌تنها ایالات متحده و هم‌پیمانانش در منطقه را ایمن می‌کند بلکه راه‌ را برای یک‌سری مسائل ممکن دیگر می‌گشاید». در این کنفرانس استیون مال این بحث را که توافق به طرزی دراماتیک برنامه هسته‌ای ایران را از طریق بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به عقب بازمی‌گرداند بار دیگر تکرار کرد. مال گفته برجام بر یک مسئله منفرد متمرکز است؛ «جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای». او گفت: ‌«دولت آمریکا به چالش با ایران در مورد سایر مسائل مورد توجه ما ادامه می‌دهد و این توافق‌ بیانگر نرم‌شدن موضع ما درباره بی‌ثبات‌سازی منطقه، تروریسم، عدم رعایت حقوق بشر و برنامه موشکی ایران نیست». مال اطمینان دارد که تحریم‌ها هنگامی لغو خواهند شد که ایران به تعهدات خود درباره کنارگذاشتن زیرساخت‌های مربوط به غنی‌سازی اورانیوم پایبندی نشان دهد. او اعتقاد عمومی را مبنی بر اینکه توافق برپایه اعتماد متقابل صورت گرفته رد کرد و تکرار کرد که بازرسی‌های شدیدی به وسیله آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای با درنظرگرفتن فاکتورهای قابل‌اندازه‌گیری به دو طرف کمک می‌کند تا به هدف غائی‌شان درمورد توافق‌ برسند. مال در پاسخ به سؤالی درباره نگرانی‌های اسرائیل درمورد توافق هسته‌ای، اطمینان داد که بدون توجه به مناظرات عاطفی درباره روابط ایالات ‌متحده با اسرائیل هر دو «در یک هدف مشترک راهبردی با هم اشتراک منافع دارند» و آن محدود‌کردن توانایی ایران برای دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای است. مال با ردکردن این مسئله که بین شورای همکاری کشورهای خلیج‌فارس و ایالات متحده درمورد توافق هسته‌ای با ایران دودستگی ایجاد شده بر موضع ایالات متحده تأکید کرد و گفت هرچند درباره توافق‌ هسته‌ای با ایران مسائلی پیش آمده اما کشورهای حاشیه خلیج ‌فارس آن را به‌عنوان قدمی رو به جلو در جهت باثبات‌سازی منطقه می‌بینند. او در خاتمه گفت: «این یک قمار است» و برای گفتن اینکه خوشبینی باعث چه نتایج سیاسی مشخصی می‌شود هنوز خیلی زود است.

تلاش برای توجیه ١٤ سال فشار علیه ایران
حسین موسویان، استاد دانشگاه پرینستون آمریکا نیز در این کنفرانس با بیان اینکه تنها اتهامی که در گزارش اخیر آژانس به ایران زده شده انجام برخی از پژوهش‌های تسلیحاتی است که مغایرتی با مفاد «ان‌پی‌تی» ندارد، گفت طرح چنین مسئله‌ای در واقع تلاش برای توجیه و مشروعیت‌بخشیدن به ١٤ سال فشار و تحریم و افترا علیه ایران بوده است.
او تصریح کرد ایران از نوامبر سال ٢٠١٣ به گواه آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای و کشورهای گروه ١+٥ به همه تعهدات خود عمل کرده و او یقین دارد که به این روال ادامه خواهد داد. او ادامه داد: به نظر من میان طبیعت و موضع مخالفت گروه‌های مخالف در ایران و آمریکا یک تفاوت وجود دارد و در حالی که مخالفان ایرانی با تعهدات ورای تعهدات مندرج در ان‌پی‌تی مخالف هستند آمریکایی‌ها نه کاری با ان‌پی‌تی و تعهدات ورای ان‌پی‌تی دارند و نه به اینکه ایران به تعهدات خود عمل می‌کند یا نمی‌کند، اهمیت می‌دهند: آنها به‌دنبال تغییر و حمله به ایران و این‌گونه حرف‌ها هستند... با وجود آنکه گروه‌های مخالف این توافق در ایران از ابتدا بسیار جدی‌تر و قاطع‌تر از مخالفان آمریکایی آن بودند در نهایت درسایه مدیریت درست و خردمندانه همه بخش‌های نظام از دولت گرفته تا مجلس و شورای امنیت ملی و رهبری آن را مورد تأیید قرار دادند که همین نشان می‌دهد که رهبران آمریکایی از چنین مدیریت سازنده‌ای برخوردار نبوده اند. موسویان در ادامه گفت: ازطرف‌دیگر همه می‌دانند چگونه لابی‌ها و کشور‌های خارجی در سرنوشت سیاسی آمریکا نفوذ و تأثیر دارند و در تصمیم‌گیری‌های سیاسی این کشور دخالت می‌کنند اما در ایران از این‌گونه دخالت‌ها خبری نیست و در نتیجه او درباره سرنوشت این توافق‌نامه در ایران نگرانی ندارد و معتقد است که باید بیشتر نگران اجرای درست آن در آمریکا بود. این کارشناس مسائل هسته‌ای و عضو سابق تیم مذاکره‌کننده ایران اضافه کرد یکی از مهم‌ترین بخش‌های این توافق‌نامه مربوط به «ابعاد محتمل نظامی» و موضوع بازرسی از تأسیسات غیرهسته‌ای یا نظامی ایران بود که خوشبختانه حالا سپری شده است.

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
نقد و بررسی توافق هسته ای 1+5