سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



لزوم سطح‌بندی در مدارس قرآن/ آموزش وقتی جذاب می‌شود که همراه با فهم کلمات باشد


به گزارش گروه آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، محمود کریمی از مؤلفان کتاب «قرآن دانش‌آموز» در خصوص هدف از تألیف این کتاب برای دانش‌آموزان پایه اول ابتدایی، اظهار داشت: موضوع آموزش قرآن برای کودکان سال‌ها دغدغه ذهن مرحوم محدث، بنده و همکارانم بود چون در این زمینه خلأ جدی وجود داشت و همین موجب شد دست به این کار بزنیم و همانطور که می‌دانید بهترین سن شروع آموزش قرآن کریم همان سال اول ابتدایی است.

وی در پاسخ به این پرسش که «کتاب قرآن دانش‌آموز چه ویژگی دارد که آن را برای دانش‌آموزان سال اول ابتدایی جذاب می‌کند؟»، افزود: اول نقاشی و گرافیک کتاب است که برای دانش‌آموز سال اول جذاب است که بُعد ظاهری این کتاب است و بُعد پنهان آن هم بخش زبان‌آموزی فارسی است که دست معلم را برای آموزش باز می‌گذارد، مثل ترکیب ن و الف که دانش‌آموز می‌تواند نار را بخواند؛ ویژگی‌های دیگر کتاب توانایی خواندن، درک معنا و تصویرهای مناسب است.

کریمی در خصوص روش آموزش این کتاب و اصول یادگیری آن، بیان داشت: اول اصول یادگیری است، ما گاهی حجم کتاب را زیاد می‌کنیم ولی غافل هستیم از اینکه خلأ اصلی در شیوه آموزش است. باید فهم را با آموزش همراه کنیم تا برای دانش‌آموز جذاب باشد و با تمرین کم هم یاد بگیرد.

وی افزود: مورد بعد اصل تناسب است یعنی آموزش باید مثل درس‌های دیگر ملموس باشد و نباید دنبال تفسیر قرآن برای کودکان باشیم و باید دانش‌آموز روش را یاد بگیرد تا بفهمد و بخواند؛ مورد بعد اصل تدریج است یعنی معلم می‌تواند کلاس را با درس قرآن شروع کند و هر روز فقط 20 دقیقه به کودکان آموزش دهد. با این روش آموزش تدریجی و زمان کم، در زمینه قرآن کریم، آموزش عمیق‌تر می‌شود.

این مولف کتاب «قرآن دانش‌آموز» ادامه داد: مورد بعد اصل تداوم و استمرار است یعنی در تابستان نیز آموزش رها نشود و اصل تشویق و تثبیت هم عنوان می‌کند که تشویق ظاهری مثل دادن هدیه باعث پیشرفت دانش‌آموز می‌‌شود. تشویق در فهم آموزش قرآن سبب می‌شود دانش‌آموز علاقه‌مند شود بیشتر آموزش ببیند.

وی با اشاره تأثیر همکاری مادران در آموزش، گفت: وقتی دانش‌آموز از مدرسه به خانه می‌آید اگر از روی کتاب برای مادرش بخواند و برای او تعریف کند که امروز در کلاس چه درسی گفته شده است سبب بازآموزی می‌شود که در درک بهتر قرآن کریم مؤثر است. مانند مباحثه در آموزش حوزوی، یا تدریس دانش‌آموز قوی به دانش‌آموز ضعیف‌تر؛ در درس‌های دیگر همراهی مادر و خانواده را داریم اما در درس قرآن همراهی خانواده‌ها را نداریم. یا اینکه برای این درس کاربرگ‌های مختلف، مثل درس‌های دیگر نداریم به همین علت ضعیف و قوی بودن دانش‌آموز مشخص نمی‌شود.

وی در پاسخ به این پرسش که «با توجه به اینکه این کتاب برای دانش‌آموزان سال اول ابتدایی است که هنوز با حروف آشنا نیستند، آیا ضرورت کتاب راهنمای معلم احساس نمی‌شود؟»، افزود: راهنمای معلم خیلی نیاز نیست. البته اگر راهنمای معلم در کنار این کتاب باشد، بهتر است ولی فعلاً با برگزاری دوره‌های توجیهی و آموزشی فشرده این نیاز برطرف می‌شود؛ محور کلمات قرآن است. و تصویر برای آموزش زبان استفاده می‌شود، اما در زمینه قرآن خیلی استفاده نمی‌شود که باید این کار انجام شود.

کریمی در خصوص روش آموزش در مدارس قرآنی، اظهار داشت: آموزش‌ها به صورت پراکنده و جزیره‌ای است. کلاس‌های تجوید و روخوانی هم در این مدارس آموزش داده می‌شود. سطح‌بندی در مدارس قرآنی انجام بشود بهتر است و در عمل بازخورد بهتری برای دانش‌آموزان دارد؛ باید آموزش همراه با فهم کلمات باشد. اگر دانش‌آموز متن را بخواند و نفهمد، علاقه‌مندی او را کم می‌کند.

وی ادامه داد: از سال اول ابتدایی به بعد، هرچه دانش‌آموز از درس عربی و قرآن فاصله می‌گیرد علاقه‌مندی‌اش کم‌تر می‌شود مگر آنکه ریشه مذهبی داشته باشد. به‌طور عمومی در همه دانش‌آموزها یادگیری اتفاق نمی‌افتد و این به‌خاطر یادگیری متن بدون فهم کلمات است. در آموزش رسمی قرآن کریم کمتر به دو مقوله معنا و همراهی تصویر توجه شده است که اگر این امر انجام شود آموزش را شیرین‌تر می‌کند.

کریمی به هدف اصلی کتاب «قرآن دانش‌آموز» برای آموزش قرآن کریم اشاره کرد و گفت: هدف این کتاب معرفی روش است. اگر دانش‌آموزان آشنایی نسبی با آموزش قرآن داشته باشند، روش را می‌گیرند. مهم این است که روش کار صحیح پایه‌گذاری شود تا حجم آموزش را کم کند و کیفیت آموزش را بالا ببرد.

وی در خصوص کیفیت کتاب‌های جشنواره قرآنی رشد نیز بیان داشت: کتاب‌ها خیلی متنوع بود؛ از کتاب‌های سطح پایین تا متوسط و خوب وجود داشت. مخاطبان بیشتر معلمان بودند تا دانش‌آموزان. سطح علمی کتاب‌ها خیلی بالا بود؛ برای مخاطبان خاص، مثل دانشجویان مناسب بود. کتابی که برای دانش‌آموز تألیف می‌شود باید جذاب و به‌روز باشد و سطحی نباشد. به‌نظر می‌رسد نیازسنجی صحیح انجام نشده بود.

این مولف کتاب «قرآن دانش‌آموز» درباره نیازسنجی در حوزه کتاب‌های آموزش قرآن کریم، گفت: دبیرخانه باید نیازسنجی بکند. دو مخاطب اصلی این جشنواره دانش‌آموزان و معلمان‌ هستند. نیاز دانش‌آموز با نیاز معلم فرق می‌کند. یک کتاب ممکن است سطح علمی خوبی داشته باشد اما برای معلم و دانش‌آموز مفید نباشد. ما باید کتابی را به معلم بدهیم که وقتی می‌خواند با فهم خودش مطالب کتاب را دریافت کند تا بتواند به دانش‌آموز هم آموزش دهد.

انتهای پیام/

http://fna.ir/GHVST0


ویدیو مرتبط :
تحقیق در کلمات قرآن کریم - کلمات چند احتمالی: لعل