سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



انتخابات هفتم اسفند، پشتوانه ی دولت یازدهم


ایران روز جمعه هفتم اسفند شاهد برگزاری انتخاباتی مهم بود. این رخداد از جنبه های گوناگون دارای اهمیت است. یکی از موضوع های مهم حضور گسترده مردم پای صندوق رای بود که به طور همزمان نمایندگان خود را در مجلس خبرگان و شورای اسلامی برگزیدند. نکته دیگر نتایج انتخابات به ویژه در تهران بود که برای برخی ناظران و تحلیلگران تا حدی شگفت آور می نمود.
روزنامه های مهم انگلیسی زبان در گزارش ها و یادداشت های خود به ارزیابی این رخداد پرداختند.

*** فایننشال تایمز: شانس موفقیت روحانی پس از انتخابات بیشتر شد
تارنمای روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» روز چهارشنبه دوازدهم اسفند در گزارشی با عنوان «روحانی امیدی را آورد که ممکن است این بار متفاوت باشد»، نوشت: ائتلاف تازه حامیان دولت در مجلس می تواند اصلاحات اقتصادی را اجرایی کند. طرفداران رییس جمهوری میانه رو به تندروها پیام قاطعی دادند و شور و اشتیاق خاصی در خارج از کشور در مورد دورنمای ریاست جمهوری روحانی وجود دارد. وی معمار توافق هسته ای سال گذشته (میلادی) با قدرت های مهم بین المللی بود.
این گزارش سپس با بررسی رقابت اصلاح طلبان و اصولگرایان از سال 1997 میلادی (1376 خورشیدی) تاکنون، در بخشی از تحلیل خود آورد: در مجلس دهم، ائتلافِ شامل اصلاح طلبان، محافظه کاران میانه رو و مستقلان، بلوک قدرتمندی را در برابر تندروها ایجاد خواهد کرد و از این رو بهتر می تواند اصلاحات اقتصادی مورد نیاز برای سرمایه گذاری در ایران را به اجرا در آورد. ... فهرست روحانی 15 کرسی از 16 صندلی مجلس خبرگان را کسب کرد. نخستین فرد این فهرست و جلوتر از روحانی، اکبر هاشمی رفسنجانی بود که رییس جمهوری پیشین و فردی بسیار مهم در قلب سیاست ایران به شمار می رود.
این گزارش با بیان اینکه «حسن روحانی» رییس جمهوری، تاکنون در 9 مورد از 10 انتخاباتی که در آن شرکت داشته پیروز شده است، در پایان نوشت: با توافق هسته ای تمایلی بین المللی به سمت ایران شکل گرفته است. ایالات متحده و اروپا به واسطه نوعی عملگرایی ژئوپلیتیکی می خواهند که ایران به عرصه بین المللی بازگردد. در این مسیر، چالش های جدی در مقابل روحانی وجود دارد البته نه مانند خاتمی، از این جهت رییس جمهوری اکنون شانس بالایی برای اجرای برنامه های خود دارد.

*** نیویورک تایمز: رای مردم موضع روحانی را تقویت می کند
تارنمای روزنامه «نیویورک تایمز» آمریکا دوشنبه این هفته در تحلیلی با عنوان «رییس جمهوری ایران و میانه روها در انتخابات قدرتمندتر شده اند»، نوشت: سه سال پس از انتخاب رییس جمهوری با ذهنیتی نو در ایران، نغمه های واکنشی و تند در سیاست، عرصه را به گروه میانه رویی داد که توانسته بود توافق هسته ای را با قدرت های جهانی از جمله ایالات متحده به امضا برساند.
به نوشته این روزنامه، اگرچه هنوز هم تندروها کنترل نهادها و جایگاه های قدرتمند ایران را در دست دارند اما انتخابات روز جمعه، آغازی برای بنیانگذاری دورنمایی میانه روتر در دوره کنونی و آینده شد. نیویورک تایمز افزود: متحدان رییس جمهوری ایران امتیازهای خوبی را در انتخابات مجلس به دست آوردند و توانستند 30 کرسی نمایندگان پایتخت تهران را کسب کنند. همزمان 2 تن از روحانیان شاخص و منتقد دولت نیز از ورود به مجلس خبرگان بازماندند. این مجلس مسوولیت انتخاب رهبر آینده ایران را بر عهده دارد.
این روزنامه آمریکایی مدعی شد: این انتخابات همه پرسی برای توافق هسته ای بود زیرا بسیاری از منتقدان اصلی آن شکست خوردند. این روزنامه در بخش دیگری از گزارش خود آورد: آیت الله «اکبر هاشمی رفسنجانی» رییس جمهوری عملگرای پیشین ایران نیز در مجلس خبرگان جایگاه نخست تهران را به دست آورد. او به شدت از ارتباط اقتصادی با غرب پشتیبانی می کند.
در ادامه می خوانیم: در روز انتخابات، طرفداران رییس جمهوری از طبقه متوسط ایران وارد میدان شدند. اگرچه آمار 62 درصدی انتخابات کنونی کمتر از آمار 64 درصدی چهار سال پیش است اما طبقه متوسط ایران برای رقابت با تندروها وارد عمل شدند.
نویسنده این تحلیل در تشریح شرایط آینده آورد: دگرگونی سیاسی ایران در جهت اعتدال به رییس جمهوری این کشور حمایت های کافی را خواهد بخشید. با چنین تغییری، دولت بر مقاومت تندروها در برابر سرمایه گذاری خارجی پیروز خواهند شد. برای آنها که روز جمعه به سمت صندوق های رای آمدند، پیروزی دولت و راندن تندروها شیرین بود اما هنوز انتظارهای آن ها باقی مانده است.

*** گاردین: نتیجه انتخابات و موفقیت سیاست منطقه ای روحانی
روزنامه انگلیسی «گاردین» روز سه شنبه در تحلیلی با عنوان «نتایج انتخابات ایران به میانه روها سود رساند اما به آن ها آزادی عمل نداد»، نوشت: گرچه دولت روحانی دستاوردهایی در زمینه تعامل با جهان داشته است اما هنوز مخالفان این رویکرد صاحب نفوذ هستند. ایرانی ها روز جمعه اعضای تازه را برای نهاد قانونگذاری و مجلس خبرگان خود انتخاب کردند. نتایج انتخابات به نفع میانه روها بود و مجلس به اعتدال روی خواهد آورد و همین موضوع به روحانی در تعامل بیشتر منطقه ای کمک می کند.
به نوشته این روزنامه، انتخابات مجلس پایگاه جمهوری اسلامی را مستحکم و مصون می کند. در این انتخابات، رقابت برای کرسی های مجلس شدیدتر از گذشته به چشم می خورد و بیشتر از نیمی از جمعیت ایران در انتخابات شرکت کردند. با پشتیبانی برخی چهره ها، نامزدهای اعتدالی و اصلاح طلب وارد مجلس شدند.
تارنمای این روزنامه با برشمردن روند و خط مشی دولت روحانی در دستیابی به توافق هسته ای و کاهش تحریم ها، افزود: بیشتر جمعیت ایران موافق توافق هسته ای بودند اما اقلیت کوچکی هنوز مخالف اند. اگرچه تندروها میدان عمل را از دست داده اند اما منازعه هنوز ادامه دارد و آن ها به بسیاری از سخنان و اولویت های رییس جمهوری حمله می کنند. یکی از آن موضوع ها تلاش رییس جمهوری برای نابودی بی ثباتی و ناامنی در منطقه است.
بر پایه نگاه گاردین، از مهمترین اقدام های دولت روحانی، گفت وگو با کشورهای حوزه خلیج فارس و به ویژه عربستان سعودی خواهد بود. در گذشته اعضای مجلس در برابر این رویکرد مانع ایجاد می کردند. در موضوع هسته ای نیز تنها حمایت های رهبری و رییس مجلس ایران باعث پیشبرد برنامه ها شد. انتخابات جمعه گذشته رای اعتمادی به دولت روحانی بود که با دگرگونی مجلس به سمت میانه روی می رود. اکنون این موضوع اجازه تعامل با همسایگان عرب حوزه خلیج فارس را به ایران می دهد.
به نوشته گاردین، پیش بینی سیاست ها پس از انتخابات ایران مشکل بوده است و این بار هم استثنا نیست اما پیروزی اعتدالی ها و اصلاح طلبان مانع ها را در ایران برمی دارد. حال باید منتظر بود و دید آیا در طرف دیگر خلیج فارس نیز آمادگی برای دادن پاسخ وجود دارد.

***وال استریت ژورنال: انتخابات همه پرسی برای توافق هسته ای
به نوشته روزنامه «وال استریت ژورنال»، نتایج انتخابات اخیر و «پیروزی میانه روها در انتخابات مهم ایران» نشان دهنده طردِ مخالفان تندروِ توافق هسته ای بود.
تارنمای این روزنامه آمریکایی آورد: میانه روهای نزدیک به رییس جمهوری روحانی، کرسی های مهم مجلس شورا را در دست گرفتند و مخالفت خود را با تندروها آشکار کردند. آن ها خواستار ارتباطات بازتر با غرب شدند. پیش از نخستین انتخابات مجلس در دوره ریاست جمهوری روحانی، توافق هسته ای با ایالات متحده و دیگر قدرت ها به دست آمد. نتیجه این رخداد افزایش حمایت ها از متحدان روحانی در انتخابات مجلس بود.
به نوشته وال استریت ژورنال در این دور از انتخابات 81 نامزد اعتدالی و اصلاح طلب، 74 محافظه کار و 58 نامزد مستقل وارد مجلس شدند و تکلیف 67 کرسی نیز به دور دوم کشیده شد که در ماه آوریل (اردیبهشت 95) برگزار می شود.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، تندروها سیطره خود را بر مجلسی که 2 دوره چهار ساله در دست داشتند از دست دادند. در سال 2012، محافظه کاران قدرت خود را در مجلس محکم کردند زیرا اصلاح طلبان از انتخابات کنار کشیدند. اکنون نتایج انتخابات مجلس یک همه پرسی برای روحانی است که توافق هسته ای را منعقد کرد و به انزوای ایران پایان داد.
وال استریت ژورنال افزود: نامزدهای مورد حمایت میانه روها، مجلس خبرگان را نیز به دست آوردند. این مجلس از آن جهت می تواند اهمیت داشته باشد که رهبری را برمی گزیند. 2 روحانی منتقد دولت از جمله «محمد یزدی» رییس خبرگان نتوانستند رای کافی را برای ورود به این مجلس کسب کنند. تبلیغ های میانه روها به طور عمده بر منافع توافق هسته ای تاکید داشت. همچنین، آن ها بر افزایش مشارکت سیاسی زنان و جوانان تمرکز کردند زیرا نزدیک به 40 درصد مردم ایران زیر 25 سال هستند. رای دهندگان از روحانی و مجلس تازه با سرمایه گذاری خارجی انتظار بهبود اقتصادی، کاهش بیکاری دورقمی و تورم بالا را دارند. صندوق بین المللی پول پیش بینی کرد اقتصاد ایران پس از سال ها رشد اندک و رکود، رشدی چهار درصدی را تجربه می کند اما دولت روحانی رشد هشت درصدی را برای سال آینده هدف گرفته است.

***واشنگتن پست: فهرست امید عامل انسجام مردم
تارنمای روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» روز دوشنبه در گزارشی با عنوان «چگونگی به حاشیه رانده شدن تندروها در انتخابات ایران و تحکیم جریان سیاسی تازه»، نوشت: در انتخابات چند روز قبل ایران موضوع جالبی اتفاق افتاد. اجماعی ناگهانی، صحنه جریان های سیاسی ایران را دگرگون ساخت و با نزدیک شدن اصلاح طلبان به اعتدالی ها، تندروها -اگر نگوییم نابود شدند- دست کم به حاشیه رانده شدند. تندروها توانستند تنها 68 کرسی را به دست بیاورند و اصلاح طلبان 85 و اعتدالی ها 73 کرسی را به دست آوردند.
به باور نویسنده ای گزارش، محرک اصلی در این فرایند اعلام «فهرست امید» بود که در آن نامزدهایی همچون «علی مطهری» و «محمدرضا عارف» -که در گذشته رقیب سیاسی بودند- حضور داشتند. این همپوشانی حاکی از ائتلاف سیاسی فوری برای مقابله با خطرهای پیش روی سیاست های رییس جمهوری بود و منجر به نتیجه ای شد که بی شباهت به گذشته های برزیل یا شیلی نیست.
واشنگتن پست مدعی شد: در نبود سیستم حزبی مناسب، فهرستی که شبکه های اجتماعی منتشر کردند و بین مردم دست به دست شد، ایرانی ها را منسجم کرد. این فهرست نقشی پرقدرت را در سازماندهی رای 53 میلیون واجد شرایط رای دهی در ایران بازی کرد که سه میلیون از این افراد رای اولی بودند.
این گزارش در بخش پایانی آورده است: مشارکت کنندگان نخبه و عادی در این انتخابات به دنبال پناهگاه و ثباتی در میانه راه بودند. این انتخابات یادآور این نکته است که سیاست در ایران به رغم تقابل ها، در مسیری ادامه خواهد یافت که ممکن است به نهادینگی مردمسالاری بیانجامد.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9130**1969** 9279

انتهای پیام /*


ویدیو مرتبط :
بستگان نزدیک دولت یازدهم در انتخابات اتاق بازرگانی