سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



توصیه روزنامه نگار فلسطینی به پادشاهی های خلیج فارس: سر عقل بیایید و با ایران وارد مذاکره شوید!


توصیه روزنامه نگار فلسطینی به پادشاهی های خلیج فارس: سر عقل بیایید و با ایران وارد مذاکره شوید!شفقنا/ متن پیش رو در شفقنا منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست

کانال های گفت و گو با ایران را باز کنید، به تفاهم بر سر تمامی مشکلات موجود دست یابید، آمریکا که از پشت به شما خنجر زد را فراموش کنید، یک طرح صلح را به اسرائیل ارائه دادید که تا به امروز نیز با بی توجهی و تحقیر با آن برخورد می کند، بنابراین چه اشکالی دارد همان کار را در حق یک کشور همسایه و مسلمان انجام دهید؟ لطفا سر عقل بیایید، اندکی فروتن شوید، با ملت ها و امت خود آشتی کنید و به اصول و مبانی آن پایبند باشید.»
 عبدالباری عطوان، روزنامه نگار و تحلیلگر برجسته جهان عرب در مقاله ای که تحت عنوان «کری به الریاض رفت تا به هم پیمانان آمریکا در منطقه خلیج (فارس) قوت قلب دهد اما نگرانی و افسردگی آنها را بیشتر کرد، چرا وی هیچ واژه ای بر علیه ایران به زبان نیاورد؟ چرا از هر گونه اشاره روشنی به نقش الاسد در آینده سوریه خودداری نمود؟ توصیه ای که به عربستان سعودی کرد چه بود؟ آیا این کشور بدان عمل خواهد کرد؟»

«جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا روز شنبه وارد الریاض شده و با ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، پسرش شاهزاده محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد و وزیر دفاع این کشور و همچنین وزرای امور خارجه شش کشور عضو شورای همکاری خلیج (فارس) دیدار کرد، وزرایی که با عجله به پایتخت عربستان فرا خوانده شدند.
در سوی مقابل نیز جو بایدن، معاون رئیس جمهوری آمریکا به صورت همزمان راهی آنکارا شد که در آنجا با احمد داوود اوغلو، نخست وزیر ترکیه دیدار کرده و سفر خود را با دیدار با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور در کاخ ریاست جمهوری «عثمانی» غرق در ابهت و اسراف به پایان رساند.
در واقع هدف از سفر کری به الریاض چیزی نبود جز قوت قلب دادن به هم پیمانان آمریکا در منطقه خلیج (فارس) و از بین بردن نگرانی و شاید هم وحشت آنها از لغو تحریم های تحمیلی بر علیه ایران در راستای اجرای توافق هسته ای و همچنین احتمال متمایل شدن دل آمریکا به سوی هم پیمان جدید یعنی ایران و ترک عزیزان قدیمی خود که برای بیشتر از ۶۰ سال با آنها همکاری راهبردی داشت، به جای این هم پیمانان وارد جنگ شد و زمین های اشغالی آنها را نیز آزاد ساخت البته نه در فلسطین!
هدف از سفر بایدن به آنکارا نیز تکرار تلاش ها و فشارهای آمریکا برای قانع نمودن رهبران ترکیه جهت ورود به جنگ زمینی در حال آماده سازی با هدف نابودی داعش در عراق، سوریه و لیبی بود، مسئله ای که اظهارات وی مبنی بر اینکه «در صورت ناکامی دولت سوریه و اپوزیسیون این کشور در دستیابی به راه حل سیاسی، آماده راه حل نظامی بر علیه داعش هستیم» را نیز توجیه می کند، اظهاراتی که یک مسئول آمریکایی همراه بایدن اصرار داشت آن را تصحیح نماید و تاکید کند که راه حل نظامی تنها در نابودی داعش خلاصه می شود و نه تمام سوریه.
به نظر می رسد اطلاع از میزان موفقیت وزیر امور خارجه آمریکا در دستیابی به هدف ماموریت خود یعنی از بین بردن نگرانی های هم پیمانان این کشور در منطقه خلیج (فارس) کار دشواری باشد، چرا که کری تنها «شیرین زبانی» کرده و اظهاراتی همچون «از روابطی مستحکم، ائتلافی روشن و دوستی قدرتمندی با عربستان سعودی برخورداریم» بر زبان آورد.
این در حالی است که در سوی مقابل هزاران نماینده از شرکت ها و بانک های آمریکایی و اروپایی به سوی تهران سرازیر شدند تا به دنبال قراردادها و معامله های بزرگی بگردند و در کنار آنها نیز ۳۲ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران به همراه سود آن در راستای اجرای توافق هسته ای آزاد شد.
آنچه مسئولان کشورهای عرب حاشیه خلیج (فارس) درک نمی کنند این است که در آمریکا، منافع کنترل را دست دارد نه اصول و مبانی و در نتیجه خطوط سیاست خارجی و ماهیت ائتلاف های این کشور بر اساس منافع ترسیم می شود، اگر این چنین نبود کری و دستیاران وی برای شش ماه در سلطان نشین عمان با ایران مذاکره نمی کردند در حالی که همزمان ناوهای هواپیمابر خود را در آب های خلیج (فارس) مستقر می کردند و ده ها میلیارد دلار تسلیحات به یکی از کشورهای منطقه می فروختند تا این چنین نشان دهند که برای آغاز جنگ تنها چند هفته باقی مانده است.
این سخنان را با استناد به اظهارات عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در کنفرانس خبری مشترک با همتای آمریکایی خود مطرح می کنیم، جایی که تصریح کرد « من آمریکا را طرفدار ایران نمی بینم که همچنان پشتیبان اصلی تروریسم در جهان به شمار می آید»، با این حال وی پشتیبانی آمریکا از اسرائیل را مسئله ای عادی و قابل قبول می داند.
در واقع الجبیر در این اظهار نظر خود مرتکب اشتباه بزرگی شده و فراموش کرد و یا از روی عمد از یاد برد که حامی اصلی تروریسم در جهان آمریکا است، زیرا این کشور از همان زمانی که نزدیک ترین متحد عربستان و دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج (فارس) به شمار می آمد تاکنون از تروریسم اسرائیل حمایت می کند، هنگام تجاوز به خاک عراق و اشغال آن یک میلیون شهروند این کشور را به قتل رساند، محیط مناسب برای تروریسم را در افغانستان، عراق، لیبی و سوریه فراهم ساخته و پنج کشور عرب راب ه کشورهای ناکامی تبدیل کرد.
پس از آمریکا نیز نزدیک ترین متحد آن یعنی اسرائیل حامی اصلی تروریسم به شمار می آید، جایی که بدون هیچ گونه وقفه ای دست به کشتار و محاصره می زند و آخرین قربانی آن نیز یک دختر فلسطینی ۱۳ ساله بود که به اتهام تلاش برای ضربه زدن به یک سرباز اسرائیلی با استفاده از سلاح سرد، به شهادت رسید.
باید گفت که حتی اگر ایران یک کشور حامی تروریسم نیز به شمار بیاید، ما بر این باور نیستم که در این زمینه از آمریکا و اسرائیل گوی سبقت بگیرد مگر آنکه درک الجبیر از تروریسم و رتبه بندی های آن با درک اکثریت قاطع اعراب و مسلمانان متفاوت باشد.
در واقع آمریکا گفت و گو با ایران را برگزید چرا که جایگزین آن جنگ بوده و این کشور نمی خواهد بر علیه کشوری که بیشتر تسلیحات خود را می سازد، پایگاه صنعتی قدرتمندی در اختیار دارد، از توانایی دفاع از خود برای چندین سال و شاید هم چندین دهه برخوردار است، ماهواره به فضا پرتاب می کند، می داند به خوبی با اکثریت قاطع برگه های بین المللی و منطقه ای خود بازی کند و پارلمان و رئیس جمهوری خود را به صورت مستقیم از طریق صندوق های رای گیری انتخاب می کند، وارد جنگ شود.
با توجه به آنکه عربستان سعودی به همراه پنج کشور دیگر عضو شورای همکاری خلیج (فارس) ائتلافی عربی متشکل از ۱۰ کشور را برای نابودی «مزدوران» ایران در یمن تشکیل داده، یک ائتلاف اسلامی سنی متشکل از ۳۴ کشور از جمله پاکستان دارای سلاح هسته ای را تاسیس نموده و شورای همکاری دارای ماهیت راهبردی را با ترکیه راه اندازی کرده، باید پرسید دیگر این همه نگرانی و وحشت عربستان چه دلیلی دارد؟ چرا همچنان نیازمند وزیر امور خارجه آمریکا بوده تا بدان قوت قلب دهد، نگرانی هایش را از بین ببرد و با شیرین زبانی در مورد روابط مستحکم و دوستی قدرتمند میان دو کشور، آن را فریب دهد؟
باید گفت که آمریکا و دیگر کشورهای جهان در شرایط کنونی به جای عربستان سعودی و سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (فارس) وارد جنگ نمی شوند و این روزها تکرار آنچه یک ربع قرن پیش روی می داد (جنگ کویت) امکان پذیر نیست، چرا که آمریکا دیگر نیازی به نفت خاور میانه ندارد و خزانه کشورهای حاشیه خلیج (فارس) نیز به دلیل کاهش شدید قیمت نفت خالی شده و این کشورها و یا دست کم بیشتر آنها به ریاضت اقتصادی و دریافت وام روی آورده اند، مهمتر از تمامی مسائل مذکور اینکه یک قدرت بزرگ جدید یعنی روسیه تحت رهبری ولادیمیر پوتین، جایگاه خود را بازپس گرفته و یا در آستانه بازپس گیری آن قرار دارد و همچنین در خاور میانه به رقیب قدرتمندی برای آمریکا تبدیل شده که پیشتر در این منطقه یکه تازی می کرد.
از سوی دیگر، خبرگزاری بین المللی رویترز اظهارات یکی از مسئولان همراه کری در سفر به الریاض را نقل کرد که بیانگر موضع کامل آمریکا می باشد، جایی که این مسئول اظهار داشت «ما امیدواریم که عربستان سعودی سفارتخانه خود در تهران را بازگشایی کند و اینکه ایرانی ها و سعودی ها به راهی برای همزیستی دست یابند».
این یک درخواست و توصیه به عربستان سعودی است که برای حل و فصل تمامی مسائل مورد اختلاف، کانال های گفت و گو با ایران را باز کند همان گونه که دولت آمریکا به همراه چهار کشور دیگر عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان چنین کاری را انجام دادند، گویی که این مسئول آمریکایی می خواهد به مسئولان سعودی بگوید «آیا شما از آمریکا و پنج کشور مذکور بزرگتر و قدرتمندتر هستید؟» اگر این چنین تصور می کنید پس بفرمایید، خدا به همراهتان!
در همین حال، کری طی سفر اخیر به الریاض یک واژه بد بر علیه ایران هم به زبان نیاورد و تمامی چیزهایی که از روی تعارف با میزبانان خود گفت این بود که واشنگتن در برخی مسائل همچون «پشتیبانی از گروه های تروریستی و پروژه ساخت موشک های بالستیک» با ایران دارای ااختلاف است.
در واقع وزیر امور خارجه آمریکا هیچ کدام از سخنان پیشین خود در مورد از بین رفتن مشروعیت بشار الاسد، رئیس جمهوری سوریه و انگشت شمار بودن روزهای باقی مانده از حکمرانی وی را نیز تکرار نکرد، جایی که تنها به این گفته بسنده نمود که «الاسد، آهنربایی است که جهادی ها را جذب می کند» و در پایان اظهارات خود نیز با گفتن این جمله که «طرفداران الاسد می گویند که وی بخشی از آینده سوریه است، ساده بگویم که این مسئله امکان پذیر نیست»، نمک بیشتری روی زخم عربستان سعودی ریخت.
ما این چنین برآورد می کنیم که این اظهارات «رژیمی» و بسیار رقیق و آبکی و دیگر اظهارت وزیر امور خارجه آمریکا، نه تنها نگرانی عربستان سعودی و دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (فارس) را از بین نبرد، بلکه آن را به یک افسردگی مزمن و همچنین حملات هراس و وحشت زدگی (Panic attacks) تبدیل کرد.
در اینجا باید به دولتمردان عربستان سعودی و سایر کشورهای عرب حاشیه خلیج (فارس) بگوییم که کانال های گفت و گو با ایران را باز کنید، به تفاهم بر سر تمامی مشکلات موجود دست یابید، همزمان تلاش کنید عوامل قدرت را در دست بگیرید، آمریکا که از پشت به شما خنجر زد را فراموش کنید و اینکه به خودتان تکیه کنید و تسلیحات، پوشاک و دیگر نیازمندی های خود را بسازید، پس از آن نیز هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد.
شما یک طرح صلح را به اسرائیل ارائه دادید که تا به امروز نیز با بی توجهی و تحقیر با آن برخورد می کند، بنابراین چه اشکالی دارد همان کار را در حق یک کشور همسایه و مسلمان انجام دهید؟ به ویژه آنکه صدام حسین که به نیابت از شما با ایران جنگید و ارتش وی که هشت سال در جنگ با این کشور به سر می برد، دیگر وجود ندارند، ارتشی که با دستور پل بریمر، حاکم نظامی عراق در اوایل اشغال این کشور، منحل شده و فرماندهان، افسران و سربازان آن نیز در راستای انتقام جویی از کار بیکار شدند، اقدامی که باعث شد بیشتر شما از خوشحالی و سرخوشی به رقص و پایکوبی بپردازید.
در پایان به شما می گوییم که لطفا سر عقل بیایید، اندکی فروتن شوید، با ملت ها و امت خود آشتی کنید و به اصول و مبانی آن پایبند باشید، در آن هنگام همگی بدون استثنا از شما پشتیبانی خواهند کرد.»

*رای الیوم
*عبدالباری عطوان

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید

منبع: شفقنا


ویدیو مرتبط :
روزنامه نگار روزنامه ایران