سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



شکاف در واشنگتن بر سر آینده رابطه با ریاض


شکاف در واشنگتن بر سر آینده رابطه با ریاض

خراسان/ آینده رابطه عربستان و آمریکا، این روزها به مهمترین دغدغه تحلیل گران و سیاستمداران آمریکایی تبدیل شده است. برخی معتقدند ماهیت دیکتاتوری پیشامدرن حاکمیت در ریاض، رفتارهای ماجراجویانه شاهزاده های جوان و وهابیت سعودی نه تنها تامین کننده منافع آمریکا در خاورمیانه نیست بلکه کاملا در جهت عکس منافع این کشور است. با این حال با تاکید بر جایگاه ریاض در تجارت انرژی و همچنین نفوذ این کشور در کشورهای عربی معتقدند، جدایی واشنگتن و ریاض بی ثباتی در خاورمیانه را افزایش می دهد.


تاخر تصمیم گیری در واشنگتن
در همین رابطه استیون کینزر، در تحلیل رویدادهای منطقه، اخیرا در مقاله‌ای در روزنامه بوستون گلوب در نقد پوشش خبری سوریه در رسانه‌های آمریکا، به سیاست ایالات متحده در قبال عربستان سعودی پرداخته است. کینزر که کتاب "همه مردان شاه" را نیز درباره کودتای ۲۸ مرداد منتشر کرده است، در بخشی از مقاله خود در بوستون گلوب، تز وابستگی نفتی ایالات متحده به عربستان را "منسوخ و بی‌اعتبار" توصیف کرد و گفت که واشنگتن نتوانسته تا همگام با تحولات، رابطه خود با ریاض را بازتعریف کند. او معتقد است: " هنوز چند عامل وجود دارد که آمریکا را به عربستان سعودی متعهد می‌کند. اول از همه، روابط بازرگانی عمیق بین دو کشور است. ریاض بزرگترین خریدار تسلیحات است و بسیاری از آن ابزار آلات جنگی آمریکایی است. دوم، عامل سوق الجیشی است. مدت‌هاست برداشتی در واشنگتن وجود دارد که عربستان سعودی را طرفدار آمریکا و ایران را دشمن ایالات متحده می‌داند و هر کسی که ایران را دوست نداشته باشد، به زعم ما خود به خود به صورت طرفدار آمریکا در می‌آید. اما از همه مهم تر، نوعی لَختی و سستی در سیاست خارجی آمریکاست." کینزر درباره این سستی و بحران تاخر تصمیم گیری در آمریکا می گوید : "این فقدان هوشیاری به این معنی است که سیاست سازی و اعمال سیاست خارجی در آمریکا قادر نیست به سرعت حوادث و رویدادها تغییر کند. در دوران جنگ سرد، ما به عربستان سعودی و منابع نفت آن کشور برای مقابله با اتحاد شوروی نیاز داشتیم. هم اکنون، این دو عامل از بین رفته‌اند، اما سیاست خارجی آمریکا همپای آن تغییر نمی‌کند." او اضافه کرد: "به کلام دیگر، سیاست خارجی ما اسیر برخی از الگوهاست و وقتی دنیا تغییر می‌کند، ما تغییر نکرده و به سبک و سیاق سابق عمل می کنیم."


بیزینس ناپایدار
همچنین پایگاه اینترنتی دیفنس وان در تحلیلی درباره رابطه میان ریاض و واشنگتن می‌نویسد: «پادشاهی عربستان سعودی برای مدت نیم قرن محور سیاست خاورمیانه آمریکا بوده است. عربستان با تضمین تامین نفت می‌توانسته از آمریکا تضمین تامین امنیت را به دست آورد. در مقابل واشنگتن نیز با نادیده گرفتن اقدامات مستبدانه و صادر کردن افراطی‌گری وهابی از سوی حاکمان عربستان، با لجبازی این هم‌پیمان خود را "میانه رو" می‌خواند. اعتماد میان دو کشور به حدی است که اپراتورهای ویژه آمریکایی بدون هیچ شکی در دلارهای نفتی عربستان به عنوان یک صندوق سیاه مبارزه با تروریسم غلت می‌زنند. در مقابل، پادشاهی عربستان سعودی در دریای آشوب در منطقه یکی از کشورهایی است که از ثبات برخوردار است.این در حالی است که عربستان سعودی ابدا یک کشور به حساب نمی‌آید. عربستان در واقع یک بیزینس ناپایدار است که از فرط فساد شبیه به یک سازمان مجرمانه بوده و آمریکا باید خود را برای روز بعد از فروپاشی این سازمان آماده سازد."


مرکز ثقل آمریکا در خلیج فارس
سخنان کینزر در حالی است که پی جی کراولی سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا معتقد است که به رغم اختلاف نظر بین واشنگتن و ریاض، ادامه پیوند بین دو کشور جزیی از بخش حیاتی سیاست خارجه ایالات متحده است. او معتقد است: "در خاورمیانه هیچ کشوری وجود ندارد که سیاست‌هایش تماما با سیاست های آمریکا منطبق باشد و عربستان سعودی از این قاعده مستثنی نیست. عربستان سعودی یکی از مراکز ثقلی است که آمریکا در منطقه خلیج فارس به دنبال آن است.
درست است که آمریکا وابستگی کمتری به نفت خلیج فارس دارد، اما چون اقتصاد ما به بازار جهانی مرتبط است و اقتصاد جهانی به نفت خلیج فارس، بنابراین ادامه صلح و ثبات در خاورمیانه جزو منافع ملی آمریکاست." به گفته او با وجود این که به تازگی رگه‌هایی از تنش در روابط دو کشور دیده شده است، هر دو کشور منافع مشترکی را در یمن، عراق و سوریه دنبال می‌کنند. کراولی البته اعتراف می کند که به رغم این که عربستان یکی از راه حل‌های مبارزه با افراط گرایی است، خود، بخشی از مشکل است. مانند حمایتش از مدارس دینی در پاکستان که به رشد ایدئولوژی افراطی در منطقه کمک کرده است. با این حال، سخنگوی سابق وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده است که هر چند دو کشور اختلافاتی بر سر خود هدف و یا وسیله رسیدن به هدف دارند، اما روابط با سعودی بخش حیاتی سیاست خارجی آمریکاست.


با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید



منبع: خراسان


ویدیو مرتبط :
فجایع حج، جنگ قدرتی از واشنگتن تا ریاض