سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



فرانکفورتر آلگماینه بررسی کرد: داعش سینا؛ خطرناک ترین گروه تروریستی در مصر


فرانکفورتر آلگماینه بررسی کرد: داعش سینا؛ خطرناک ترین گروه تروریستی در مصر

شفقنا/ متن پیش رو در شفقنا منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست

یکی از شاخه های داعش همچنان اصرار دارد که آن هواپیمای مسافربری خطوط هوایی روسیه را از آسمان صحرای سینا به سقوط کشانده است. اگرچه هنوز هیچ مدرک متقن و کارشناسی در مورد اثبات این ادعای تروریست ها وجود ندارد اما داعشی های صحرای سینا را به هر صورت نمی توان دست کم گرفت اما این به اصطلاح جهادی ها چه کسانی هستند و در واقع از کجا و چگونه پشتیبانی می شوند؟ این چه گروهی است که ارتش قدرتمند مصر نه تنها توان از بین بردن آنها را ندارد بلکه در برخی موارد در برابر آنها ناتوانی های آشکاری نشان داده و با دادن تلفات زیاد عقب نشینی کرده است.

هنگامی که گروه تروریستی موسوم به “انصار بیت المقدس” رسما اعلام کرد که از این پس تحت پرچم آن خلیفه خودخوانده یعنی ابوبکر البغدادی می جنگند، فریاد شادی هیچ گروه جهادی در مصر را برنیانگیخت. این گروه عملیاتی در نوامبر ۲۰۱۴ یعنی یک سال پیش و در قدم اول نام صحرای سینا را به “استان سینای دولت اسلامی[داعش] ” تغییر داد و چیزی نگذشت که شمار بالایی از گروه های افراط گرا در مرکز مصر که تا پیش از آن تحت پرچم گروه تروریستی القاعده و رهبر مصری آن یعنی ایمن الظواهری می جنگیدند، به این گروه جدید داعشی ملحق شدند. رقابت با سازمان القاعده کار را برای بسیاری از جهادی های صحرای سینا دشوار کرده بود و به گفته “مختار عواد” کارشناس امور مصر، تقریبا این امکان برای آنها وجود نداشت که خود را یک نیروی مستقل مصری معرفی کنند اما این وضعیت مانع از آن نشد که خطرناک ترین گروه تروریستی مصر در عرض مدتی کوتاه به اصطلاح مدارج رشد و ترقی را طی کند!

همان طور که پیش از این آمد شاخه داعش در مصر همچنان بر این ادعا پافشاری دارد که مسوولیت ساقط شدن آن هواپیمای مسافربری روسیه را بر عهده داشته است. در مقابل اما آمریکایی ها و بریتانیا این گونه استدلال می کنند که وقتی این گروه تروریستی مدارک متقنی از این نقش احتمالی خود ارائه نمی کند و فقط بر یک امر موهوم پافشاری دارد، بی تردید از این ادعا برای ایجاد دلگرمی در میان محافل داخلی و نیروهای خود استفاده ابزاری می کند. با این حال به ویژه بریتانیایی ها عقیده دارند که نباید قدرت این گروه در مصر را کوچک شمرد و باید به خاطر داشت که داعشی ها در مصر و به ویژه در صحرای سینا از ارتباطات بالایی برخوردارند. داعشی ها ادعا می کنند که ساقط کردن آن هواپیما در واقع عملی تلافی جویانه و تنبیهی است علیه روسیه به دلیل مداخله این کشور در جنگ داخلی سوریه و بمباران مواضع داعش. البته روس ها این ادعای غیرمستند را جدی نمی گیرند اما همین اندازه هم کافی بود تا به جای روس ها اقتصاد مبتنی بر توریسم مصر دچار لطمات مجدد شود و ضربه هایی به مراتب مرگبارتر از گذشته را تجربه کند.

شمار زیادی از حملات تروریستی پر سر و صدا در مصر به حساب این گروه خطرناک یعنی همان انصار بیت المقدس گذاشته شده است. به عنوان مثال آن حمله با بمب علیه کنسولگری ایتالیا در ماه جولای و در قلب قاهره . این حمله جنجال برانگیز کوتاه زمانی پس از مرگ هدفمند هاشم برکت دادستان کل مصر بر اثر انفجار بمب انجام گرفت. چیزی نگذشت که تروریست های این گروه در ماه آگوست به یکی از ساختمان های سرویس امنیت و اطلاعات در حومه قاهره حمله بردند و آن را با بمب ویران کردند. در همان روزها بود که داعشی های مصر یک شهروند کروات را ربوده و سپس سر از بدنش جدا کردند. و در همان دوران بود که ارتش مصر جنگی پرتلفات را علیه این گروه در منطقه سینا آغاز کرد که نتایجی فاجعه بار در بر داشت. نیروهای امنیتی پرزیدنت عبدالفتاح السیسی بارها به منطقه سینا حمله بردند اما این حملات کاملا بیهوده بود. بر اساس گزارش ارتش مصر، داعشی ها تنها در ماه جولای پنج بار به مواضع نیروهای ارتش در آن منطقه حمله بردند. این حملات درست مانند آن چه که هر روز در جبهه های جنگ عراق و سوریه شاهد آن هستیم غالبا به وسیله حمله کنندگان انتحاری صورت می گرفت.

با این حال هنوز هم کارشناسان در این مورد که داعش سینا با مرکزیت به اصطلاح رژیم داعش ارتباطی ثابت داشته باشد تردید دارند اما بی تردید پیوندهایی میان این دو گروه وجود دارد. برای اثبات وجود این پیوندها کافی است که به خاطر آوریم شمار زیادی از جهادی های حاضر در سوریه از مصر به این کشور برای جنگ رفته اند. اما تشکیل یا پروژه تشکیل و تاسیس یک کشور و دولت جهادی به مانند آن چه داعش در سوریه و عراق به راه انداخته است ، در حال حاضر در صحرای سینا مشاهده نمی شود.

تشکیل نطفه اولیه این گروه به آغاز سال ۲۰۰۰ بازمی گردد. هسته اصلی پیشگامان گروه تروریستی انصار بیت المقدس را همان بدوی های منطقه سینا تشکیل می دادند، یعنی همان کسانی که تا قبل از آن برای آموزش های حرفه ای یا تحصیل به مناطق مرکزی مصر اعزام می شدند و گاه در همان شهرها اقامت می کردند. به این ترتیب ایده اولیه تشکیل این گروه در واقع در قاهره و دیگر مراکز استانی مصر شکل گرفت. صحرای سینا منطقه ای مناسب برای تمرینات و آموزش نظامی و همین طور برای عقب نشینی و تجدید قوا بود اما یورش خونین نیروهای تحت امر حسنی مبارک رییس جمهور اسبق مصر علیه این نیروهای جهادی در صحرای سینا و بازداشت و شکنجه هزاران تن از آنها در واقع به دشمنی ها و رادیکالیسم آنان بیش از پیش دامن زد. امروز منتقدان بر این باورند که حمله نیروهای رژیم السیسی علیه افراط گرایان نیز نتایجی مشابه آن چه که در دوران مبارک شاهد بودیم به دنبال خواهد داشت.

داعشی های و به عبارتی جهادی های سابق صحرای سینا از این ویژگی نیز برخوردارند که از حضور رادیکال ها در نوار غزه به همان اندازه خیزش علیه حسنی مبارک به نفع خود بهره برداری کردند. حتی در زمان حکومت مبارک نیز شمار زیادی از جهادی ها از زندان های پر از زندانی مصر آزاد شدند و در دوران حکومت اخوان المسلمین نیز جهادی ها این امکان را به دست آوردند که در کمال آزادی و فراغ بال به سوریه رفته و در جنگ داخلی آن کشور حضور داشته باشند. پس از آن که ژنرال السیسی در سال ۲۰۱۳ حمام خونی از هواداران اخوان المسلمین و طرفداران آن رئیس جمهور سرنگون شده یعنی محمد مرسی راه انداخت، جهادی ها در شبه جزیره سینا نیز به مراتب بیش از گذشته هم و غم خود را به جنگ علیه نیروهای رژیم معطوف کردند. این در حالی بود که جهادی ها تا پیش از آن بیشتر علیه دشمن خارجی عمل می کردند و به عنوان مثال در سپتامبر ۲۰۱۲ علیه نیروهای ارتش اسراییل و خط لوله نفتی که به سوی اسراییل جریان دارد حمله کرده بودند.

“عمر آشور” اسلام پژوه و کارشناس ارشد امور امنیتی طی مقاله ای که در آوریل امسال برای شبکه تلویزیونی و پایگاه اینترنتی الجزیره نوشت به این مساله اشاره کرد که فعالان داعش مصر و پیشگامان آنها در انصار بیت المقدس از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۵ نه تنها در بسیاری از حملات تروریستی و شورش ها دست داشتند بلکه رفته رفته فعالیت های خود را به “حمله علیه اهداف سخت” معطوف کردند. در این مقاله آمده بود که این گروه سلاح ها و موشک های ضد هوایی و ضد نفربر را از زرادخانه های ارتش به غنیمت گرفته است . آشور نوشته بود:” یکی از فرماندهان داعش السیسی را تهدید کرده است که چنانچه نیروهایش را به جنگ علیه تروریست ها اعزام کند همه آنها [نیروهای السیسی] در بیابان دفن خواهند شد”.

ترجمه محمد علی فیروزآبادی


ویدیو مرتبط :
اعلام حمایت شبکه‌های وهابی از گروه تروریستی داعش و حملات تروریستی اخیر در تهران