سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



طراحان وام 10 میلیونی ازدواج به بانک مرکزی نامه نوشتند


طراحان وام 10 میلیونی ازدواج به بانک مرکزی نامه نوشتندایسنا/ روز گذشته - سه‌شنبه - بود که بانک مرکزی اولین نظر و توضیح خود را در رابطه با مصوبه افزایش وام ازدواج تا 10 میلیون تومان اعلام کرد؛ هر چند که این بانک تاکید دارد در هر صورت تابع قانون بوده و مصوبه بودجه را در نهایت اجرایی خواهد کرد، اما چند نکته را نیز درباره منابع و شرایط حاکم بر قرض الحسنه و انتقاداتی که در این رابطه مطرح می شود، یادآور شد. اعلام نظر بانک مرکزی نیز با توضیحاتی از سوی طراحان این طرح همراه شده و در این رابطه نامه نوشتند.

تصویب افزایش وام ازدواج از سه به 10 میلیون تومان از بندهای پرماجرای بودجه امسال است. بعد از این مصوبه، شبکه بانکی محدودیت منابع قرض الحسنه را عاملی برای عدم اجرایی شدن آن اعلام کرد و معتقد است گرچه رشد سقف وام ازدواج باید اتفاق افتد اما رشد یکباره بیش از 300 درصدی منطقی نیست و در این شرایط از آنجاکه نمی توان منابع را تامین کرد، در نهایت پرداختی ها به یک سوم کاهش پیدا می کند.

با این حال نمایندگان مجلس دلایل بانکی ها را قابل توجیه ندانسته و تاکید دارند این طرح که از سوی مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت و نمایندگان مورد بررسی قرار گرفته، کارشناسی و قابل اجراست.

اما نمایندگان و طراحان مصوبه وام 10 میلیون تومانی ازدواج معتقدند کافی نبودن منابع قرض الحسنه برای افزایش وام ازدواج قابل قبول نیست، چراکه بانک‌ها بخش عمده ای از این منابع را به کارکنان خود یا در سایر بخش ها وام می دهند. در عین حال که باید از محل منابع جاری خود بتوانند این هزینه را تامین کنند. پس افزایش سقف وام ازدواج تا 10 میلیون تومان کاملا شدنی است.

با این وجود اخیرا مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی در نشستی خبری درباره انتقادات مطرح شده در رابطه با چرایی عدم توان بانک‌ها برای افزیش سه برابری وام ازدواج توضیح داد. میر محمد صادقی، ضمن اعلام اینکه بانک مرکزی در اواخر سال گذشته بررسی های لازم را انجام داده و قرار بوده که در سال جاری وام ازدواج را از سه به پنج میلیون تومان افزایش دهد، مواردی را یادآور شد.

وی توضیح داد که به صرف استناد به آماری همچون مانده منابع قرض الحسنه نمی توان بر پرداخت با میزان بالاتر تاکید داشت، چراکه این مانده به معنای موجودی نیست و در مقابل آن تسهیلات پرداخت شده است.

میرمحمد صادقی همچنین اعلام کرد که اینکه عنوان می شود منابع بالایی صرف پرداخت به کارکنان بانک‌ها می شود، صحیح نیست و تذکراتی همواره از سوی بانک مرکزی به بانک‌ها در این رابطه داده شده است و حداکثر پرداختی در این بخش 20 تا 25 درصد است.

مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی انتقادات به عدم استفاده از منابع جاری برای تسهیلات ازدواج را نیز وارد ندانست و تاکید کرد که این منابع سیال بوده و عندالمطالبه است و نمی توان برای وام هایی با دوره بازپرداخت چند ساله از آن استفاده کرد.

وی در عین حال با اعلام اینکه منابع هر ساله قرض الحسنه سالانه حداکثر به 5000 میلیارد تومان می رسد که آن هم از محل وصولی هاست، گفت که اگر قرار باشد سقف وام ازدواج از سه به 10 میلیون تومان افزایش یافته و بخواهیم صف 450 هزار نفری فعلی با حدود 800 هزار نفر تقاضای جدید امسال را پوشش دهیم حدود 12 هزار 500 میلیارد تومان منابع لازم است.

این اعلام نظر بانک مرکزی اما با توضیحاتی از سوی مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت به عنوان طراحان افزایش وام ازدواج به 10 میلیون تومان همراه شد و در نامه ای به مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی آن را اعلام کردند.

متن نامه‌ای که از سوی طراحان وام 10 میلیون تومانی در اختیار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) قرار گرفته است، به شرح زیر است:

"مدیرکل محترم اعتبارات بانک مرکزی جناب آقای میرمحمدصادقی

با توجه به صحبت های جنابعالی درخصوص قانون وام ازدواج 10 میلیون تومانی در نشست دیروز (14 اردیبهشت)، مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت بر اساس تحقیقات و مطالعات کارشناسی خود در این زمینه و مبتنی بر آمار رسمی ارائه شده توسط بانک مرکزی، بر خود لازم می داند تا نکاتی را به شرح زیر در هفت بند خدمت جنابعالی بیان نماید تا زمینه اجرای این قانون مهم و اثرگذار بر ازدواج جوانان هرچه سریع‌تر فراهم آید:

1 - جنابعالی در بخشی از صحبت های خود بیان کردید که "هم‌اکنون در قبال 35 هزار میلیارد تومان سپرده پس‌انداز قرض‌الحسنه، 36 هزار میلیارد تومان تسهیلات قرض‌الحسنه پرداخت شده است که نسبت 111 درصدی را نشان می‌دهد". در این خصوص لازم به ذکر است که طبق آخرین آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی در بهمن 94، سپرده های قرض الحسنه پس انداز در نظام بانکی برابر 39.5 هزار میلیارد تومان بوده است که 35.9 هزار میلیارد تومان آن به صورت قرض الحسنه وام داده شده است. این 39.5 هزار میلیارد تومان سپرده پس از کسر 10 درصد سپرده قانونی برابر 35.5 هزار میلیارد تومان می شود و در نتیجه نسبت 35.9 هزار میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه به سپرده های قرض الحسنه در نظام بانکی برابر 101 درصد می شود نه 111 درصد. یعنی بانک ها تنها یک درصد بیشتر از آن مقداری که بایستی به صورت قرض الحسنه تسهیلات می دادند، تسهیلات داده اند که این مقدار در برابر حدود 30 درصد تسهیلاتی که از سپرده های قرض الحسنه مردم به مدیران و کارکنان خود داده اند، تقریبا هیچ است.

2 - در قسمتی دیگر عنوان کرده‌اید که "نسبت تسهیلات قرض الحسنه پرداختی به سپرده های قرض الحسنه در برخی بانک‌های خصوصی به 130 درصد هم رسیده است". در این مورد باید گفت که متاسفانه اطلاعات شفافی جهت بررسی صحت این آمار وجود ندارد و با وجود نامه نگاری های گذشته و درخواست اطلاعات، بانک مرکزی آماری در این زمینه در خصوص سپرده ها و تسهیلات قرض الحسنه بانک های مختلف ارائه نکرده است. لذا تقاضا می شود آمار شفاف سپرده ها و تسهیلات قرض الحسنه همه بانک ها را جهت اطلاع مردم منتشر نمایید تا کارشناسان و رسانه ها بتوانند ضمن تایید صحت این صحبت شما، وضعیت بانک های مختلف در قرض الحسنه را بررسی کرده و به اطلاع افکار عمومی برسانند.

3 - در بخشی از عرایض خود بیان نمودید که "در مجموع رقمی حدود 20 هزار میلیارد تومان در زمینه وام ازدواج هزینه شده است". جناب آقای میرمحمدصادقی، آیا خود جنابعالی در همین نشست بیان نکردید که برای بررسی قرض الحسنه نباید مانده را بررسی کرد بلکه میزان منابع در دسترس و آزاد شده برای اعطای وام را باید بررسی نمود؟ پس چرا خود جنابعالی با بیان مقادیری که ارزش آماری ندارد، سعی در بزرگ جلوه دادن فعالیت بانک ها و به غلط انداختن افکار عمومی دارید؟ شاید این درست باشد که از ابتدای اعطای وام ازدواج در نظام بانکی تاکنون 20 هزار میلیارد تومان مجموع وام ازدواج اعطا شده به جوانان بوده اما این عدد ارزشی ندارد و اطلاعات درست این است که از 35 هزار میلیارد تومانی که در حال حاضر توسط بانک ها تسهیلات قرض الحسنه داده شده است، طبق آمار بانک مرکزی حدود 6 تا 7 هزار میلیارد تومان درگیر وام ازدواج است و بقیه درگیر سایر وام هاست. برای مثال حدود 10 هزار میلیارد تومان معادل 30 درصد از این تسهیلات طبق گفته خود شما درگیر وام قرض الحسنه ای است که بانک ها از منابع مردمی به مدیران و کارکنان خود وام داده اند که بسیار بیشتر از منابعی است که درگیر وام ازدواج است.

4 - در بخشی دیگر از صحبت های خود بیان نمودید که "در سیستم بانکی تا پایان بهمن‌ماه سال گذشته روند رشد سپرده های قرض الحسنه منفی شده است و لذا در این شرایط ما فقط می‌توانیم از محل وصولی‌ها تسهیلات پرداخت کنیم". این صحبت جنابعالی خلاف واقع و خلاف آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی است. طبق آخرین آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی در بهمن 94، سپرده های قرض الحسنه پس انداز در بهمن 92 برابر 31 هزار میلیارد تومان، در بهمن 93 برابر 35.7 هزار میلیارد تومان و در بهمن 94 برابر 39.5 هزار میلیارد تومان بوده است که نشان می دهد این مقدار در بهمن 93 نسبت به بهمن 92 با رشد 15 درصدی و در بهمن 94 نسبت به بهمن 93 با رشد 10 درصدی مواجه شده است. لذا این صحبت که سپرده های قرض الحسنه رشدی ندارد و بانک ها فقط می توانند از محل وصولی تسهیلات قرض الحسنه وام بدهند، درست نبوده و پیش بینی می شود این سپرده ها در سال 95 نیز حداقل رشدی حدود 7 تا 10 درصد معادل 3 تا 4 هزار میلیارد تومان داشته باشد.

5 - در قسمتی دیگر از عرایض خود بیان نمودید که "هیچ مصوبه‌ای تاکنون برای ممنوعیت بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات به کارکنا‌شان نداشته‌ایم اما با توجه به این‌که تاکید ما همیشه رفع نگرانی‌های مردم بوده است، همواره به بانک‌ها تذکر داده‌ایم که حق ندارند از منابع قرض‌الحسنه به کارکنان خود تسهیلات بپردازند و اکنون هم حداکثر منابع پرداختی به این بخش حدود 20 تا 25 درصد است". علاوه بر اینکه جنابعالی در برنامه پایش 22 آذرماه سال گذشته، مقدا


ویدیو مرتبط :
مخالفت بانک مرکزی با وام 80 میلیونی مسکن