سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



ترکيه ميدان‌دار تحولات جديد اخواني در منطقه


ترکيه ميدان‌دار تحولات جديد اخواني در منطقه

ديپلماسي ايراني/ متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

پيروزي حزب عدالت و توسعه ترکيه مي‌تواند بسياري از عناصر عرصه سياسي را نه تنها در ترکيه بلکه در کشورهايي که مورد هدف اردوغان است، به ويژه در مصر و تونس و ليبي تغيير دهد و جان تازه‌اي به آنها براي ورود به کش‌مکش‌هاي سياسي بدهد.

 پيروزي حزب عدالت و توسعه اسلام گرا با اکثريتي آسان باعث ترس مخالفان آن شده است. عمده ترين نگراني به استفاده رجب طيب اردوغان از اين پيروزي براي تغيير قانون اساسي به سود خود باز مي گردد. اما پيروزي اردوغان فقط بر مسائل داخلي ترکيه تاثير نمي گذارد بلکه به فراتر از مسائل داخلي بر کشورهاي منطقه به ويژه کشورهاي همسايه آن نيز تاثيرگذار است.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، عمده ترين جرياني که سياست ترکيه به آن در خاورميانه تکيه دارد، اخوان المسلمين است، جرياني که قدرت را در مصر از دست داده، حضورش در سوريه کم رنگ شده، در تونس از قدرت کنار رفته، در ليبي در کش مکش سياسي است و خلاصه اين که آرمان نهايي اش براي تصرف جهان عرب و کشورهاي اسلامي در معرض تهديد قرار گرفته است. اکنون پيروزي حزب عدالت و توسعه در ترکيه جان تازه اي به اين جريان مي دهد تا بتواند براي ستاندن قدرت در کشورهاي منطقه خيز بردارد.
نخستين کسي که تلفني با رجب طيب اردوغان، رئيس جمهوري ترکيه صحبت کرد و پيروزي حزب او را در انتخابات تبريک گفت، راشد الغنوشي، رئيس حرکت النهضه اسلامي تونس و يکي از اعضاي برجسته سازمان جهاني اخوان المسلمين بود. او در تبريک خود به اردوغان و احمد داوود اوغلو، نخست وزير تاکيد کرد که انتظار پيروزي به اين گستردگي براي حزب عدالت و توسعه نداشته است.
حزب عدالت و توسعه با کسب 316 کرسي مجلس ترکيه اکنون مي تواند به تنهايي و بدون نياز به ائتلاف با ديگر احزاب اقدام به تشکيل دولت کند.
منذر ثابت، تحليلگر مسائل سياسي در اين باره مي گويد: «پيروزي حزب عدالت و توسعه ترکيه مي تواند بسياري از عناصر عرصه سياسي را نه تنها در ترکيه بلکه در کشورهايي که مورد هدف اردوغان است، به ويژه در مصر و تونس و ليبي تغيير دهد و جان تازه اي به آنها براي ورود به کش مکش هاي سياسي بدهد.»
بعضي کشورهاي منطقه بر اين باورند که نتايج انتخابات ترکيه به اخوان المسلمين اين امکان را مي دهد که بسياري از امکاناتي که در منطقه از دست دادند را بازستانند به ويژه در مصر که با کودتاي عبدالفتاح السيسي بسياري از امکانات و نفوذ خود را در مصر از دست دادند.
هشام الحاجي، پژوهشگر سياسي و رسانه اي در اين باره مي گويد: «پيروزي اردوغان تاثير معنوي بر جريان هاي اسلام گراي سياسي به خصوص اخواني ها در مصر مي گذارد، همچنين حرکت النهضه اسلامي در تونس نيز مي تواند جان تازه اي بگيرد و مشابه تجربه ترکيه را در کشورش دنبال کند.»
بعضي از تحليلگران مي گويند بازسازي عرصه سياسي ترکيه به سود حزب عدالت و توسعه در پي انتخابات اخير باعث مي شود ترکيه بار ديگر خود را درگير مسائل داخلي کشورهاي منطقه کند. به خصوص در کشورهايي مثل سوريه و يمن و تونس و ليبي که اخوان المسلمين در آنها فعاليتي موثر دارند.
در مغرب نيز حزب عدالت و توسعه به رهبري عبدالاله بن کيران، نخست وزير فعلي مي تواند از فرصت استفاده کند و قدرت را همچنان حفظ کند و به تنهايي دولت تشکيل دهد. انتخابات مغرب قرار است سال آينده برگزار شود.
در سوريه نيز اردوغان مي تواند طمع کند و ضمن تقويت جبهه اخوان المسلمين در صف مخالفان سوري چانه زني هاي بيشتري به سود آنها در عرصه جهاني به ويژه در مرحله انتقالي سوريه و تشکيل حکومت جديد آن انجام دهد.
هشام الحاجي مي گويد: «اردوغان با مشکلات بزرگي هم روبه رو است. او نمي تواند تغييرات بزرگي ايجاد کند و منطقه را بر اساس طرح خود بازسازي کند. نمي تواند موازنه هاي قدرتي که از قبل تعريف شده اند را بازتعريف کند. به ويژه بعد از شکست نسخه اول سناريوي بهار عربي.»
ناظران مي گويند ليبي مهمترين عرصه براي اردوغان براي بازسازي نقش ترکيه در آن است، کشوري که جماعت اخوان المسلمين در آن قدرت را از دست داده اند و گروه هاي شبه نظامي آنها با دولت به رسميت شناخته شده از سوي جامعه جهاني در حال جنگ است.
در تونس نيز وضعيت مشابه است. در آن جا نيز که جريان النهضه قدرت را از دست داده اين بار مي تواند با حمايت ترکيه حزب ندا به رياست السبسي را از قدرت کنار بزند و بار ديگر قدرت را به دست گيرد.
منذر ثابت در اين باره مي گويد: «تونس بيشتر از ديگر کشورها در معرض تاثيرپذيري از ترکيه است. روابط قوي اي که غنوشي با اردوغان از يک سو دارد و ارتباطاتي که حرکت النهضه با حزب عدالت و توسعه دارد و حسابي که بر روي نقش ترکيه در بازسازي شبکه اخوان المسلمين دارد، از سوي ديگر، مي تواند دستاوردهاي بسياري براي اخوان المسلمين به دنبال داشته باشد. از جمله اين که اخوان المسلمين مي تواند بار ديگر به فکر تصاحب قدرت در مصر بيفتند.»


ویدیو مرتبط :
تحولات منطقه