سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



چند تغییر مهم در ثبت نام های امسال


رصد/ متن پیش رو در سایت تحلیلی "رصد" منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.

پایان ثبت نام وآغاز رقابت. آغازی که البته هنوز رسمی نشده و با اعلام اسامی تایید صلاحیت شدکان، رسیدگی به اعتراضات و آغاز رسمی تبلیغات است که گرمای کارزار انتخاباتی زمستان سرد را گرم وپرشور خواهد ساخت. با این حال رفت وآمدهای یک هفته ای به ساختمان بلند مرتبه وزارت کشور تا حد زیاد آرایش سیاسی و صف بندی های جدید را مشخص ساخت. پرونده ثبت‌نام انتخابات مجلس هم یک روز پس از ثبت نام خبرگان بسته شد. هرچند فرمانداری‌های مراکز استان‌ها تا ساعت ٢١ جمعه یعنی چهارساعت‌ونیم بیشتر از زمان عادی، پذیرای داوطلبان ورود به مجلس بودند، ولی مسئولان وزارت کشور در ستاد انتخابات کشور تا پاسی از شب، مشغول طی‌کردن فرایند ثبت‌نام بودند و از دیروز کار بررسی صلاحیت‎ها آغاز شد.

افزایش قابل توجه داوطلبان؛ هم در خبرگان هم در نمایندگان

وزیر کشور دیشب و در گفتگوی ویژه خبری از ثبت نام ۱۲ هزار و ۲۱۳ نامزد برای رسیدن به ۲۹۰ کرسی بهارستان خبر داد. رقمی که در مقایسه با ۵۲۸۳ ثبت نام دوره قبل رشد۳/۲ برابری را نشان می دهد. در این دور حتی نسبت به انتخابات مجلس ششم به عنوان پررونق ترین دور انتخابات به جهت میزان ثبت نام ها، با افزایش نزدیک به دو برابر مواجه بوده و رکورد تازه ای در این زمینه به ثبت رسیده است.

رویکرد دولت به موضوع انتخابات باعث شده تا در شش روز گذشته شاهد ثبت نام طیف های مختلفی از کاندیداها باشیم
طبق گفته رحمانی فضلی، تقویم اجرایی انتخابت دوره دهم مجلس به این شرح است:« ابلاغ عدم احراز شرایط در ۱۵ دیماه اعلام می شود. تایید نشده ها می توانند به هیات نظارت استان اعتراض کنند. رسیدگی به این اعتراضات تا ۲۶ دیماه است. اعلام قطعی اسامی نامزدها به حوزه های انتخاب توسط وزارت کشور از ۲۷ دی تا ۱۶ اسفندماه است. مجددا دریافت شکایت داوطلبان توسط شورای نگهبان از ۱۷بهمن تا ۱۹ بهمن است. رسیدگی به شکایت نیز ۲۰ بهمن تا ۲۶ بهمن است. ۲۷ بهمن تمام نتایج اعلام می شود و از ۲۹ بهمن تا ۵ اسفندماه، یک هفته تبلیغات است. ۷ اسفندماه هم روز اخذ رای است».

رویکرد دولت به موضوع انتخابات باعث شده تا در شش روز گذشته شاهد ثبت نام طیف های مختلفی از کاندیداها باشیم. از طیف های مختلف اصولگرایی شامل حامیان احمدی نژاد تا موتلفه به عنوان سنتی ترین طیف آن که معمولا در دوره های قبلی انتخابات کاندیدی معرفی نمی کرد در این دور از انتخابات ثبت نام کرده اند. در میان اصلاح طلبان هم بیشتر طیف های این جریان در این انتخابات کاندیدا معرفی کرده اند.

همان گونه که اعتماد در یادداشت امروز خود نوشته است پایان ثبت نام به معنای آغاز بیم و امیدها نیز هست. جایی که یک طرف در بیم سبد رای خود است و طرفی دیگر در هراس از تایید صلاحیتش. یک طرف دلهره ائتلاف دارد و طرف دیگر دل به تکرار پیروزی دیروز خود بسته است. یک طرف «وضع موجود» را می‌خواهد و یک طرف «مجلسی دیگر». دماسنج‌های سیاسی اما دمای «تغییر» در فضای سیاسی را نشان می‌دهند.

اصولگرایان هنوز در شوک عدم ثبت نام محمدرضا باهنر آن هم بعد از ۲۸ سال حضور فعالانه در مجلس قرار دارند. این کناره گیری شاید بستر ورود چهره های جوانتر به مجلس و البته ساختار هیئت رییسه را در ادوار بعد فراهم کند اما اصولگرایان را از چهره ای با توانایی لابی های موثر محروم خواهد کرد. علی لاریجانی اما مطمئن تر از همیشه، ساز استقلال سر داده و فارغ از هیاهوی رسانه ای به فکر تمدید حضور و ریاست خود بر بهارستان است.

چهره های دو اردوگاه

اصلاح‌طلبان هم که در نخستین گام موج «ثبت نام» به راه انداختند امیدوارند بتوانند با تداوم همان موج، لیست‌های انتخاباتی پویایی داشته باشند. محمدرضا عارف، مصطفی معین، مرتضی الویری،احمد خرم، نجفقلی حبیبی، غلامعلی رجایی،اکبر اعلمی، سید حسن رسولی‎ استاندار دولت اصلاحات، محمدجواد حق‌شناس روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب،رسول منتجب‌نیا‎ قائم مقام اعتماد ملی، ، مسعود پزشکیان، احمد حکیمی‌پور، سهیلا جلودارزاده، محمدرضا تابش، قدرت‌الله علیخانی و غلامحسین تکفلی از جمله چهره های شاخص اصلاح طلبان هستند که داوطلب حضور در مجلس دهم شده اند.

پایان ثبت نام به معنای آغاز بیم و امیدهاست، جایی که یک طرف در بیم سبد رای خود است و طرفی دیگر در هراس از تایید صلاحیت
در میان اصولگرایان هم نام هایی نظیر اسماعیل کوثری نماینده کنونی مجلس٬ غلامعلی حدادعادل عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نهم٬ علیرضا زاکانی دبیرکل جمعه رهپویان ولایت٬ طیبه صفایی نماینده اصولگرای مجلس هشتم٬ سوسن صفاوردی همسر محمدعلی رامین٬ محمدحسن قدیری ابیانه٬ سفیر پیشین کشورمان٬ سیدجواد ساداتی‌نژاد رئیس دانشگاه کاشان در دولت اول محمود احمدی‌نژاد و معاون پارلمانی وزارت علوم در دولت دهم٬ سیدمحمدرضا میرتاج‌الدینی نماینده مجلس هشتم و معاون محمود احمدی‌نژاد در دولت دهم، غلامرضا مصباحی مقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبارز تهرانمرضیه وحید دستجردی، پرویز داودی، الیاس ناداران، مجتبی ذالنوری، محمد سلیمانی و مهردادبذرپاش دیده می شوند.

آن گونه که خبرآنلاین نوشته است،با نگاهی به چهره های سیاسی حاضر در انتخابات هفتم اسفند می توان چهار جریان سیاسی را بازشناخت. از یکسو اصولگرایان که با پرچم واحد ائتلاف اصولگرایان وارد عرصه انتخابات شده و شعار «یک فهرست، یک صدا» سر می دهند و از سوی دیگر اصلاح طلبانی قرار دارند که با وجود شکل دهی به یک شورای عالی سیاستگذاری انتخاباتی، دست کم در مرحله ثبت نام نامزدها نتوانسته اند جلوی حضور برخی چهره های حاشیه ساز خود را در انتخابات بگیرند.
در کنار این دو جریان، برخی چهره های برجسته نیز به گفته خود، به صورت «مستقل» وارد انتخابات شده اند که بعید نیست برخی از آنها در فهرست دیگر گروه های شناخته شده سیاسی قرار گیرند و علاوه بر همه آنها، نامزدهایی نزدیک به دولت در انتخابات شرکت کرده اند که یا نسبت های فامیلی با چهره های برجسته دولت دارند یا از نظر سیاسی نزدیک به دولت یازدهم به شمار می روند.
هر چند اصولگرایان با دعوت از چهره ها و گروه های شاخص اصولگرا، عملا به وحدتی تشکیلاتی دست یافته و در قالب ائتلاف اصولگرایان کار خود را برای چینش نامزدهای خود در حوزه های مختلف انتخابیه آغاز کرده اند، اما در جبهه اصلاح طلبی از یک سو اصلاح طلبان در تعریف نسبت خود با کاندیداهایی که احتمالا برخی اعضای دولت از آنها حمایت می کنند، بلاتکلیف مانده اند و ازسوی دیگر برای آنها روشن نیست که با توجه به نام نویسی برخی چهره های حاشیه ساز در انتخابات، در نهایت کدام یک از نامزدهایشان می توانند با تائید صلاحیت نهایی، در گردونه رقابت ها باقی بمانند.
در جبهه اصلاح طلبی همچنین شکافی میان گروه های سیاسی فعال در این طیف وجود دارد و به نظر می رسد که احزابی چون کارگزاران، ندای ایرانیان، اتحاد ملت، روحانیون مبارز، مردم سالاری، همبستگی و اعتماد ملی هنوز به وحدت نظری در زمینه نامزدها و حتی شیوه تهیه فهرست های انتخاباتی در استان ها نرسیده اند که این اختلافات را می توان از اظهارنظرهای بعضا متناقض فعالان سیاسی اصلاح طلب در این رابطه تشخیص داد.

خبرگان ، پرشور تراز همیشه

اما امسال انتخابت مجلس خبرگان نیز به دلایل گوناگون با شور و هیجان بیشتری دنبال می شود. حضور پر سر وصدای سید حسن خمینی و هاشمی رفسنجانی از یک سو و اظهار نظرهای تند و آتشینی که این ورز ها از سوی نخبگان سیاسی در خصوص آینده این مجلس و البته ویژگیها نمایندگان آن بیان میشود بر این شور و افزوده است.انتخاباتی که جوانترنی نامزد آن ۲۷ ساله و مسن ترین آن ۹۲ سال سن دارد. .

علی پورعلی مطلق، دبیر ستاد انتخابات کشور هم اعلام کرد در مقایسه با آمار ۴۹۳ نفری دوره چهارم، این دوره ۸۰۱ نفر برای ورود به مجلس ثبت نام کرده اند از بین داوطلبان خبرگان رهبری ۱۰۳ نفر دارای مدرک دکتری، ۹۵ نفر دارای مدرک کارشناسی ارشد، ۴۹ نفر دارای مدرک کارشناسی و ۴ نفر دیگر دارای مدرک کاردانی و ۸۸ نفر دیگر دارای مدرک دیپلم هستند. ضمن این که از مجموع داوطلبان خبرگان رهبری ۱۶ نفر زن هستند».

این آمار پرتعداد دو روز پیش در تریبون نماز جمعه با گلایه آیت الله جنتی مواجه شد. دبیر شورای نگهبان این تعداد بالای داوطلبی خبرگان را مایه زحمت و دارای ابهام دانسته بود. اظهار نظری که با واکنش وزیر کشور مواجه شد و رحمانی فضلی در پاسخ به خبرنگاران در این زمینه گفته بود:« هر چه تعداد کاندیداها بیشتر باشد امکان انتخاب مردم بیشتر می‌شود. اصل و نص شرکت در انتخابات کار خوبی است اگر کسی احساس می‌کند که اشخاص شرکت کننده در انتخابات پشت پرده ای دارند باید آن را به دستگاه های مربوطه مثل وزارت اطلاعات ارجاع دهد».

علاوه بر تغییر در تعداد شرکت کنندگان در دو انتخابات خبرگان و مجلس شورای اسلامی، تنوع کاندیداها و جریان های سیاسی حاضر در صحنه نیز انتخابات امسال را از ادوار گذشته متمایز ساخته است. در این میان سیر رویدادهای آینده به ویژه پس از اعلام صلاحیت ها هم بر گرمای رقابتها خواهد افزود وهم امکان بیشتری برای پیش بینی آرایش سیاسی این دونهاد در آینده فراهم خواهد کرد.

*مرتضی حسینی

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
خبر مهم*اسم کانال تغییر کرد؟!*خبر مهم حتما ببینید!!!