سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



انتشار دومين شماره فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق» با ويژه‌نامه «ياد آن کيميا‌گر تنها»


انتشار دومين شماره فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق» با ويژه‌نامه «ياد آن کيميا‌گر تنها»

خبرگزاري کتاب ايران/ دومين شماره فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق» به همراه ضميمه‌اي ويژه‌ استاد فقيد محمود شهابي خراساني، با عنوان «ياد آن کيمياگر تنها» گردآوري محسن دريا‌بيگي، منتشر شد.
در بخشي از مقدمه اين فصلنامه با عنوان «گسترش فرهنگ نقد در جامعه» که به قلم حجت‌الاسلام سيد محمدعلي احمدي ابهري، به عنوان سردبير اين فصلنامه نوشته شده است، مي‌خوانيم: «اگر آرزو مي‌کنيم که محققان و قلم به دستان ما کار تدوين متون علمي و پژوهشي را جدي‌تر بگيرند و از عرضه هر مطلب سست و ناسفته‌اي اجتناب کرده و تنها شاهد ارائه کارهاي متقن باشيم؛ اگر مي‌خواهيم هر اثر علمي که به جامعه عرضه مي‌‌شود، حاوي دستاورد تازه‌اي باشد و نه تکرار و بازنقل نوشته‌هاي پيشيني؛ اگر به دنبال آنيم که استاد، نه با اعتماد به دستياران سر‌به‌هوا و گاه کم‌تجربه، بلکه با تدقيق و بازبيني کامل و حتي وسواس‌گونه، اجازه انتشار مطلب را بدهد و اگر مي‌خواهيم ناشران کشورمان در انتخاي آثار براي نشر بسيار دقيق‌تر عمل کنند، راهي نداريم جز ترويج و همگاني کردن نقد و نشر مقالات اساتيد و پژوهشگراني که به غربالگري سَره از ناسَره در بازار نشر کشورمان همت گماشته‌اند.»
اين شماره از فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق» افزون بر سخن سردبير در چهار بخش «فرهنگ نقد»، «نقد»، «نقد شفاهي» و «نقدِنقد» و نيز «گوناگون» مننتشر شده است.
احد فرامرز قراملکي، در بخش نقد مطلبي با عنوان «ادب نقد‌پذيري» نوشته است. اين مطلب ادامه مطلب وي با همين عنوان در شماره نخست از فصلنامه است.

در بخش از نوشته قراملکي مي‌خوانيم: «نقدگريزي، نقدستيزي و نقدپذيري هم به مثابه يک رفتار، در عين، تحقق مي‌يابند و هم به مثابه يک ملکه نفساني، در درون آدمي ريشه مي‌يابند. ملکه نفساني، علاوه بر زمينه‌هاي وراثتي و تربيتي، از اکتساب، تمرين و ممارست حاصل مي‌شود. ملکه نفساني در اصطلاح فيلسوفان، حالتي دروني است که زدودن آن ناممکن و يا دشوار باشد. بنابراين، نقد‌پذيري فراتر از يک رفتار، خلق نيز هست و بر مبناي فارابي خلقي يا فضليت است و زيبا، يا رذيلت است و زشت. نخستين اصل در نقد‌پذيري، تلاش براي پيراستن نفس (تخليه) از دو رذيلت نقد‌گريزي و نقد ستيزي و آن‌گاه آراستن نفس (تحليه) به فضليت نقد‌پذيري است.»

14 مقاله علمي در بخش «نقد» فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق» منتشر شده است. در اين بخش مي‌توان مقالاتي مانند «نسب و تغيير جنسيت در گذرگاه حقوق»، «دغدغه نظام‌سازي ديني (شهيد صدر و فقه اهداف)» و نيز «نقش عوام‌گرايي سياستمداران غربي در ظهور سياست کيفري خشن» را در کنار «فقه اجتماعي و کاستي‌هاي جدي روش نفقه» از نظر گذراند.

در بخشي از مقاله «نسب و تغيير جنسيت در گذرگاه حقوق» به قلم دکتر محمدمهدي کريمي‌نيا که در نقد کتاب «مطالعه تطبيقي نسب و تغيير جنسيت در حقوق ايران و فرانسه» نوشته، آمده است: «يکي از آثار مهم تغيير جنسيت، تاثير تغيير جنسيت بر نسب است. از آنجايي که محور اساسي کتاب بحث نسب است، مناسب بود دراين‌باره، توضيح مفصلي داده مي‌شد؛ در حالي‌که حتي يک سطر هم در اين‌باره توضيح داده نشده است. نکته مهمي که در نگارش بحث تغيير جنسيت در کتاب «مطالعه تطبيقي نسب و تغيير جنسيت در حقوق ايران و فرانسه» به خوبي مشاهده مي‌شود اين است که مباحث مربوط به اين قسمت با عجله نگارش يافته است. ار اين‌رو موارد متعددي از عدم دقت مشاهده مي‌‌شود. گاه کلي‌گويي صورت گرفته و مطالبي به پزشکان يا فقها نسبت داده شده که اولا ناصواب است؛ ثانيا هيچ آدرس يا رفرنسي براي آن ذکر نشده است.
«تقابل قانون يا شرح پيش‌نويس قانون؟»، «تحريري در باب تحريم»، «معرفي و نقد جلد اول و دوم «فقه و سياست در ايران معاصر» و «نقد کتاب سازمان‌هاي بين‌المللي و تحول مفهوم حاکميت ملي» و «از مصونيت تا مسئوليت» از جمله مقالات اين بخش است.
«نقد شفاهي»، ديگر بخش دومين شماره فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق» است. در اين بخش سه مطلب متنوع به چشم مي‌خورد. نقدي بر «کتاب اصول فقه دانشگاهي»، «اهميت تحقيق در اصول فقه تطبيقي و کتاب نبراس الاذهان» و بررسي کتاب تبيين ماهيت و آثار عقود مشارکتي» مطالب اين بخش را تشکيل مي‌دهد.
در ادامه اين فصلنامه «اظهار ناخرسندي مدير محترم انتشارات خرسندي از ابراز خرسندي ناقد ما!» در بخش «نقدِنقد» اين فصلنامه به چاپ رسيده و پيش‌روي مخاطبان قرار داده است.
بخش پاياني دومين شماره فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق»، «گوناگون» نام دارد. در اين بخش گزارش نشست نقد کتاب «فقه کاربردي»، «مساله کپي‌رايت» و سال‌شمار زندگي و تاليفات شيخ‌ بهايي» و يادي از استاد محمود شهابي به چاپ رسيده است.

«ياد آن کيميا‌گر تنها»
«ياد آن کيميا‌گر تنها» عنوان ضميمه اين فصلنامه است. اين ويژه‌نامه که به مناسبت سالگرد رحلت استاد فقيد محمود شهابي خراساني از علماي فقه، تهيه شده است، مجموعه‌اي از گفت‌و‌گوهايي است که درباره اين استاد فقيد به انجام رسيده و محسن دريابيگي آنها را گردآوري کرده است.
در اين ويژه‌نامه، علاوه بر زيست‌نامه‌اي از استاد فقيد محمود شهابي، خاطرات، محمود مهدوي دامغاني با استاد شهابي به چاپ رسيده است.

علاقه‌مندان مي‌توانند در اين ويژه‌نامه گفت‌و‌گو با علي‌شيخ‌الاسلامي، منوچهر صدوقي‌سها، سيد اصغر طباطبايي قمي و آيت‌الله واعظ‌‌زاده خراساني را از نظر بگذرانند. گفت‌وگو با حسن امين، سيد عبدالله انوار، مهدي محقق، سيد عزت‌الله عراقي و اکبر ثبوت از مطالب منتشر شده در اين ضميمه است.
دومين شماره فصلنامه «نقد کتاب فقه و حقوق» از سوي موسسه خانه کتاب با سردبيري، حجت‌ا‌لاسلام محمدعلي احمدي ابهري به چاپ رسيده است. علاقه‌مندان مي‌توانند اين فصلنامه را به بهاي 6 هزار تومان از کتابفروشي‌ها خريداري کنند.


ویدیو مرتبط :
تاریخ فقه اسلامی-قسمت 5(معالم فقه در عصر حاضر-مدارس فقه