سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



پیش بینی قیمت نفت در سال آینده


پیش بینی قیمت نفت در سال آیندهاقتصاد نیوز/ قیمت نفت به ازای هر بشکه در نیمه دوم سال 2016 در مرز ٤٠ دلار جا خوش کرده و سپس در نیمه اول سال 2017 میلادی ٤٥ دلار در بشکه خواهد بود.

فریدون برکشلی، تحلیلگر بین‌المللی انرژی گفت: فاکتورهای بسیاری در تعیین قیمت نفت موثر هستند به ویژه در مقطع کنونی که تولید از تقاضا پیش گرفته و سبب شده تا قیمت‌ها در بازار به سطح پایین طی دهه اخیر برسند. تحلیل بازار نفت در مقطع کنونی نیز کار بسیار دشواری است اما می‌توان با در نظر گرفتن همه عوامل تعیین کننده قیمت این کالای مهم، پیش بینی هایی انجام داد.

او افزود: بر اساس مطالعاتی که بنده و برخی از همکاران در گروه انرژى وین در اتریش مطالعاتى انجام دادیم و با استفاده از محاسبات سنجى معادلاتى، متا آنالیز و البته همسان سازى به مدلی برای پیش بینی قیمت نفت در کوتاه مدت دست یافتیم.

این تحلیلگر بین المللی انرژی گفت: برپایه اصول علمى، صرف پیش بینى گروه انرژى وین، به این نتیجه رسیدیم که قیمت نفت به ازای هر بشکه در نیمه دوم سال 2016 در مرز ٤٠ دلار جا خوش کرده و سپس در نیمه اول سال 2017 میلادی ٤٥ دلار در بشکه خواهد بود. این موضوع نشان می‌دهد تا خرداد ماه سال آینده بازارهای جهانی نفت تغییرات عمده‌ای به خود نخواهند دید و قیمت نفت کم نوسان خواهد بود. حال به این نکته بپردازیم که اصولا چه فاکتورهایی در تعیین قیمت نفت مهم هستند و می‌توانند بازار آن را تحت تاثیر خود قرار دهند.

او افزود: روند قیمت نفت، اعم از کاهشى یا افزایشى تابع عوامل مختلفى است که هر یک در شرایط خاص بازار تاثیر خود را با ضریب معینى بر بازار مى گذارند. ضریب مقاومت هریک از کشورهاى تولید کننده و صادر کننده نفت اوپک و خارج از اوپک در مقابل قیمت نفت، روابط سیاسى کشورها به ویژه مثلث عربستان، روسیه و ایران مهم است. این سه کشور هم از نظر سیاسی و موقعیت ژئوپلیتیک خود و هم به خاطر وسعت جغارفیایی که در منطقه دارند می‌توانند از متغییرهای اصلی بازار جهانی نفت باشند.

برکشلی گفت: البته شاید گفته شود که برخی کشورهای غربی با بهره‌برداری از ذخایر نفت شیل خود این مثلث را تا حدی شکننده کرده‌اند در این باره بهتر است به این نکته توجه کرد که در حال حاضر موقعیت و آینده نفت شیل هنوز مبهم بوده و معلوم نیست که با توجه به قیمت تمام شده بالای آن، بهره‌برداری از این ذخایر بتواند در شرایطی که قیمت نفت در زیر 50 دلار فریز شده، با ذخایر این سه کشور به رقابت بپردازد و نیاز برخی کشورها را تامین کند.

او افزود: نکته دیگر اینکه اطاعات دقیقى از توان و مقاومت شرکت‌هاى کوچک و متوسط نفت و گاز شیل در دسترس نیست، که بتوان تحلیل کرد که آیا آنها قادرند به فعالیت خود در این بازار در مقطع کنونی ادامه دهند یا خیر. از این رو با توجه به کم توانی رقابتی نفت شیل ارزیابى اینجانب دلالتى بر ادامه کاهش قیمت جهانى نفت در سال آتى ندارد و بعید است که قیمت این کالا از سطح موجود بیشتر کاهش یابد.

این تحلیلگر بین المللی انرژی گفت: حال در این میان این پرسش پیش روی برخی کارشناسان بازار نفت و اقتصاد انرژی قرار گرفته که با توجه به بازگشت ایران به بازارهای جهانی پس از لغو تحریم ها، کشورمان تا چه اندازه می‌تواند در تحولات قیمتی نقش آفرینی کند و این بازگشت با توجه به اینکه با افزایش عرضه همراه خواهد بود آیا باعث کاهش قیمت خواهد شد یا خیر.

او گفت: به نظر می‌رسد باز گشت ایران به بازار جهانى نفت یک تاثیر کوتاه مدت در قیمت‌ها دارد که منبعث از عرضه بشکه هاى جدید نفتی است که ایران طى یک فرایند ٦ تا 12 ماهه وارد بازار مى‌کند. از این رو رفع تحریم ها و برنامه هاى بلند مدت کشورمان براى سرمایه گذارى و توسعه منابع نفت و البته گاز، ایران را به یک بازیگر مهم و تاثیر گذار تبدیل خواهد کرد که وضعیت انرژى منطقه را تحت تاثیر جدى خود قرار خواهد داد. لذا تحلیلگران بازار جهانى، نفت ایران را به عنوان محور جاده ابریشم انرژى قرن ٢١ و دهه سوم این قرن حاضر ارزیابى مى کند.

برکشلی تصریح کرد: پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که بازار طى ٣ سال به توازن نسبى خواهد رسید، به طوریکه تقاضاى جهانى سالانه 2.5 میلیون بشکه در روز افزا یش پیدا مى کند. در طرف عرضه با توجه به اینکه در سال ٢٠١٥ حدود ٦٠ در صد شرکت‌هاى کوچک و متوسط تعطیل شدند،ارزش سهام شرکت‌هاى بزرگ به شدت افت کرده به گونه‌ای که شرکت‌هاى خدماتى که غالبا بزرگ هستند در شرایط دشوارى به لحاظ مالی قرار دارند، لذا افق توازن عرضه و تقاضا در دور دست محتمل به نظر می‌رسد.

این تحلیلگر بین المللی انرژی گفت: حال که در دوره کاهش قیمت‌های جهانی نفت قرار داریم یکی از بهترین کارهایی که سیاستگذاران کشور می‌‌توانند انجام دهند این است که روند جذب سرمایه‌ها در این صنعت را آغاز کنند. ایران دوران مهمى از حیات اقتصادى و نفتى خود را از دست داده است، از این رو صنعت نفت ایران نیازمند سرمایه گذاری گسترده ای است، و باید با تمام قدرت ظرفیت سازى کند. باز سازى صنعت نفت ایران امرى مهم و حیاتى بوده و بهتر است به مهم‌ترین استراتژى وزارت نفت تبدیل شود چرا که باید برنامه‌ریزى براى بین المللى کردن صنعت نفت کشور در دستور کار قرار گیرد. صنعت نفت ایران یک صنعت پیر و فرتوت نیست، بلکه صنعتى است با ١١٠ سال تجربه و قدمت که قابلیت بالایى براى حضور در بازارهای جهانى دارد اماجهانی سازی صنعت نفت ایران این سیاستى است که دولت‌های مختلف سال ها از آن غافل شده‌اند.

او افزود: البته افت قیمت جهانى نفت بخشى از جذابیت ایران را کم کرده است ولى کشورمان همچنان براى سرمایه گذاران بین المللى جذاب هست. البته این را نباید فراموش کرد که عرضه این جذابیت‌ها هم منبعث از توانایى و قابلیت کشور در مدیریت جذب سرمایه گذارى و تامین مالى است.

برکشلی تصریح کرد: ما هنوز می‌توانیم در کشورمان نفت ارزان را نسبت به سایر نقاط دنیا استخراج کنیم که این قابلیت در غرب کارون وجود دارد و از جذابیت بالایى برای جذب سرمایه‌گذاری برخورداراست، چرا که هزینه اکتشاف و بهره بردارى در آن پایین است.

او گفت: حال سوال اینجاست که روند کاهش قیمت نفت تا کجا و چه زمانی ادامه خواهد داشت و سهم ایران در افروش نفت با چه تغییراتی مواجه خواهد شد؟ برای پاسخ در اینجا مجددا به مو ضوع استراتژى برون نگر و بین المللى کردن صنعت نفت مى پردازم. این صنعت داراى ماهیتى جهانى است و در محدوده داخلى از رشد باز مى ماند، لذا باید تجارب و ستاوردها در یک تعامل جهانى رشد کند و فزونى یابد. متاسفانه طى دهه هاى اخیر تفکر جهان نگرى در صنعت نفت ضعیف شده و مدیران بین المللى در حد و اندازه و کلاس صنعت نفت ایران آموزش ندیده اند، طى سل هاى اخیر تبحر اصلى مدیران ما در دور زدن تحریم ها شکل گرفته که البته در آن دوران ارزشمند هم بوده است، ولى در دوران جدید ضرورت تفکر بین المللى براى بقا صنعت نفت و ایفاى نقش موتور و محرک توسعه حیاتى است.

با کانال تلگرامی «آخرین خبر» همراه شوید

منبع: اقتصاد نیوز


ویدیو مرتبط :
وزیر اقتصاد و دارایی پیش بینی قیمت نفت برای سال آینده را