سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



بردی محمداف: نهادهای مالی و تجاری عربستان در طرح «تاپی» مشارکت کنند


به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در عشق‌آباد، خبرگزاری دولتی ترکمنستان در گزارشی نوشت: «قربانقلی بردی‌محمداف» عصر دیروز در نشستی در محل ساختمان اطاق صنایع و بازرگانی «ریاض» که در آن صاحبان شرکت‌های معتبر و فعالان تجارت و سرمایه‌گذاری و نهادهای مالی و اعتباری عربستان حضور دارند، شرکت کرد.

رئیس جمهور ترکمنستان در این همایش تاکید کرد: طرح خط لوله گاز «تاپی» که قرار است سالانه 33 میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان از طریق خاک افغانستان به پاکستان و هند منتقل کند، می‌تواند به یکی از بخش‌های مهم تعاملات میان ریاض و عشق‌آباد تبدیل شود.

بردی محداف تصریح کرد: شرکت‌های عربستانی می‌توانند در همه فرایند انتقال انرژی بخصوص در 3 بخش این طرح از جمله در زمینه تجاری شامل لوله و تجهیزات فنی و مهندسی، بخش تامین مالی و ارائه تسهیلات بانکی و بخش سوم مشارکت در توسعه میادین نفت و گاز  در خاک ترکمنستان و مشارکت در کنسرسیوم «تاپی»، فعالانه همکاری کنند.

گفتنی است دعوت رئیس جمهور ترکمنستان از عربستان برای مشارکت در طرح تاپی در حالی است که 3 هفته پیش نخستین توافق‌نامه سرمایه‌گذاری 200 میلیون دلاری اجرای خط لوله گاز «تاپی» توسط مقامات عالی رتبه نفت و گاز کشورهای ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند در مجتمع نفت و گاز ترکمنستان در عشق‌آباد امضا شد.

تاپی چیست؟

پروژه خط لوله تاپی به منظور انتقال گاز ترکمنستان به هند و پاکستان مطرح شد.

تفاهمنامه پروژه تاپی بین کشورهای ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند، در سال 2010 میلادی به امضا رسید و پس از آن، اسناد مربوط به قرارداد آن، در سال 2012 تکمیل شد.

اگرچه سران کشورهای فوق در همان زمان ابراز امیدواری کرده بودند که کار ساخت این پروژه تا سال 2014 به پایان برسد اما هنوز هم این پروژه به نتیجه نرسیده و کشورها به دلایل مختلف به تعهدات خود در قبال این پروژه پایبند نبوده‌اند.

خط لوله تاپی 1735 کیلومتر طول دارد و قرار است تا سال 2017 تکمیل شود.

مشکلات پروژه تاپی

در این بین دلایل بسیاری سبب تأخیر در ساخت و بروز مشکلات متعددی فراروی اجرای این پروژه شد.

«یونوکال» غول انرژی آمریکا تلاش‌ دارد تا ذخایر گازی دریای خزر را از طریق مسیری امن و کوتاه از آسیای مرکزی به بازارهای جهانی بکشاند.

در نتیجه آمریکا همیشه از عبور پروژه تاپی از خاک افغانستان حمایت می‌کند اما اوضاع نابسامان امنیتی در کشور افغانستان تاکنون شکست این پروژه را تضمین کرده است.

ژئوپلتیک و منافع قدرت‌های فرامنطقه‌ای و شرکت‌های بزرگ بود که در نهایت باعث متوقف شدن پروژه خط «لوله صلح» و مطرح شدن پروژه تاپی شد.

میزان گاز موجود در میدان گازی «دولت‌آباد» ترکمنستان 159 تریلیون فوت مکعب برآورد شده است.

غرب و کشورهای اروپایی بر اساس منافع خود از پروژه تاپی حمایت کردند این در حالی است که روسیه و چین با این پروژه مخالفند.

دلیل مخالفت روسیه نیز این است که این کشور مایل است گاز ترکمنستان را تحت کنترل خود داشته باشد.

ترکمنستان در حال حاضر بخش عمده‌ای از گاز خود را از طریق خط لوله تحت کنترل شرکت «گازپروم» روسیه به اوکراین صادر می‌کند.

و به همین دلیل مسکو از احداث خط لوله صلح برای تأمین تقاضای انرژی جنوب و غرب آسیا حمایت نمود.

ناامنی یکی از موانع عمده پروژه تاپی

ناامنی یکی از عوامل اصلی بروز مشکل در اجرای پروژه تاپی است؛ سال جاری با کشیده شدن دامنه ناامنی‌ها در افغانستان به مناطق شمالی این کشور اجرای پروژه تاپی در افغانستان از ریسک بالایی برخوردار شده در حالی که اجرای خط لوله صلح این مشکلات را نداشته و ندارد.

خط لوله صلح ایمن و کاهش دهنده تنش بین هند و پاکستان

«خط لوله صلح» نام خط لوله گاز صادراتی ایران به هند و پاکستان است که براساس تفاهم‌های انجام شده، ایران متعهد می‌شود که تا مدت 25 سال، گاز خود را با قیمت توافقی به هند و پاکستان بفروشد.

به اعتقاد کارشناسان، این مسیر اقتصادی‎ترین روش تأمین انرژی شبه قاره هند می‌باشد.

علی‌رغم جذابیت‌هایی که این طرح از جنبه تأمین انرژی برای شبه قاره هند دارد به عنوان یک عامل مؤثر برای کاهش تنش در روابط بین هند و پاکستان نیز به شمار می‌رود.

هند در دوران‌های تحریم‌های ایران تحت فشارهای آمریکا اعلام کرد که از این طرح کناره‌گیری می‌کند و پاکستان نیز با بهانه‌جویی درخصوص عدم توانایی تأمین مالی ساخت خط لوله در داخل خاک خود این کشور پروژه را نیمه تمام رها کرد.

دیپلمات: احتمال جایگزینی پروژه TII به جای TAPI

همزمان با توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای 1+5 و آغاز گفت‌وگوها در مورد اجرایی شدن خط لوله گاز صلح میان ایران و پاکستان، بحث‌ها در مورد اجرایی شدن خط لوله انتقال گاز تاپی که به نوعی رقیب خط لوله صلح شناخته می‌شود نیز داغ شد.

مجله دیپلمات گزارش داد: هند و ترکمنستان دیگر به اجرای پروژه خط لوله گاز تاپی علاقمند نیستند و احتمالاً پروژه گاز ترکمنستان، ایران و هندوستان (TII) را ترجیح می‌دهند.

این مجله نوشت: با شدت گرفتن ناآرامی‌ها در افغانستان، «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند به دنبال راه دیگری برای وارد کردن گاز مایع ترکمنستان است.

پس از توافق هسته‌ای غرب با ایران، یک بار دیگر توجه جهان به سرمایه‌گذاری و روابط تجاری با این کشور نفت‌ و گازخیز بیشتر شده و به دلیل ظرفیت بالای سرمایه‌گذاری در جمهوری اسلامی، شرکت‌های بین‌المللی به دنبال امضای قراردادهای بزرگ با این کشور هستند.

انتهای پیام/ح


ویدیو مرتبط :
فرصت به نهادهای مالی غیرمجاز