سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



شرق نوشت: مورد عجيب علي داگلاس نيومن و دوستش؛ نگاهي به شرکت‌کنندگان کنفرانس «افق نو»


شرق نوشت: مورد عجيب علي داگلاس نيومن و دوستش؛ نگاهي به شرکت‌کنندگان کنفرانس «افق نو»

شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

سومين کنفرانس «افق نو» هفته گذشته با تمرکز بر «خشونت پليس آمريکا عليه سياه‌پوستان» آغاز شد. اين کنفرانس سه روز به صورت نشست برگزار شد و در مرحله بعد به مدت دو هفته ميهمانان به استان‌هاي مختلف کشور سفر کردند و به سخنراني پرداختند. سفر و سخنراني‌اي که هم‌اکنون نيز در جريان است و قرار است دو هفته ادامه پيدا کند. به گفته «نادر طالب‌زاده»، دبير اين کنفرانس، از حدود ٣٠ نفر از سياه‌پوستان آمريکا براي شرکت در اين کنفرانس دعوت شد. دو نماينده اصولگراي مجلس نيز در نشست آغازين «افق نو» سخنراني کردند. «احمد سالک»، رئيس کميته فرهنگي مجلس ايران، در سخنراني خود در مراسم افتتاحيه اين نشست با اشاره به اينکه آمريکا را شيطان بزرگ مي‌داند، گفت: «آمريکا بين اصولگرايان ايراني به دليل جنايت‌هايش با داعش مقايسه مي‌شود و در اين زمينه ترجيع‌بند مشترکي وجود دارد». «بيژن نوباوه» نيز در اين نشست به سخنراني پرداخت. نشست «افق نو» جمعه گذشته با سخنراني «حسن رحيم‌پور ازغدي» و «فؤاد ايزدي» به پايان رسيد. رحيم‌ازغدي در سخنراني پاياني نشست خطاب به سياهان آمريکا گفت: «تازماني‌که شما شجاعت اين را نداشته باشيد که روزي هزار شهيد بدهيد، نمي‌توانيد به حقوق خود دست‌ يابيد».

تعطيلي «افق نو»
اولين نشست «افق نو» در سال ۹۱ برگزار شد. سال ۹۲ و با روي‌کارآمدن دولت روحاني بودجه آن حذف شد و به لغو آن انجاميد؛ ولي پس از انتقادهاي شديد برخي از نمايندگان مجلس و طرف‌داران خارجي اين کنفرانس، «افق نو» سال بعد از آن برگزار شد. نادر طالب‌زاده، دبير کنفرانس افق نو، لغو اين کنفرانس را «اشتباه بزرگ دولت ما» خوانده بود. او با اشاره به نحوه تعطيلي جشنواره «افق نو» گفته بود: «وزارت خارجه اعلام مي‌کند که جشنواره افق‌نو تعطيل شود و وزير ارشاد عملي مي‌کند». برخي نمايندگان مجلس هم تعطيلي اين کنفرانس را دست‌مايه سؤال از وزير ارشاد قرار دادند. نتيجه اين طرح سؤال فراخواندن وزير ارشاد به مجلس شد و «قاسم جعفري»، نماينده بجنورد، از او درباره دلايل تعطيلي اين جشنواره سؤال کرد. طالب‌زاده همان زمان به «مشرق» گفت ورود نمايندگان مجلس و کميسيون امنيت ملي براي حل ماجرا بسيار خوب بود و موجب بازگشايي مجدد آن شد.دومين کنفرانس افق نو سال گذشته، هفتم مهرماه و با عنوان «نخستين جشنواره بين‌المللي فيلم‌سازان مستقل» در قالب چهارده محور برگزار شد. به گفته طالب‌زاده با تغيير ساختار «افق نو» به‌عنوان يک رويداد سينمايي، ايده کنفرانس «افق نو» مطرح شد که در اين ساختار، «بحث‌هاي رسانه‌اي و انتقاد از سياست‌هاي دولت آمريکا» را بتوان پيش برد.

ايده‌پرداز «افق نو» کيست؟
«نادر طالب‌زاده»، فيلم‌سازي ايراني است و از آن‌جايي که شهروند آمريکا محسوب مي‌شود، «توماس اردبرينگ» در مقاله‌اي در «نيويورک تايمز» او را يک ايراني- آمريکايي خطاب مي‌کند. او در دوران جواني به همراه خانواده‌اش به آمريکا مهاجرت مي‌کند و پس از فارغ‌التحصيلي در رشته ادبيات انگليسي در مقطع کارشناسي از دانشگاه راندولف ميکن، کارشناسي ارشد خود را در رشته کارگرداني سينما از دانشگاه کلمبياي آمريکا دريافت مي‌کند. فعاليت هنري او در سال ۵۹ و در صداوسيماي جمهوري اسلامي ايران آغاز مي‌شود. تفکرات طالب‌زاده او را در زمره اصولگرايان جاي مي‌دهد. او يکي از بنيان‌گذاران قرارگاه عمار است که «جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي» ناميده مي‌شود. از اعضاي قرارگاه عمار مي‌توان، «عليرضا پناهيان»، «مهدي طائب»، «مهدي کوچک‌زاده»، «حميد رسايي»، «حسين يکتا»، «حسن عباسي»، «سعيد حداديان»، «حسين الله‌کرم»، «وحيد جليلي» (برادر سعيد جليلي)، «روانبخش» و «سعيد قاسمي» را نام برد. روانبخش در گفت‌وگويي با ايسنا راجع به وجه تسميه اين گروه گفته بود: «به اين خاطر از لفظ قرارگاه استفاده شده که باور کنيم در جنگ قرار داريم، نه جنگ نظامي، بلکه جنگ نرم و فرهنگي». اعضاي قرارگاه عمار در سال ٩٠ گردهمايي‌اي را در مؤسسه علمي- پژوهشي امام‌خميني(ره) قم و با سخنراني «محمدتقي مصباح يزدي» برگزار کردند.

اشتباه «افق نو»
تعداد سياه‌پوستان آمريکايي در دو نشست قبلي بسيار زياد بود و در نشست سوم نيز به‌ويژه با توجه به موضوع آن، اکثر ميهمانان را سياه‌پوستان تشکيل مي‌دادند؛ ازهمين‌رو ترکيب ميهمانان نشست‌هاي «افق نو» درخور توجه و تامل است. به نظر مي‌رسد برگزارکنندگان اين نشست به‌دليل وجود اشتراک لفظي بين دو گفتمان و صرفا به دليل وجود بستر اعتراضي موجود در اين گفتمان‌ها دچار اشتباهي استراتژيک شده‌اند و بدون توجه به معرفت‌شناسي کاملا متفاوت اين دو گفتمان سعي کرده‌اند عمدا يا سهوا اين دو را خلط کنند و به جبهه فکري خود به هر قيمتي قدرت ببخشند. حال آنکه علت گرايش سياهان آمريکايي به اين مقوله چيزي ديگر و از جنسي ديگر است.
عده‌اي از رهبران آزادي‌خواه سياه‌پوست آمريکايي چون «الايجا محمد» و «لوييس فراخان» و به تبع ايشان «ملکم اکس» مذهب را به‌عنوان بستري براي تئوريزه‌کردن اعتراض‌هاي خود انتخاب کردند. نکته قابل توجه و تعمق اين است اسلامي که در گروه «ملت اسلام» در سال ۱۹۳۰ در شهر ديترويت ايالت ميشيگان توسط «والاس دي فراد» پايه‌گذاري شد و بعد از او توسط افرادي چون «الايجا محمد»، «وارث دين محمد»، «لوييس فراخان» و غيره تا به امروز ميان سياه‌پوستان معترض به سياست‌هاي آمريکا در جريان است، اساسا با شريعت اسلامي که ما مي‌شناسيم و به آن معتقديم تفاوت دارد. شايد تنها وجه شباهت آنها در عرصه سياست را بتوان وجود عناصر انتقادي و اعتراضي به دستگاه ناعادلانه قدرت دانست، اما گفتمان مذهبي- اعتراضي سياه‌پوستان آمريکا در دل فرهنگ عامه آمريکا شکل گرفته ‌است و مشخص است که فرهنگ عامه هر جامعه با فرهنگ مسلط آن جامعه در ارتباط است و از آن تأثير مي‌پذيرد. هرچند بعضا صداهاي مخالف در دل فرهنگ عامه شنيده مي‌شود و سعي در به چالش کشيدن فرهنگ مسلط دارند. تعجبي ندارد که رفتارهاي اين افراد براساس آنچه ما از شريعت اسلام مي‌شناسيم بسيار نامتعارف و حتي نابه‌هنجار به‌نظر آيد و نزديک به فرهنگ آمريکايي باشد.

«لامرانا جالوه»
«لامرانا جالوه»، يکي از ميهمانان سياه‌پوست اين نشست، مدير شرکتي است که بانوي شايسته کشور سيرالئون را انتخاب مي‌کند. معترضان به مراسم بانوي شايسته در همه‌جاي جهان معتقدند اين رقابت‌ها نگاهي ابزاري به زن داشته و زن را تا حد يک شيء تقليل مي‌دهند. جالوه در صفحه فيسبوکش با انتشار عکسي از خود درحالي‌که تنديسي از نشست افق نو دريافت کرده ‌است، مي‌نويسد: «بعد از دريافت جايزه‌ام از الله براي توفيقي که نصيبم کرد تشکر مي‌کنم». ديگر تصاوير منتشرشده در صفحه او هيچ نشاني از التزام به شريعت اسلام ندارد و کاملا منطبق با فرهنگ آمريکايي است. تصاوير دختران برهنه در کنار او و مسکرات بر اين گفته صحه مي‌گذارد. او سخنران سوم در جلسه روز سوم همايش بود و در سخنراني کوتاه خود به شرايط سخت زندگي و مشکلات متعدد مردم سيرالئون اشاره کرد که اصلا در تصاوير منتشره در صفحه‌اش مصداقي از آن ديده نمي‌شود؛ در اين عکس‌ها مي‌توان به نمايش‌دادن گوشي آيفون خود و عکس‌گرفتن کنار ماشيني گران‌قيمت اشاره کرد که در توضيح آن با حسرت مي‌نويسد: «فقط اگر من آن را داشتم!» چنين رفتارهايي کاملا برخلاف اظهارات او درباره شرايط سخت زندگي و مشکلات مردم است و تفکرات ضدسرمايه‌داري او را زير سؤال مي‌برد و به نوعي نقض غرض است. زندگي‌اي که اين تصاوير نشان مي‌دهد کاملا منطبق با فرهنگ آمريکايي است که خود او به‌دليل ضديت با آن در نشست افق نو شرکت کرده است.

«علي داگلاس نيومن»
«علي داگلاس نيومن»، يکي ديگر از ميهمانان دعوت‌شده به اين نشست است. او در ۱۵ سالگي به اسلام گرويد. او که با نام «جيسون داگلاس نيومن» متولد شد و امروز نام علي را براي خود انتخاب کرده است، يک خواننده آمريکايي هيپ‌هاپ است. موسيقي هيپ‌هاپ عنصري از فرهنگ هيپ‌هاپ است. عناصر ديگر اين فرهنگ را رقص خياباني، ديوارنگاري و دي‌جي تشکيل مي‌دهند. دي‌جي شخصي است که موسيقي‌هاي ضبط‌شده را براي حاضران کلوپ‌هاي اغلب شبانه پخش مي‌کند. کاملا مشخص است که فرهنگ هيپ‌هاپ در دل فرهنگ عامه آمريکا رشد پيدا کرده است و با عناصر آن فرهنگ عجين است. نيومن در طرح روي جلد آخرين آلبوم خود با ‌عنوان «سوگواري در آمريکا و رؤياي رنگي ديدن»، درحالي‌ به تصوير کشيده شده است که در حالت نماز روي دو زانوي خود نشسته است و روي پرچم آمريکا نماز مي‌خواند. تصويري که در تفکر ايراني وجود دارد اين است که هميشه سجاده را با نمادهاي ديني چون تصوير کعبه و مسجدالنبي مي‌شناسيم و اين مي‌تواند نوعي بي‌احترامي محسوب شود. اگرچه اين تصوير در تفکر آمريکايي معناي متفاوتي دارد و همين تفکر متفاوت است که دعوت از چنين شخصيت‌هايي را محل اشکال مي‌کند.
در گزارشي که ان‌پي‌آر از او منتشر کرده‌ است به نقل از او نوشته، او معتقد به جامعه اسلامي هرچه ليبرال‌تر است که در آن تفکرات مختلف بتوانند کنار هم زندگي کنند. او مي‌گويد: «در يکي از آلبوم‌هاي گذشته‌ام اشتباه کردم و به همجنس‌گرايان توهين کردم که متفاوت هستند. اما امروز به اين دليل شرمگين هستم و دوستان همجنس‌گرا دارم و به همجنس‌گرايان احترام مي‌گذارم». در جاي ديگر اين گزارش آمده است که او بسيار فحاشي مي‌کند و به ادعاي خودش اين بددهني منافاتي با ايمان ندارد. متأسفانه تمرکز صرف بر ظواهر باعث شده ‌است که عده‌اي بدون توجه به اين اشتباه ناشي از اشتراک لفظي، عمدا يا سهوا، با برگزاري نشست‌هايي اين‌چنيني و دعوت از چنين افرادي سعي کنند به تفکرات خود قوت بخشند. جالب آن‌جاست که با وجود حضور چنين ميهماناني، «نادر طالب‌زاده» هميشه ميهمانان اين نشست را در زمره نخبگان و متفکران مي‌داند.

*مهدي نوريان


ویدیو مرتبط :
لغو کنفرانس و جشنواره افق نو