سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



سیاست روز: نقش‌آفرینی جدید تهران – مسکو علیه تروریست‌ها و حامیانش


سیاست روز: نقش‌آفرینی جدید تهران – مسکو علیه تروریست‌ها و حامیانش

سیاست روز/ متن پیش رو در سیاست روز منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.

رئیس‌جمهور روسیه به منظور حضور در اجلاس کشورهای صادر‌کننده گاز عضو اوپک در حالی فردا به تهران می‌آید که ناظران سیاسی معتقدند با توجه به ائتلاف تهران - مسکو علیه تروریست‌ها در منطقه، این سفر ابعاد جدیدتری از همکاری دو کشور را به خود خواهد گرفت.
کمتر از ۱ ماه پیش بود که "بیژن زنگنه" وزیر نفت کشورمان از سفر سران کشورهای بزرگ تولید و صادرکننده بزرگ گاز جهان به تهران خبر داد و گفت: "سومین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز آذر ماه در تهران برگزار می‌شود".
به گزارش باشگاه خبرنگاران، زنگنه با مهم ارزیابی کردن حضور وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز پس از دو سال در تهران، تاکید کرد: این نشست در بالاترین سطح و با حضور رؤسای جمهوری کشورهای عضو این مجمع در تهران برگزار می‌شود، بنابراین با برگزاری سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز جهان روسای کشورهایی همچون "ولادیمیر پوتین" رئیس‌جمهور روسیه، نیکلاس مادورو رئیس‌جمهور ونزولا، شیخ خلیفه بن‌زاید رئیس امارات متحده عربی، فواد معصوم رئیس‌جمهور عراق، عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس‌جمهور الجزایر، شیخ تمیم بن‌حمد آل‌ثانی امیر قطر، سلطان قابوس پادشاه عمان و سران و مقامات بلند‌پایه سایر کشورهای گازخیز جهان مسافر تهران خواهند شد.
بر این اساس حضور ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه پس از هشت سال در ایران از این جهت حائز اهمیت است که مسکو در زمان سکانداری پوتین به جمع هفت قدرت برتر اقتصادی ملحق شد و بر این اساس یکی از ابرقدرت‌های صنعت انرژی شد به گونه‌ای که در گزارش بانک جهانی تولید ناخالص داخلی روسیه بر‌اساس برابری قدرت خرید، در سال ۲۰۱۲ ، به ۴.۳ تریلیون دلار رسید تا این کشور در ردیف پنجمین اقتصاد برتر جهان باشد، روسیه با بهره‌برداری از ظرفیت‌های خود که بیشتر متاثر از روابط پرسابقه و البته استعماری، سیاسی و اقتصادی با ایران بوده همواره نقش پررنگی در صادرات به ایران داشته است.
روس‌ها با صدور فناوری‌های برتر به ایران درحال نقش‌آفرینی بیشتری در این زمینه هستند که با توجه به ظرفیت‌های اقتصادی دو کشور زمینه برای گسترش هر چه بیشتر مبادلات فراهم است، با نگاه یک‌سویه روسیه به ایران در روابط سیاسی و اقتصادی می‌توان با استفاده از شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی منافع ایران را در عرصه‌های اقتصادی تامین کرد، بنابراین ایده تشکیل سازمان‌های کشورهای صادرکننده گاز از سوی ایران می‌تواند منافع روسیه را در عرصه صادرات گاز تامین کند و همچنین کشورمان از این محل می‌تواند زمینه را برای حضور موثرتر در بازارهای جهانی گاز فراهم سازد.
این سفر در حالی به بهانه حضور در نشست کشورهای صادر کننده گاز در تهران صورت می‌گیرد که تحولات این روزهای منطقه بویژه سوریه با جولان دادن تروریست‌ها به یک بحران و خطر برای همه کشورها تبدیل شده اما ایران و روسیه به منظور مبارزه جدی با تروریسم چند وقتی است نقش‌آفرینی قابل توجهی علیه تروریست‌ها در منطقه داشته‌اند چنانچه ائتلاف آنها موفقیت‌های چشمگیری در این زمینه داشته است و نقاط عطف تاریخی در روابط تهران - مسکو به شمار می‌رود که علیرغم وجود برخی اختلافات میان دو کشور، موجب شده نقاط اشتراک قابل توجهی در روابط ایران و روسیه شکل بگیرد.
ایران و روسیه از نظر حضور سخت‌افزاری و نظامی غرب در اطراف خود از شرایط مشابهی برخوردار هستند، حضور نظامی آمریکا در اطراف ایران از افغانستان و عراق گرفته تا آسیای میانه، قفقاز، حاشیه جنوبی خلیج‌فارس و تلاش‌های ایالات متحده برای مهار قدرت روزافزون جمهوری اسلامی از جمله مسائلی است که باعث نزدیکی نگاه تهران و مسکو به مسائل منطقه شده و درک متقابلی را میان دو کشور ایجاد کرده است.
همچنین متاسفانه بخش مهمی از جریانات مخالف دولت سوریه را جریانات وهابی تشکیل می‌دهد که به شدت از سوی کشورهای عربی بویژه از سوی عربستان سعودی پشتیبانی می‌شوند، روسیه طعم تلخ رویکردهای سلفی و وهابی را در قفقاز شمالی بویژه چچن، اینگوش و داغستان چشیده است و ایران نیز از جهت گیری‌های ضد ایرانی و ضد شیعی این جریانات به خوبی آگاه است.
تهران و مسکو طی سال‌های اخیر، مواضع انتقادی مشابهی را در قبال اتخاذ رویکردهای یک جانبه در مناسبات بین‌الملل از سوی ایالات متحده، گسترش ناتو به شرق، طرح استقرار سپر دفاع موشکی در جمهوری چک و لهستان و سپس در ترکیه، وقوع انقلاب‌های رنگی در مناطق پیرامونی روسیه، فعالیت نهادهای فرهنگی و سیاسی غرب‌گرا و گسترش دامنه فعالیت‌های اقتصادی غرب بویژه در حوزه انرژی داشته‌اند.
از سوی دیگر می‌توان به همکاری‌های نظامی ایران و روسیه اشاره کرد، چرا که ایران مهم‌ترین سلاح‌های خود را از روسیه تامین کرده است، از جمله موشک‌های اس – ۳۰۰ که توانایی مهار حملات جنگنده‌ها و موشک‌های بالستیک را دارد.
روس‌ها در حوزه نظامی با اعزام ناو هواپیمابر کوزنیتسف - حامل هواپیماهای پیشرفته سوخو ۳۳، میگ ۲۹­، هلی‌کوپترهای جنگی کا آ ۲۷­، سامانه‌های موشکی و زیر دریایی - به سواحل سوریه و نیز تحویل سامانه موشک‌های بالستیک یاخونت در قالب سامانه دفاعی ساحلی «باستیون» به دمشق نشان داد که بر خلاف تحولات لیبی، در صحنه تحولات سوریه بسیار جدی است.
ناظران سیاسی با توجه به این تحولات معتقدند ائتلاف تهران - مسکو علیه تروریست‌ها در منطقه، این سفر را از درجه اهمیت بسزایی برخوردار می‌کند.

شکل جدیدتر همکاری تهران - مسکو
حسن هانی‌زاده کارشناس مسائل منطقه و بین‌الملل در گفت‌وگو با سیاست روز به ارزیابی سفر رئیس‌جمهور روسیه به تهران به منظور حضور در نشست اوپک گازی اشاره کرد وگفت: سفر آقای پوتین به تهران اگرچه در راستای مشارکت وی در کنفرانس گازی کشورهای صادر‌کننده است اما از منظری دیگر قابل تجزیه و تحلیل است، حضور وی در تهران در شرایط کنونی منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه این سفر اندکی پس از موافقت پوتین با تحویل سامانه موشکی اس‌۳۰۰ به ایران صورت می‌گیرد فلذا علاوه بر جنبه‌های اقتصادی این سفر به لحاظ سیاسی و امنیتی و نظامی درخور توجه است. وی افزود: حضور نیروی هوایی در سوریه برای سرکوب گروهک‌های تروریستی و همکاری تنگاتنگ نظامی تهران - مسکو نشان می‌دهد دو کشور در یک مسیر مشترک برای مقابله گروهک‌های تروریستی قرار دارند.
به اعتقاد هانی‌زاده با توجه به انفجارهای اخیر پاریس و بیروت و سقوط هواپیمای مسافربری روسیه در صحرای سینای مصر به نظر می‌رسد که همکاری‌های این دو کشور برای مقابله با گروهک‌های تروریستی در آینده شکل جدیدتری به خود خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه روسیه به خوبی می‌داند بدون همکاری با ایران هرگز نخواهد توانست تروریسم را در سوریه مهار کند خاطرنشان کرد: به همین دلیل آقای پوتین در سفر به تهران همکاری‌های مشترک دو کشور برای مهار گروهک‌های تروریستی را با مقامات ایران مورد بحث قرار خواهد داد، این سفر قطعا به شکل‌گیری به بلوک اقتصادی و نظامی در منطقه منجر خواهد شد و این بلوک خواهد توانست با افزایش سطح همکاری‌های خود از گسترش حوزه جغرافیایی داعش جلوگیری کند.

اتحاد بیشتر مسکو با تهران سیاست‌های آمریکا را به هم می‌ریزد
حمیدرضا ترقی کارشناس مسائل منطقه نیز به اهمیت سفر ولادیمیر پوتین پرداخت و گفت: آقای پوتین در واقع به نمایندگی از روسیه علاوه بر متحد ایران در مبارزه با تروریسم متحد ایران در اوپک گازی نیز است همچنین متحد ایران در حمایت از سوریه از تحریم علیه خودش در فشار است، بنابراین نقاط اشتراک فراوانی در این سفر با ایران دارد و زمینه همکاری و تعامل بیشتری را با ایران در این سفر دنبال خواهد.
وی با توجه به اینکه ائتلاف ایران و روسیه در سوریه و نیز با حزب‌الله در جبهه مقاومت علیه تروریست موقعیت خوبی را به دنبال داشته تصریح کرد: غربی‌ها ناچار هستند به این ائتلاف متصل شوند موقعیت روسیه در معادلات منطقه و در شرایط سیاسی، نظامی و امنیتی منطقه موقعیتی حساس است
این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: همکاری روسیه با ایران نه تنها می‌تواند به نفوذ آمریکا در منطقه پایان دهد بلکه سیاست‌های این رژیم استعمارگر را به هم بریزد؛ بنابراین طبیعی است در سطح بالایی از آقای پوتین استقبال شود و مذاکرات در سطح دیدار با رهبری صورت گیرد و همچنین همکاری ایران و روسیه در عرصه گاز نیز می‌تواند استراتژیک باشد.


ویدیو مرتبط :
وله نقش آفرینی در بازار تهران