سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



روند حرکتی مجلس نهم روبه رشد بود/ معیشت مردم بازیچه مسائل سیاسی شده/ نسخه‌ صدروزه اقتصادی دولت پاسخگوی مشکلات نبود


حوزه پارلمانی خبرگزاری فارس- سیده زهرا عبداللهی: روزهای پایانی پارلمان نهم است. برخی نمایندگان آرام آرام برای برخاستن از صندلی‌های سبز نهاد قانون‌گذاری آماده می‌شوند و عده‌ای هم رخت رفتن به بهارستان به تن کرده‌اند.

از میان مجلس نهمی‌هایی که به پارلمان دهم راه نیافته‌اند به سراغ سیدمهدی هاشمی نماینده مردم تهران و رئیس کمیسیون عمران خانه ملت رفتیم تا عملکرد مجلس نهم را ارزیابی کنیم.

وی نقدهایی را به مجلس نهم وارد می‌داند اما در مجموع معتقد است که روند حرکتی مجلس نهم روبه رشد بوده است.

هاشمی که ریاست بر کمیسیون عمران را در کارنامه دارد، نقدهایی را به رویکرد اقتصادی دولت وارد می‌کند و درعین حال به صراحت می‌گوید «معیشت مردم بازیچه مسائل سیاسی شده است»

در بخش زیر گفت‌وگو تفصیلی فارس با سید مهدی هاشمی را می‌خوانید:

فارس: اگر اجازه بدهید از انتخابات شروع کنیم که قبل، حین و بعد از آن حاشیه‌های بسیاری داشت. روند برگزاری و نتیجه انتخابات را چگونه دیدید؟

هاشمی: نتیجه انتخابات نتیجه بسیار خوبی بود. شاید می‌توانست بهتر از این هم باشد؛‌ ولی در مجموع ارزیابی من از این دوره بسیار خوب است که بخشی از دلایل آن برای ما روشن، واضح و قابل تشخیص است. بخشی از این نتایج و موهبت‌های این انتخابات شاید هنوز برای ما خیلی واضح نباشد ولی فکر نمی‌کنم هیچ شک و شبهه‌ای در سطح جهانی درخصوص سلامت انتخابات، حضور پرشور ملت ایران و رابطه مستحکم و قوی بین نظام و مردم وجود داشته باشد.

*انتخابات 7 اسفند به عنوان سند افتخاری برای نظام جمهوری اسلامی باقی خواهد ماند

اینکه این عده از مردم در انتخابات شرکت کردند و با یک امنیت کامل، آرامش مناسب و فضای آزاد و رقابتی توانست در سطح کشور برگزار شود قابل تحسین، تقدیر و شکرگزاری است. این مسئله به عنوان یک سند افتخار همواره برای نظام جمهوری اسلامی باقی خواهد ماند و به نوعی روسیاهی و باطل بودن دشمنان در خارج و هم رقبای داخلی ما در انتخابات (به ویژه در سال 88 ) را به وضوح نشان می‌دهد که اینگونه نیست که برگزاری انتخاباتی ناشی از تفکر و فضای سیاسی بوده و قدرتی را در اختیار داشته باشد.

به عنوان مثال در مجلس خبرگان رهبری و یا شورای نگهبان به نحوی تمهید می‌شود (علی رغم اینکه شاید تفکرات سیاسی با هم هماهنگ نباشد) که برگزاری انتخابات، تایید صلاحیت‌ها، بررسی روند شکل گیری و تایید صحت انتخابات با یک هماهنگی، همکاری و تعامل مثبت پیش برود، این نماد مردم سالاری دینی را به عنوان یک سند افتخار همواره داشته و داریم. به ویژه در این دوره که رشد مشارکت را هم داشتیم.

*تفاوت در نتایج استان‌ها و تهران نشان از سلامت انتخابات دارد

فارس:‌ تفاوت در نتیجه انتخابات تهران و شهرستان‌ها را چگونه ارزیابی می‌فرمایید؟

هاشمی: اینکه ما در شهرستان‌ها و استان‌ها نسبت به تهران تفاوت قابل ملاحظه‌‌ای داشتیم، نشان از سلامت انتخابات دارد که در آینده هیچ نوع اتهامی را نمی‌توانند به ما وارد کنند، چرا که حدود 30 و چند انتخابات در کشور برگزار شده و هیچکدام نبوده که به حالت تبانی و سازمان یافته به وجود آمده باشد و همواره این سلامت انتخابات ادامه خواهد داشت.

در رابطه با اینکه چه جبهه‌ای اکثریت مجلس دهم را شکل داده باید گفت ما تنوع و تغییر تفکرهای حاکم در انتخابات‌های گوناگون را همواره داشتیم. ولی اینکه در تهران چنین تغییر و انتخاب یک دستی صورت بگیرد تاکنون وجود نداشته و این قابل توجه و تامل است.

فارس: آیا در این میان ضعفی صورت گرفته که نتایج را تغییر داد؟

هاشمی: اینکه چه نقطه قوتی را جناح پیروز در تهران داشته و یا چه نقطه ضعف‌ها را طرف دیگر داشته جای بحث دارد. در اکثر دوره‌ها انتخابات به صورت لیستی بوده که شکل اصلی انتخابات را مشخص کرده است. ولی در دوره‌های قبل لیست‌ها متعدد بود لذا نتیجه ترکیبی می‌شد ولی در این دوره لیست‌ها بیشتر دو بخشی و دو جناحی بود. شاید هم تصور عمومی بر این بود که چون مقام معظم رهبری اشاره‌ای به بحث لیست داشتند (مبنی بر اینکه به تعداد کامل رای داده شود) نتیجه اینگونه رقم خورد چرا که در دوره‌های قبل شاید 30 درصد رای دهندگان به لیست کامل رای می‌دادند. ولی این دوره، دوره‌ای بوده که ما بیشترین عدد را از نظر انتخاب داشتیم. یعنی سعی کردند اکثریت کسانی که حضور پیدا می می کنند به لیست کامل رای دهند.

*زمینه‌های لازم برای به‌کار گیری اقتصاد مقاومتی وجود دارد/ زمان عمل فرارسیده است

فارس: اینکه دو انتخابات خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی با یکدیگر ادغام شده بر نتایج تاثیر داشت؟

هاشمی: اینکه در انتخابات دو لیست وجود داشت یعنی دو انتخابات خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی با یکدیگر ادغام شده بود و تعداد بیشتری نسبت به سال‌های قبل کاندیدا وجود داشتند لذا مشکلات و زحمات بیشتری برای نوشتن لیست‌ها برای مردم داشت. به عقیده بنده بیشترین مشارکت را از جهت رای لیستی در انتخابات امسال داشتیم. از نظر بنده در مجموع مجلس فعال و قابل توجهی را خواهیم داشت چرا که رقابت‌ها بسیار نزدیک است. امیدواریم که هر دو جبهه اصلی اصولگرایان و اصلاح طلبان وجه مشترک خود را فرمایشات مقام معظم رهبری یعنی خدمت رسانی و توجه به معیشت مردم در مباحث اقتصادی کشور قرار دهند. ما معتقدیم همه مستندات لازم را در حوزه اقتصاد مقاومتی داریم و اکنون زمان اقدام و عمل به آن است. جایی که زمینه‌های اقدام فراهم است به سمت آن بروبم و هر کجا هم اقدام انجام شده با اتکا به ظرفیت‌های درونی به سمت عمل برویم.

*تعامل قوی بین دولت و مجلس نهم وجود نداشت/ روند حرکتی مجلس نهم روبه رشد بود

فارس: آقای دکتر شما به اولویت‌های مجلس دهم اشاره کردید. کدام از اینها در مجلس نهم رعایت شده است یا بهتر بگویم عملکرد مجلس نهم در این زمینه چگونه بود؟

هاشمی: هر چند که تشخیص مقام معظم رهبری به عنوان عالی ترین مرجع صاحب صلاحیت برای کشور، نسبت به عملکرد مجلس نهم خوب بود ولی این به این معنا نیست که نمی‌توانسته بهتر باشد. به نظر می‌رسد که تشخیص رهبر معظم انقلاب در خصوص عملکرد مجلس نهم صحیح بوده البته با ارفاق. همانطور که ایشان همیشه سعی می‌کنند مانند یک پدر فرزندان خود را به کارهای خوب تشویق کنند، ولی در هر صورت برخی از انتظاراتشان آنطور که باید تامین نشده در مجموع روند مجلس نهم، حرکت روبه رشدی بود. من فکر می‌کنم شاید دستگاه‌های اجرایی کشور (چه در دولت نهم، دهم و چه در دولت فعلی) شاید تعامل خیلی قوی وجود نداشته و نتوانسته آنطور که باید و شاید خواسته‌های مردم را پیگیری کند و این ضعف را من در تعامل مجلس نهم با دولت دهم و یازدهم شاهد بودم؛ به نظر می‌رسد که مجلس نهم می‌توانست بهتر از این باشد و شاید دلیل آن این بوده که نه دولت و نه مجلس آنطور که باید و شاید به وظایف قطعی و قانونی خود عمل نکردند. یعنی نه دولت به وظایف خود به طور کامل عمل کرد و نه مجلس مطالبه جدی در این زمینه داشت.

ما در مجلس دو وظیفه اصلی داریم اول قانونگذاری و دوم نظارت بر اجرای قانون. من فکر می‌کنم ضعف بسیاری در بعد نظارتی داشتیم. البته از مجلس هشتم بهتر بوده ولی نسبت به آنچه باید باشد فاصله داشت.

فارس: خب این ضعف‌ها از نظر شما در کدام بخش‌ها بیشتر بود؟

هاشمی: ضعف مجلس نهم را بیشتر در این بخش می‌بینم که موضوعات و مطالبات اولیه در درجه اول اقتصادی، دوم فرهنگی و سوم سیاسی است اما متاسفانه به بخش اقتصادی توجه ویژه نشده که همین موضوع نقدی جدی ما به دولت است.

*نسخه‌های صدروزه دولت پاسخ نداد/ کشور در مسائل اقتصادی لنگ می‌زند

یعنی ما باید مطالبات خود را در بخش اقتصادی که با معیشت روزمره مردم مواجه هستیم در تقدم اولویت اول و سپس فرهنگی و سیاسی قرار دهیم، هر چند که ممکن است تقدم این اولویت‌ها در موارد گوناگون متفاوت باشد ولی چارچوب کلی و ضرورت‌ها باید اینگونه باشد. دولت یازدهم هم با همین شعار سرکار آمد یعنی گفت مسائل اقتصادی، سیاسی و دیگر موارد حل می‌شود و قرار بود که در نسخه‌های صد روزه بسیاری از مسائل حل شود و این به حل مشکلات سیاسی مشروط شده بود. مسائل سیاسی هم در ظاهر گفته شد که حل شده ولی عملا مسائل اقتصادی با مشکلات قبلی مواجه بوده و هست؛ همچنین مسائل فرهنگی کشور اگر بدتر از قبل نشده باشد بهتر نشده؛ در موضوعات سیاسی هم به حسب ظاهری ما توفیقاتی داشتیم که در جای خود قابل تقدیر است به شرطی که اقدام و عمل هم در آن وجود داشته باشد.

* اولویت اصلی مجلس دهم باید توجه به مسائل اقتصادی باشد

فارس: پس با این اوصاف یکی از اولویت‌های مجلس دهم با توجه به مطالبات عمومی باید اقتصاد و توجه به مشکلات موجود د


ویدیو مرتبط :
روند روبه رشد-سید امید خیریه