سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



پیش‌بینی احمد توكلی از سرنوشت لایحه برنامه ششم در مجلس نهم


احمد توكلی، عضو كمیسیون تلفیق برنامه ششم آنقدرها به روند بررسی این برنامه معترض است كه می‌گوید به جز یك جلسه، در هیچ كدام از جلسات كمیسیون شركت نكرده‌ است.

به گزارش انتخاب، اعتراضی كه می‌گوید آن را به هر ترتیبی ادامه خواهد داد تا بلكه جلوی تصویب برنامه ششم در مجلس نهم را بگیرد.

 آقای تاجگردون نامه‌ای به آقای لاریجانی نوشتند و گفتند كه بررسی برنامه ششم در مجلس نهم متوقف شود. كمیسیون تلفیق اما به‌طور جدی پیگیر تصویب است. شما بین این دو نظر چه موضعی دارید؟

من نظر مستقلی دارم كه آن را طرح می‌كنم و برخی قسمت‌های نامه آقای تاجگردون را هم قبول دارم. اینكه می‌گویند در مجلس بعدی این برنامه تغییر خواهد كرد و به آن ضربه وارد می‌شود، من هم‌چنین احتمالی می‌دهم و ممكن است همین كار را بدتر هم بكند. اما نظر من چیزی فراتر از این است و من به اصل موضوع ایراد دارم.

 یعنی ایراد شما به اساس لایحه برنامه ششم است؟

اصلا پذیرش این لایحه از طرف مجلس خلاف آیین‌نامه است و تشكیل كمیسیون تلفیق قانونی نیست. تلاش كمیسیون تلفیق را البته من خیرخواهانه می‌دانم. اما همین تلاش را بدعتی در قانونگذاری می‌دانم كه بدعت خوبی نیست.

 از چه منظر؟

چیزی كه دولت آورده و به عنوان لایحه به مجلس تقدیم كرده، خودش اسمش را گذاشته احكام مورد نیاز اجرای برنامه ششم. یعنی این برنامه ششم نیست. از این روشن‌تر هم نمی‌تواند بگوید. بعد در مقدمه این لایحه بر خلاف معمول تعاریف را بیرون از مواد آورده و ذیل مقدمه ذكر كرده است. در تمام قوانین اصل است كه ترومولوژی را در ماده یك ذكر می‌كنند. وقتی اینها را قبل از مواد آورده، قدرت سندیت را از آن سلب كرده و دیگر كسی نمی‌تواند بگوید كه اینها قانون است. در این تعاریف صریح نوشته شده كه سند توسعه را دولت تصویب می‌كند. این واضح است. دولت می‌گوید شما احكام را تصویب كنید و به من بدهید، من خودم سند توسعه را تصویب می‌كنم. استناد آن هم در نامه‌ای كه آقای روحانی به مجلس نوشته به اصل ١٢٦ بر می‌گردد. آقای احمدی‌نژاد هم در دوره خودش به همین استناد كرد و برای مقام معظم رهبری نوشت. به دستور رهبری هم جلسه‌ای تشكیل شد كه سه نفر از مجلس، سه نفر از دانشگاه، سه نفر از شورای نگهبان و سه نفر از دفتر رهبری بودند. ١٨ جلسه دعاوی آقای احمدی‌نژاد را بررسی می‌كردند و به اتفاق این دعاوی رد شدند. اصل ١٢٦ می‌گوید كه رییس‌جمهوری مسوولیت امور برنامه و بودجه و امور استخدامی كشور را به‌طور مستقیم بر عهده دارد و می‌تواند اداره آنها را به عهده دیگری بگذارد. از این بند استنتاج كردند كه مسوولیت تصویب برنامه توسعه به عهده دولت است، در حالی كه اینجا اجرای آن را بر عهده دولت گذاشته نه قانونگذاری را.

 یعنی شما نظرتان مخالفت با اصل قضیه است؟

نه. من می‌گویم ترتیب اصل موضوع اشتباه است و باید این‌گونه می‌بود كه مجلس اگر می‌خواست لایحه را بپذیرد باید آن را قانون عادی تلقی می‌كرد. این قانون برنامه نیست و باید در آن شرایط می‌رفت به كمیسیون ذی‌ربط خودش تا مسائل را بررسی می‌كرد.

 به هر حال این را الان پذیرفته‌اند و دارند كار خودشان را می‌كنند.

شما می‌گویید به هر حال پذیرفته‌اند اما من می‌گویم غیرقانونی است و باید مخالفت بشود. نباید ادامه پیدا كند. برای اینكه طبق قانون دولت باید برنامه را به مجلس بدهد نه احكام را. قانون نوشته كه برنامه شامل چه چیزهایی می‌شود و این برنامه نیست. الان یك سری مواد را به عنوان برنامه ششم آورده‌اند. مجلس آنها را به عنوان برنامه پذیرفته است و به نام برنامه برای آن كمیسیون تلفیق تشكیل شده است. همه اینها غیرقانونی است.

 شما خودتان به عنوان یك عضو كمیسیون تلفیق برنامه ششم در جریان این بررسی‌ها چه اقدامی كرده‌اید؟ به هر حال كمیسیون كار خودش را دارد می‌كند و شما هم عضو هستید.

من اصلا نرفته‌ام به جلسات كمیسیون. من هیچكدام از جلسات را نرفته‌ام. به اندازه كافی اعتراض كردم و فقط در یك جلسه برای بیان اعتراضات رفتم. به آقای لاریجانی هم گفتم و هم نامه نوشتم و اصرار دارم كه همه قوا و كشور با این روش ضرر می‌كنند. نهایتا هم این برنامه باید به صحن مجلس بیاید و امثال بنده هم آنجا هستیم و تا بتوانیم جلوی تصویب برنامه را به این شكل خواهیم گرفت.

 فرض بگیریم الان بحث حقوقی را كنار بگذاریم. از منظر یك كارشناس اقتصادی عضو مجلس كه در جریان تحولات هستید، به این فرآیندی كه در سه هفته آینده طی خواهد شد و همچنین بحث‌هایی كه برای ارجاع برنامه به مجلس بعدی وجود دارد، چگونه نگاه می‌كنید؟

من این كار را نمی‌پسندم. هر چند انگیزه كمیسیون تلفیق را محترم می‌دانم.

شما این گزاره كه گفته می‌شود ‌انگیزه بررسی در این سه هفته سیاسی است را قبول ندارید؟

نه. اینكه گفته می‌شود سیاسی‌كاری رخ داده این‌طور نیست. به هر حال در كمیسیون تلفیق چهره‌ای چون آقای ابوترابی‌فرد دنبال كار است كه دولت هم قبولش دارد و همه می‌دانند اهل این سیاسی‌كاری‌ها نیست. اینها می‌گویند وقتی مجلس بعدی شروع شود، نمایندگان تا سه چهار ماه نمی‌توانند برنامه ششم را بررسی كنند و عملا كار به شهریور و مهر می‌افتد. چون توان تخصصی در مجلس بعدی متاسفانه كم است. وقتی این‌طور است بودجه سال بعد هم بدون برنامه به مجلس می‌آید.

  نظر شما در كمیسیون تلفیق چه بود؟

من می‌گفتم شما حق ندارید این برنامه را بررسی و تصویب كنید. آنها هم می‌گفتند كه ما می‌خواهیم به كمك دولت بیاییم و به كمك كارشناسان آنها از چیزی كه در سند برنامه آورده‌اند، مواردی بر می‌داریم و كنار احكام می‌گذاریم و این می‌شود برنامه ششم. خب این مخلوط كردن قدرت است. یعنی اینكه دولت می‌تواند هر چه اینجا تصویب شد را بگوید كه قبول ندارم.

 سرنوشت این فرآیندی كه در پیش گرفته شده را چطور می‌بینید و فكر می‌كنید به كجا خواهد رفت؟

من فكر می‌كنم كه برنامه ششم در مجلس نهم تصویب نشود و این تلاش‌ها به جایی نخواهد رسید.
 چرا؟

برای اینكه مخالفان جدی هم امثال خود من هستند كه می‌گویند كار غلط است و اختلاف بین دولت و مجلس را زیاد می‌كند. مجلس بعدی را هم به واكنش وا می‌دارد و از این گرفتاری‌ها برای كشور درست می‌كند و وقت زیادی از قوای مقننه و مجریه سر این دست مسائل شكلی كه بسیار مهم هم هستند، گرفته خواهد شد. نهایتا هم چیز درست و حسابی كه دردی دوا كند از این فرآیند در نخواهد آمد. برای اینكه نمایندگان ظرفیت فنی، علمی و وقتی را ندارند تا این كار را انجام دهند.

 نمایندگان مجلس نهم یا مجلس دهم؟

نه، همه مجالس. هیچ مجلسی این ظرفیت و زمان را ندارد كه احكام را تبدیل به لایحه برنامه كند. مجلس دهم هم من معتقدم به طریق اولی ندارد. چون این تجربه آنجا متمركز نیست و اكثر نمایندگان تازه‌كار هستند. اما بحث این مجلس و آن مجلس نیست. اینكه مجلس احكام را تبدیل به لایحه برنامه كند، از پایه مشكل دارد و نمی‌شود و كار مجلس نیست. مجلس به جای این كارها باید می‌نشست و با دولت مذاكره می‌كرد كه كار از پایه درست می‌شد. دولت وقتی می‌خواست كار جدید انجام دهد باید با مجلس تفاهم می‌كرد.

 الان مسیر درست از نظر شما چیست؟

الان دولت باید می‌آمد اعلام می‌كرد كه این برنامه ششم نیست و می‌گفت كه مجلس احكام را به من بدهد تا من برنامه را به مجلس دهم ببرم. آنجا هم ببرد گرفتاری‌هایی دارد كه اشاره كردم اما مسیر قانونی این است و درست‌تر بود كه این كار را می‌كردند.

 الان چند نفر این دست انتقادات شما را در كمیسیون تلفیق درست می‌دانند؟

من برآورد دقیق ندارم. ولی در كمیسیون افرادی مثل آقای مطهری و پزشكیان و دوستان دیگر هم همین نظر را دارند و سخت مخالف هستند. من به جز جلسه اول به هیچ جلسه دیگری نرفتم اما شنیدم كه در جلسات بعدی هم اعتراضات خیلی جدی بوده است و با دردسرهایی به اینجا رسیده‌اند.

 از نظر آقای لاریجانی مطلع هستید؟

یك روز صبح كه با هم به مجلس می‌آمدیم درباره نامه‌ای كه من در همین رابطه به ایشان نوشتم، گفت كه حق با شما است و من هم همین نظر را دارم. اما امروز دیدم كه می‌گویند ایشان موافق بررسی لایحه برنامه در مجلس نهم است. نمی‌دانم دلیل این موافقت چیست و چه شده نظر ایشان برگشته است و چگونه توافق كرده‌اند.

 نظر دولت را هم می‌دانید؟

خبرها می‌گویند كه آنها هم موافق هستند، اما من از صحت و سقم آن بی‌اطلاع هستم.

* روزنامه اعتماد


ویدیو مرتبط :
اعتراف توكلی در برنامه زنده